31 Август, 2018 19:00 3 695 36

Конгречулейшънс! Чуждестранните инвестиции 14 пъти по-малко

  • бойко борисов-
  • инвестиции-
  • бизнес-
  • чуждестранни инвестиции

Оставете ме да си правя магистралите, вие сте малко простички и не разбирате

Конгречулейшънс! Чуждестранните инвестиции 14 пъти по-малко - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нашият премиер, иначе питан всекидневно за какво ли не, трябва да бъде непрекъснато бомбардиран с един въпрос. И той е: Какво стана с чуждестранните инвестиции, господин Борисов? Защото, оказа се, намалели са 14 пъти за последните 10 години. Нали уж това беше големият принос на ГЕРБ във властта?

Чуждестранните инвестиции, отчитат от БСК, била по-добре дори по време на тройната коалиция. Как стана така, че онази твърде противна задруга, обединила непримирими антагоности като Станишев, Сакскобургготски и Ахмед Доган, е привличала повече чужди фирми у нас, отколкото царството на ГЕРБ? Как най-презряният кабинет, антивотът срещу който общо взето докара Борисов на власт през 2009-та, е привличал повече чужди фирми у нас?

Изминаха сумарно почти 10 години, в които премиерът говори за асфалт и обяснява, че "асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене", предлагайки следното: оставете ме да си правя магистралите, вие сте малко простички и не разбирате, че като има инфраструктура, тук ще се изсипе целия свят, но аз, бидейки твърде далновиден политик, отдавна съм осъзнал тая работа, и ей на, сега ще докарам тук де-що има европейски бизнес, а накрая и вие ще сте доволни. Взе да става ясно: от асфалт се яде, но ядат предимно "Трейс" и ГЕРБ, а останалите не само, че не ядат, но пропадат и умират по направените от тях пътища.

След 10 години строеж на магистрали чуждестранните инвестиции намалели 14 пъти - тук има някаква изрядна пропорция на провала, математическо потъване. Борисов освен всичко години наред внушаваше имидж на страшно близък с европейските лидери - той просто отива, прегръща, гушва, гали, посреща, а тия хора откачат пред него, те не са виждали толкова силен физически и обаятелен човек, а това, че не знае английски дори го прави още по-чаровен. От всяка среща те излизат абсолютно респектирани и моментално готови да насърчат нахлуването на българските пазари.

Но нещо не става, защо? Дали не са разбрали нещо за корупцията тия хора? Трябва да са подочули и нещо за мафията. Сигурно са забелязали, че и бизнес средата далеч не е сигурна. Или пък им се е сторило странно, че медиите са със запушени уста. Установили са още, че обществените поръчки се печелят от едни и същи фирми. Може и да са се усъмнили, че администрацията въобще може да поеме проектите им. Въобще нещо е станало. И то е обратното на големия разказ на Борисов, в който радостно съжителстват ниска безработица, добър икономически климат, период на стабилност и здрава държава.

Както се казва, конгрeчулейшънс.

Автор: Райко Байчев

Източник: "Актуално"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    73 7 Отговор
    Ами - ей ги площадите, ей ги улиците, ей ви ги краката, ей ви ги задниците! Просто си ги замъкнете там, не чакайте, защото вече няма какво да се чака още!
  • 2 Шоо

    19 52 Отговор
    Инвестициите при тройната коалиция бяха най-вече в имоти преди и малко след влизането ни в ЕС. Анадъмо? И всеки път спираха еврофондовете от уплах щом се появеше БСП във власта.
  • 3 куку руку ку

    48 4 Отговор
    То няма какво да се краде вече, затова няма наплив на "инвеститори".

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Spec b

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "куку руку ку":

    Има.. Остана евтината работна ръка която се топи от година на година... Емигрирайки...:(
  • 5 Боко

    74 2 Отговор
    Асфалт не се яде, но от асфалт доволно се краде!
  • 6 наблюдател

    8 61 Отговор
    Хайде още един платен мислител. Факта е, че инвестициите в България днес са далеч по-устойчиви и допринасят повече в дългосрочен план за развитието на икономиката спрямо тези от периода около 2007 г., макар и да са по-малко като обем. Докато тогава голяма част от капиталовложенията отиваха в недвижими имоти и финансово посредничество, през 2017 г. най-много средства привлича индустриалното производство.
    А като основна причина БСК посочва липсата на квалифицирана работна ръка, а не корупцията...

    Коментиран от #14, #20, #32

  • 7 JPower

    40 1 Отговор

    До коментар #3 от "куку руку ку":

    Оооо, има още много за крадене...но БОКО тиквата не обича да дели краденето с някой!!!
  • 8 боцмана

    35 0 Отговор
    Инвестиции има , само, че лично за управляващите. Народе , погледни на север. Време е и ние да ги мятаме нашите управници, иначе лошо!
  • 9 onq s konq

    4 41 Отговор
    Кой в БГ СЕ ИНТЕРЕСУВА ВЕЧЕ ОТ ИНВЕСТИЦИИ,след като страната си ВЛЕЗЕ В "РИТЪМА НА РАЗВИТИЕ"?Инвестициите са за СЛАБО РАЗВИТИ АФРИКАНО-АЗИАТСКИ ДЪРЖАВИ С НУЛЕВ РАЗТЕЖ И ИКОНОМИКА "НА МИНУС"!В момента имаме достатъчно силен РОДЕН КАПИТАЛ който функционира сравнително добре,а в основните отрасли-ТУРИЗЪМ И ЗЕМЕДЕЛИЕ нямаме нужда от никакви чужди капитали.Или ВИ СА МАЛКО "Дънди прешъс","Мариците","ЧЕЗ" и останалите електродружества?Май некои хора не могат да разберат,че развяването на подобни СТРАХОТИИ от типа на "Инвестициите намаляха" ОБСЛУЖВАТ ЕДИНСТВЕНО КАНДИДАТ УПРАВНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,ИСКАЩИ "НА ВСЯКА ЦЕНА" ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ.Не плаша никого със спиране на ЕВРОФОНДОВЕТЕ ЗА БГ ПРИ ВСЯКО ДРУГО УПРАВЛЕНИЕ ОСВЕН ГЕРБ-само цитирам факти/кабинета Орешарски, и всякакви други измислени Провителства/.И припомням-Еврофондовете вкарват у нас ОКОЛО 6 МИЛИАРДА ЛЕВА...а това са РАБОТНИ МЕСТА И СРЕДСТВА,ДОСТИГАЩИ ДО РЕДОВИЯ БЪЛГАРИН ПО ПОНЕ 20-30 ПРОГРАМИ!

    Коментиран от #10, #24

  • 10 Митре Йованоски

    37 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ето още един гений на икономиката! Да ме светнеш какво е "РАЗТЕЖ"? От толкова гениални умозаключения си забравил чак и да пишеш?!
    Апропо, няма държава, която да отказва чужди инвестиции, а някои от държавите даже "моделират" къде точно да се инвестира. Например, богата държава като САЩ предлага гражданство срещу инвестиране на определена сума в тяхната икономика под формата на бизнес начинание и дори по-голяма сума, ако е под формата на акционерен или друг капитал. Не съм чул американците да казват, че нямат нужда от инвестиции. Напротив, наличието на чуждестранни инвеститори показва не само интерес към икономиката на една държава и възможностите за генериране на печалби, но и директно налива и в държавния бюджет под формата на данъци, и в заплати, и в технологии, и в генериране на вътрешно търсене и съответно потребление, т.е. увеличава капацитета на пазара... Намаляването С ПЪТИ на чуждестранните инвестиции у нас де факто е показател за незаинтересуваността у инвестиращите от бизнес с България. Каква е причината? Причините са комплексни - малък пазар, където ще се продава малко, корупция, липса на стимули, ниска покупателна способност, несигурност в данъчната и финансовата политика...

    Коментиран от #15

  • 11 CL500

    4 34 Отговор
    Платеният драскач на тая статия да вземе да се гръмне. По-долнопробно и неумело написана статия скоро не бях чел. Освен изкривяването на думи и становища, вкарването на думи в устата ня някой и последващото разсъждаване над тези измислени думи е апогея на некадърността. Да не говорим, че когато се говори в случая за намалели инвестиции, удобно се спестяват годините, когато пак при същите управляващи, са били и в пъти повече. Неумелата журналистика не показва и развитието на международните пазари, състоянието на големите инвеститори като държави - икономическо и политическо. Статията е толкова махленски написана без грам съсредоточаване във факти, причини, нищо.. Ама как иначе, нали е просто платена драсканица. И .. не защитавам никого и никое правителство, но се дразня на платените манипулации!
  • 12 Ееее

    20 0 Отговор
    Лошо,зима идва а цените растат.☹️
  • 13 Petko

    34 0 Отговор
    Кой ще инвестира в България и за какво му е? Или бизнеса му ще вземат или яко ще го рекетират да фалира. Кой инвестира при мутри?
  • 14 ААА

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    БСК посочи липсата на квалифицирана работна ръка , а не корупцията . Е точно липсата на квалифицираната работна ръка е пряко следствие от корупцията.
  • 15 onq s konq

    1 24 Отговор

    До коментар #10 от "Митре Йованоски":

    Вероятно си прав ...от ТВОЯ ГЛЕДНА ТОЧКА да се хващаш в грешката ми при изписване на думата "РАСТЕЖ",защото е казано:"Удавник се хваща и за сламка".Така и няма да разбереш,че "КОГАТО МИСЪЛТА ГОВОРИ,ГРАМАТИКАТА МЪЛЧИ",НО...това са си твои "начини на съществуване".Така и не обели зъб относно аргументите ми относно НАСТОЯЩИТЕ/все още/ "ИНВЕСТИТОРИ" изброени от мен и подвизаващи се у нас като "Дънди" и т.н.Вместо това предпочете да ми обясняваш какво било в Америка.А според тебе АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАКОНИ ОТНОСНО ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ИМАТ ЛИ НЕЩО ОБЩО С БЪЛГАРСКИТЕ?Аре като се осведомиш по въпроса ,ела за още частни уроци.

    Коментиран от #26

  • 16 Браво

    0 0 Отговор
    Браво ,ти си смел човек.
  • 17 Браво

    1 0 Отговор
    Браво ,ти си смел човек.
  • 18 Браво

    1 0 Отговор
    Браво
  • 19 Едно въпросче

    1 4 Отговор
    Не че не е истина, но защо 10 години благоговеехте и се разпяхте така сладко малко след визитата му в Москва?
    А, другари-господа афишисти?!
  • 20 Голям прос

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Ти и на черното бяло ще кажеш. Пиши се Кьорчо. Явно всеки ден ти пълнят яслата
  • 21 Ефтини сензации

    2 15 Отговор
    Пропагандата продължава...
    Комунистическото простолюдие почивка няма...
  • 22 аката

    13 0 Отговор
    като ги изнудват ще бягат хората
  • 23 Подхуев

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Другарки и Другари, абе ние от герб и вие от бсп, ма ние сите сме си от БКП - та да земем да седнем и да си опраим държавицата бре!Ние тази власт с кръв сме я зимали и с кръв ще я даваме..Дедите ни национализираха на ората земите, добитъка,фабриките.., па бащите ни изградиха зрелиот социализЪм, научиха ни на крадене,лъжене,мамене,и подлизурство., та ние днеска да сме горди капиталисти-милионери/пардон-милиардери/ - борци за просперитет ..и държавни поръчки,здраво подплатени от Еврофондовете.. Та тека Другари и Другарки - всички ние сме във ЕСС,В ЕСС Каква е разликата между Лилето Павлова и кака Цецка, с Масларова или Нора Ананиева а?!Па за агентите на ДС...ми че всички сме от този инкубатор, нас тая школа ни е полирала пипето..и си личи.Сега сме на театър-постановка от ДС с името "Оставка..УУУУУУ, Признай си бе, УУУУ!Вечна дръжба - от векове за векове!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ХанкоБрат

    17 1 Отговор
    Щот ГРОБ са най-добрите в света и не им трябват инвестиции. Нали могат да вдигат такси, акцизи и данъци на всичко до безкрай и ние да си траем........ Освен това само така остава време да спасяваме света или поне западните балкани, каквото и да означава това. С две думи международните играчи няма смисъл да си губят времето с някаква си незначителна държавица и народа и.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гошо Хазарта

    7 0 Отговор
    Партия ГРОБ ни ЗАГРОБИ !!!
  • 30 Гого

    6 0 Отговор
    Кви инвестиции кви пет лева кой ще дойде в тази Африканска държава управлявана от диктатор.
  • 31 Кристалинвест

    6 0 Отговор
    Абе не е вярно !
    При тоя ръст на икономиката, намалели били ХиНвестеЦиите.
    Най -силната държава сред европейските държави, локомотивът на Европа.
    Каквито политиците , такава икономикото и инвестициите.
    Навярно 10% са малко.
    Защото съдейки по тотализатова - преди 7 000 000 и хоп - джакпот
    Сега минава 10 и все са му малко на човека.
    Не ни остава друго освен да търкаме билетчета за да растат джобовете на българският спорт и на управляващите българската икономика.
  • 32 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Шшшшт! Тихо! Че и тази седмица няма да те изпишат от психиатрията!
  • 33 Тъпан

    0 0 Отговор
    Защо са ви чужди инвеститори бе тъпани? Не е ли по добре наши. На ония се нагледахме.
  • 34 патриотъ

    2 0 Отговор
    Тоя наш така наречен премиер нещо забравя,че пое управлението на страната с външен дълг от 9 милиарда долара от всички управляващи до него и успя за своето управление да го увеличи до 30 милиарда,които ние ще трябва да плащаме,а и правнуците ни.Еврофондовете догодина свършват и гледа да окраде докрай каквото може,а след това ще вдигне гълъбите в Щатите и ще ни се подсмива от някой плаж на Маями.Ега ти нахалника!Ама като сме овце,така ни се пада!Да видим на 16.09 дали има още умни хора в тая държава?!
  • 35 ДОКО

    1 0 Отговор
    БРАВО БОКО ТИ СИ ВЕЛИК..НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА В БЪЛГАРИЯ ДА ИНВЕСТИРАТЕ САМО ТИ И ЦЕЦКО...И БАБА ЕГА
  • 36 петър

    1 0 Отговор
    На нас пари не ни трябват. Да си ги стискат мръсниците. Още Цар Симеон го е казал / Мойто царство е богат златен е и моят трон/, явно сегашните политици познават историята.