Last news in Fakti

17 Август, 2018 13:30 8 911 38

България си отива от световното бъдеще

  • отчужденост-
  • емигранти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Бонка Цакова

Вървя по улиците на моя град. Понякога съм потънала дълбоко в мислите си и много не се оглеждам около мен.

Но днес изпратихме до последния му дом Юксел Чаушев - един от последните творци с онова особено светоусещане, което едновременно ни смиряваше и възпламеняваше. Може би затова сетивата ми улавяха повече сигнали от околната среда.

Оживени са улиците през лятото и особено през август.

Август е месеца на отпуските за повечето българи, работещи в чужбина. Преди години ги наричахме гурбетчии. Днес почти всички вече не са такива - те са граждани на други държави, с ипотеки, планове, мечти и надежди в други общества.
Все още се връщат през част от отпуските си в Разград.

С всяка изминала година те все повече придобиват вид на преминаващи туристи - снимат се в градинки и пред фонтани, по улиците срещат все по-малко познати, а когато срещнат - трудно намират теми извън "как си".

Лицата и особено очите им са твърде различни от нашите, на хората, постоянно живеещи тук - гледат на всичко от дистанция и с известна неосъзната отчужденост.

Тук са, но и не съвсем. Както когато питат мама и тате добре ли са по скайпа.

Лъжовно е усещането, че все още принадлежат на това място и на тази държава.

Тъжно, но съвсем нормално и естествено!

Една част ще отведат със себе си децата, гостували няколко седмици на дядо и баба. Знам два случая, в които гостенчетата не могат да си говорят с любящите си баби - не знаят езика.

Годините минават и вече второто поколение българи работят, женят се и устройват живота си там, където родителите им са побили кола на номадската юрта.
Тия дни казват, че България е най-бързо топящата се държава в света! Не са африканските страни, нападнати от Ебола, СПИН и малария. Нито островните държави, периодично подлагани на вулкани и цунами.

България е! България си отива от световното бъдеще.

България, в химна на която се пее "мила Родино, ти си земен рай"!

Глупави разсъждения са това. И напълно ненужни. Извинете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми

    76 5 Отговор
    В мизерия, безпаричие, беззаконие, на никой не му се живее. Преди 16 века същия този народ е дошъл на Балканите, за да живее по добре,но сега всеки се спасява по единично и нацията се размива и води до изчезване на българите. За това кана/хана е казал да се държим заедно, като снопа пръчки.
  • 2 Мима

    63 28 Отговор
    Абсолютно не си извинена! Писна ми да ме занимавате с това! Докато тук бившите комунета-настоящи бизнесмени не разберат, че трябва да се плаща за труда нормално, територията ще обезлюдява!
  • 3 Еничър

    65 0 Отговор
    Голямата тъжна истина.
  • 4 Дрън дрън

    23 7 Отговор
    До като се делите,ще се обезличите,изчезне те.
  • 5 Свят

    10 19 Отговор
    Свят свободен, за път,за преселване и за инициатива.Всеки може да избере каквото иска.Ако не можеш да бъдеш щастлив тук хващай пътя.А пътя има начало и край и винаги обратна посока.
  • 6 КПП

    35 14 Отговор
    Който иска да се махне, прав му път ! След като най-важното за него е собственото му (материално) уреждане, а не какво става с родината му, така е най-добре, няма нужда от такива елементи. само да не се правят после отдалече на много загрижени и да искат да определят на тези тук кой да ги управлява.
  • 7 Така де

    45 8 Отговор
    Тъжно е , че хората от топли и природно хубави места като България емигрират в студени и природно грозни места като Англия, Германия, Швеция, Дания, Белгия и прочие. Но целта е ясна - на Запада им трябва разпадната България, която да е кошчето за боклука на Европа, която да бъде източена откъм супер многото суровини , които притежава, и която да се ползва за бойно поле на НЪТУ. Затова Запада назначава идиоти и мутри за политици, за да им върви по мед и масло планът за заличаване на БГ. Сумати хубави държави се затриха, за да просперират едни ПРИРОДНО НЕГОДНИ държави, като Северен САЩ и Северна Европа, Русия, Канада, които източват суровините на планетата , за да ПОДЪРЖАТ ИЗКУСТВЕНО ЖИВОТА В ТАЗИ НЕГОСТОПРИЕМНА СРЕДА. Само за отопление северните държави консумират повече ресуср от всички южни държави. Трябва ЮГА да тръгне на война срещу Севера

    Коментиран от #12, #27

  • 8 Ванга

    11 25 Отговор
    Където комундета управляват, трева не никне, а след тях е пустиня. А иначе българите са умни, спасяват се, не са като арабите зарити в пустиняка. Ама то и на арабите им дойде акъла да се спасяват в Европата и напират нашествениците.
  • 9 Голям Слон

    7 7 Отговор
    Произходът на боклука не е важен. Важно е къде се разбира. По плюсовете и минусите ще ги познаете. Ако ви стига сивото....
  • 10 Хасан

    50 1 Отговор
    Ами ще бягат ...виж поредния обир ..”Олимпик ” окрадоха и някой си почна нов живот в чужбина...и пак някой не видял,някой проспал ..и никой не е виновен
  • 11 Компетентен

    45 1 Отговор
    Еми всичко си върви по план -
    целта е да се освободи една територия за онези с парите , на които цял свят слугува . Нищо учудващо няма ! Действа се по
    план !
  • 12 селянин от обеля

    20 10 Отговор

    До коментар #7 от "Така де":

    Публикувано във факти.бг: Тъжно е , че хората от топли и природно хубави места като България емигрират в студени и природно грозни места като Англия, Германия, Швеция, Дания, Белгия - МНОГО СИ ЗАБЛУДЕН -това са държави с красива и подържана природа - красиви алпийски села а не разграбени от мургавия електорат, чети географията - ние сме бедни на суровини, а за да живеем в такава държава сме си виновни ние т.е. полиците ни, съдебната система и алчните бизнесмени, както заблудени хора на които все някой друг им е виновен.

    Коментиран от #13

  • 13 Ахаха

    26 7 Отговор

    До коментар #12 от "селянин от обеля":

    Ти ако беше селянин щеше да имаш поне малко акъл. Ти си селяндура от Обеля! БГ има повече суровини от Англия, Швейцария, Австрия, Белгия, Холандия и Дания взети заедно!!!! Ти май хал хабер си нямаш БГ колко богата е на суровини. Западняците точно на такива балами чакат в БГ да гласуват за ГРОБ, фашистите от ВМРО, НФСБ и прочие. БГ е една от най-богатите откъм суровини държава в Европа

    Коментиран от #18, #28

  • 14 нафЪрфорий

    3 3 Отговор
    Аааамииинн!
  • 15 Ефтини сензации

    10 22 Отговор
    Отива си единствено комунистическото простолюдие, а България я е имало и ще я има!

    Коментиран от #21

  • 16 Андро

    14 13 Отговор
    Дрееми на дед. О в ия . Някой даго е грижа за мен и семейството ми ??? Тръгнах със заеми за осло, сега го ... Правете вятърррр.
    Нищо не става от нас, руснаците вдигнаха ръце от нас и се отказаха за винаги . Турчолята също не ни щат ,щот сме фурнаджийската лопата народ . Никой не може да ни търпи ,крадлив мързелив и еб... Народ .Радой е бил прав и др. твърдяха че не ставаме и за чепп за зеле. Топим се и тва е , и кво ми дрем.......
  • 17 Българина

    26 3 Отговор
    За 10 г стана тъжно, а още някак си герб са на власт покрепяни от америка срещу България, ообшество бхк фондация аденаауер и др антибългарски организации. Проблема на давещия се си е негов проблем. ..... Пътят ни става все по къс защото не првмахваме причината да се скъсява. А тя е че ни управляват отвън и имат цел да ни заличат, е почти са успели, въпрос на време е а ние не правим нищо . Докато не изгоним горните от списъка ще е така до края
  • 18 Компетентен

    32 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ахаха":

    Между другото по достоверни данни сме на 3 - то място по ЗЛАТНИ ЗАЛЕЖИ В ЕВРОПА !!!
    Така че папагалите да не ми повтарят колко сме бедни ! Да де факто сме бедни , защото една шепа продажници са плюли на род и родина , подарили са ресурсите ни на своите господари , същите онези ,които са ги назначили ! Заблуда е , че "изборите" в БГ имат някакво значение . Ние , народа нищо не избираме . Избора го правят други ,
    (всички знаем кои) !
  • 19 Ромлянин

    34 2 Отговор
    България е люпилнята на ромското бъдеще.
  • 20 Българофил

    8 19 Отговор
    Все някой ни е виновен- византийци, турци,руснаци, американци...Най- лошото идва от комунизма! Дойде свободата, а ние нямахме пазарна икономика! Тръгнахме да я правим, но от ченгетата не ставаха капиталисти, а хора, които финансираха старите спомени(БСП)... И така пропиляхме националната си енергия!

    Коментиран от #23, #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Mitio

    14 2 Отговор
    Не само изчезваме,а и циганите ни заменят....
  • 23 селянин

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българофил":

    За мен главни виновници са нацистите,до 09.09 1944 год.бяхме с тях,ако Хитлер беше спечелил,сега щеше да е друго,БГ без примеси и повече територия..да ама не,не можем да улучиме ни на поробители,ни на освободители.

    Коментиран от #26

  • 24 Атанас

    12 1 Отговор
    Може ли някой да обясни по-подробно за целта да се обезлюди България? Какви са точно целите за това? Ясно ми е, че в България има много природни богатства и, че имаме силен ген. Ако може някой да сподели повече информация бих му бил благодарен. Хубаво е да си помагаме с знания и информация все ки форум и сайт. Нужни са конструктивни коментари и мнения а не безмислени.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българофил

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "селянин":

    Нали Ви писах, че все някой ни е виновен...
  • 27 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Така де":

    Верно има още безмозъчни, покомунистичени лумпени като теб! Ма верно ли си верваш?! Че за тва състояние и 'апчета нема. Седи си в мизерията със главата в задника и мисли, че можеш да мислиш, и познаваш Света! Матр'ял...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българче

    17 1 Отговор
    Стига с това окайване ! Плъховете напускат кораба , хората се опитват да го спасят ! На България са нужни хора , а не мишоци !
  • 30 Расулюлах

    6 6 Отговор
    Споко Ердоган трябва да си прибере територията и тук ще настъпи благоденствие
  • 31 Златен Милиард

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българофил":

    По лошо от комунизма , е колониализма , или латиноамерикански капитализъм . Добрият капитализъм - държавите от така нареченият "Златен Милиард " си го пазят за себе си , останалите трябва да им слугуват , чрез долара , и финансовите машинации. В Хаити , Бангладеж , Азия , Черна Африка , Южна Америка никога не е имало комунизъм , но това не означава че там болшинството не работят за една купичка ориз на ден.

    Коментиран от #32

  • 32 Българофил

    2 7 Отговор

    До коментар #31 от "Златен Милиард":

    Тогава защо през 1939г. левът е бил златен- т.е. конвертируема валута. И защо Чехия, Унгария и Полша се подобряват? Защото имаха по- малко комунизъм и се сражаваха срещу него. Проблемът при нас е , че нашите освободители ни го потресоха, а ние им повярвахме.Като на освободители!
  • 33 The TRAPPER

    8 0 Отговор
    Да Ви кажа ли България кога ще се оправи ? Когато 1-во- Стане президентска република, 2-ро- когато начело застане един Патриот-като Левски, умен като Аристотел и смел като Спартак. Да изгони всичките дебили, да накаже виновните , да си прибере Българите от чужбина, да си използва ресурсите на страната,и тогава ще видим бял ден.

    Коментиран от #34

  • 34 Шоп

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "The TRAPPER":

    Ох ... откога седим и го чекам този, чак ме заболе гъзо от седене ...
  • 35 българин

    1 0 Отговор
    виновни са управляващите. от самото начало на двехилядната година седесе излъга тогава младото поколени е . вчера слушам колко печелела държавата от емигрантите а давали си сметка колко загу би.
  • 36 bibi

    1 1 Отговор
    Ама вие къде живеете на друга планета ли. Във всяка държава има много бедност , това е капитализма. Това са комунистически разсъждения лишени от логика - аз живея 15 години в чужбина и не съ м цъфнала и вързала а съм с 2 висши. 1 българско и 1 британско. боря се непрекъснато ден за ден при положение че съпруга ми е британец и детето родено тук. и какво от това. Престанете с вашето самосъжаление - дотяга
  • 37 българин

    1 0 Отговор
    това може би е и целта да си отиде по единично но това е пагубно не само за този народ но и за държавата е да може да бъде и друга но този народ заспива сам в ноща на безсмъртието си.....
  • 38 времето ще покаже

    0 0 Отговор
    има турци които обичат българия . но българите които са мръсници пречът на всички . трябва да се изчистим от мръсниците и подлеците.