3 Септември, 2018 13:00 10 065 56

Може ли руският флот да се противопостави на американския край Сирия?

  • флот-
  • русия-
  • сащ-
  • военноморски сили-
  • сирия

Американците трупат сили край Сирия, Русия с учение в Средиземно море

Може ли руският флот да се противопостави на американския край Сирия? - 1
Ракетният крайцер Маршал Устинов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли руският флот да се противопостави на американския край бреговете на Сирия, пише електронното издание на руския вестник “Взгляд“.

Планът за нова атака на САЩ срещу Сирия е готов и чака сигнал от Пентагона. Въпреки това, руските кораби са започнали мащабни маневри близо до сирийските брегове, точно във водите, от които американските кораби биха нанесли най-удобно удари. Преди шест месеца руските военни не можаха да предотвратят нападението на САЩ срещу Сирия. Какво могат да правят този път, се пита изданието.

Признаци за предстояща нова атака на САЩ срещу Сирия се появяват почти всеки ден. Както беше съобщено в събота, експерти от разузнаването и военните експерти вече са направили предварителен списък на сирийски цели, които ще бъдат ударени от въздуха в случай на използване на химически оръжия от Дамаск, съобщи CNN.

Американското струпване край бреговете на Сирия е наистина впечатляващо. Там се завърна ескадрилата, водена от самолетоносача "Хари Труман", която е функционирала там през пролетта. В групата има 90 въздухоплавателни средства и хеликоптери. Ескадронът също така включва повече от дузина кораби - включително ракетния крайцер “Нормандия“ и разрушителите „Арли Бърк“ и „Форест Шърман“.

В събота в Средиземно море започна седемдневни съвместни учения на Военноморските сили (ВМС) и на военно-космическите сили (ВКС) на Русия. Москва заявява, че маневрите нямат нищо общо с боевете в Сирия, но американците твърдят обратното. Междувременно сирийската армия в момента се подготвя за офанзива в провинция Идлиб, последната крепост на бунтовниците. И очевидно: офанзивата бе планирана отдавна. Това „изненадващо“ съвпада с учението.

По-рано, командирът на ВМС Владимир Корольов съобщи, че в маневрите участват 26 военни кораби и плавателни съдове, включително и две подводници и 34 самолета.

Начело е ракетният крайцер "Маршал Устинов", а самата флотилия се състои от групировка от кораби на Северния, Балтийския, Черноморския флот и Каспийската флотилия. Ще участват самолети Ту-160, въоръжени с крилати ракети X-101, Су-33, Су-30СМ, и противоподводните самолети Ил-38 и Ту-142MK.

Руското Министерството на външните работи подчерта, че ученията не са свързани с предполагаемите събития в сирийската провинция Идлиб. Миналата седмица, изданието припомня, че външният министър Сергей Лавров заяви, че бунтовниците от движението "Ахрар аш-Шам" подготвят провокация с химически оръжия, за да даде повод за нападението на САЩ, срещу сирийските правителствени сили. Мястото на провокация трябва да бъде провинция Идлиб.

Руските експерти са уверени, че Русия е започнала военноморски маневри, за да предотврати или поне да смекчи американската атака срещу Сирия. "Ученията са необходими, за да се покаже, че допълнителна руска военна мощ се намира в източната част на Средиземно море Упражненията, както и че никой да не мисли да извърши глупост, като огън от разрушители с крилати ракети по правителствените сили в Сирия", - каза за вестника, бившият заместник-председател на Държавната дума и директор на Центъра за страните от Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров.

Той вярва, че демонстрирането на силата на Русия ще се окаже впечатляващо. "Затова американците няма да извършат обстрел от източното Средиземноморие", каза Багдасаров. - Въпреки това, ситуацията все още е сложна. В края на краищата все пак ще има американска флотилия в Персийския залив и американската авиация, базирана в Катар."

Капитан Първи ранг от резерва Василий Дандикин не вярва, че групата на американските военноморски сили е постигнала абсолютно господство в Средиземно море.

"Русия успя да концентрира сериозна сила, за да реши проблемите си в региона. Възможностите за противодействие на НАТО са на разположение, "вярва Дандикин - Американците в Сирия вече са изстрелвали ракети няколко пъти. Половината и дори повече ракети не достигнаха целта си. Разбира се, цялата мощ на американската армия и флота, е все още несравнима със силата на руския флот, - като експерт. - Въпреки това става въпрос за тактиката и ефективността на оръжията. Това обединение, което създадохме сега, е максимално, за да се предотврати нападението над Сирия.

Превод и редакция: Юлиан Марков

Източник "Взгляд", "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    29 6 Отговор
    може и да може може и да не може но ако има удари ще стане че или несъ ги видяли или не съ били с обхвата им.
    Големите си играят малките винаги го отнасят.
  • 2 НКВД

    53 24 Отговор
    Може да го размята за 5 мин.и американците да се приберат с плуване

    Коментиран от #5

  • 3 Kcaniba

    30 67 Отговор
    Хм,интересно,а може ли Москвич да надбяга (победи) Кадилак?Хм....

    Коментиран от #8, #20, #40

  • 4 СссереМ

    21 58 Отговор
    Отидоха им гемиите при курск,сами си го признават.

    Коментиран от #17

  • 5 СссереМ

    10 36 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Последните които не се прибраха и с плуване даже бяха бушмените.
  • 6 Kcaniba

    30 11 Отговор
    Хм,а чий кораби се изнесоха навътре в морето не много отдавна...?Хм...интересно
  • 7 Borislav Popov

    21 55 Отговор
    Русофилите да се запасят с памперси и всичко ще е наред.

    Коментиран от #55

  • 8 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    54 15 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Вече не правим "москвич"а Циркон ,така че да скачат в памперсите и бегом към кравария.

    Коментиран от #21, #50, #52

  • 9 Инкогнито

    36 5 Отговор
    САЩ заминаха в Сирия отдавна да спрът да се напъват че ,,къртицата" вече им се вижда
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Kcaniba

    24 70 Отговор
    Руската армия е най-неефективната в света!Руската железария също! Руската икономика е в колапс, както и русофилистиците...
  • 12 onq s konq

    13 35 Отговор
    Русия провежда НАЙ-МАЩАБНОТО СИ ВОЕННО УЧЕНИЕ със впечатляваща концентрация на бойна техника и 300хил. войници.Китай ще присъства като зрител със 600 души делегация.Бяха поканени и НАТО.ТЕ ОБАЧЕ/серсемите му със серсеми/ ...взеха че се замъкнаха СЪС СВОЯТА СИ БОЙНА ТЕХНИКА?!На всичкото отгоре имат намерение НЕ САМО ДА ГЛЕДАТ ШОУТО,АМИ И ДА ВЗЕМАТ АКТИВНО УЧАСТИЕ В НЕГО!Понякога се отвръщавам от САЩ,защото в най-неподходящия момент го раздават "ЯК И ПРОСТ"...честно:(

    Коментиран от #22

  • 13 Kcaniba

    20 32 Отговор
    Хм,да сравняваш рублата и долара.... интересно.....!
  • 14 Kcaniba

    30 40 Отговор
    Русия върви уверено по стъпките на СССР!

    Коментиран от #51

  • 15 Овцевоз от Того

    15 11 Отговор
    Аз може ли да се завъртя за малко.
  • 16 Morgoth

    31 11 Отговор
    Ситуацията е такава, че който е в отбрана губи. Ако Русия се опитва да защити Сирия от американско нападение няма никакви шансове. Ако пък Русия удари американските кораби - те нямат никакви шансове. Обаче докато първото ще доведе да смърта на араби, от тези дето вече измряха стотици хиляди, то второто би означавало световна война. Така че американците могат на спокойствие да си бомбят и ще знаят, че Русия няма да ги удари. Отговора ще бъде предложение за резолюция в ООН, която ще бъде отхвърлена в най-лошия случай с вето от САЩ и ответно бомбене на други араби, за които на САЩ им пука точно толкова, колкото и на руснаците. Дали ще летят ракети е изцяло въпрос на това колко още оръжие искат да продадат в региона и едните и другите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПЕЕВ

    22 3 Отговор
    ПОСЛЕДНА ТРЕНИРОВКА НА ПОЛИГОНА СИРИЯ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ.
  • 19 Анонимен

    29 7 Отговор
    Kcaniba на моск ича идеята не е да бяга.
    А може ли кадилак да качи 500 килограма сено на покрива, 3 кози на задната седалка и 2 прасета в багажника. И двете се прибере с сняг до кръста през поляната.

    Москвича за времето си е супер автомобил.
    Пали при всички условия, и правиш основен ремонт на двигател за 15 минути, на пътя и д подръчни инструменти

    Коментиран от #24

  • 20 Цанко

    5 17 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Само в главите на мурзилките!
  • 21 Цанко

    8 21 Отговор

    До коментар #8 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Какъвто ви космича, такъв ви и ЦИРКона! Космича трудно го вкарваш в пътя, а ЦИРКона- мене цели- тебе удря!
  • 22 антрашпиц

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Даже не си як а само прост ..
  • 23 ИСТОРИК

    9 30 Отговор
    КАТО ВИДЯТ ЗОРА РУСНАЦИТЕ САМИ ПОТОПЯВАТ КОРАБИТЕ СИ !!! ПО ВРЕМЕ НА КРИМСКАТА ВОЙНА КОГАТО РУСНАЦИТЕ ВИДЯХА ФЛОТАТА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ САМО ПОТОПИХА !!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 bongobongo

    38 14 Отговор
    Америка върви по стъпките на хитлеристка Германия и ще свършат по същия начин
  • 26 Тия в Русия не са у ред

    14 28 Отговор
    Кочината затъва в непосилни разходи и няма успешно измъкване от Сирия. Ще ѝ гледаме сеира на тоталния провал, а жалките дъртофелници-русороби ще цвилят истерично от страх, ужас и отчаяние. Отровени от злоба и жлъч ще си умрат опулени. Хахаха!
  • 27 Яко борш у главата

    13 33 Отговор
    Просия събрала 24 кораба ,що годе ставащи за нещо ,но далеч от модерни .И това им е помчи цялата сила морска .И щели да спрат ракетен удар. Най много да станат за смях като предишния път . Те не стига ,че са зле въоръжени ,но също са и глупави ,невежи ,със слаби познания във военното дело. Ще станат за смях -помнете ми думите .

    Коментиран от #30

  • 28 Готин ама не съвсем

    19 4 Отговор

    До коментар #24 от "ЗАПОЗНАТ":

    Проблема не е в Москвича, а в некадърният ти баща!!!!!
    Аз също имах Москвич, на времето! Никога не ме е оставял на пътя. Качвал съм Шипка в 2 през ноща, на две педи непочистен сняг, с 800 кила в колата, 600 в ремаркето плюс 150 кила ремарке и ние с кръстника двамата по 100 кила!
    Докато западните таралясници, дето карах след това, доста често ме оставяха на пътя, особено марката Рено!!
    Затова сега карам японско! Да ми е мирна главата!
  • 29 ХанкоБрат

    27 5 Отговор
    Едва ли ще може. Само като чуят за великата американска армия от филмите на холивуд и сами потопяват корабите си и бягат като Ну Погоди. То освен във филми не е много ясно дали Америка може да спечели реална война, ако не воюва с разни първобитни народи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Яко борш у главата

    3 11 Отговор

    До коментар #30 от "Готин ама не съвсем":

    Мдаааа -даже 13 ,а още по добре 6
    Кукурукуку паломааааа
    Товаришь да те види доктор надо

    Коментиран от #32

  • 32 Готин ама не съвсем

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "Яко борш у главата":

    Ми чети тук, какво бе писано по случая, сърчо! Не съм го писал аз, а американците си се самоприсмиваха, ама от памперс, като теб, какво да очаквам! Ходи майка ти да те накърми и да ти избърши дупето!
  • 33 Ттт

    3 0 Отговор
    Само на думи!!!!
  • 34 гост

    10 20 Отговор
    Морския флот на Русия е пълен майтап.Нямат никакъв шанс срещу американците.САЩ имат най-силните и модернизирани военноморски сили ,като са по-силни от Китай и Русия взети заедно.След американците се нареждат Китай ,а после и Русия.Само ескадрилата със самолетоносача Хари Труман е по-силна от половината военноморски флот на руснаците.

    Коментиран от #36

  • 35 Kcaniba

    8 14 Отговор
    По последни данни, дядо Кузнецов е зареден успешно с дърва за двигателите и с риск за околната среда, ще се включи в "боя". Най-модерните Технологии!
  • 36 Kcaniba

    10 16 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Цяла Русия е майтап,но е опасна заради ядрените оръжия, катун с ракети!Иначе е черна дупка в демократичния свят!

    Коментиран от #38

  • 37 стоян георгиев

    7 4 Отговор
    може,товари корабите с атомни бомби и няма никои да ги атакува.тва е руската тактика от бая време и определено работи.
  • 38 аналитик

    13 4 Отговор

    До коментар #36 от "Kcaniba":

    Голям кеф ти прави да присмиваш руснаците, май? Щатите имат повече, по-модерна, по-заплатена и по-въоръжена армия, вярно. Но нямат нещо, което руснаците имат и то им донесе оцеляване в две световни войни - вяра и мотивация. Профитата на САЩ са наемници за пари, които са като Френския легион. Отиват, убиват, по заповеди. Но защитават частнокорпоративни апетити. Някак жалко е да присмиваш руснаците, самодоволно като тлъст червей, попаднал на каца сирене, защото щатитд използуват 12-13 пъти по-голям бюджет от Русия и въпреки санкцииге към тях и това, те пак развиват армията си.

    Коментиран от #39

  • 39 Бончо

    5 13 Отговор

    До коментар #38 от "аналитик":

    И каква точно е мотивацията на руските военни в Средиземно море до бреговете на Сирия. Патриотизъм? За Родину?

    Аре у лево.

    Коментиран от #41, #43, #44, #45

  • 40 Ски кво става

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Стой та гледай.
  • 41 аналитик

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "Бончо":

    Не разбираш. Още от Студената война е това, което става сега. НАТО е създадено, за война с Русия. Зад него е оня кръг, който превърна САЩ в постоянни войни по вета, за излочване на ресурси, продажба на оръжие и др.. Русия няма толйова големи пари, но въпрекибтова се стреми да се съхрани. Затова бе създадена базата в Куба, в Сирия Латакия и Хмейним. Това е като шаха, Сащ с Нато разместят армия и руснаците отговорят. Да беше чул за руски войници в Сирия преди нападението над Сирия на Сащ, Великобритания, Франция, ... Нато? Нямаше, освен персонала в базите. Анексирането на Крим бе по вина на Порошенко, той обеща на Сащ да направят база там... Но Крим си е и част от Русия и Украйна, защото са били едно от много векове, Киевска Русь е по-старо ие. Руснаците са доброто в случая и морално ги подкрепям. Ако Русия правеше това, което прави Сащ - грабеж и колонизиране а Сащ правеше, което Русия, щях да подкрепям Сащ. Русия спаси Близкия изтоки затова Сащ искат да си довършат експанзията, осуетена с поражението на Идил. Идил е средството да се свърши онова, което искат някои - колонизиране и грабежи. Бунтовниците срещу Асад са наемниците, за тази цел, аИдил са отцепили се от Алкайда крайни с манията за световен халифат.
  • 42 Стайков

    8 4 Отговор
    За сведение- Иран и Ирак преминаха на плащания с евро или собствените валути. Все повече държави се отказват от долара. В миналото имаше спогодба между Саудитска Арабия и Русия за взаимоплащания на база национална валута; между Катар и Русия - също. Да не се забравя, че юанът е втората валута след доларът, а не британската лира. Юанът заема все повече позиции.
    Да, Щатите има голяма бойна мощ в количествено изражение. Но младите по производство и нарастване на бойния си флот - Русия и Китай се въоръжават с нови и по-качествени бойни средства, което донякъде изравнява силите.
    В битката при Трафалгар, Британия победи благодарение на по-новите и по-маневрени кораби, по надъханите си военни моряци и по-обучени, независимо че количествено флотите на Испание и Франция бяха много повичи.
    В битката при Цушима, през 1905 год., Япония победи Русия, благодарение на по-модерния си флот, състоящ се от малки, но много маневрени малки бойни корабчета.
    Това за обща информация.

    Коментиран от #53

  • 43 аналитик

    11 3 Отговор

    До коментар #39 от "Бончо":

    Бунтовниците в Сирия са наемници, финансирани от Сащ, да свалят Асад и да подарят петрола на техни компании, както сринаха соца тук юдеите чрез техните Массони, за да ни ограбят златото, ресурсите, използувайки алчни продажници като Костов, Боце и хиляди други. Лаенето за демокрация е театър. ИДИЛ са крайни фанатици, пак юдейски проект, за да се създаде мечтата на кръга Четвърти Хилядолетен райх, но преди използуваха германците чрез Хитлер, а сега ИД с Джихад. Те превърнаха и Сащ армията в средство за войни за грабеж и колонизиране по света. Войниците им воюват, а корпорации като Дънди и Монсанто и други грабят... Оплюването от вас на руснаците е кофти работа. Те защитиха и вас, защото ако не бяха се намесили, сега щяхте да воювате с джихадистите тук, а не да подигравате руснаците от фотьойлите си. Ти и други не разбирате войната, тя не е само самолети, кораби... Тя е и лъжа, измама, дезинформация. Нато размахва Русия като опасност за Европа и света, а такава няма. Същевремено Нато излъга, че няма да се разширява към Русия, а го прави. Коварен свят...
  • 44 аналитик

    8 3 Отговор

    До коментар #39 от "Бончо":

    Русия ти спаси зад. ика от тръни в храстите и куршуи. Ако не се бе намесила в Сирия да подкреши Асад, то ИД финансиран от червените звезди и други с пари от концесиии на ресурси, подарени им от продажни лекета, като родни политици тук, сега щяха да воюват с Турция, но понеже и там има много Костовци и Бацета, вероятно щеше да воюваш и ти сега. И понеже Костовци, Бацета, Масониваляло тук в институциите, нямаш шанс да се защитиш. Отвътре те предават и цакат от институциите. За да оцелееш като държава, трябва да изчистиш тях. А А Нусра е финансирана от Червените звезди, също. Русия е наш приятел с делата си, а ти и политици я оплюхте тотално? Да имат интерес да запазят Хмейним и Латакия, но не строят по ял свят бази като Сащ. Само тук са 4...
  • 45 аналитик

    12 1 Отговор

    До коментар #39 от "Бончо":

    Само не ме наричай,, руска подлога, - не съм стъпвал в Русия,. Но Русия е е това, което я оплюват. И там има и мафия и добри и лоши и корумпе политици и каквото има по света и у нас. Но не е това, което я изкарва Нато и други....

    Коментиран от #49

  • 46 Паисий

    5 1 Отговор
    Много, много интересно! Пише, че се е завърнала ЕСКАДРИЛАТА водена от самолетоносача "Хари Труман". Аз досега си мислех, че ескадрилите летят в небето, а ескадрите плуват, но според автора американците вече са далеч напред с технологиите, техните самолетоносачи и кораби летят.
    Ще почна да гледам все по-често нагоре, че дано видя летящ самолетоносач.
  • 47 Generalissimo FRANCO

    2 3 Отговор
    Ученията на руската флотилия, продължаващи вече четвърти денонощие имат най-малко две цели: а) краткосрочно тактическо присъствие, осигуряващо тила на Сирийските правителствени войски (на които активно съдействат руските ВВС) за окончателното ликвидиране на ИД от Сирия; б) утвърждаване режима на Башар ал Асад, който отново и отново ще гарантира съществуването на руски военни бази в Сирия. За КРЕМЪЛ победите на руското оръжие в този изключително невралгичен...регион носи международен престиж и авторитет (за разлика от Китай, чието ръководство даде предимство на икономическата експанзия
  • 48 Generalissimo FRANCO

    1 7 Отговор
    Ученията на руската флотилия, продължаващи вече четвърти денонощие имат най-малко две цели: а) краткосрочно тактическо присъствие, осигуряващо тила на Сирийските правителствени войски (на които активно съдействат руските ВВС) за окончателното ликвидиране на ИД от Сирия; б) утвърждаване режима на Башар ал Асад, който отново и отново ще гарантира съществуването на руски военни бази в Сирия. За КРЕМЪЛ победите на руското оръжие в този изключително невралгичен...регион носи международен престиж и авторитет (за разлика от Китай, чието ръководство даде предимство на икономическата експанзия). От това логично следва, че обещанията, дадени наскоро от Владимир Путин, че правителството планира голямо инвестиции за повишаване жизнения статус на руснаците, вероятно ще си останат само на книга. КРЕМЪЛ (поради неспособност да приеме и наложи реформи, гарантиращи демократично гражданско общество в Русия), отново и отново експлоатира утвърдената с векове народопсихология на русите, че те са велика сила, носител на прогреса и справедливостта. И ако руският президент твърдо е решен да следва тази линия, той ще продължава да внушава на народа си, че няма гаранции за просперитета на Русия докато Киев, Тбилиси и Прибалтика са под контрола на Запада. Апетитът идва с яденето. След Сирия, КРЕМЪЛ може да обърне поглед към Балканите. За съжаление, и у нас в България, една немалка част нашия народ (предимно възрастни хора) одобряват политиката на руския президент!
  • 49 Generalissimo FRANCO

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "аналитик":

    Виц: Американец беседва с Руснак: "Ако поискам мога да се изпикая пред Белия дом!". Руснакът отговаря : "А аз мога да се изпикая на Червения площад!". Американецът пита: "Как го правиш?", на което руснакът отговаря: ".....ами в крачола си пикая....!".
  • 50 нАКа 47

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    То и ако цирконът ви е като масквича, както подозирам, не е много за хвалене.
  • 51 нАКа 47

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Т.е. към разпад?
  • 52 русия е кочина

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Циркон ли правите ? Ми вгледай се в клипчето , как го изстрелват от самолет Б 52 . Циркон ха ха ха ха Цирк не циркон
  • 53 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Стайков":

    След долара се нарежда Еврото ,а след това японската Йена откъм използване за търговия.Китайския Юан е на 6-то място.
  • 54 До преводача

    6 0 Отговор
    На вниманието на преводача: Моля, обогатете си малко познанията. Корабното формирование се нарича ескадра. Ескадрилата е самолетно формирование, а ескадронът е конна част.
  • 55 Дядо

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Ти , на катетър ли си вече ?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.