Last news in Fakti

19 Август, 2018 10:40 2 669 28

Русия е имунизирана. Не срещу СПИН - срещу разума

  • спин-
  • русия

В тази страна всеки, който се опитва да разясни опасностите от СПИН, бързо бива заподозрян и може да бъде хвърлен зад решетките. Русия сякаш е имунизирана срещу всякакъв разум, пише в коментара си Петер-Филип Шмит

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия може да се превърне в следващата Южна Африка. Владимир Путин открито води своята огромна империя към катастрофа, както навремето Табо Мбеки. Бившият южноафрикански президент отричаше съществуването на СПИН и съответно не виждаше необходимост да снабди своя народ с животоподдържащи медикаменти срещу вируса.

Последицата: над седем милиона южноафриканци днес са заразени със СПИН. Руският президент пък изобщо не обръща внимание на вируса на СПИН. Тъй като заразените в неговата огромна империя дълго време минаваха за "рискови групи", Путин им отказваше помощ и подкрепа. Така и така почти никой руснак не се интересува от съдбата на наркозависимите, проститутките и хомосексуалните. Критиките от чужбина минаваха покрай ушите на руския президент.

Междувременно обаче даже и той би трябвало да разбере, че прави огромна грешка. Защото, както навремето в Южна Африка, така сега в Русия заболяват и умират десетки хиляди млади и образовани хора, които са така нужната на страната работна ръка.

Само един голям регион в света днес отбелязва покачващ се брой заразени със СПИН: Източна Европа и Централна Азия. 80 процента от заразените с вируса са руснаци. Дори Южна Африка, където почти две трети от всички заразени получават медикаменти срещу СПИН, бележи спад в броя на заразените. Епидемията в Русия обаче, със своите 160 000 нови случаи годишно, е много по-различна в сравнение с тази в останалата част на света. При над половината от тях вирусът се предава чрез спринцовки и контакти между наркозависимите. Броят на заразените след сексуални контакти също расте. Главно сред хомосексуалните. Ситуацията в големите градове на Източна Европа е драматична. Всеки шести хомосексуален мъж в Киев е носител на вируса. А в Санкт Петербург и Тбилиси- всеки четвърти.

Преднамерено пренебрежение с тежки последици

Досега Путин демонстрираше пълно пренебрежение към аргументите. Всемогъщият президент преднамерено игнонира и препоръките на Световната здравна организация (СЗО), особено пък след като има на своя страна и руската православна църква. През своето 18-годишно управление Путин нито веднъж не спомена думата СПИН. В неговата страна няма разяснителна работа. Нито в училищата, нито където и да било.

Повечето руснаци нямат понятие какво е това СПИН. Да не говорим за това, как се пренася вирусът. Който носи със себе си презерватив и бъде заловен от полицията, минава за проститутка или сводник и в най-лошия случай може да бъде осъден. Почти всяка втора жена в Русия разбира едва по време на бременността или при раждането, че е заразена с вируса на СПИН. Отдавна съществуват медикаменти, които предотвратяват предаването на вируса от майката на детето. В Русия обаче само малко повече от една трета от заразените получават медицинско обслужване. А този, който води разяснителна работа срещу СПИН, бързо става подозрителен и може да попадне дори в затвора.

От пет години в Русия е в сила закон, който забранява "хомосексуалната пропаганда" на обществени места. Хуманитарните организации пък, които се финансират от чужбина, трябва освен това да се регистрират като "чуждестранни агенти". Много международни организации напуснаха страната след като законът влезе в сила през 2012 година. А преди това Путин ограничи финансовата помощ от глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Тези мерки имат въздействие и до днес. Редовно някъде в Русия не достигат медикаменти срещу СПИН. А това има тежки последици за пациентите и води до резистентност към вируса.

И тъй като Русия има голямо влияние, няколко съседни държави следват политиката на Путин. Това се отнася например до забраната на метадона като заместител на хероина, както и до забраната на програмите за подмяна на спринцовки и игли. При това наказателното преследване на наркозависимите предизвиква пет пъти по-големи разходи, отколкото препоръчаните от СЗО превантивни мерки.

Ръководителят на националния център за СПИН в Русия Вадим Порковский е предпазлив критик на Путин. Той изчислява, че около два милиона руснаци вече са заразени със СПИН. Към тях се прибавят и стотиците хиляди заболели от хепатит и туберкулоза. Туберкулозата, в своята резистентна форма, междувременно убива повече хора по света, отколкото СПИН. Главно в Източна Европа и Централна Азия.

Преди няколко месеца Путин за първи път призна за опасността, която произлиза от туберкулозата за неговата страна. На международна конференция на СЗО в Москва той призова за обща бобра срещу тази глобална заплаха. Малко по-късно тихомълком руското правителство увеличи бюджета за борбата срещу СПИН от 18 на 22 милиарда рубли (почти 300 000 евро). На последната световна конференция за СПИН в Амстердам Покровский каза, че това е един положителен сигнал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    23 8 Отговор
    много ясно , че ще ги ограничава дрогерите и хомотата - как се разпространява СПИН ...
    ама не е удобно така, нали ...
  • 2 Пешо

    35 12 Отговор
    Дойче веле и соросоидите - как да кажат нещо умно?
  • 3 Дарвин

    23 1 Отговор
    Путин не иска да пречи на естествения подбор.
  • 4 Kcaniba

    16 26 Отговор
    Там където глупостта е образец, разумът е безумие! Империята на злото! Жалко за руския народ!

    Коментиран от #10

  • 5 НАЙ ВАЖНО:

    14 17 Отговор
    ДАННИТЕ ИСТИНСКИ ЛИ СА? АКО ДА, ТОВА ОЗНАЧИ КРАЙНА ДЕГРАДАЦИЯ НА РЕЖИМА НА ОЛИГАРХИЯТА В МОСКВА.

    ПРОСТО ТЕ СА В БЕЗИСХОДИЦА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА НЕ Е ПРИОРИТЕТ.
  • 6 Джони

    17 7 Отговор
    Брей ! Некой трансджендар доста се е потрудил след втора " доза" да надраска тива ! Убеждавам се напълно, чев БГ има толкова безмозъчни същества ! Не е за вярване но е истина.
  • 7 onq s konq

    6 10 Отговор
    Необузданото РУСКО ВЪОРЪЖАВАНЕ изисква "икономически жертви"...и ги ПОЛУЧАВА!
  • 8 бг Сталин

    10 6 Отговор
    Петер-Филип Шмит.Русия е имунизирана срещу на майкати бунбонерата,и празната ти кофа на раменете.
  • 9 Бог

    11 5 Отговор
    Е по- тъпа и пошла статия от тази, не вярвам че може да напишете.
  • 10 Сократ

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    Вероятно имаш предвид западните джендър идеолози.
  • 11 И. П. Павлов

    1 12 Отговор
    И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: “Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите."
    Наблюденията на нобелиста важат в пълна сила и днес.
  • 12 Трифонов

    9 2 Отговор
    Данните в тази статия обективно няма как да са верни. Тя е вътрешно противоречива. Ако политиката на Путин е да отрича съществуването на ХИВ вируса, ако забранява работата на западноевропейски и американски компании, водещи кампанийно агитация за скрийнинг под техен контрол, ако не осъществява такъв и руската държава, значи няма как авторите да разполагат с достоверна информация за брой заразени. В статията дори е казано, че след 2012г. чужди организации са прекратили дейността си в Русия. Е, кой тогава прави изследванията, преброи резултата и го предаде на автора на статията? Същото се отнася и за Южна Африка. Властите там от години водят битка срещу пропагандата, че това е най-заразената със СПИН страна. Откъде са данните тогава? Отговорът може да е само един - измислени са!!! Защо им е да го правят? Ами, без да се ангажирам с мнение по въпроса има ли или не ХИВ вирус, ще кажа само, че има стотици медицински публикации, които отричат това. При това, далеч не само руски. Има и френски, а дори и български. Факт е, че презервативът се пропагандира за най-надеждното средство за превенция срещу ХИВ вируса. Масовото използване на презервативи обаче, има и един страничен ефект - ограничава раждаемостта. А американците още през 70-те години на 20 век, формулираха най-голямата заплаха за интересите си - свръхпопулизацията на Света и заявиха, че е необходима "борба". Особено по отношение на онези региони, в които това се наблюдава най-мащабно. Южна Африка беше пос
  • 13 Само питам

    7 4 Отговор
    Как се наричат изродите, които деннощно висят във форума и защитават чужди, диаметрално противоположни на България интереси?
  • 14 simo

    10 3 Отговор
    Вече 5та година четем как Русия още утре ще се капичне и ще се разпадне, щер бъде следващата Южна Африка и бла, бла,бла - глупости на тъкалета от някакви дрогирани "анал лизатори". И какво се получава.От 5 години въпреки санкциите и натиска в Русия има растеж от 4.3 до 4.5% на БВП на година. На фона на растеж в Евро зоната от 0.5 до 1% направо да ги ожалиш.Който не е ходил скоро в Русия да не пище хуморески.Странта изглежда като стрителна площадка.Всеки ден се открива ново предприятие, а плещенето за "слабата руска икониомика" си се оказа точно това-плещене. Ако можете прегледайте даните за развитео не инокомиките в Европа на Международния Валутен Фонд (FMI).Там френските финансови специалисти поставят дебел пръст в ануса на всики "западнуи свободни журналисти".По техни данни БВП на Германия и Русия е абсолютно еднакъв 1442 милиарда долара еквивалент. Само че никой не нарича немската икономика слаба, но по руската е прието да се плюе колективно. За това и искреното удивление на западните клакйори и американски гъзолизци че Русия само укрепва от санкциите , а не обратното. Ами просто е. Санкциите действат като протекционистки стъпки и защитават местното производство. Увеличава се конкуренцията от там и ръста на икономиката. След 5 години на Русия няма да и е необходимо нищо от ЕС, а ЕС ще има все по голяма нужда от ресурси от Русия: горива, метали, химия и някои технологии. Най смешното е че помиярите винаги подчертават как в Русия нямало електроника.Е да а

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Рубладжийче

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "simo":

    Значи според теб руската мръсна кочина ще е първата държава, която ще бъде самодостатъчна?
  • 16 Димитър

    9 1 Отговор
    Само две думи обясняват всичко - гнойче дойче.
  • 17 патриотъ

    11 2 Отговор
    Брей,ДВ много загрижени за хомосексуалистите и наркоманите,бе!Имам чувството,че само тях смятат за хора!А да кажете нещо за нормалните хора?Не е ли по-важно да се грижим за тях,а не за отпадъците на обществото?!А за Русия не се грижете-тя ще ви надживее
    !

    Коментиран от #19

  • 18 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "simo":

    Каква електроника има в руската кочина, бе путиноид?
  • 19 Нострадамус

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "патриотъ":

    Няма да надживее дори мръсната и безродна пета колона русофреници.
  • 20 Фелдшер

    1 5 Отговор
    Данните са реални и истински,правителството в Русия не е отричало СПИН а просто не му обръща достатъчно внимание,там СПИН се разраства докато в Европа например намалява все повече и повече и тези факти няма как да се пренебрегнат,не съм русофоб нито русофил и казаното от мен е напълно обективно
  • 21 Фелдшер

    3 4 Отговор
    Драги сънародници,коментарите Ви са плод на пристрастия лишени от всякаква обективност,очевидно е че не Ви интересуват истината и реалноста,Вие сте силно заинтересовани от конфронтация и напълно отбягване от темата. И русофили и русофоби сте напълно изтрещяли и се надявам да Ви плащат за това

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Румяна Костова

    3 1 Отговор
    Кой е пък този Петър Филип Шмит и в кой век живее?Значи според него освен всички задължения ,които има руския президент,той трябва и да води разяснителни лекции относно опасността от СПИН!Дойче Веле спазват традициите си и статиите им продължават да бъдат в графата ,,Хумор" ,но без сатира ,защото за нея нямат достатъчно акъл.
  • 24 смеф

    2 0 Отговор
    един джендар чел джурналистически ерекции пак сее усрал глъбоку! явно гусърбе отзаде инема работа!!
  • 25 Хрис

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Фелдшер":

    Като сте толкова точен и обективен, моля, посочете клко са НПО-тата в България, финансирани от Русия или рска организация. Мисли прди да изложиш тук своите "велики умозаключения". Фили и фоби винаги ще има -закона за единство и борба на противополжностите.

    Коментиран от #28

  • 26 HIV

    1 1 Отговор
    токсичен народ
  • 27 Тодоров

    3 1 Отговор
    Напълно просташка статия. Когато ние, българите, едва бяхме чули за СПИН, в Русия се провеждаше профилактика и кампания за предпазване от болестта. А това беще преди 30 години - 1987-1990 г. Да не говорим за руското здравеопазване, нямащо нищо общо с нашите мизерни болници и здравна каса. И познайте къде се изнася българският аналгин-хинин, амидофена, зъбната паста "ПОМОРИН" и редица други уникални български фармацентични продукти, които от години изчезнаха от българския пазар. . И не само в Русия се изнасят. Израел, Гърция, Узбекистан, Казахстан и др. Евреите да не са глупави да се тъпчат със западни скъпи ментета като нас. Но все пак това е статия на DW - какво друго могат да пишат за Русия освен простотии.
  • 28 Да бе

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хрис":

    Дрън дрън това ще да е закона на егоистите и лицемерите във вашия случай , разни политически комплексарчета