2 477 12

Тримата от запаса

Не бързайте да се радвате. Не три – може да не се търкулне нито една министерска глава.

Тримата от запаса
Калин Манолов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не бързайте да се радвате. Не три – може да не се търкулне нито една министерска глава.

Поисканите и получени на 31 август 2018 оставки на министрите на регионалното развитие, транспорта и вътрешните работи, ще бъдат равносилни на три спечелени от опозицията вотове на недоверие. Защо Борисов да върши работата на Нинова?

За ГЕРБ транспортното и регионалното са ключови министерства – не от гледна точка на държавното управление, а от гледна точка на партийното финансиране. През строителството на пътища мощно текат „легалните“ корупционни потоци към върховете на партията. Там Борисов винаги е поставял най-верните си хора. През вътрешното министерство се отчитат „спонсорите“ от подземния свят. Тях Борисов ги държи на „ръчно управление“, затова слага най-неадекватните си хора начело на МВР. Няма логика толкова лесно да похарчи трима министри наведнъж (или по-скоро двама, защото единият от тримата, Московски, даже не си е подал лично оставката, бил „болен“). И то в момент, когато БСП официално заяви, че ще иска вот на недоверие на целия кабинет.

Пламенната вътрешнопартийна защита на Московски, Ненков и Радев, започна в момента, в който Борисов поиска и получи оставките им. Ден преди това във Фейсбук бе създадена на пожар страница на ГЕРБ, чието основно послание е „Аз подкрепям достойните министри". За два дни тя събра около 6100 приятели и още толкова последователи, което е изключено без стройна организация – не само технологична, но най-вече партийна. Макар че очевидно това не е официалната страница на Политическа партия ГЕРБ, никой от ГЕРБ не се е разграничил от нея. Напротив, коментарите под мемето в подкрепа на „тримата достойни“ са предимно „не подкрепям, не приемам, не съм съгласен/съгласна с оставките, тримата министри нямат никаква вина, ние, народът, трябва да ги върнем, не на оставките, стоп на Нинова…“ , и пр.

Вдъхновени медийни трубадури на ГЕРБ също се усъмниха в „политическия ефект от политическата отговорност“. Опозицията искала не главите на отделни министри, а на цялото правителство, протестиращите от Своге нямали намерение да спрат да протестират, коалиционните партньори продължавали да се мръщят, президентът играел „немци в тила“… Що да похарчим (без)ценните кадри!

И най-вероятно няма да ги похарчат. Оставките на тримата министри трябва да бъдат приети от парламента. ГЕРБ има мнозинство да не ги приеме. А нищо чудно Бойко просто да не ги внесе в парламента. Второто е даже по-вероятно, тъй като циркът с неприетата и после оттеглена оставка на Делян Добрев миналата година за малко да му излезе през носа.

Ситуацията може да бъде отиграна по два начина:

а) през партията. „Аз давам, ама партията не дава!“ е прекрасен аргумент, който обаче трябва да си мине по сценария: лидерът да поиска оставки, първичните партийни организации и трудовите колективи да защитят достойните професионалисти, подопечните медии да тиражират народната подкрепа, и чак тогава, за да не върви срещу волята на народа, „жестокостта“ на лидера да се сломи.

б) през коалиционните партньори. Борисов не е консултирал оставките с тях, както гневно призна вицето Симеонов. Той дори употреби думата „идиот“ в словосъчетанието: „Трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на тези оставки се решава някакъв проблем“, без да уточни кой е идиота. Но изборът на идиоти в случая не е голям. Ако наистина и тримата нови министри пак са от квотата на ГЕРБ, коалиционните партньори ще са в правото си да не ги одобрят. Тогава премиерът ще има пълно основание да не внася оставките на старите министри в парламента, за да не предизвика падане на правителството.

Може, разбира се, тримата нарочени наистина да минат в запаса. Но това няма да реши никакъв стар проблем, а със сигурност ще създаде нови проблеми на ГЕРБ. Маньоврите за гасене на пожари чрез отвъртане на бушони стават все по-карикатурни и все по-силно снижават личния рейтинг на Борисов. Освен от президента и Мая Манолова, той вече е изпреварван по одобрение и от Слави Трифонов (!!!), а един от заместниците му, Красимир Каракачанов, му диша във врата.

Борисов е твърде честолюбив, за да допусне падането му да продължи.

Автор: Калин Манолов

Източник: Личен блог

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • балама
  Отговор
  1 10:02  02.09.18
  Абе, ко прай Свинетка!? Нищо не казвате!? Добре ли е!? Поддържа ли лично тегло!? Как й понася "европредседатлстването"!?!

  Коментиран от #5

 • Будалата
  Отговор
  2 10:08  02.09.18
  Азека си искам Свинетка за министър. Като облече жълтото сукманче и веднага се сещам за песента :кило доле кило горе хихихихихи.
 • Пантелей пътник
  Отговор
  3 11:04  02.09.18
  Да, то и на Петкова оставката беше подадена във връзка със скандала с продажбата на ЧЕЗ. Но, Партията реши, че тя е прекалено ценна и не я гласува. Така ще стане и сега. Но, ще почакаме депутатите да се "наваканцуват", тогава ще гледаме цирка. Интересно, никой ли не се сеща да попита кои са били в онази 20-членна комисия, която "експертно" е взела решение, че ремонтът е добър и пътят е годен?

 • koko
  Отговор
  4 11:04  02.09.18
  Да връщат Свинетка, че се притеснявам да не заслабне.. Тя краде и най-добре, вожда ще е доволен, може като бонус да вдигне и цените на винетките.
 • Жоро
  Отговор
  5 11:38  02.09.18

  До коментар #1 от "балама":

  Комунистическите отрепки изпълзяха.Нищо смислено от комуняги.

  Коментиран от #6, #7, #8

 • балама
  Отговор
  6 11:41  02.09.18

  До коментар #5 от "Жоро":

  Кой не скача е червен! Кой не скача е червен! УРАААААА! Да живей, Баце и Свинетка!
 • Зоро
  Отговор
  7 11:53  02.09.18

  До коментар #5 от "Жоро":

  А, че на Свинетка дядо й е партизанин, интересува ли те!? А, баща й десар.

  Коментиран от #10


 • Боко Мазника от БРЕГ
  Отговор
  8 12:03  02.09.18

  До коментар #5 от "Жоро":

  Смешника Бойко Борисов, Смешника Каракачанов, Смешника Симеонов и Смешника Сидеров са идоли на неграмотните български граждани. Целта е постигната – неграмотните български граждани гласуват за ГЕРБ и ОП??? Правителството на Борисов, Каракачанов, Симеонов и Сидеров ще докара най-много беднотия, несправедливост и ще доведе до тотална разруха, глад, мизерия и масови самоубийства в България??? Нормален /трезвомислещ/ Български гласоподавател, никога не би гласувал за ГЕРБ и ОП???

  Коментиран от #9

 • Сократ
  Отговор
  9 12:29  02.09.18

  До коментар #8 от "Боко Мазника от БРЕГ":

  Естествено това е електората.Ако е богат респективно по образован и информиран ще гласува различно
 • Борд
  Отговор
  10 12:44  02.09.18

  До коментар #7 от "Зоро":

  Баща и е професор в АОНСУ академия за подготовка нависши партийни кадри “баш, супер комунисти”.Почна като секретарка на Плевнелиев също от такъв род и затова говоренето против комунистите БКП звучи нелепо.Никой не си избира родителите , но е факт че много от действията на настоящия елит напомня на чл.1от конституцията за ръководната роля на партията .Отразяването е като в Работническо дело /рязане на ленти и строежи/ .Така е какъвто учителя/охранявания/ Такъв и ученика.От единия строежи и пропаганда и партийно строителство от другия икономика,комисиони и присвояване на държавни имоти
 • патриотъ
  Отговор
  11 12:57  02.09.18
  Кучето без бой не пуска кокала,а тия наглите въобще и не мислят да го пущат!Вън от парламента,гадове!
 • груйо
  Отговор
  12 13:30  02.09.18
  Поредният цирк с оставките.Тези тримата ше останат на постовете си.

Напиши коментар:


Публикувай