Last news in Fakti

1 Септември, 2018 10:05 26 965 96

САЩ са били готови да убият един милиард души

  • сащ-
  • ядрена война-
  • атомно оръжие
САЩ са били готови да убият един милиард души - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Издателството „Алпина пъблишър“ подготвя за публикуване книгата на бившия американски военен анализатор Даниел Елсберг „Машината на страшния съд: Откровенията на разработчика на плана за ядрена война“, която разказва за опасността и безразсъдството на американската ядрена политика. В нея Д. Елсберг, легендарният разузнавач, който публикува „Пентагонските документи“ за войната във Виетнам през 1971 г., разкрива подробностите за американската ядрена програма, която предполага атомната бомбардировка над СССР.

„Когато Втората световна война приключи“, пише Елсберг, „само една страна има население, въоръжени сили, индустриален и научен потенциал, които могат да издържат на военната сила на Съединените щати - Съветският съюз, въпреки безпрецедентните военни опустошения и загуби“ , Ето защо, според анализатора, СССР е станал целта на САЩ веднага след като те придобиват атомната бомба.

Още през 1944 г., пламенният антикомунист генерал Гроувс, който е отговорен за изпълнението на „Проекта Манхатън“, казва пред полския физик Юзеф Ротблат по време на съвместна обяд в Лос Аламос, че според него, проектът винаги е бил насочен срещу съветите. На 30 Август 1945 генерал-майор Лорис Норстад, заместник-началник на генералния щаб за планиране на ВВСизпраща на Гроувс документ, където като цели на евентуална бъдеща ядрена атака са включени 15 „ключови съветски градове“, начело с Москва и 20 „големи съветски градове“, включително Ленинград, както и броят на атомните бомби, необходими за унищожаването на всеки от тях. За Москва и Ленинград са предназначени по шест бомби.

Защо не се осъществява първият план за ядрена атака

Въпреки това, както признава Д. Елсберг, през 1945 г. САЩ не бомбардират СССР само поради една причина - те все още нямат достатъчно атомни бомби. Към края на годината те разполагат едва с две

Първият официален план за война срещу Съветския съюз от ноември 1947 г. предвижда удари по 24 съветски града с помощта на 34 бомби.

Но по това време в американския арсенал има само 13 бомби, от които може би само седем са в бойна готовност. „Тази информация - отбелязва авторът на книгата - е строго секретна. Президентът Хари Труман не е официално информиран за броя на ядрените боеприпаси преди 3 април 1947 г. и е шокиран да научи, че има толкова малко от тях“.

Два месеца по-рано Обединеният комитет на началник щабовете уведомява министъра на отбраната и министъра на военноморските сили, че запасите от ядрени оръжия са „недостатъчни“ за изискванията за национална сигурност. Чак до края на 1948 г. всички произведени боеприпаси (плутониеви имплозивни бомби тип тази, хвърлена по Нагасаки) са играчки и се смятат за „експериментални образци“.

През октомври 1947 г., Обединеният комитет на началник щабовете, с председател адмирал Уилям Лихи информира Комисията за атомна енергия, че „от военна гледна точка, ще са нужни около 400 атомни бомби, равни по мощ на тази, пусната над Нагасаки“, за нанасяне на удар по около 100 града. Целевата дата за получаване на способността да се „унищожи страната“ (концепция, която е родена в щаба на Военновъздушните сили, занимаващ се с подготовката на препоръките) е 1-ви януари 1953.

До средата на 1948 г. плановете на ВВС влизат в съответствие със запаса на оръжие, макар че тези запаси са все още по-ниски от тези, които Обединеният комитет на началник щабовете счита за достатъчни. Планът по това време предвижда изстрелване по 20 града на 50 бомби. Тези 50 бомби действително влизат в арсенала до 30 юни 1948 г. За Москва са предназначени осем бомби, а за Ленинград - седем.

Генерал Къртис Лемей ръководи стратегическото командване на военновъздушните сили на САЩ (SAC) през октомври 1948 г. Той изготвя свой „Извънреден план за военни операции“, който изисква от SAC „да изгради капацитет до ниво, което би позволило да бъде доставен целия запас от атомни бомби за един масивен удар“. Основните цели са градове и индустриални обекти, както и правителствени контролни центрове. Целите на втората фаза включват петролни рафинерии, две трети от които са разположени в 16 съветски града. Планът предвижда удари срещу 70 съветски града, с използването на 133 атомни бомби. Това според оценките би могло да доведе до смъртта на 2,7 милиона души в 70 целеви градове и на други 4 милиона души другаде.

През октомври 1949 г. освен „Извънредния план за военни операции“ се е увеличил и броят на целевите градове до 104, а броят на използваните бомби до 220. Още 72 бомби са останали в резерва за прилагането на повторния удар.

Необходимите за това 292 бомби са готови до 30 юни 1950 г. AEC, бюджетът на който е увеличен тройно от Тръмп след блокадата на Берлин и след първия съветски ядрен опит през – поставят производството на бомби тип „Нагасаки“ на поточната линия. Епохата на „ядрения дефицит“, в терминологията на Пентагона, отстъпва място на ерата на „ядреното изобилие“. Необходимите за унищожаването на цялата страна 400 бомби влизат в арсенала на 1 януари 1951 г., две години по-рано от предвидения срок.

автор: Владимир Малишев, превод: http://pogled.info


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хамалина

    160 8 Отговор
    Не " да убият" един милиард, братчет - ДА ОСТАВЯТ ЖИВИ, един милиард. От най-най-"избраните".

    Коментиран от #86

  • 2 Курчатов

    188 9 Отговор
    Ми те и сега разсъждават така, може би даже още по мащабно.
  • 3 Перър

    164 11 Отговор
    Той и Рим в разцвета си е избивал милиони но за няма и 200 години изчезва от картата.

    Коментиран от #4, #57, #81

  • 4 Шойгун

    91 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перър":

    Техниката напредва - сега ще стане за 2 часа.

    Коментиран от #92

  • 5 651

    198 16 Отговор
    САЩ - империята на злото!

    Коментиран от #22

  • 6 asd

    116 2 Отговор
    Вместо Тръмп,да се чете Труман.Дано да бъде написан кога е първият съветски опит.От една страна е хубаво,когато човек чете нещо което не е издържано смислово или е непълно,защото така се засилва аналитичното мислене у читателя,но от друга страна... хайде ще си замълча.
  • 7 КОК МАЛАК ДИК

    34 204 Отговор
    ако бяха избили комунистите сега щяхме да сме щастливи и да караме нови мерцедеси

    Коментиран от #8, #28, #42, #76, #78

  • 8 наясно

    164 7 Отговор

    До коментар #7 от "КОК МАЛАК ДИК":

    "Комунисти" "демократи", "леви" "десни", това са залъгалки за дебилите по света и у нас. За съжаление те са 80% и затова сме на този хал. Ако имаше как да се отнемат избирателните права на дебилите, сега щяхме да караме летящи чинии.
  • 9 112

    151 15 Отговор
    Добре че руснаците могат с една бомба да изравнят със земята половин щат. А в днешно време китайците ще застанат на страната на руснаците и щатите няма да ги има.

    Коментиран от #10

  • 10 ДАЛАС

    27 98 Отговор

    До коментар #9 от "112":

    добре че е пазара на сащ та китай да работи и да им продава стока иначе щяха да са мизерни като русия

    Коментиран от #37

  • 11 Мхм

    87 2 Отговор
    И аз така си мислех, че точно Тръмп е увеличил бюджета, през 1950г.
    Поне четете ли какво сте написали, преди да го изтипосате на страницата си?
  • 12 Да го кажем направо.

    111 9 Отговор
    Поредното доказателство,че САЩ са абсолютното зло--терорист # 1......
  • 13 СссереМ

    14 118 Отговор
    Трябвало е да го направят и още тогава да спасят света от червените гниди,то и сега не е късно де,един бог знае с какво розполагат защото две трети от бюджета не се знае къде отива.

    Коментиран от #34, #38, #52

  • 14 1234

    133 6 Отговор
    И нашите политици искат да ни приобщават към американските ценности??!?Какви ценности видяха те у тия КРИМИНАЛНИ УБИЙЦИ?ТЕ...решили да избият ей така толкова мирно население?ЗАЩО БЕ ХОРА?Като не се разбирате по между си,какво са ви виновни обикновените хора,какво са ви направили невинните деца които живеят в тия градове и села? И сте тръгнали да ,,РАЗДАВАТЕ ДЕМОКРАЦИЯ"? КОИ СТЕ ВИЕ,КАКВИ СТЕ,КОЙ ВИ ДАВА ТОВА ПРАВО? От мен да знаете,от сега нататък човечеството ще ви проклина да не остане от вас и косъм на тая земя.То бива бива,ама това вашето е не човешко. ГОСПОДИ ПРИБЕРИ ГИ ТИЯ ОТ ТАЯ ЗЕМЯ,ДОКАТО НЕ СА Я УНИЩОЖИЛИ АМИН!

    Коментиран от #19

  • 15 Киро

    28 45 Отговор
    Айде успокойте се малко, това са само сценарии и стратегии, нищо от тези истории не е станало, Русия ги има същите съчинения за САЩ, да ги публикуват и тях. Това е само информативна статия

    Коментиран от #18

  • 16 лабораторията

    15 64 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Планът предвижда удари срещу 70 съветски града, с използването на 133 атомни бомби. Това според оценките би могло да доведе до смъртта на 2,7 милиона души в 70 целеви градове и на други 4 милиона души другаде.

    От милиард до 6.7 милиона убили, та последно колко са щели да убият че ми се губят едни 993.3 милиона души? То тия 6,7 милиона дето са искали да убият САЩ са само 5 пъти по-малко, от хората дето самия Сталин е изпратил на сигурна смърт. Изглежда америте са по-човечни с руснаците от самите руснаци

    Коментиран от #39

  • 17 стефчо

    59 6 Отговор
    може да са планирали това ,но знаят и че в САЩ няма да остане жива хлебарка и пясъка ще им се превърне в стъкло. Страха си е голямо шубе!

    Коментиран от #23, #32

  • 18 без мозък

    62 8 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    С една малка разлика, когато Щатите са правили тези планове руснаците са нямали още атомна бомба! Усещаш ли разликата? В кой е първопричината и в кой следствието? Или не ти е удобно?

    Коментиран от #20

  • 19 РЗС

    13 28 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    Хайде събуди се и си отвори очите, ушите и си напъни малко мозъка. Правителствата регулират населението посредством дизайнерски вируси, военни конфликти, граждански и вероизповедни войни. Населението трябва да се регулира така или иначе, вече сме твърде много и ресурсите на земята са крайно недостатъчни за оцеляването ни като раса за дълъг период от време. Властимащите го правят,защото все някой трябва да го прави, не че умират от кеф да убиват кравите,които доят всеки ден чрез данъци и други налози.

    Коментиран от #40, #44, #72

  • 20 Киро

    12 22 Отговор

    До коментар #18 от "без мозък":

    ти верно си без мозък. Щото понеже руснаците или китайците като измислят нова ултра модерна ракета, дето другите я нямат, не са си разграфили първо главните американски градове. Ти си пр0ст, та чак вдлъбнат

    Коментиран от #33, #83

  • 21 Усмивката

    5 9 Отговор
    Ако в историческите науки няма.
  • 22 Тъпчо

    13 42 Отговор

    До коментар #5 от "651":

    Дааа ? Затова всички търчат да живят в "империята на злото". Не позавам никой който да бяга да живее на изток. Защо бе Децата на ВСИЧКИ РУСОФИЛИ учат и живеят в дивия запад? "ГОЛЕМОО. ЗЛО" се разхожда там ? Дда абе сигурно са мазохисти ! Хо хо хоооо !

    Коментиран от #29

  • 23 лабораторията

    21 2 Отговор

    До коментар #17 от "стефчо":

    баш хлебарката ли излисли да дадеш за пример, дето само тя ще остане след ядрена война. Те са на Земята от над 300 млн. години, преживели са всички катаклизми и са видели всичко, което науката още открива.Хлебарките няма да се изненадат от липсата на кислород или наличието на токсични вещества, бързо ще се приспособят, а поколенията им ще са още по-устойчиви. Науката не е установила заболявания при хлебарките.Те могат да живеят спокойно без храна 2-3 месеца, а около месец - дори без глава. Негови опити доказват, че обезглавени хлебарките могат да живеят от 20 до 33 дни.

    Коментиран от #24, #41

  • 24 дедо

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "лабораторията":

    Стига бе....искам да съм хлебарка!

    Коментиран от #26

  • 25 Баш Гост

    4 8 Отговор
    Само с какви глупости ни занимават. Няма ли нещо по-смислено да напишете?
  • 26 лабораторията

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "дедо":

    Хората са по-добре, хлебарката след 30 дни без глава, умира от глад, а има толкова хора,дето нямат нищо в главата и го докарват до дълбоки старини
  • 27 Историк

    62 7 Отговор
    Докато САЩ трепят, СССР спасяват. По принцип целият свят дължи живота си на Военновъздушните сили на СССР. Или на КПСС ако щете. И по-точно на един подполковник от ВВС на СССР, член на КПСС, който понеже е бил супер готин и разсъдлив пич не е натиснал ядрения бутон и е спасил милиарди хора от смърт.
    Не съм комунист или русофил, напротив кефя се на американските консуматорски простотии, но фактите са си ФАКТИ. Абе истината не е за всеки, а невежеството е абсолютно блаженство.

    Коментиран от #30

  • 28 Алфа Ромео

    47 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОК МАЛАК ДИК":

    Ако бяха пуснали толкова ядрени бомби върху СССР сатаните от сащ пиши ни и нас и съседните ни страни бегали. Кво мислиш щеше да остане от Балканите от такива чудовщни количества радиация, май не мислиш въобще...
  • 29 237

    44 4 Отговор

    До коментар #22 от "Тъпчо":

    Нормално, мноооооого изкривена пропаганда "Американската мечта", "страната на възможностите", "най великата страна", агресивно промиване на мозъци, включително чрез оплюване на останалият свят, привличане на мозъци чрез фондации, а всъщност като отидеш там разбираш много добре и гадните страни на фалиралата САЩ, страната на псевдодемокрацията!

    Коментиран от #62

  • 30 РЗС

    4 43 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Коя година е било това руско спасение на света, щото те имат ядрена бомба 4 години след америте? Не исторически ти напомня, че истинското човешко спасение са го направили америте заедно с англичаните, понеже отвориха още един фронт на Хитлер, защото ако не бяха те, в русия щяха да си говорят на немски в момента. И като гледам как се изроди света, дори не съм най-сигурен, че да унищожат нациска германия е било спасение, а може би падение.

    Коментиран от #35, #51, #77

  • 31 за да е реална статията

    3 12 Отговор
    за да е реално какво е било тогава ,трябва някой да каже и СССР какво е искал да прави в противовес.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Историк

    11 15 Отговор

    До коментар #30 от "РЗС":

    26 септември 1983 г. По принцип може и да си прав за Германия. Може би ако беше спечелила войната щеше да бъде по-добре за Б-я и глобално. Не съм нацист, но света се изроди яко, факт.

    Коментиран от #89

  • 36 Bossman

    22 3 Отговор
    Какво хубаво да кажа за държава съставена от наркомани и леки жени
  • 37 Дивуй

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "ДАЛАС":

    Голяма работа като си се писал ДАЛАС.Посерковец
  • 38 Путин

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "СссереМ":

    В списъка си вече.
  • 39 Borislav Popov

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "лабораторията":

    И 20 пъти по малко от избитите индианци !
  • 40 Borislav Popov

    18 2 Отговор

    До коментар #19 от "РЗС":

    Хубаво ама не за чужда сметка само. Нека краварите унищожат и 3-4 щата за баланс.
  • 41 Borislav Popov

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "лабораторията":

    Райд 3 в 1 !!!
  • 42 Абе

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОК МАЛАК ДИК":

    Ти да не караш сега москвич бе п....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Така де

    32 1 Отговор

    До коментар #19 от "РЗС":

    Суровини има за 10 милиарда жители, но умишлено се създават стоки - еднодневки, които прахосват тези суровини и пълнят морета и суша с боклук! Няма нужда от редуциране на населението, особено в БГ , в която сме едва 5 милиона. Има нужда от промяна на ПРАХОСНИЧЕСКИЯ капитализъм, който разчита на хора - свине, които да плюскат и да оставят големи купчини с говна, за да се движила ужким системата. Системата е остаряла, тя е създадена през 18 век и не отговаря на днешната реалност. Лошото е, че в капитализма много лесно се крадят огромни количества пари и се налага много лесно тоталитаризъм от политиците, ЗАТОВА НИКОЙ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДО ЧУЯТ ЗА СМЯНА НА КАПИТАЛИЗМА И ДЕМОКРАЦИЯТА. Това е любимато система на бандитите
  • 45 Гост

    2 4 Отговор
    Ей "лаборатория" това не са хлебарки а извънземни. И от много късно ги помниш,те са от преди 3млрд г.
  • 46 ГосТ

    33 1 Отговор
    Добре че германците не са им направили повече. Иначе гаранция са щели да атакуват Русия с ядреното си оръжие. Това е и причината да пуснат две атомни бомби над цивилното население в Япония. Просто не са имали повече. Абсолютни сатанинсти. Какви да бъдат, такива са им корените. И това всеки го знае,но заради пустата търговия всички се правят че не разбират.
  • 47 САЩ Е ДОБРЕ ЩОМ МОЖЕ ДА КРАДЕ !

    33 4 Отговор
    СПРЕ ЛИ ДА КРАДЕ - там ще стане УЖАС ! Само да спре Ел. ТОК в Ню Йорк - спира живота.Те са толкоз уверени в себе си , че въобще не снасят , че ще ги оставят да се самоунищожава, както стана с наводнението в Ню Орлеан! БЕЗПОМОЩНИ И ЖАЛКИ ! ДЪ БЕСТ ОФ ДЪ БЕСТ. САЩ днес е в дълбока криза. И една ВОЙНА С РУСИЯ Е ПЪЛЕН армагедон и КРАХ !
  • 48 АЗ човекът

    5 16 Отговор
    Още един "файк нюз", без автор, без източник, но според коментиращите по-горе е истински! Жалко за всички не мислещи коментатори!

    Коментиран от #50

  • 49 Една държава която

    24 1 Отговор
    ПРОИЗВЕЖДА 5% а консумира 40% от Световният годишен продукт - как се издържа без ЗАЕМИ, ОБЛИГАЦИИ, ВОЙНИ, МВФ, ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ, ДЕМОКРАЦИЯ с либерализъм/унищожаване ролята на държавата /. СОРОС от какъв зо. пръска МИЛИАРДИ за да ни "направи демократични " разграбени и разорени ? ОТ Г.ИЖА ПО НАС ИЛИ ПО ГРИЖАТА - да подчинят света под себе си ! ДЕМОК.АЦИЯТА Е - ЛУДО разрешаване на дъ.жавата от новите либерални криминални лидери заедно с олигархията. Те ОБСЕБВАТ ДЪРЖАВАТА А НАРОДА ИМ Е НЕНУЖЕН !
  • 50 КРИТЪС а не човек

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "АЗ човекът":

    Чети Алън Дъглас, Чърчил, Маргарет Тачър, Збигнев, Роберт Каган, Бил Кристъл, Джордж Фридман. Ама в твоя клозет вестника го ползваш за триене . Затуй за.ника ти е по просветен от теб. Не се жали на Запад, изтреблението на такива диви бурени като теб не без основание.
  • 51 Някой

    17 2 Отговор

    До коментар #30 от "РЗС":

    Абе моето момче дето англичани хамери са отворили още един фронт...англичани и хамери общо един милион жертви (общо) руснаци 30 милиона жертви я пак повтори кво станало че не разбрах кой кого е спасил и кой е бил като полска мишчица..преди да плюече че били червени и някви се замисли колко хира на тозо свят са със руснаците,китаиците маи и те бяха червени и са със руснаците ауу верно то и индия е със руснаците малии ми то две трети от света е със руснаците....
  • 52 Яшар

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "СссереМ":

    Лаская се от мисълта, че и такива перманентно сесерящи като теб нямаше да ги има (със 100%сигурност), но пък какво щеше да стане с нормалните хора...
  • 53 волен сидеров

    5 1 Отговор
    давайте сега бе ,що стоите
  • 54 TeooGeoo

    3 1 Отговор
    Темата е "оглозган кокал" , около който скимтят и се давят малки гладни кученца....Защо ли......?
  • 55 Каубой

    3 14 Отговор
    Комунистическия СССР също са разработвали подобен план за тотална атака с/у САЩ . Имали са намерение да взривят водородни бомби под водата на една миля от бреговете на Америка. Очакваният ефект е да се предизвикат огромни вълни които да залеят американските мегаполиси.Ама шубето е голем страх .

    Коментиран от #59, #79

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Голем смях

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Перър":

    Доколкото е известно Рим все още съществува и не случайно е наречен Вечния град.

    Коментиран от #84, #94

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 О'Нуф-Рий II

    14 0 Отговор

    До коментар #55 от "Каубой":

    Сценарият на акад. Сахаров е правен след успешното изпробване на съяетската водородна бомба. Това е не план за война -'за какво ти е победа, ако после, не можеш да се възползваш от нея? - а план за стратегическо сдържане. Базира се на фактическата неуязвимост на дълбоко континенталния СССР срещу подобен отговор и -ама съвсем нЕслучайно - своевременно „изтича” тъй, щото щатите да са „свЕтнати”, какво ги очаква, ако сгафят. Едва след това, мирното съвместно съществуване става факт.
  • 60 1234

    17 1 Отговор
    До коментар 19.На скоро гледах една статистика за населението на земята,че:Най гъсто населения район в света бил остров Манхатън с 76 хиляди души на квадратен километър,нещо такова.На земята има приблизително 7 милиарда души,като се съберат всичките на какви острови,Сейшълските ли бяха не помня сега,гъстотата на населението щяла да бъде71 хиляди души на кв. километър.Че мисълта на това изследване беше ,че е лъжа това че земята е пренаселена и не може да се изхранва населението,а колко храна се изхвърля,колко се унищожава за да се държи цената висока.Всичко това се прави с цел пак за печалби на военната промишленост на американците.Както и да го погледне човек всичкото зло идва от САЩ.
  • 61 джоро

    4 2 Отговор
    боклуци...
  • 62 Алфа Ромео

    15 1 Отговор

    До коментар #29 от "237":

    Направо си е фалирала според законите на икономиката, но оцеляват заради силната си армия и безпрецедентната си наглост и жестокост. Иначе печатането на хвърчащи хартиени пари без всякакво покритие във по-малка и слаба военно държава означава директно икономическа катастрофа, най-големият длъжник във света са краварчетата.
  • 63 емо

    10 2 Отговор
    Ако човечеството днес съществува то благодарение на руснаците. Три пъти светът бе пред самоунощожение.Последния случай е в бившата Югославия когато моторизираната руска армия около 1000 БТР " а завезеха летището тогаваштният командваш войките на НАТО в ЕВРОПА генерал Кларк заповядва да бъдът унищожена цялата руска в летището в същото време там се намираха и руски венни хеликотери.Но английският генерарл ( сега не мога да си спомня името му ) отказва да се подчинява защото осъзнава къкви могат да бъдат послдствията.Докладва в Генералния щаб на Великобритания след което въпросът бе решен между САЩ Великобритнияи и Русия по дипломатичен начин.( Моля Ви преди коментиране прочетете нещо като хората научете и не пишете глупости като например защото тук става въпрос за цялото човечество ).

    Коментиран от #73, #74

  • 64 САЩ

    7 1 Отговор
    Ако не градът - живи ще се изядат ! Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, Ню Орлиънс, Филаделфия, Балтимор. Чикаго, Детройт. - минават на канибализъм.
  • 65 САЩ

    9 2 Отговор
    Ако не КРАДЪТ - ЖИВИ ЩЕ СЕ ИЗЯДЪТ !
  • 66 ЯНКИТЕ НЯМА ДА ГЪКНАТ !

    7 1 Отговор
    ДЪНКИТЕ ИМ са изрязани отзад ! ФАФЛИ ТУНКВАНИ СА , МЕКИЦИ И МЕКИ Ц.ЦИ ! Ще се дуят като ПУЯЦИ както на КИМ , но от Ю. Корея и после - МЕКИЯ, ЯКО ДИМ ! КИМЧО два пъти им пусна ракета и Янките - НИ Х.я ! Не реагираха въобще ! ТАРАТОР БЕЗ краставици и без кисело мляко !
  • 67 Хасанчо

    8 2 Отговор
    Моля започнете от народното събрание ,най-крадливото и унищожаващо цял един народ. Сега и данъците ще вдигат за колите и недвижимости. Не се наядоха тези и онези партии . Без война ни изтрепаха .

    Коментиран от #70

  • 68 ЯНКИТЕ САМИ СЕ ХВАЛЯТ

    8 1 Отговор
    КАТО наш БОЙКО КОРЛЕОНЕ ! Ама ние си ги знаем, колко пари струват.
  • 69 патриотъ

    9 1 Отговор
    Щатите могат да унищожат и цялото земно кълбо,ако имаха тази възможност,но нещата не са такива,каквито изглеждат и не те са основното зло на планетата,а Великобритания,която е мозъкът на англоезичния свят.Американците са само изпълнители на тяхната воля,а евреите са определени за жертва.Трябва да се унищожи Англия,защото те са мозъкът на всички злини.Те владеят половината свят и искат да завладеят и другата половина.И ако някой иска да възрази на тази теза,нека да покаже кога английския фунт се е сривал през цялата му история!За разлика от долара и всички световни валути!

    Коментиран от #71

  • 70 ХАСАНЕ трябва да се сплотяваме

    5 2 Отговор

    До коментар #67 от "Хасанчо":

    Тези идиоти трябва да връщат заемите от ЕС. Как са ги харчили, ГОСПОД знае, но нишана е един - ще ни затягат каишка и въжето около вратъ. Както в Гърция ! Такси За всичко - за земя, за кокошка, за овца, за вино, за ракия, за жилище, кола, Винетки, ДОД, нови лични карти, нови регистрационни номера, инспекции, разрешителни, позволителни, повишени цени - вода, газ, бензин отопление- за всичко ще ни цака КМЕТА ОТ КОНАКА. А БЪЛГАРИНА седи както по ТУРСКО И покорно чака за БМВ та . Как да го жалиш туй теле не знам но ми е ясно че отиваме при касапина.
  • 71 Rambaldievskievichus

    1 11 Отговор

    До коментар #69 от "патриотъ":

    Пак си в грешка, пич. Злото е по на изток и е с територия 1/6 от сушата на Земята
  • 72 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "РЗС":

    Готов ли си да влезеш в групата на "изрегулираните" и да станеш само статистика или това важи само за другите?
  • 73 Generalissimo FRANCO

    1 8 Отговор

    До коментар #63 от "емо":

    "Унищожението на СССР" като противодействие на плана на Кремъл(Сталин) да създава "по свой образ и подобие" обръч от страни с еднопартийна система и "общонародна собственост", в която обикновеният човек е с ограничен избор за това къде да живее, за кого да гласува, какво да говори, какво да работи, къде да пътува, какво да притежава..и....на кой съд да разчита ако е в конфликт с работодателя си (т.е.държавата), следва да се приема като осъзната необходимост за противодействие срещу една (държавна) идеология и практика, сравнима по мащаб, жестокост и арогантност с тази на Националсоциализма!.... И все пак, САЩ са имали, поне до 1950, необходимия ядрен арсенал за да "поставят на колене СССР", но(!) не го сториха! ЗАЩО?, какво им попречи? Днес малко се знае за плановете на Кремъл за "унищожение на цитаделата на Капитализма - САЩ". И едва ли някога ще го научим! Русия, след идването на власт на Владимир Путин ревностно пази архивите си (дори за ВСВ, от която излезе като победител). Вярвам, че мирът (поне засега, докато САЩ и Русия имат 70% от ядрения арсенал) зависи от ядрения паритет! Но някой задава ли си въпроса "има ли алтернатива пазарната икономика и политическия плурализъм", преди да обявим руснаците като спасители на света? Разбира се, намесата на държавата (с демократично избрани институции) в икономиката е повече от наложителна и това е поредното доказателство, че Свободният Свят (към когото принадлежи и България) не престава да се развива! А къде

    Коментиран от #75, #80

  • 74 Generalissimo FRANCO

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "емо":

    .....а къде останаха обещанията на Никита Хрушчов, че след 1980 ще живеем в Комунизма? Та нали милиони човешки съдби бяха РЕАЛНО съсипани, защото имаше хора, които имаха смелостта, отговорността и доблестта да не повярват на тази химера! И ако добавим "опита на Китай" в изграждането на Социализма, то можем със сигурност да твърдим, че избитите, затворените, интернирани те, малтретираните и.. неблагонадеждните РЕАЛНО, а не "евентуално" са били около един милиард!
  • 75 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "Generalissimo FRANCO":

    "Свободният Свят (към когото принадлежи и България) не престава да се развива! "
    България не ме принадлежи към свободния свят. В момента е без глас да реши за себе си каквито и да било,без собствено мнение и е абсолютна колония.Забравихте ли като дойде онзи дето ракът му беше изпил мозъка и умря тия дни какво стана. Мина ли тръбата на газа през нас.А отиде ли към Турция-тогава добър приятел на Америка. Преди това затвориха ли се блокове на Козлодуй поради интереси на Франция която беше инвестирала в АЕЦ в Румъния,сега ще има ли Белене,отговорете си сами. Ще подскажа-ще има такава централа близо да българската граница която ще ни продава на нас ток,съответно Белене ще е пречка.Една от причините за тоталния отлив на инвеститори у нас е скъпия ток за индустрията.Свободна ли е България? Принадлежи ли към свободния свят?
    Отговор не искам.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "РЗС":

    Коя година е отворен вторият фронт.Къде се намираше съвтската армия тогава.втория фронт го отварят за да не стигне червената армия до Париж и да го освободи.Незнам дали в Русия са щяли да говорят на немски но в Берлин до скоро говиреха на Руски нещо повече беше задължително изучаването му в училищата
  • 78 Хрис

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "КОК МАЛАК ДИК":

    Русофобията е вредна за вашето здраве!
  • 79 Хрис

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Каубой":

    Кравар чул недочул коментира. Да ти светна - на една миля от източното крайбрежие на САЩ, океанът е твърде плитък и не позволява формирането на приливна вълна с огромни размери и опустошителна сила.
    И сега внимавай в картинката -предложението на Сахаров,надявам се че знаеш кой е той, е да се взриви една термоядрена бомба от 50 кт в Северно море. По негови изчисления, вривът й би предизвикал огромна приливна вълна, която би превърнала Лондон в птистанище на брега на Северно море. И ще превърне в море не само част от Англия, но иХоландия и някои западногермански провинции по брега на Северно море.
  • 80 Хрис

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "Generalissimo FRANCO":

    Франко, не отива на един генаралисимус да бръщолеви такива глупости. Огледай се ген...мус, прочети нещо,
    осмксли го и тогава пиши. ГенераТлисимус наш, нима САЩ са прекратили опитите да оформят света по свой образ и подобие. Нима не си чувал за арабската пролет, в резултат на която Европа се напълни и продължава да се пълни с мигранти. Нима не си прочел нещо за латиноамериканските преврати с намесата на американски морски пехотинци. Нима нищичко не знаеш за виетнамската авантюра на САЩ , за екологичните последствия и за пострадалото местно население от масираното използуване, уж за обеслистяване на горите, химически препарат "ориндж". Нима си нямаш представа за удари нанесени с американски високоточни оръжия по мирно население в т.ч. и по свадбени тържества?
    А сега за американските възможности през 50-те години. Твоите съждения навежда на мисълта, че ти си нещо, като "Великият мислител" нашето съвремие Цв Цв -четеш и не разбираш какво си прочел. Самите американци оценяват, че с наличните ядрени боеприпаси не са в състояние гарантирано да унищожат СССР, а ти йок та не. А знаеш ли каква е оценката на Де Гол за съветската армия - за един месц танковите армии на Сталин ще прескат Западна Европа и ще излязат на бреговете на Ламаш, Гибралтар иСредиземно море. 9
  • 81 Петът

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перър":

    Рим съществува до падането на Константинопол.... Други твърдят че Католическата църква на практика е Рим с влиянието си над европейските монарси
  • 82 Анонимен

    3 2 Отговор
    Точно те и римляните се мислеха за велики ама един Спартак ги прати по дяволите , не е важно колко си богат и силен , а колко ум и мозък имаш за да вдигне един народ, срещу шепа богаташи които контролират света, това, че са избили индианците не значи че светът им принадлежи,
  • 83 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Заради такива, като теб, които хем не знаят, хем се пъчат сме на този хал, като държава. Като искаш да си прост - бъди си прост, никой не ти пречи, ама не се напъвай!
  • 84 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Голем смях":

    Като столица на фалирала европейска държава Рим съществува, но като център на световна империя - не!
  • 85 Дара

    1 3 Отговор
    УРА !
    ПРОГЛЕДНАХМЕ, и колко време ще виждаме или пак ще " ослепеем" ?
    Често , когато някой пишеше, че истинно лице на " миролюбивите$" е агресия и налагане ма СВОЯ воля на всички държави много от вас сипеха обиди ! Надявам се този ЛЪЧ СВЕТЛИНА да не угасне !!!

    Коментиран от #96

  • 86 1234

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "хамалина":

    Даже планът е за 500 милиона... Има го написано на едни каменни плочи...

    Коментиран от #93

  • 87 Гошо реакторо

    2 2 Отговор
    Да не забравяме "Цар бомба" с 63 мегатона тротилов еквивалент, най-бруталното и опустошително оръжие създавано някога! Руска джаджичка, която може да затрие половината САЩ от първия опит. Само за сравнение, "Fat man" Нагасаки клас бомбата е 21 килотона тротилов еквивалент или точно 3000 пъти по маломощна от "Цар бомба"
    Дано никога не се стига до ядрена война, но ако това все пак се случи, северна Америка (континента) ще бъде увъглен!

    Коментиран от #88

  • 88 Дара

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Гошо реакторо":

    Сащ нищо не може да укроти. Те не уважават никой, само осъзнаване, че някой е по- силен от тях може за известно време да ги спре. Да не мислиш, че СССР не са знаели какво искат да направят ? По твоя логика СССР трябваше да капитулират?
    Не е важно с какви оръжия имаш, важно е ЗАЩО ги използваш !!! За защита на Родината си всички средства са добри.
    Посочи поне една държава, която се държи нагло и убива мирно население, преследвайки само свои цели. А бомби над Сърбия пак ли ще оправдаеш ? Та нали сащ е далеч, американците това нямаше да засегне.
  • 89 Аман Заман

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Като я гледам тази ,,Германия"стигам до заключение, че са голям боклук и са по близко до мюслитата отколкото до белите народи....
  • 90 Бачо Киро

    2 1 Отговор
    Всички гадости винаги са започвали от САЩ. Нищо не се е променило и до днес.

    Коментиран от #95

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Нощно утро

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шойгун":

    Е да .тогава техниката е било от 19 в.
  • 93 Нощно утро

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "1234":

    Е да .тогава техниката е била от 19 в.
  • 94 Нощно утро

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Голем смях":

    До колкото станат известно нещо не ти е известно.Остава да кажеш.че в Rome живеят роми.
  • 95 Rambaldievskievichus

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Бачо Киро":

    То пък от Рашата като са заидвали едни хубавини!... Мани, мани!
  • 96 Rambaldievskievichus

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Дара":

    Дара, Дара, Прогледнала си, ама още не си махнала конските си капаци за да виждаш не само напред. Американците преспокойно утвърждават своя си начин на живот. Без бомби, без ядрени страшилища. Кой, решил да напусне Родината си, тръгва на изток? Даже на Ани Цолова й стига умът да не прави това. А ти: налагали си начина си на живот със сила. Дара, Дара!...