Last news in Fakti

31 Август, 2018 06:30 3 166 16

Ракия, леб, свобода

  • ракия-
  • свобода-
  • хляб

Дневният ни ред е прост, както се изразява Бойко – като самите нас: леб, ракия, свобода, ако може. Ако не може – само леб и ракия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някъде по средата на пътя Варна – София има табела, на която пише Свобода 8. Когато я видях първия път, много я харесах за заглавие на роман. Нещо като Кланица 5. Отстъпвам го на този, който може да го направи.

Предварително.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Георги Даскалов.

Да се знае, понеже тия дни, като написах нещо, един от сайтовете на Карбовски си го открадна, без дори да ме пита. Ма какво да очакваш от такива хора.

Но това заглавие го давам предварително.

Между другото, препрочитах тези дни Андре Мороа и си мисля, че той е по-добър от Вонегът. В едно от парчетата в „Мълчанията на полковник Брамбъл“ (или в продължението) Мороа описва пристигането на португалския контингент. Някакъв свадлив френски генерал решава да настани бойците в бивши кланични помещения.

Увещават го, молят го, на колене падат – не.

След много кандърми, лузитанците са принудени да приемат. Португалците поеха към кланицата, пише героят на Мороа, преводачът Орел.

Непостижимо.

И тая година минах по северната недостроена магистрала, ама не видях табелата. Може селото или това, което е фигурирало под това име, вече да го няма.

То колко неща ги отнЕма през тия години, та Свобода-та ли...

Мисля, че българинът не е много привързан към свободата. Към хляба и ракията – да. Към свободата – по-малко и то превратно изтълкувана.

Дневният ни ред е прост, както се изразява Бойко – като самите нас: леб, ракия, свобода, ако може. Ако не може – само леб и ракия.

Даже за по-голямата част от нацията редът е обърнат – ракия и леб. Това и трябва да пише на Народното събрание. Ракия, леб, свобода.

Щото това със съединението отдавна е кухо.

А иначе свободата е на 8 километра. Но комунистите са на всеки километър.

Както в оная случка, когато пиян самоковец се прибирал по темна доба и пеел с цяло гърло – „Ние сме на всеки километър“.

Отсреща отговорът бил - А, ние тука сме на по-често.

Това е.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просто човек

    25 2 Отговор
    "Комунисти" "демократи", "леви" "десни"... това са залъгалки за дебилите по света и у нас. За жалост те са 80% от населението и затова сме на този хал. Всъщност, са лява и дясна ръка на глобалната мафия, която ни готви такава демоНОкрация, че сталинският терор, ще ни се видят като детски летен лагер.
    Тези, които им се връзват и "комунисти" и "антикомунисти" са престъпно прости. Макар и някои да се изявяват, като "журналисти", "публицисти", "будители"...
  • 2 Деградацията е неминуема

    10 20 Отговор
    РОБСТВОТО И КОМУНИЗМА СА НАЙ ВРЕДНИ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО.

    Коментиран от #5

  • 3 Снайперист

    9 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 антрашпиц

    15 1 Отговор
    Абе разбрах та ве брат ама за свободата треат хора на улицата а не вкъщи.И още нещо.Треа да гръмнат няколко пушки и те така.Инъче няма да стане.Останалото са приказки с ракия и леб.

    Коментиран от #6

  • 5 Езоп

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Деградацията е неминуема":

    Простотията е по-вредна. И от робството, и от комунизма.
  • 6 просто човек

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    Освен "хора на улицата" и "пушки", трябва и акъл. Щото и "комунизма", и "демокрацията", я докараха "хора на улицата" и "пушки", но без акъл.

    Коментиран от #10

  • 7 фундаменталист

    13 2 Отговор
    Само с хляб (и ракия) не се живее. Трагедията на човека започва с атеизма и материализма. Оттам вече деморализация, консуматорството, разврат, проституция, порнография, дрога, чалга, гмо-, ментета, медийни промивки, лъжи, измами, манипулации, медийни промивки... кражби, грабежи, убийства, войни... унищожение.

    Коментиран от #14, #15

  • 8 Ефтини сензации

    3 2 Отговор
    Мнооого смислена статия....



    И също толкова безинтересна..

    Коментиран от #9

  • 9 отегчен

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ефтини сензации":

    Много безмислен коментар и също толкова претенциозен. Както ти е обичайно.
  • 10 Кратун

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "просто човек":

    Не,докараха я децата на тия които ни управляваха преди 89 година,а сега ни управляват внуците им.И не са без акъл,защото за лъжа и кражба също трябва.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Обичам философите, но понякога не ми допадат философиите им. За съжаление и аз съм многословен. Но щом става дума за ракия - аз просто се прекланям пред нея. Пред чистата, ароматната и нежна - поклон до земи - след петата, шестата - няма как - поклон до земи! Никак не ми харесва това "ракия"-явно идва от турския язик. Най ми гали сетивата френското "eau-de-vie"-о-дьо-ви / вода на живота/. Собственоръчно бих го издялкал на фасадата на Народното ни събрание, но " хляб " бих го изписал ХЛЯБ . Само с него шега не бива.За едного -бял, за други -черен. И най-лошото е, когато го няма ! Тогава човек поема по странни и страшни пътеки..........Свобода - какво е това , яде ли се , пие ли се...? Милиарди човеци - милиарди свободи ! Всеки си я разбира - на него да му е кеф.....Нещо като американска демокрация....
  • 13 Студент

    0 0 Отговор
    И марихуана щото спирта не ми понася
  • 14 Random

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "фундаменталист":

    От номер 3 до номер 5 хич не ми пречат. Другото може да се поспори.
  • 15 Валя

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "фундаменталист":

    Не не трагедията започва с религиите и сляпата вяра а атеизма ще ни доведе до възход , 20 века религиозните са били мнозинство и точно те ни доведоха до останалото , което си изброил , атеистите не са имали думата и не са управлявали човечеството за разлика от невежите
  • 16 патриотъ

    2 0 Отговор
    Ква свобода,кви пет лева,кво е това???