Last news in Fakti

18 Август, 2018 16:59 15 537 42

Ето КОЙ трябва да плати за ужилените в "Олимпик"

  • олимпик-
  • делян пеевски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест заради фалита на застрахователна компания „Олимпик“ бе организиран в социалните мрежи. Това обяви Нова телевизия.

Разбира се, по стара традиция не беше казано нито кои са тези социални мрежи (най-вероятно е Facebook), нито как е озаглавено събитието. Организацията не изглежда да е много масова, макар че 200-250 000 души изгоряха с около 600 – 800 лева на човек, тъй като ще трябва да си направят и нова застраховка - задължително. И точно това е тъжното – че няма никакъв намек недоволството да се превърне в енергия, която да катализира нещо. А в случая е много и пределно ясно КОЙ е виновен за този обир.

Според официалното съобщение на Гаранционния фонд на България: "Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване".

Да, но според Договора за създаване на ЕС под "право на установяване" се разбира “правото на предприемане на дейност от самонаето лице, както и създаването на предприятия (дружества или фирми) в друга държава-членка при условията, предвидени от нейните закони за собствените ѝ граждани и предприятия" (чл. 49 във връзка с чл. 54). И така – на първо място са виновни депутатите.

След като са виновни те и не са написали закон така, че да защити данъкоплатците, сега те трябва да платят. За да няма недоразбрали – визирам всички, които са били депутати в периода 2007 – 2018 година. 2007 година, защото от тогава сме в ЕС т.е. за 11 години народните представители нищо не са направили. 800 лева по 250 000 души прави 200 000 000 лева.

Сумата е приблизителна, защото трябва да стане ясно колко точно са пострадалите – до последния човек! След това прибавяме и още неизвестно количество милиони по договорите на болниците, които са сключили застраховка "Професионална отговорност" в "Олимпик" - като започнем с "Пирогов". Прибавяме, че нали се сещате - за новите застраховки някой ще трябва да плати и пак няма да са Бойко, Делян, Валери, Волен, Цецо, Корнелия, Веселин и останалите!

Да не забравяме и, че крайният собственик на "Олимпик" е Диего Гонзалес Алонсо, през люксембургската фирма Hispakol. През 2015 г. испанската КФН издава забрана на неговия инвестиционен фонд JD Business Capital да развива дейност – определя го за финансова пирамида.

Българската КФН, разбира се, тези неща едва ли ги е виждала и чувала, но пък председателят ѝ Карина Караинванова взема по 13 146 лева месечно и щом не ѝ стигат да си излекува диоптрите и да си купи слухово апаратче, следва да бъде присъединена към ответниците – тези, които ще плащат и възстановяват!

Събраното дотук го разделяме пропорционално на броя на всички, които са били депутати за 11 години, прибавяме към депутатите и министрите, защото в България изпълнителната власт (АЗ давам пари) контролира законодателната, слагаме и плюс на Караиванова, да не се изсулва и готово! Не е толкова невероятно много, че да не стане – все пак само Пеевски е декларирал 37 000 000 лева дивидент от тютюн за миналата година!

Жалкото обаче е, че няма КОЙ да принуди милите ни депутати да влязат в прилягащата им роля. Защото тук вече е необходим бой – як бой. Както споделя шефката на Агенцията по вписванията във Facebook профила си – да усетят боя, да го почувстват, да го прегърнат силно. Друг начин няма!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    63 18 Отговор
    Айде айде 600-800 лв.то всички в ,,Олимпик" си плашат гражданската и каското наведнъж! Майка ми работи като брокер и каза че са разни вноски от по 40-50 лв.! Не оправдавам шайката крадци които се крият зад ,,Олимпик" обаче да ходят пред ,,гаранционния фонд" и да си искат обезщетения ТОЯ ФОНД Е ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ!!!

    Коментиран от #6, #12, #27, #30, #31, #38

  • 2 JPower

    94 4 Отговор
    Търся някой да ми заеме 200 000 лв. за известно време. Ако не му ги върна, няма да ми дава повече…

    Коментиран от #8

  • 3 13000 БОНА ЗАПЛАТА НА КАРИНА А.??;?

    96 0 Отговор
    ТААА ТРЕПАНЕТО И Е МАЛКО. МРЪСНА ГАД.

    Коментиран от #5, #9, #10

  • 4 гого

    65 2 Отговор
    Делян може би е най беден от горе изброените. Нека да ни яздат и чукат това засужава беден и тъп народ.

    Коментиран от #39

  • 5 Заратустра

    39 2 Отговор

    До коментар #3 от "13000 БОНА ЗАПЛАТА НА КАРИНА А.??;?":

    Прав си, тук трябва да се изтрепят и министри, депутати, генераюи, полицдйски шефове, комисик, от 1099 г. насам и тогава ще започне да се лправя. Но няма кой, щото те са КОЙ. Ето как се грижат институцииге за нас:
    През медийна агенция от "Олимпик" разпространиха позиция по случая, с която увериха клиентите си, че наложената мярка спрямо компанията е временна и е резултат на пропуски в одитната информация, която в едномесечен срок ще бъде представена на кипърския регулатор. От КФН посочват, че в дружеството е назначен специален администратор, който да гарантира, че то ще изпълнява ангажиментите си при инциденти по вече сключените застрахователни полици.
  • 6 Керемидчиев

    36 5 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    И на майка ти у ''брокерството'' с тия 50лв
  • 7 Слави

    83 12 Отговор
    Защо сте ми снимали Пеевски а не Бойко, или не ви стиска да назовете виновника продажни журналя.

    Коментиран от #20, #29

  • 8 Манафов

    15 7 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    Девствен ли си? Иначе пари не давам, само вземам!

    Коментиран от #15

  • 9 Заратустра

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "13000 БОНА ЗАПЛАТА НА КАРИНА А.??;?":

    Националния гаранционен фонд. Неговата роля е да събира отчисления от всяка сключена застраховка "Гражданска отговорност" (средно 11.5 лв.) и впоследствие да покрива с тях щети по две направления - за катастрофи, причинени от незастраховани водачи, и за щети, причинени от клиенти на фалирали български застрахователи. ЗК "Олимпик" обаче не е български застраховател, а клон на кипърска компания и като такава явно не е правила отчисления към Гаранционния фонд. А самият той няма как да изплаща щети на негови клиенти, тъй като по закон единствените плащания, които може да прави, е по линия на регистрирани и лицензирани в България застрахователи. Българският фонд обаче ще се задейства като платец след 18 август, ако клиенти на "Олимпик" не са сключили нов застрахователен договор, защото ще се водят незастраховани лица. Впоследствие фондът ще може регресно да търси изплатените суми от причинилите катастрофа.

    Логичният въпрос е обаче, след като не са правени вноски, как "Олимпик" досега е издавал стикери и талони на Гаранционния фонд и ако те са фалшиви, как за дългите години на българския пазар това не е било засечено.
    Интефесно е, кой ще обеси на парламента тия, които заемат постове и големи заплати, а извършват престъпления? Военните и ченгетата не стават, те служат за заплата. Господа Йисуса съвсем той прощава на такива.

    Коментиран от #11, #35

  • 10 Заратустра

    36 1 Отговор

    До коментар #3 от "13000 БОНА ЗАПЛАТА НА КАРИНА А.??;?":

    Разбра ши, защо държавната машина и длъжностните лица на постове Главни прокурори, министри, народни избранници, генерали, полицейски висши шефове, КФН, КЕВР, .... са смъфтен враг на българския народ огдавна? Защого никой не ги наказва така, че да не помислят те и други да вършат пфестъпления. Ето и в часгност защо се стигна до 275000 обрани застраховали се, по държавна принуда. - след като не са правени вноски, как "Олимпик" досега е издавал стикери и талони на Гаранционния фонд и ако те са фалшиви, как за дългите години на българския пазар това не е било засечено? Тук идва въпроса и, защо ченгетата ни мачкат, ако не платим рдкета ГОтг. а не мачкат застрахователи, които ни мамят и отказват да платят и корумпирани чиновници като тая??? Значи и ченгетата са на страната на мутрите престъпността? Ами да се махаме от тая държава, ще дойдат евреите, чиито цели провеждат Ротшийлдови, и техните слуги Шорош и дрйги ще си надокарат африанчета да им работят, а ченгетата ще чакат нови евроаплати. То и тези са им много, за геноцида, който ни спрятат, толерирайки престъпна власт. Сега катаджиите чакат с нетърпение да гепнат кой не е сключил нов рекет ГО, нищо, че трябваше да арестуват тия от Олимпик за незаконна дейност, ще си пълнят гушите и ще отчетат справяне с проблема... И атомна бомба им е малко на цялата държавна машина антибългарска тук. Градим България, с ГЕРБ сме по-силни, време е....??? Докога?
  • 11 К.К.

    37 0 Отговор

    До коментар #9 от "Заратустра":

    Как може да извършва дейност в България без да е регистриран по българското законодателство в България?
    Всички банки в България са с чужди собственици, но са регистрирани в България и спазват бг законите.

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Светлоносец

    18 1 Отговор
    Народното Събрание е избрало членовете на КФН, като независим орган (смисъла на независим орган е, че никой неможе да се меси в дейността и, а не че нищо независе от комисията). В този смисъл комисията , като единствена институция в държавата , извършва надзора върху застрахователните дружества, може да контролира дейността да застрахователните дружества с множеството инструменти дадени от КЗ, като защитава интереса на българските потребители. Има приет нов КЗ от 2016, като същият е изготвен от независимия орган-КФН, и гласуван в НС. В КФН са специалистите , знаещи дейността на застрахователните дружества , проблемите им и предприемат действия , за да не допусне фалит на същите , който са регистрирани в България. Трябва да се отбележи че единствения клон на застрахователно дружество , което предоставя застраховка Гражданска Отговорност и авто каско, е единствено клон "Олимпик". От справките на КФН, на сайта на комисията, може да се види точно колко е премийния приход на дружеството по тримесечие , по видове застраховки и друга детайлна информация . От комисията може да се изиска справка по ЗДОИ, колко са действащите застраховки , към момента на фалита + колко заведени и неплатени щети , имат в клон Олимпик . Тези две суми , на платени премии и заведени и неплатени щети , всъщност са щетата, която ще плати потребителя в България.
    Основния въпрос е - КФН предприело ли е всички действия , дадени им от КЗ, за да защетът потребителя. Ако не са си изпълнени
  • 14 Заратустра

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "К.К.":

    Тоя въпрос го задай на КФН, ДАНС, - там има отдел, който следи големите сделки от нац. значение, защото е въпрос от тяхна компетенция, на Министър Председателя, който все се оправдава, че били независими от негова воля инсгитужии, на Народно събрание, което изисква доклади и отправя въпроси към КФН и другите, към Главен прокурор, ...! Аз не заемам пост, от който да мога да наредя разслеьване, арест и съд за виновните. Но институциите и длъжностноте лица е редно да ти отговорят! Как така със знака на Гаранционен фонд си е служил Олимпик тука и нито от КФН ни други са поискали отчет!?! И на риба ли са били длъжностните лица години наред или на работа и защо не са си я вършили Калинките там? Ако не са били на работа, защо не са дисциплинарно уволнени?
  • 15 JPower

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Манафов":

    Мъже не еб..., така че,пари няма да ти дам. Ако ти имаш г.з за цапане, аз нямам х..й за мърсене.!!!!Пробвай с другите тук мюмюнки...
  • 16 Заратустра

    24 0 Отговор

    До коментар #11 от "К.К.":

    От ЗК Олимпик са заявили, че до месец, щели да възстановят нормалното функциониране на дейността, дължал се проблема на недоразумение в отчетната им дейност пред Кипърската Кфн. И затова са им спрели лиценза. Това е станало май беше в началото на Юни. Тук ниной не се е задействувал да защити застраховалите се, а сме Август... Ако сега не бърза КАТ да ги одере пострадалите с нов рекет застраховка и изчака месец, може би ще се нормализират нещата? От юридическа гледна гочка вссеки закупил гук застраховка с Олимпик е с валидна такава, защого е снесхл изискуемата сума по Закон, в разрешено да извършва такава дейносг тук ЗК... И държавната администрация няма право да му налага санкции и нова застраховка, щом КФН не е отхвърлила правото на Олимпик да извършва ЗД в РБългария! Вината е само на политиците и КФН.

    Коментиран от #33

  • 17 Светлоносец

    17 0 Отговор
    .... задълженията предоставени им от КЗ , означава че има проблем в КФН . Прокуратурата трябва ба се сезира и да извърши проверка , дали органа КФН , е предприел всички действия даде ни им от КЗ , да защити обществения интерес, НС трябва да състави комисия , която да провери същото . Резултатите от тези действия трябва да се предостави на обществото и евентуално след това да се търсят оставки , ако хората протестират.
    Не може да се слага каруцата пред магарето ,това е непрофесионално , аматьорство, посочва се предварително виновен, затова няма да има никакъв резултат. Има последователност на процесите , работа на високо платени независими органи , които защитават обществения интерес , медиите като 5-та власт трябва да оповести резултатите и накрая обществото трябва да реши в социалните медии и площадите дали е доволно от крайноя резултат. Така работят демократичните общества в ЕС , където ние членуваме.
    В заключение - КФН си е увеличило таксите и заплатите , КФН обеща че застраховка ГО ще поевтинее с новия подход с бонус Маус за добросъвестните шофьори, застраховка ГО за една година се е увеличила с 50%, и накрая за капак на всичко това е фалита на клон Олимпик .
  • 18 иван

    26 0 Отговор
    Преди две години един застрахован в Олимпик уби баща ми заведохме дело и аз майка и сестра ми платихме 12 000лв държавна такса в съда и 15 000лв на адвокат,а още няма дата за делото и сега адвоката каза,че ще спечелим делото но пари може и да не видим,защо никой не казва как да постъпим и какво ще стане,а и гаранционния фонд си изми ръцете при все че в материалите по делото има талонче от него,значи е събрал пари от Олимпик и трябва да ни обезщети, а сега ни пращат в Кипър,с две думи на майната си.Татко имаше ипотека и сега майка не може да я плаща и от сряда заплашва да се самоубие,ако това стане.....

    Коментиран от #21

  • 19 jambazina

    14 3 Отговор
    Не е възможно свитята дебела от снимката да е единствения виновен, както някои се опитват да го изкарат, та като го гътнат някоя Коледа и после да почнат начисто.
  • 20 Прасето е най виновен

    21 5 Отговор

    До коментар #7 от "Слави":

    Свинята Пеевски е най голямото бедствие за Държавата, той държи медий , магазини и какво ли още не!!
  • 21 Светлоносец

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "иван":

    До Иван
    Опиши случая и го входирай в КФН , ще ти отговорят какви са ти правата и задълженията съгласно КЗ . Трябва да си завел щета в Олимпик при катастрофата. Ще ти отговорят в 15-20 дневен срок безплатно. Ако в крайна сметка ти отговорят че Олимпик няма да ти платят , ако спечелиш делото , можеш да заведеш дело за нанесени щети от държавата да ти платят държавата.
  • 22 1234

    32 1 Отговор
    Вчера на протеста имаше престъпно малко хора. Аз нямам гражданска в олимпик ,но бях там за принципа, за това ,че не може да те задължават да даваш едни пари на някой, те да определят кой е този някой посредством лицензионен режим и най-накрая да ти кажат "ами бъди по-внимателен"
  • 23 oнзи

    14 1 Отговор
    Напълно си прав 1234.
  • 24 Ефтини сензации

    11 3 Отговор
    700-800лв на човек.
    Ха посмали манго, аз за кола струваща 200к евро плащам няма и половината на цитираното.
  • 25 1111

    1 12 Отговор
    Малоумна статия и още по-малоумни коментари.
  • 26 Ryty

    11 2 Отговор
    Това не е нормална държава, на протест сме и да ни вдигат с паяци колите! ТОЛКОВА СТЕ ЖАЛКИ БОРИСОВ И ОСТАНАЛИТЕ ПАЛЯЧОВЦИ! МРАЗЯ ВИ КРАДЦИ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ХАРЛИК

    13 2 Отговор
    Много добре правят крадците!!! На тъп , прост народ така му се полага!! Много добре!! А сега"РОДОЛЮБЦИТЕ" ДА ДРЪНКАТЧЕ СИ ОБИЧАТ ДЪРЖАВАТА!! КОЯ????КЪДЕ ВИЖДАТ ТАКАВА???? ГНУС МЕ Е ДА ЧЕТА!!! РЕХАВИ ПРОТЕСТИ НА ОГРАБЕНИ ХОРА!! МАЙТАП БЕ УИ!!!
  • 29 свободно мислещ

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Слави":

    До Слави.прав си приятелю.страх.страх.иначе журнал.остават на улицата или трябва да работи.всички са продажници
  • 30 мнение

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Да, само че, нашия фонд, според закона, не покрива щети по застраховки от чужди застрахователи. Тук идват два въпроса - защо събират вноски за гаранционния фонд, като не плащат обезщетения? И втория - работа на всеки клиент ли е да определя кой застраховател чия собственост е? Нали затова има служби в тая държава? И като са знаели, че "Олимпик" може да фалира още през м.Май, защо не са взели мерки? Отговорите са ясни - държавните служби (с партийни назначениа) не се интересуват от интересите на гражданите! Те са в колаборация с тези, които които ще спечелят на гърба на обикновените хора! А това в цял свят се нарича МАФИЯ!
  • 31 КИбер

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Абе .. на майка ти .. работата да не е била да застрахова каручки? Най-евтините граждански на 15 годишни коли са пак по около 150лв. Да не говорим за по-нови коли и по-висок клас, там са си точно по 600-800. Не лъжи хората!! Засрами се!!

    Коментиран от #40

  • 32 Георг

    3 0 Отговор
    Айде запалете ги тези долни пумиари от държавата !
  • 33 Ницше

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Заратустра":

    Те са заявили, че ще покрият съществуващи договори, но нищо не се случва ...
    я ми обясни, какво става след като съм ударен от застрахован в "Олимпик" и застраовката му е била приета от нашия фонд за валидна по това време, но плащане няма, а както се вижда и пари няма ...
    това е чисто задължение на фонда, като удар от незастрахован.
  • 34 CL500

    0 0 Отговор
    Само едно уточнение към логиката на автора - написал е: Публикувано във факти.бг: 200-250 000 души изгоряха с около 600 – 800 лева на човек, тъй като ще трябва да си направят и нова застраховка - задължително.'' Значи останалите хора също винаги са изгорели с цената на единичната застраховка. С други думи, тези 'олимпийци' всъщност са си изгорели с цената на една застраховка, а не на две! Дори чисто документално са изгорели с по-малко от една застраховка, ако се смята и времето, в което са били застраховани от датата на сключването до фалита.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Светлоносец

    2 0 Отговор
    Много мразя да се чувствам като Шерлок в коментарите, но живеем в България , държавата на прасетата с основна забилижителност на държавата че тук Коледа няма. Няма подаръци за бедните , няма щастие за народа , няма справедливост и основното свонско не се яде .
  • 37 чочо

    0 2 Отговор
    Аз вярвам , че Бойко Борисов ще оправи проблема. Само трябва да е "недоволен". А той вече е. Така, че не се притеснявам. Е да , имам /имах/ зостраховка в Олимпик.
  • 38 Никогаш

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Ей убитак недей много да знаеш кой колко дава ти като просиш жълти стотинки за автобус други се опитват да си изградят стандарт и да не се влачат с вноски
  • 39 doro

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гого":

    ти кого обиждаш ве.
  • 40 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "КИбер":

    Вноски неграмотен примате, вноски! Демек повече плащат на вноски и не са дали парите накуп. Малка част от тези 250000 имат застраховки които продължават доста след август и малко от тях са си платили цялата цена наведнъж. Демек повечето са с изтичаща застраховка преди края на годината и се факто плащат на части, демек тея номера на едро 250000*600+ лева са пълни простотии.
    Което не значи, че като щетите са по-малки и проблемът отпада. Много народ е спал и си е клатил ... краката да кажем.... Много има за бой и еВане, да не говорим, че този случай е нищо пред КТБ и милиардите от ДДС....
  • 41 патриотъ

    2 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади!Само с бой не става,трябва кръв да се пусне!
  • 42 Жобе

    3 0 Отговор
    Пак ли това прасе е изяло всичко.