Last news in Fakti

27 Август, 2018 06:30 6 637 32

Накратко за „Олимпик“, че много глупости се изписаха

  • олимпик-
  • застраховка-
  • гражданска отговорност
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Положението със ЗК „Олимпик“, обяснено накратко, че много глупости се изписаха. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Весела Николаева.

1. Българската Комисия за финансов надзор (КФН) не е отнела никакъв лиценз. Още от средата на месец май КФН е забранила на компанията да продава застраховки, след като надзорния орган в Кипър е уведомил, че отнема лиценза на „Олимпик“. Съобщението на КФН е от 10 май, веднага след уведомление от Кипър, разпространено както КФН разпространява всичките си новини и съобщения. Оттогава има още две съобщения – и двете са подробни, обяснено е достатъчно ясно, за да ги разбера. Който иска – чете. Може да има забележки по стилистиката и изразяването, но информацията си е там.

2. По закон (Кодекс за застраховането), който съответства на всички европейски директиви и правила, щом една компания продава застраховка „Гражданска отговорност“ в България, то тя прави вноска в българския Гаранционен фонд. Ако компанията е с лиценз от друга държава в ЕС, обезщетения се изплащат от Гаранционния фонд на тази държава. Обезщетенията се плащат на пострадали и близки на загинали при катастрофи, когато колата на виновния водач няма ГО. Гаранционния фонд служи за това, независимо от причините, поради които застраховка липсва. След това фонда си търси парите от виновния водач.

3. Фондът не е „изпразнен“, „безсмислен“, „само събира едни пари“, а е институция, която гарантира, че пострадали при катастрофи ще получат обезщетение. Понякога от това зависи лечение. Вярно е, че в него няма твърде много пари, тъй като хиляди автомобили с българска регистрация карат без застраховка, вкл. в чужбина, предизвикват катастрофи, за които трябва да се плаща. Защо – питайте контролните органи. КАТ, МВР…) Да, много е гадно да ни увеличат застраховката, защото Мунчо решил да спести, но направил беля и някой трябва да плати. Но шофирането и притежанието на кола е сделка с обществото – и си има цена.

4. Тези, които са платили застраховка към „Олимпик“, а тя е преждевременно прекратена, ще си очакват парите от синдиците в Кипър. Колко дълго, какво е законодателството там и какви са процедурите – това може да го каже някой, запознат с кипърските закони.

5. КФН не може да надзирава „Олимпик“ в пълния смисъл, защото компанията има лиценз от Кипър и е работа на тамошните органи да налагат предписания, да контролират и т.н. Друг е въпроса за съмнението какъв е произхода на капитала и кои са акционерите – това вече е в правомощия на разследващи, полиция и т.н.

6. Не е вярно, че внезапно заради „Олимпик“ надзорът се сетил „на пожар“ едва сега да мисли мерки за финансова обезпеченост на компаниите и недостиг на резерви за плащане. Понеже сме в ЕС, КФН не може да каже колко да струва една застраховка, но може да влияе косвено. И в последните години това се е случвало – заделяне на резерви, предписания и т.н. Още от времето на Борислав Богоев активно се правеше.

7. Ама как така някой идва и започва да продава застраховки в България! От 2007 г. сме в ЕС. Там важи единния паспорт – имаш лиценз за финансова дейност в една държава, следователно имаш за целия ЕС. Отиваш, където искаш, отваряш клон, съобщаваш и започваш работа. ЕС не е само еврофондове за усвояване.

8. Нямало разписани процедури – е, тази глупост е разбиваща. Процедури за изплащане на обезщетения и несъстоятелност има в Кодекса за застраховането. Със сигурност има и в кипърския, няма държава от ЕС без такова законодателство. Наистина, случаят е прецедент, но поне теоретична насока какво се случва има.

9. От години има предупреждения, че цените на „Олимпик“ са нереално ниски. Излизало е по медиите, вкл. с изказвания на други застрахователи. Форумите са пълни с недоволни от тях. Обаче цената е ниска и само това ни интересува – едни 10-20-30 лв. да се спестят. Никой нормален брокер няма да посъветва да сключите там. Едно време КТБ даваха високи лихви. Някои още си ги чакат.

Знам, че застраховането е непривлекателна материя за много колеги, и редовно е търсене на сензация, гарнирана с колосална неграмотност. Но поне може да четете какво е писано преди вас и какво казват надзорници и застрахователи. Завъртете един телефон в АБЗ или на някой застраховател, няма да ви изядат. Ще се спасите от клишето „всички са маскари и крадци“ и току-виж сте написали нещо полезно.

*Весела Николаева е сътрудник на Фондация „Инициатива за финансова грамотност“. Мнението е лично и не изразява позиции на фондацията
От Фейсбук-профила на авторката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    43 10 Отговор
    Още по накратко,държава на мошеници,на която не трябва нищо да се дава.

    Коментиран от #2

  • 2 Умен

    17 37 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Прочети статията безотговорник. Все някой друг му е виновен. В случаят с Олимпик държавата няма ама грам вина.

    Коментиран от #5, #11, #19

  • 3 Ю Кортес

    40 6 Отговор
    Схема за кражба с покровителството на държавните органи,разните финансови надзори,комисии,гаранционни фондове,финансово разузнаване и т.н. както беше с кражбата на милиарди от КТБ. Естествено и сега наказани и осъдени няма да има
  • 4 ЗЕВС

    43 2 Отговор
    Всичко написано в статията е на 100% вярно. При условие, че застраховка „гражданска отговорност“ е задължителна, гаранционния фонд, трябва да гарантира и неустойка на потърпевшите при фалит на застрахователна компания. Случайно или не, точно това е пропуснато в закона. След това фонда да си търси парите от фалиралата застрахователна фирма!
  • 5 Държавата е най-големият престъпник

    45 2 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Няма вина, ам друг път. Отнемат лиценза на компанията, а тук продължават безнаказано да се продават нейни застраховки, обаче държавата нищо не може да направи? Че каква полза от нея тогава, само да ни прибира парите?

    Коментиран от #26, #32

  • 6 Кирил

    42 0 Отговор
    Също накратко.мафията с един куршум утепа два заека.първо крадна едно 50 милиона евро чрез Олимпик,второ дигна застраховките на останалата рая
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шаран БГ

    34 1 Отговор
    Отдавна съм разбрал, че в тази държава никой за нищо не е виновен- има си хас и самата държава да има вина за нещо?? Аз съм неин гражданин и имам единственото задължение да ПЛАЩАМ, защото имам рядкото щастие да се родя и да живея в нея. Значи олимпийците от Кипър са фалирали и за останалите 4 /четири/ месеца от годината, за които съм се застраховал, трябва отново да се застраховам?Защо? ЗАЩОТО БЕЗ ЗАСТРАХОВКА НЕ МОЖЕ ! Могат само някой богоизбрани /това е друга тема/ Ако и другата фирма след два месеца фалира, пардон -прекрати дейността си - аз отново ли ще трябва да се застраховам за останалите два до края на текущата година? На тези въпроси специалистката от фондация ИФГ да отговори !! Така ли се постъпва във всички държави ако не по света, то в ЕС ? " Актив-пасив, актив-пасив - синдиката обран"- казваше дядо ми.......
  • 9 Държавата - топ-мафиот.

    2 0 Отговор
    https://m.fakti.bg/mnenia/323367-porednata-mutrenska-shema-sas-zastrahovkite

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сссерем

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Чукча писател,чукча не читател.
  • 12 Тръмп

    12 4 Отговор
    На тази "специалистка" ще и кажа,че проблема с Олимпик е друг и е елементарен!Просто Олимпик не е внасял вноските нито в Кипър,нито във България и това ги прави невалидни.Елементарна измама в големи размери!

    Коментиран от #27

  • 13 Тръмп

    17 2 Отговор
    А защо КФН не е попитал Кипър дали Олимпик си внася вноските в техния Гаранционен фонд????Или са в играта и Агайн се е нарушила или са супер прости??Залагам на ...:):):)
  • 14 Тръмп

    14 2 Отговор
    В този случай България трябва да съди Кипър за това,че техния КФН не е осъществил контрол над Олимпик!
  • 15 Бат Сали

    20 0 Отговор
    А в случая КТБ, банковия надзор за чии х.и ни е, освен да вземат огромни заплати те са най големият виновник.
  • 16 Ефтини сензации

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Държавата - топ-мафиот.":

    Най после някой който мисли с главата си.
    И го е написала даже. Истерията създадена от комунистическото простолюдие преследваща само и единствено една цел да руши и унищожава този път не им се получи. Само трима глупаци се бяха изправили да протестират срещу това колко са глупави....

    Още началото на годината се знаеше, че Олимпик е проблемен застраховател и нещата там отиват на залязване.

    Същата истерия се опитва да се създаде и с катастрофата на автобуса до Своге, като гледам и там няма да успее.

    Коментиран от #17, #23

  • 17 Ефтини сензации

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ефтини сензации":

    Това е коментар към статията, защо се е побликувало като отговор към поредния виден представител на комунистическото простолюдие нека факти кажат!
  • 18 Мирослав

    16 0 Отговор
    Авторката от "Инициатива за финансова грамотност" показва доста сериозна неграмотност: "...Ако компанията е с лиценз от друга държава в ЕС, обезщетения се изплащат от Гаранционния фонд на тази държава. Обезщетенията се плащат на пострадали и близки на загинали при катастрофи, когато колата на виновния водач няма ГО. Гаранционния фонд служи за това, независимо от причините, поради които застраховка липсва. След това фонда си търси парите от виновния водач." Е след като Гарнционния фонд плаща за щети от автомобили, които нямат застраховка ГО, как авторката реши, че "...обезщетения се изплащат от Гаранционния фонд на тази държава...". Каква е връзката на колата без застраховка ГО с гаранционния фонд на чужда дъжава? Ако една кола няма застраховка ГО и причини щети, обезщетението се изплаща от гаранционния фонд на СТРАНАТА, В КОЯТО Е РЕГИСТРИРАН автомобилът. Т.е. за щети причинени от автомобили без састраховка, но с български номера, плаща българския гаранционен фонд. Кипърският ГФ ще плаща само за щети причинени от автомобили с кипърски номера.
  • 19 ТъпСъм

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Е как да няма бе ? от май месец е трябвало да прекрати дейността на фирмата , кой друг да го направи пожарната ли или спешното отделение ?
  • 20 Гнида

    11 0 Отговор
    Точка 2 в която е упоменато как този фонд изплаща компенсации на пострадали при птп с автомобил без ГО ..... В последствие виновният водач изплаща парите на ГФ ! Празно нема дрогаре ! Бонус-малус също нема ! Има само брокери-лаладжии , държавни чиновници и разни други финансови и застрахователни експерти дето ни вменяват нагло , че трябва да плащаме по-скъпа ГО
  • 21 Morgoth

    4 11 Отговор
    Много добре написано. Българина няма финансова грамотност - взема заеми от бързи кредити, купува най-евтиното и след това като разбере къде са го прецакали вдига врява до Бога ... и пак не се научава.

    Коментиран от #22

  • 22 Обективен

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Не сравнявай несравними неща.ГО е задължителна за разлика от кредита.А защо плащаме данъци на тази държава след като от нея не зависи нищо?
  • 23 Обективен

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ефтини сензации":

    Като започне някой да ви вади кирливите ризи все комунисти ви се привиждат.
  • 24 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    Такааа...Значи ,драги прости,умни,хитри,отракани и изучени сънародници!!!Излиза ,че преди всяко ваше ПРВАНО ДЕЙСТВИЕ трябва да изучите Българското законодателство---САМО 400 ДЕЙСТВАЩИ ЗАКОНА ПЛЮС 10 000 НОРМАТИВНИ АКТА...и като малка добавка законите на ЕС ,КОИТО СА САМО 130 000 СТРАНИЦИ!!!Все пак ИМАТЕ ИНФОРМИРАН!!!!избор.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Държавата е най-големият престъпник":

    Аааа,ТЯ прибира нашите пари!!!,и ги РАЗДАВА НА,,,ПРАВИЛНИТЕ МЕРИНДЖЕЙ,,!!!Това е същността на неолибералният капитализъм...Преразпределение на общественото богатство посредством ,,ОБЩЕСТВЕНИ !!!ПОРЪЧКИ..!!!Защо ,,ОБЩЕСТВЕНИ след като ,,правителството ги прави???
  • 27 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тръмп":

    Внасял ги е внасял е към Българския гф вземи една застраховка и ще видиш.
  • 28 alex

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    "Никой нормален брокер няма да посъветва да сключите там".

    Е точно брокер от АМАРАНТ БЪЛГАРИЯ настоятелно ме убеждаваше ,че това е ИЗГОДНА ОФЕРТА ОТ СТАБИЛНА КОМПАНИЯ с която той работел от години , и гарантираше че няма да имам проблеми .Цената на застраховката не беше ниска , разликата с тези на други компании беше 7 лева.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Страто

    1 0 Отговор
    Виждате,простото е гениално и обратно!1,2,3,4,5,6точки и проблема е решен!Ние от сивия поток "nуйчим"!Но на чужд гръб 100тояги са малко.Направи си справка за цените на застраховките назад във времето и спрете с тая мантра!
    Вероятно на писателката не и се е налагало да чака обезщетение в голям размер от застраховател или от съдебно решение.Пожелавам и да набере личен опит в тая насока ;)
  • 31 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Във "Дал Бог" цената е още по-ниска, според авторката и тя трябва да изгърми значи, даже логиката е че преди Олимпик трябваше да гръмне...
  • 32 Random

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Държавата е най-големият престъпник":

    Ти можеш ли да четеш? Това е от втория ред:
    Още от средата на месец май КФН е забранила на компанията да продава застраховки, след като надзорния орган в Кипър е уведомил, че отнема лиценза на „Олимпик“. Съобщението на КФН е от 10 май, веднага след уведомление от Кипър, разпространено както КФН разпространява всичките си новини и съобщения.