Last news in Fakti

29 Август, 2018 20:50 3 582 34

Какво точно се случва в държавата на Меркел?

  • германия-
  • кемниц-
  • ангела меркел-
  • нацизъм

Тези хора открито симпатизират на нацистките идеи, а политиката от години се прави, че не забелязва

Какво точно се случва в държавата на Меркел? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези хора съвсем открито симпатизират на нацистките идеи, а политиката от години се прави, че не забелязва нито тях, нито проблемите с чужденците. Така напълно закономерно се стигна до грозното фиаско в Кемниц.

В източногерманския град Кемниц, бившия Карл-Маркс-Щат, 35-годишен германец почина от раните си, след като беше намушкан с нож. Полицията арестува един иракчанин и един сириец, които са заподозрени като извършители. В резултат в Кемниц се стигна до сблъсъци между крайно десни и крайно леви демонстранти, които полицията не успя да овладее, а в цялата страна се отприщи бурна дискусия. Какво точно се случва в държавата на Меркел?

Случва се всъщност почти същото като преди 25 години, когато в Германия се надигна ксенофобска вълна срещу чужденците и кандидатите за политическо убежище. Тогава горяха бежански приюти, загинаха и хора. Обществеността и политиците бяха шокирани, но очевидно не си направиха необходимите изводи. Четвърт век по-късно тези ненаправени изводи направо ще ни избодат очите. Те се отнасят до миграционната политика, до закона и до десния екстремизъм в една страна с много мрачно минало.

Как се стигна дотук

Германия десетилетия наред си затваря очите за факта, че милиони чужденци искат да се заселят тук. Гастарбайтерите, бежанците от югославските войни и от конфликта в Сирия - всички тях (а и много други) политиката смяташе за временно явление. И не се погрижи за трайното им интегриране, не се погрижи и за това обществото да ги приеме.

По исторически причини в Германия има съпротива срещу мигрантите. През 19 век германците по-скоро са бягали от своята разпокъсана страна, отколкото да приемат мигранти. А колониалното минало на страната е кратко и - за разлика от Франция и Великобритания - не ѝ е набавило съответния опит. В годините на националсоциализма пък доминират маниакалните идеи за „чиста раса", която трябва да бъде освободена от всякакви чужди елементи - независимо дали са евреи, славяни, роми или синти.

Независимо от всичко това днес Германия реално е мигрантска страна, където около 20% от хората има чуждестранен произход. И се нуждае от още хора, защото населението застарява, а процъфтяващата икономика иска работна ръка. Но поради изброените исторически и манталитетни причини политиците все не посмяваха да кажат: „Да, ние сме мигрантска страна“. И да изработят съответните правила за миграцията: колко годишно, кои точно, при какви условия. Едва сега, когато наяве излезе и проблематичното положение на пенсионните каси, законът за миграцията сериозно влезе в дневния ред.

Вторият извод от изстъпленията се отнася до закона и до правовата държава. Убийството в Кемниц е ужасно престъпление и трябва да бъде наказано. Няма значение дали извършителите са германци или чужденци - правото е еднакво за всички. Но ако убийците наистина се окажат бежанци, строгостта на закона трябва да стане видима за всички около милион новопристигнали в Германия. И властите са длъжни последователно да прилагат закона към всички тях - да ги наказват за извършени нарушения и престъпления, да репатрират онези, които подлежат на репатриране, да гарантират сигурността на всички граждани. В същото време тези около милион бежанци и мигранти, пристигнали през последните три години, имат не само задължения и отговорности към приелата ги страна. По нейните собствени закони те имат и права: на честна процедура за даване на политическо убежище, на условия за живот, които не накърняват достойнството им, на шанс да започнат начисто и най-вече - на равенство пред закона с изконните граждани на страната.

Една разделена страна

Побеснелите тълпи в Кемниц смятат обаче, че някак „по кръв" притежават повече права от мигрантите. Нещо повече: че могат да вземат закона в свои ръце и да раздават улично, „народно" правосъдие. А това е недопустимо, както в един глас заявиха водещите политици. И са прави, макар че малко гузно премълчават собствената си вина за надигналите се отрицателни емоции. Защото действията на Ангела Меркел и нейното правителството в началото на бежанската криза бяха недообмислени, несъгласувани и хаотични, а последвалите опити проблемите да се решават на парче не успяха да убедят част от избирателите. От всичко това спечелиха популистите от „Алтернатива за Германия”, а големите партии се оказаха в положението на догонващ. И така центробежните сили в страната закономерно им сервираха Кемниц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    31 16 Отговор
    Ако Меркел беше подкрепил навремето Ердоган да се изгради зона в самата Сирия ,сега Европа нямаше да има такива проблеми.

    Коментиран от #8, #16

  • 2 НИК

    10 25 Отговор
    СЛУЧВА СЕ ГРАЖДАНСКА ВОИНА ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ---ГЕРМАНЦИТЕ САМО КОМАНДВАТ А ЧУЖДЕНЦИТЕ САМО РАБОТЯТ КОИТО ИЗДЬРЖИ ДОБРЕ АКО СИ ТАРИКАТ ВЬРВИШ НАПРЕД АКО НЕ СИСТЕМАТА ТЕ УНИЩОЖАВА И СИ ЗАМИНАВАШ ---И СЛЕД ТОВА ИДВАТ НОВИ И ВЕДИН МОМЕНТ НИКОИ НЕ ИДВА И ИДВА ГОЛЯМАТА КРИЗА ............
  • 3 Брат ми

    55 4 Отговор
    Ще търсят Хитлер.Мулти култито се разпада с бързи темпове и това може само да ни радва.
  • 4 чалма тв

    58 1 Отговор
    "Побеснелите тълпи в Кемниц смятат обаче, че някак „по кръв" притежават повече права от мигрантите" . Да смятат така.Като ги хранят тези талибано- изроди с ножове,сигурно имат повече права от Хасан,Реджеб,Абдула, и от нашите цигани.Тук в БГ и аз мисля така ,след като плащам данъци. Помните ка в Катуница изроди убиха българи..как беше.Имаше една нпо свиня журналискта ,която плачеше за имотите на цар Свиня---
  • 5 пак ли

    29 2 Отговор
    Дойче веле ли ....свине.
  • 6 много подвеждаща

    48 1 Отговор
    статия !!! защо пише , че германия трябва да интегрира пристигналите и , че немците трябва да ги приемат ??? като човек живещ над 12 години на запад мисля , че новодошлият трябва да положи САМ усилия да се интегрира и така хората да го приемат . трябва да научи чуждият език, да приеме и уважава порядките с страната и трябва да РАБОТИ а не да чака на социал !! друга грешна гледна точка е , че икономиката имала нужда от мигранти ...а бе журналя работодартелите в една страна са 5 % и именно те имат нужда от нова работна ръка НО останалите 95 % НЯМАТ нужда от нахални натрапници само за да може шепа хора да печелят !!! държавата НЕ Е на групичка богати индустралци а на всички граждани !! Браво на немците...дано се събудят ако и да не е вече къно

    Коментиран от #24

  • 7 Менгеле д-р.

    39 2 Отговор
    Време е да концентрират мигрантите в лагери. Разбираш кво имам предвид ;)

    Коментиран от #20

  • 8 uio

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАСАН":

    Нека се изгради такава зона в Турция.
  • 9 Да го кажем направо.

    35 1 Отговор
    Тези либерални "ценности" които активно пропагандира DW убиват цялата европейска цивилизация-факт. И точно политическата върхушка в Е.С.които налагат тези безумни евро-атлантически дивотии ,реално са гробокопачите на Европа-тези действия са по-страшни и от война...
  • 10 ЗЕВС

    25 1 Отговор
    Историята на Турските гастарбайтери е от преди 57 години, когато е подписано,
    Германско-Турското трудово споразумение в Бон. През 1961г. е подписано споразумението за възстановяване на Германия след втората световна война.

    Турските работници (известни като гастарбайтери) са били поканени от Западна Германия, която е изпитвала остра нужда от работна ръка. В началото турците въобще не са имали намерение да се установяват в ФРГ,
    постепенно от Турция пристигат и семействата на работниците, после им се раждат деца и така днес в Германия живеят над 3 милиона турци.
    Посланието на Меркел
    през 2011г. по случай 50 години от пристигането на първият гастарбайтер в Германия
    "Трудовото споразумение промени нашата страна, Мигрантите допринесоха за богатството на Германия и станаха част от нацията ни". Обръщение на
    Реджеп Тайип Ердоган към турците в Германия преди референдума за президентска република: “Призовавам всички турци да запазят своята идентичност и да учат децата си първо на турски, а после на немски език”, предизвиквайки реакции на недоволство в Германия.
  • 11 Оня с магарето

    24 2 Отговор
    Ако Хитлер види какво става ще се преобърне в гроба
  • 12 ТОЧКАТА

    23 3 Отговор
    След втората война САЩ ,,ОТРОВИХА,,Германия като и внушиха.. за ,,холокоста,, ВИНА!!!!Отровиха я и като я принудиха да вземе 5 милиона турци ,които капсулирани са ПРАГ НА ДРАЗНИМОСТ ЗА СЪБУЖДАНЕ НА ФАШИЗМА....АКО ПОТРЯБВА!!!!!И ТОЙ много бързо може да се върне...А почвата я създадоха в разширени граници с НЕОЛИБЕРАЛНАТА ПОЛИТИКА на ,,присъединяване,, наГДР...Пълно ОГРАБВАНЕ И МАРГИНАЛИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА...НООО това е САКСОНИЯ!!!Точно това племе завладява Британия и създава ГОСПОДСТВАЩА СИСТЕМА В СВЕТА...Нищо ,че сега столицата е Вашингтон....ТЯ лесно може да се върне в Германия...
  • 13 Анонимен

    9 11 Отговор
    Хитлер е мн. Тежък психопат, финансиран от хамериканските евреи да ограби европа за да делят и да унищожи християнството. Още им държи влага че са мръсна раса с тежки съдистични наклонности срещу слаби и невинни даже от собствената си смръдлива порода. Случвало ми се е редовно след като се размина в магазина с некъпан от месеци германец, да повърна. Генетика- зли, садистични и смрадливи изроди!!

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Анонимен

    19 5 Отговор
    Сега германия не трябваше да съществува, като извоювано с мн. Кръв по право това трябваше да е православна русия, която щеше да насели българи , сърби, словаци, чехи...
    И съответно вс. Тези емигрантски проблеми нямаше да ги има.
  • 15 толерастията е вредна

    31 1 Отговор
    Поредните дрънканици и тъпотии от DW- Меркел пропаганден машинен !
    Ще ви го кажа отново "умници" толерасти от DW - "ОЛИО И ВОДА НЕ СЕ
    СМЕСВАТ" !!! Когато разберете тази простичка част от науката, ще ви се изясни всичко ! Колкото успяхте да интегрирате турците, които ви налаьиха преди много години 10 пъти по толкова, ще "успеете" да интегрирате и новите примати, които внесохте в милиони ! Вместо да обясните на хората, че деца се правят от мъже и жени, а не от джендъри и после тези деца да се погрижат за вас вие решихте, че като си внесете на готово, ще ви оправят пенсионния фонд !?
    Вие сте откровени тъпаци и си заслужавате всдичко, което ви се случва, но ние и останалите в Европа, какво пак сме ви виновни, че отново ни подлагате на терор ???

    Коментиран от #32

  • 16 Европеец

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАСАН":

    Меркел служи на властелините на света тя, иска точно това което се случва..!!!
  • 17 ЗЕВС

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Ако Хитлер е изпитвал омраза към някой, на първо място това са евреите! Немислимо е някой да финансира собственото си изтребване.
    Ето какво пише в програмата на Хитлер относно вероизповеданията:

    Програма на НСГРП, 24.02.1920 г.

    24. Свобода на вероизповеданията с изключение на религии, които застрашават германската раса; партията не се обвързва изключително с едно вероизповедание, но да се бори срещу еврейския материализъм.

    Коментиран от #19

  • 18 ЗЕВС

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Цитат от книгата “Моята борба”:
    “Крайната цел на евреите на този стадий на развитие е победата на демокрацията или според тяхното разбирате — господството на парламентаризма. Системата на парламентаризма най-много съответства на потребностите на евреите, тъй като тя изключва ролята на личността и на нейно място поставя количеството, т.е. силата на глупостта, неспособността, страхливостта.
    Краен резултат от всичко това ще бъде събарянето на монархията. Малко по-рано или малко по-късно монархията неизбежно ще загине.”
  • 19 Анонимен

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "ЗЕВС":

    Да гледаме фактите- милиони избити християни, цяла европа ограбена и унищожена за втори път от 1 племенце. Дойчо още носи вината за моретата от кръв, и знае че заради наскоро продаденото оръжие и военна техника в близкия изток пак ной носи вина, за това търпи новите бежанци.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ели

    24 1 Отговор
    С години към към немците изпитвах уважение,възхищение но след като останах известно време в Германия разбрах ,че в това което с години съм вярвал е илюзия,защото в някои градове като ( Dortrmund, Essen. Duisburg ) не можеш да чуеш немска реч. В Düsseldorf 40-45 минути бях свидетел как за толкова кратко време (бях седнал на пейката в центъра където се продават бързи закуски ) за това време около 8-10 немци на възраст над 60 години се ровиха в кошовете за боклук грижливо отделят хранителните отпадаци някои ги прибират а други направо на място почват да ги ядат .В Stuttgart индийцити легнали в парка пуснали музиката до края пият си бирата възрастните немци ги гледат и клатят главите си и полицията също бестпомощно и жалко наблюдава но не може да им каже нищо.
  • 22 Obersturmbannführer

    11 6 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Вината за моретата от кръв носи Япония, която вкарва САЩ във ВСВ2, отварят се нови фронтове, което автоматично означава, че Хитлер вече е бита карта. Иначе, нацитата почти не са извършвали убийства в Цивилизованата Западна и СевЗападна Европа - само партизаните / Съпротивата го е отнасяла, (масови) убийства НЕ Е имало, населението си е живяло добре. Масовите убийства са в Полша (тогавашно здраво еврейска страна), на Изток по фронтовете, и СИЛНО преувеличеният от еврейте Холокост, има инфо в Нета, четете книжки. И да те попитам - нима би имал нещо напротив цяла Европа да беше една огромна Германия? С инженерната си мисъл, с иновациите, с креативността на Германеца? Ред и Дисциплина, това ги е крепяло, това сега го няма и целия свят си е.а м.йк.та. Защо всички искат да емигрират в Германия - всеки търси хубавото и уреденото. Нация от лидери, която еврейте смачкаха след краха. Скоро ходил ли си в Германия? И не ти ли хареса?
  • 23 Obersturmbannführer

    7 10 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Та мисълта ми беше, че ако краварите не бяха влезли във Войната, Хитлер щеше да обърне Руснаците, най-малко щеше да им пусне ядрото, което Опенхаймер е бил на крачка да завърши, ако не бяха новите фронтове. И щеше да бъде един Рай в Европа. И в света, защото глобалната конюктура е щяла да бъде съвсем различна. Но..уви, сега чифутите ще унищожат света, цивилизованият свят, самоунищожение!! Представяте ли си за какви долни твари става на въпрос! Това човеци ли са?

    Коментиран от #25

  • 24 ХанкоБрат

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "много подвеждаща":

    Разбира се, че ще е подвеждаща нали е на Дойче Зеле. Това е чисто и просто една пропагандаторска медия и съм много учуден защо БГ медиите въобще обръщат внимание и дават гласност на тези сополи.
  • 25 Мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Obersturmbannführer":

    Чифутски агент под прикритие

    Коментиран от #34

  • 26 Скоро,

    10 0 Отговор
    в Германистан мургавите ислямски мигранти и заселници ще са мнозинство, и българските циг,ани - също
  • 27 дойчланд юбер алес

    14 0 Отговор
    Нормално е германците да притежават повече права и то не "по кръв", а поради простата причина, че ТЕ СА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ и хранят чернилките и другите мигрантски боклуци, ТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ, ТЕ СА ГЕРМАНИЯ, другите отрепки въобще не заслужават да живеят там.
  • 28 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Още след Първата война САЩ завладяват икономически Германия. Те се явяват като " спасители" от нечовешките условия, които Франция и Англия и налагат. Едновременно с това търсят и онзи, който да им "играе по свирката"- да завладее несметните богатства на Русия. И го намират ! Благодарение на гадните номера на ингилизите САЩ стават противници на човека, когото са въоръжили и тласнали на Изток И окончателно след Втората САЩ завладява Германия - икономически, военно, финансово, медийно и политически. От 82.3 млн /2009 г./ население, ако 20 % са негермаци - това са 16,5 млн. т.е. 1/5 и голяма част от тях лягат върху бюджета на страната. Дойче веле няма какво друго да напише - щом играе по музиката на Кени Роджърс !!!
  • 29 Въпрос

    8 0 Отговор
    "Побеснелите тълпи в Кемниц смятат обаче, че някак „по кръв" притежават повече права от мигрантите". Като изключим това, защо "тълпите" са станали "побеснели", от ДВ сериозно ли смятат, че коренните жители на една страна ("държавнотворната нация") не трябва да имат повече права в "собствената" си страна от новодошлите, още неинтегрирали се и без германско поданство чужденци (пришелци, бежанци, мигранти)?
  • 30 пълен фалит

    5 0 Отговор
    Случва се това което бе намислила Меркел-фалира държавата.
  • 31 Проблема е че

    3 0 Отговор
    държавата не е на полската еврейка Меркел пък евреите са свилнали с гоите да не делят нищо. Това оше Хитлер го е разбрал, както и хората от снимката
  • 32 Крипли

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "толерастията е вредна":

    Освен че си прав... Умрях като прочетох името ти. Адмирации!
  • 33 Никол4о

    5 1 Отговор
    Защо ли пък изобщо не ме боли за немците, още повече за чернилките, които заляха Европа. Получиха всичко, за което ние в собствените си страни мечтаем и с години сме градили. И за благодарност - изнасилвания, грабежи, убийства, наркотрафик, проституция....
    Да му мислим ние с продажния тиквоч!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.