16 Август, 2018 09:36 4 175 11

Поправка с име на жената на шефа на НСО - наредба ”Теменуга”

  • ген. данчо дяков-
  • нсо-
  • поправка
Поправка с име на жената на шефа на НСО - наредба ”Теменуга” - 1
Ген. Данчо Дяков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Търговия с влияние или злоупотреба със служебно положение е една поправка в наредба, която остави ВИП апартамент от жилищния фонд на военното министерство на сегашния шеф на НСО ген. Данчо Дяков. Това стана с поправка на подзаконов акт - поправка с име на жена - ”Теменуга”

Преди време един приятел, който беше дошъл да работи в системата на отбраната от частния бизнес, ми каза: „Много дълго време ми трябваше да разбера какво значи израза „на военните им се полага“, е ако не им се полага, променяме законови и подзаконови актове, за да продължи да им се полага.

Такъв е случая с поредната поправка на подзаконов акт в Министерство на отбраната. Става въпрос за „Наредба № Н-22 от 2010 г. за ползване под наем на имоти от жилищния фонд на Министерството на отбраната и за изплащане на компенсационни суми на военнослужещите и цивилните служители, които живеят при условията на свободно договаряне“.

Поправката е обнародвана в ДВ бр. 53, от дата 26.6.2018 г. и се състои само в една дума на § 1.

„ В § 1, т. 6, буква „б“ от допълнителнaта разпоредбa думите „началниците на болниците за продължително лечение и рехабилитация към Военномедицинската академия“ се заменят с „началниците, заместник-началниците и главните медицински сестри на болниците във Военномедицинска академия.

Тази поправка е направена за едно конкретно лице, твърдят запознати, а лицето е благоверната съпруга на новоизлюпения началник на НСО, генерал-майор Данчо Дяков.

Дълги години, откакто близкият му приятел Цветан Цветанов го докара в София като началник на Служба „Военна полиция“ през 2009 г., той обитава ВИП апартамент от жилищния фонд на МО. До тази година, когато зае поста началник НСО и трябваше да освободи луксозно обзаведения апартамент в центъра на София за символичен наем и трябваше да излезе на свободен наем, който да плаща на пазарни цени.

Силно притеснен от неочаквано големия разход, който излиза пред семейния бюджет, при вариант за тази локация и за нивото на качеството на обзавеждане на апартамента, който трябва да заплати от джоба си, както и предвид на "скромната" заплата, която взема като началник на НСО, а и по старата максима „че му се полага“, той впряга всички контакти и връзки, оказвайки натиск на министъра на отбраната да промени наредбата, с която се регламентират жилищните нужди в МО в полза на съпругата му, която е главна сестра на голяма болница.

Поправката е обнародвана на 26.06.2018 г. , точно два месеца след като той оглави служба НСО. Тази корекция е подписана от заместник.- министъра на отбраната Анатоли Величков.

Това много напомня за влияние или превишаване на служебните права, но все пак отговорът е в компетенцията на Военно-окръжна прокуратура. Ако тя въобще има смелост да се заеме с подобен казус.

В същото време ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ под чието разпореждане са служебните жилища на армията, услужливо не актуализират сайта си и не качват поправката в наредбата с надеждата, че са го направили тихомълком и никой няма да разбере.

Каква зависимост има министърът от ген.-майор Данчо Дяков, след като дори не ползва кола на тази служба?

Следват въпроси, на които министърът на отбраната Красимир Каракачанов, трябва да отговори:

1. Какво е наложило тази поправка в наредбата?

2. Кой е предложил тази корекция и с какви мотиви?
3. Кой му разпореди да направи тази промяна и в замяна на какво?
4. Знае ли президентът Радев, че за да се задоволят амбициите, да живее във ВИП жилище на генерал и медсестра, се променя цяла нормативната уредба ?

Отговори, които дълбоко се съмняваме, че Каракачанов ще има смелостта да даде .

Коментарът на


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    16 1 Отговор
    Поредният парашутист на ГЕРБ.. те са алчни и арогантни. Тарикати на дребно... този за един апартамент и майка си ще продаде - те го сложили за началник на НСО. Боже опази ни от тази държава....
    Правете сметка колко е трудно да стигнеш до някой охраняван от НСО.
  • 4 Зевса

    10 1 Отговор
    А бе що не си гледате работата? НСОото е създадено за ВИП слугинаж и транспорт. От къде на къде, да не се оправи апартамента на началника му. Той как оправя и ще оправя политиците на власт!
  • 5 Коко

    10 1 Отговор
    НСО е военизирана служба, но не е ли подчинена де юре на президента? Не трябва ли той да вземе отношение по въпроса?
  • 6 до Коко

    10 0 Отговор
    абсолютно точен си в разсъжденията!Но да те успокоя-малко вероятно е.Нищо не се е променило в това отношение от 1989г. насам.Напротив овластените станаха още по-алчни и пезскрупулни!Навремето поне имаха страха на Първия и не смееха да си разиграват коня как се сетят.Сега при великата ни демокрация си правят каквото си искат.Бащиния!!
  • 7 Тролоудушвач

    3 15 Отговор
    Погледнете се всичките какви сте комплексари и наивници. Колко лесно една фалшива новина в която пише "... Тази поправка е направена за едно конкретно лице, твърдят запознати..." ви накара да се развихрите. Имате нещо срещу военните ? Имате нещо срещу управляващите? Пухльовци. С жените си не можете да се справите давате акъл на и за НСО и Военното министерство. Кютайте си в копторите и гледайте да не ви излезнат пришки на комунистическите пръстчета докато чукат по клавиатурите, че ще ви боли после докато си броите рублите. Тролове мухлясали.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 уфсъ

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тролоудушвач":

    Не се нерви! Цвъ Цвъ му предостави един от апартаментите си срещу 0.001 лв. наем! Ние от простолюдието не ги разбираме тез неща и нямаме право да се збаждаме!
  • 9 Иванов

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тролоудушвач":

    Гейберастченце просто, да го Д.! Всеки има правото на мнение и харесва ти, не харесва- това е положението. А този на снимката като му гледам архитектурата, за един луксозен апартамент и човек ще убие!
  • 10 Асковлията

    7 0 Отговор
    Ееех Войводооо! Баш на теб ли Цвъко спретна тоя номер?
    Сега как ще се червиш по БТВ-то?
    Каракачанка, действай, не се ослушвай -краят ти наближава. Гледай Валерката как дипли пачки по морето.
    Нали знаете, че Обидинени Идиои, парламент ще гледате само по телевизията.
    Ама се притеснявам, да не е в затворническо общежитие телевизора.
  • 11 герб

    3 0 Отговор
    По какъв начин иначе ще съберат 1200 члена това е начина.Завършилите ВВУ-В.Търново преди години са послушни като П.Стоилов които ни разора града.