Last news in Fakti

16 Август, 2018 06:31 7 416 61

Клиентите на „Олимпик“ ще пият една студена вода

  • олимпик-
  • гражданска отговорност-
  • застраховка

Казусът е показателен, че в европейската нормативна уредба има сериозни недъзи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казусът със застрахователя „Олимпик“ може и да е сложен, но решението изглежда просто - 275 хил. българи ще пият по една студена вода и ще се почерпат с по една нова, непредвидена и по-скъпа полица "Гражданска отговорност" (ГО). Аналогията с КТБ изглежда пресилена заради далеч по-малкия мащаб, но горчивото усещане за несправедливост е същото, а и алгоритъмът изглежда сходен.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Чавдар Първанов.

1. При КТБ кукичката за гражданите беше нелогичната на фона на пазарните тенденции по-висока лихва по депозитите. При „Олимпик“ това вероятно е била атрактивно ниската цена на ГО. И няма как да е било друго, след като нещо, наречено Олимпик (но не Марсилия), опериращо като клон в България на регистрирано в Люксембург, но водещо се кипърско дружество, беше сред водещите в най-големия застрахователен сегмент в България - ГО (9.2% пазарен дял преди да рухне). Баналната житейска поговорка - "Евтиното излиза скъпо", важи с пълна сила. Отдавна светещи червени лампи не активираха по никакъв начин мнителните към всеки и всичко иначе граждани.

2. И при КТБ и при „Олимпик“ регулаторите кършат пръсти и казват, че са с вързани ръце. Сигнали и доклади за изкуствено поддържаните ниски, откровено дъмпингови цени на ГО, има от години, но това изглежда не трогваше никого и нищо. Щеше да е чудо да не се стигне до казуса с „Олимпик“.

3. Казусът е показателен, че в европейската нормативна уредба има сериозни недъзи. Компаниите, ползващи "единния паспорт", даващ възможност за дейност в други държави от евросъюза свободно чрез клон, би трябвало да носят същата отговорност като компаниите, които са лицензирани на място. Съответно клиентите трябва да ползват същата степен на защита от Гаранционния фонд. В противен случай излиза, че всеки би могъл да идва тук и "свободно да си тропа хоро в защитени местности" за сметка на гражданите. Значи европейската солидарност важи само, когато трябва да внесеш, а за обезщетенията хората сега ще чакат от умрял писмо. Кой ще тръгне да предявява искове по несъстоятелността на „Олимпик“?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я. Петров

    112 2 Отговор
    Ще пият, как да не. Комисията за финансов надзор имала инфо от Три месеца, но няма кой да предупреди хората да спрът да сключват засъраховки. За Пи Ар са първи по новиноте. Сега пак няма да има уволнени воновни, а преназначени. Както стана с КТБ. БНБ не уволни, а пренАзначи виновните. То сялата държавна машина само тикви из нива. Да ни е сладка студената вода.
  • 2 АЙДЕ ДА ИДВАТ ВЕЧЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ

    81 0 Отговор
    ЧИ ТИЯ СИКАДЖИИ И ТИМАДЖИИ ОПРОПАСТИХА ДЪРЖАВАТА.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кирка в капака

    83 0 Отговор
    Идиотска логика. Или всички застрахователи ще предлагат една и съща цена, което намирисва на монопол, или някой ще предлага по-атрактивна цена. По тази логика трябва да избягваме атрактивната цена защото трябвало да светне червена лампичка. Щом като рисковете са само за потребителя, за какво са паразитните надзорници и регулатори на държавно и европейско ниво? Поне да бяха задължили застрахователите (мутри) да предлагат месечни вноски, така че като гръмне пирамидата максималната загуба за овцете да е ограничена до един месец.
  • 5 чичоХ

    116 3 Отговор
    Държавата ни задължава да плащаме за ГО а, като платим не
    гарантира нищо.Излиза, че ни принуждава да ни обират айдуците
    вместо да ни пази от тях т. е. в случая тя е съучастник на разбойниците.Браво Боко браво ГЕРБ добре се справяте с управлението на държавата не хванахте обралите КТБ ама наловихте сума ти рибоци с Олимпик.Някой ще се фука с нова яхта
    или дворец благодарение на държава покровител на бандитите.

    Коментиран от #18

  • 6 Къде е фюрера

    49 0 Отговор
    Има тояга-няма проблеми.........Няма тояга-има проблеми........
    От хрониките на едно блеещо стадо........
  • 7 бббббб

    58 1 Отговор
    Когато мафията си има държава е така.Докато раята чака Неволята зад монитора ще е така.

    Коментиран от #46

  • 8 Панов

    30 0 Отговор
    Никакво значение няма къде са регистрирани.внасяли са в гаранционния фонд
    по бг законодателството с нашите пари и полиците са защитени.
  • 9 Еколог

    76 0 Отговор
    Защо да съдя олимпик... Ще съдя държавата защото ме задължава да имам ГО, и не упражнява никакъв контрол над застрахователните компании.. Сега тя да ми плати застраховката
  • 10 българче

    40 3 Отговор
    Продавам студена вода.

    Може и на вноски.
  • 11 Пътен инспектор

    45 0 Отговор
    Оня дето "респектира" магистралите... Няма ли да поне да фръкне някоя оставка... За пред очи поне
  • 12 Българин

    40 0 Отговор
    Банка "Фалит", търси съдружници.
    Гарантиран успех!
  • 13 Браво

    38 0 Отговор
    След като нищо не работи в държавата, цяло чудо , е че още има глупаци, които плащат данъци!

    Коментиран от #53

  • 14 Boxer

    57 0 Отговор
    Значи за хорото веднага държавата реагира да защитава еко езерото. А за 270 хиляди българи, видиш ли те били виновни, че си платили ГО?! Има ли положение, при което обикновените хора да не са виновни и наказани?
  • 15 дедо

    56 0 Отговор
    искам да попитам тия от гаранционния фонд защо прибираха по 13,50 от всяка полица като не носят отговорност за тези полици ? Сега трябва да ги върнат като взети неправомерно И щом като не носят отговорност към чуждите компании то нека да видим кои са български
  • 16 читател

    52 0 Отговор
    на зеления стикер който се лепи изрично пише - "ГАРАНЦИОНЕН ФОНД", къде са спали мавродиев и подчинените му, само разкарват костюмите ли?
  • 17 Венцислав Михайлов

    5 3 Отговор
    Изсвинете да грежката! ПочерпАт да са чите "почерпЯт". Ам в мойту очилище така съ ме научили.
  • 18 ПАРА

    36 0 Отговор

    До коментар #5 от "чичоХ":

    Да държавата ни само задължава, но кагота я потърсиш май я няма. КТБ сега Олимпик пита се кой ще е следващият .Напихме се на студена вода.
  • 19 Димитър

    28 2 Отговор
    Нищо де, една офшорка паднала, две ще я заменят, кво толкова? Аааа...нямало сигурност за клиентите и щели да пият стъдена вода? Ами добре дошли в демокрацията, господа!
  • 20 Чичо

    26 5 Отговор
    Това са плодовете на тази измислена демокрация! При комунизма беше къде-къде по-добре, а и по-сигурен беше и живота.

    Коментиран от #58, #59

  • 21 Бай Тошо

    12 3 Отговор
    Да живее Демокрацията
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    24 1 Отговор
    Това нямаше да се случи, ако имаше гражданско общество, хората си отстояваха правата, включително и в стил 90- те. Като се мълчи и трае - е така. Докога ли ?

    Коментиран от #31

  • 24 ТНТ

    14 0 Отговор
    На мене още ми хладнее от водата, която пих при фалита на ЮПИТЕР в България!
  • 25 kjl

    36 0 Отговор
    Ако на някой до сега не му е било ясно как държавичка като Люксембург с население от едва половин милион души, произвеждащи нищо, има най-високият брутен вътрешен продукт на глава на населението и най-високи доходи в Европа, та и в света. Е, сега трябва да му стане по-ясно. Ами с кражби, с лъжи, с измами, с пране на мръсни пари и тнн. И си пробутаха алкохолика премиер да бъде началник и на цялата Европа. Ей за това обединена Европа няма да я бъде.

    Коментиран от #30

  • 26 перхидлолен лайнар на копанка

    18 2 Отговор
    И аз съм един от потърпевшите.Тъсстрин казаа по тв-то, че требвало първо да си платим още веднъж при нов брокер.Демек втори път за едно и също нещо и после да отидем в офисите на представителите на Олимпик-а, където да попълним т.н сторно-декларация и оттам ще чакаме от умряло писмо.От Кипър да дохтасат и парите някой ден.

    Ама нъл съм си пинтия ще карам тъй до края на 6месеца полица.Ще пия бира ща слушам сръбска музика, ям наденица и ще плющя другия пол...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ба ги другарко

    8 0 Отговор
    не може ли комисията по закрила на потребителя (кзп) https://www.kzp.bg/podavane-na-zhalba
    ...да напише НАРЕДБА, която да нареди потребителите да не си правят нова застраховка? да им наложи забрана :)
    аз ако бях шеф на тая комисия, тия дни щях да си съчиня НАРЕДБА ...
    а тя е кат' закон всяка ми ти наредба било то от министър или началник на институция и тогава може да падне само от съд, а не от тъпак кат' боко тиквата или друг министър... дори президента не може да отменя НАРЕДБА :) и дори да уволнят шеф на институция, то наредбата си остава поне няколко месеца, докат' назначат нов лизач :) ама институциите са, за да затягат примките около народа, а не са в помощ на народа... комунягите едно време тъй ги създадоха!
  • 29 гост

    25 1 Отговор
    Сега трябва всички да не плащаме ГО и да видим тази държава какво ще направи. Гласят ни по 700-800лв ГО за наесен сега просто опипват почвата. И всичко е заради Зелените карти, ами който пътува в чужбина да си я плаща. Защо трябва всеки да се задължава с нея..?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Монтреал

    17 5 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Повечето граждани отдавна напуснаха територията. Останаха мутрите, политиците-крадци, циганите, пенсионерите и тук-таме някой полунормален който обаче е прекалено страхлив да си остави топлата и удобна кочинка.
  • 32 Олимпийчо

    11 3 Отговор
    КАТО СЕ ВДИГНЕМ И НЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ ДО ЕДИН ГО, ДА ВИДИМ ТОГАВА КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ?!
  • 33 ТРОПЧО

    11 1 Отговор
    КОИ ЩЕ ТЕ ПРЕДУПРЕДИ БЕ БРАТ СИЧКО Е ИЗМАМА НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ
  • 34 Ак47

    12 6 Отговор
    Кво и на държавата ни бре, освен, че никаква я няма ?! Кенеф била... За средностатистическия булгаристански балама може и да е кенеф, но за тарикатите със сигурност не е. Защо ли ?! Ами че точно затова, защото я няма никаква, какво по-хубаво от това. Това значи, че всеки тарикат може да си прави каквото си поиска, но никой няма желание да забележи този факт, камо ли да си мръдне пръста. .......................................................................................

    За ГО от Олимпик : ами нищо ново под слънцето, баламите отново глътнаха водица. Когато си правехме застраховките, някои от вас ме гледаха с тарикатски погледи - глей го тоя, дава 300 лв. за ГО, докото вие плащахте по 150... Е, сега кой е баламата ?! ....................................................................... Или както е казал П.Т. Барнъм : всяка секунда на света се ражда по един глупак.

    Коментиран от #41

  • 35 Гост

    16 0 Отговор
    А каква гаранция дават държавата че ако си сключа нова ГО то няма и следващият застраховател да изгърми?
    Ако си длъжен да си купиш, но нямаш гаранции от този който те задължава какво е другото име на думата освен рекет? кражба?
  • 36 изгорял

    2 1 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗАСТРАХОВКАТА ЗА КОЛА НАВСЯКЪДЕ ДА БЪДЕ С ЕДНА ЦЕНА.
    аКО ИСКАШ ДА СЕ ЗАСТРАХОВАШ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ПОВЕЧЕ УСЛУГИ-СИ ПЛАЩАЙ.

    НО:
    ДОРИ И ТОГАВА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ДА НЕ ТЕ ЗАСТРАХОВА КАКТО ТРЯБВА,ЗА ДА ПЛАЩАШ ПОВЕЧЕ.пРОБЛЕМА СЕ РЕШАВА СЪС СТАНДАРТНА ЦЕНА НА ГРАЖДАНСКАТА ЗАСТРАХОВКА И МНОГО ВНИМАТЕЛНО ШОФИРАНЕ.

    Коментиран от #49

  • 37 Гого

    12 0 Отговор
    А какво ще стане ако 200хиляди излезат на улицата да пият студена вода?

    Коментиран от #39, #40

  • 38 dada

    4 7 Отговор
    застрахователя „Олимпик“ има 240 мил. по сметкки в България които са замразени , как точно има измамени не е ясно , обаче всички овце говорят без да са наясно какво се случва . Истината е ,че близо 10% от автомобилите в Бг са сключили застраховка там това е около 75 мил. , която сума е в пъти по малка от това с което разполага компанията и пак питам как са излъгани тъпите потребители ? , ако има суми за въстановяване компанията ги превежда по сметка . Стига сте драскали простотий , просто копанията не се отчиташе на който трябва или по точно на никой . Сами си правете изводите .
  • 39 Ак47

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гого":

    .................. Публикувано във факти.бг: А какво ще стане ако 200хиляди излезат на улицата да пият студена вода? ........................ Ще стане това, което отдавна трябваше да стане, само дето другото нещо няма да стане : 200 хиляди (мишки) да излязат на улицата !
  • 40 Ядеитн

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Гого":

    Нищо няма да стане. Само мой жандармерията да си даде кефа да ги разгони кат диви заяци.
  • 41 хахахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ак47":

    Глупака си ти със сигурност, първо защото не знаеш какво означава тази дума и второ с тъпите си изводи, това каква е цената на застраховката по никакъв начин не следва да е критерий за това каква е компанията, тъй като тя трябва да отговаря на 1000 условия и критерия по кодекса на застраховането за да може да оперира на пазара. За тези условия има органи, които трябва да следят дали са изпълнени и т.н.....различната цена би следвало да е факт във всяка действаща пазарна икономика и да се базира на конкуренцията, демек компанията е по кадърна, по добре управлявана, има по качествен портфейл от клиенти, от там по малко щетимост и т.н и от там по ниска цена, ако трябваше потребителя да носи риска то тогава защо са институциите? Защо се харчат едни милиони бюджет за тях от нашите пари като не вършат работа за 5 стотитинки? Но защо ли се хабя да ти обеснявам, на такъп прост галош като тебе! Заради такива като тебе няма да се оправи тая държава никога и един ден нищо чудно да я намя, на там води логиката!

    Коментиран от #55

  • 42 БгКласика

    14 1 Отговор
    Дали е случайно това че 300 000 коли остават без гражданска заради фалирала застрахователна компания и В същият момент увеличават двойно полиците...

    Коментиран от #43

  • 43 Застраховател

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "БгКласика":

    Па нема нищо случайно! Имате още пари за цедене!

    Коментиран от #44

  • 44 БГ негодници

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Застраховател":

    И кво? Радваш ли, че не изгоря с едни 50-100 лева а? Злабар нещастен! Радвай се, направи банкет по тоя повод. По злобно и мръсно племе от Българското няма! Такави като тебе ме карат изкренно да се срамувам, че тука съм се родил и съм Българин! Пълен негодник си

    Коментиран от #45

  • 45 Читател

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "БГ негодници":

    Повече трябва да се срамуваш от правописа си.

    Коментиран от #47

  • 46 Иванов

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "бббббб":

    И ти си от раята, ако и да не го осъзнаваш. Но за това се изисква капчица интелигентност. Клиентите на Олимпик трабва до УТРЕ, да подадат молба в офисите на дружеството за сторниране на парите за останалия срок от договора и ако не си получат порите да заведат колективен ИСК срещу Министерски съвет в Брюкселския съд, за това, че държавата ги е задължила да се застраховат и е допуснала на пазара застраховател, който не е подсигурен чрез презастраховане.

    Коментиран от #48

  • 47 БГ негодници

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Читател":

    Правописа ми е супер, щом си го разбрал. Заради такива като теб, мислиш ли, че ми дреме как пиша? В селския форум тук, даже много добре пиша. Виж ако си от баш елита на България и трябва да ти връча писмен документ, може и да положа една идея повече усилие, айде със здраве!
  • 48 Трол

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Иванов":

    Хайде да видим следния казус! Платил съм си застраховката в тази Олимпик! Не гледам и не чета новини. Спират ме и ме глобяват, че де юре нямам застраховка. Но, къде е моята вина? Платил съм си изискуемото от закона! Т.е. съм добросъвестен платец! Кой ще ме накара да си търся обезщетението от наложената ми глоба към фалирала застрахователна фирма? Просто ще "отскоча" до Стразбург, и жална и майна на държавата, в частност държавния орган наложил ми санкцията!

    Коментиран от #51

  • 49 животните са за доене

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "изгорял":

    Мен ако питаш, е крайно време неандерталеца, който прави в годината по 5 ПТП-та да плаща 2000 за застраховка, а тези които са съвестни и само дават без да вземат , за тях да е 200 лева както е в белия свят навсякъде, само че нашите педера*си в парламента нямат интерес да го направят, все пак на този свят всичко трябва да се заслужи, а ние не сме повярвай ми! Ни сме едни жалки отрепки, които си заслужават всичко това, че и повече! Има една стара Българска приказка и е много вярна! Тя гласи следното.....На такъв гъ*з, такъв ху*й! Това е истината
  • 50 Гост

    2 1 Отговор
    Олимпик: Пиши *** и да бегаме!
  • 51 Иванов

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Да, можете да спечелите делото но ни всеки от тези 200 х. човека има финансовата възможност да води индивидуален иск срещу държавата. Най- добре е Бойо да се размърда и да прехвърли задължителните застраховки от Олимпик към български застраховател. Така вредити за държавата и гражданите ще са минимални. Това е задължителна задтраховка и държавата, която я е наридила като такава е задължена да вземе отношение. А оная леш бг негодници- ДГД и да си трае, аман от бай гани и простаци!

    Коментиран от #52

  • 52 БГ негодници

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Иванов":

    Иване.....иване, да те ибе, който те фане :)
  • 53 Miusuka Madoto

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Браво":

    Ей това беше най-добрия, ТОП-коментара!! Браво! Кратко, точно и ясно и казва всичко!
  • 54 сори

    5 0 Отговор
    Застр. друж. ,,Олимпик '' е кипърско . колкото и лифтовете в Пирин са на Георгиос Геогио.. Де факто са на някоя тъпа мутра от ГЕРБ ..живяща някъде около Банкя

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "сори":

    Публикувано във факти.бг: В профила си във Фейсбук Атанасов коментира, че компанията е регистрирана в Кипър, но "скритите собственици са хората на Бул инс" - Не че Атанас Атанасов е стока, но съм склонен да му вярвам. Когато не са на власт, понякога се изпускат да кажат и нещо вярно.
  • 57 ЖОИ

    5 0 Отговор
    Абе вече 28 години демокрасиа все пием студена вода ,не я ли изпихме вече.
  • 58 filo

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо":

    Демокрацията я има благодарение на комунизма. Вярно е, че такъв проблем през комунизма не можеше да има, защото може да не доживееш да си купиш кола, пълен ташак.
  • 59 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо":

    Бъркаш! В България няма демокрация и никога не е имало.
    Това си е чиста анархия.
  • 60 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ясно е ! Една бандитска пирамида рухва! Парите са окрадени.На мен не ми е ясно - защо хората застраховали се в "Олимпик", трябва отново да плащат застраховка до края на срока, за който веднъж вече са платили?Нали точно Държавата е тази, която гарантира сигурността на гражданите си?? Дори един човек да е само ощетен, следва /по Конституция/ Държавата да застане в негова защита.Тук става въпрос за 275 хиляди човеци?!?!?!
    Имаш право "Димов № 59" . У нас не е имало, няма и няма да има демокрация , по смисъла на тази дума. Но за съжаление не е анархия, а нещо много страшно. А то е симбиозата между т.н. "държава" и бандитските, престъпни групировки /мафията/ в страната !! И трудно е на обикновения човек, да проумее ,кой кому е симбионт ??
    / filo № 58 / Не Ви знам възрастта, но не бива да повтаряте безмислени клишета. В страната не е имало "комунизъм"! Да, комунисти въдвориха "народната власт" от 44 до 56 година под диктовката на мустакатия убиец! След 56-та истинските комунисти , борците против фашизма, бяха захвърлени на "бунището" на историята, на живите устата бяха запушени със скромни привилегии. Който опитваше иносказание - отиваше в небитието. И докато Италия, Франция,Белгия и пр. си тачи антифашистите, ние "умниците" плюем, ругаем и събаряме паметници безпаметно !!! Благодарение на двама безродници сме в ЕС и в НАТО! Нямам понятие , какво би се случило със сиромашка България, ако не сме в тези "съюзи" / аман от "съюзи"/. Демокрацията ни в този вид
  • 61 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ...я имаме от нашите "приятели" които в зимата на 43-44 -та година изпепелиха София / и не само/ и избиха над 4000 човека!!