Last news in Fakti

4 Септември, 2018 16:30 18 682 57

Борисов на ръба

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • нфсб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България отдавна не се управлява ефективно - тя се носи по инерция. Липсата дори на елементарно усилие и активност, от страна на институции и власти, започва да става все по-очевидна. Усещането е като за разпад в полунапусната къща, която никой не се наема да ремонтира, защото не вижда смисъл. Пътища и сайтове се сриват - красноречив образ. Трупането на гнева може да продължи и по-дълго, но веднъж натрупан, той може да се отприщи по най-незначителен повод. А за Борисов е жизненоважно как ще се оттегли от властта.

Мисля, че Бойко Борисов никога не е бил толкова близо до ръба. Досега винаги е успявал да се измъкне от всякакви ситуации и е проявявал изключителен инстинкт за самосъхранение. От всички политици на прехода той успя да задържи най-дълго доверието към себе си в значителен брой избиратели, така че да е на върха.

Сега е на ръба да загуби именно това и да започне да слиза надолу. Решението му да махне трима министри показва, че Борисов отлично си дава сметка за това. Работата е там, че обръчът от бушони, които гърмят, за да пазят него, все повече се стеснява.

Съвсем скоро той ще се превърне в тежест на всички, които сега имат достъп до властови и финансови ресурси заради него и го крепят, защото ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. В момента, в който процентите се смъкнат под тези на БСП, ще започне много бърз срив, а на Бойко Борисов ще му е много трудно да оцелее за четвърти път във властта.

Гневната реакция срещу управлението по повод трагичната катастрофа край Своге е ясен знак, че управлението на ГЕРБ навлиза в своя залез. Спомням си много добре, че подобни реакции имаше срещу Костов няколко месеца преди да загуби катастрофално изборите. Една луда жена на таксиметров шофьор удуши детето си, но вестниците написаха “България уби дете”, а таксиджиите блокираха Народното събрание. Това се случи през март 2001 година. Никой не подозираше, че царят ще влиза в политиката, а победата на СДС на изборите през юни изглеждаше предизвестена. Гневът срещу управлението на Костов обаче витаеше във въздуха и избухваше по всеки повод, независимо дали бе справедлив или не.

Правя тази аналогия, защото ми се струва, че същото се случва в момента с Бойко Борисов. Не мисля, че управляващата коалиция ще се разпадне. Струва ми се абсурдно Патриотите да я напуснат, а Валери Симеонов се прави на интересен и се опитва да изглежда, че нещо зависи от него. Дори и без НФСБ властта ще оцелее и това много ясно бе казано от Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. Времето сега работи за тях, както и за БСП, защото имиджово те нищо не губят - губи само ГЕРБ.

Мисля, че пред Борисов има два варианта - да направи предсрочни парламентарни избори през май догодина с изборите за Европейски парламент или да ги направи през есента, заедно с общинските. Дори ми се струва, че след година ще е твърде късно, защото износването на образа му ще е минал своя предел.

Свидетели сме на скандал след скандал - само през отпускарския август имаше три много сериозни: спирането на Търговския регистър (който според мен е най-големия скандал); фалитът на застрахователна компания и оставките на трима министри, заради подозрения в корупция при строителството на пътища. Това изглежда като тенденция, защото от няколко месеца насам не е имало дори една седмица затишие. Следя новините ежедневно и го знам със сигурност.

А и България отдавна не се управлява ефективно - тя се носи по инерция. Липсата дори на елементарно усилие и активност, от страна на институции и власти, започва да става все по-очевидна. Усещането е като за разпад в полунапусната къща, която никой не се наема да ремонтира, защото не вижда смисъл. Пътища и сайтове се сриват - красноречив образ. Трупането на гнева може да продължи и по-дълго, но веднъж натрупан, той може да се отприщи по най-незначителен повод.

А за Борисов е жизненоважно как ще се оттегли от властта. Досега прояви майсторство в овладяването и задържането й, но следва най-висшият пилотаж - да слезе безболезнено от сцената. Лично за мен това ще е много интересно за наблюдение, защото не се сещам за друга аналогия в историята на следосвобожденска България. Президентските избори са твърде далеч, за да се опита да се пенсионира там, въпреки, че очевидно иска и поради тази причина ГЕРБ непрекъснато бие по Румен Радев, впрочем все по-неуспешно.

Изгледите да остане премиер в тази абсурдна коалиция никак не са добри за личния му образ, който така грижливо пазеше в последните 18 години. Само за няколко месеца той може да се превърне от обичан и харесван от мнозина в мразен от почти всички. Това е ръба, за който говорих в началото на този коментар. В някакъв смисъл Борисов е в капан, а дали ще успее да се измъкне и този път предстои да видим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    74 25 Отговор
    Браво, Явор!
  • 2 Публикувано във факти.бг:

    52 107 Отговор
    дачков, дачков
    кой къде те фане и те пребие ще е много късно!
    гадна комунистическа утрепка !

    Коментиран от #57

  • 3 Годев

    77 18 Отговор
    Господин Дачков, кажете кога България се е управлявала ефективно, кои са неоходимите личности и още утре ще ги гласуваме, останалото и АЗ мога да го напиша

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    54 26 Отговор
    То за кво ли му е да остава още? Разправят, че и остров си имал, ще си пие ракийката на чист въздух и тва е, а ние сиромасите ще си продължим да сме честни и така....

    Коментиран от #9

  • 6 ХА ХА ХА

    31 47 Отговор
    ЧЕРВЕНИ ДУДУЦИ ЗА ЕДНИ ЧЕРВЕНИ ПАРИ !

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Боко Мазника от БРЕГ

    81 26 Отговор

    До коментар #3 от "Годев":

    Прост премиер, при това и мутра мафиот, прости министри, прости управляващи - затова се разбират и поемат всичко, заедно с мезетата. За простите избиратели има време, ще дойдат избори и с големите субсидии - десетки милиони, които ГЕРБ е натрупала, ще си ги купи. Просто е !!! Проста държава !!!!!!!!!!!!
  • 8 Боко Мазника от БРЕГ

    89 27 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА ХА":

    Смешника Бойко Борисов е идол на неграмотните български граждани. Целта е постигната – неграмотните български граждани гласуват за Бойко Борисов и ГЕРБ??? Правителството на Борисов докара най-много беднотия, несправедливост и доведе до тотална разруха, глад, мизерия и масови самоубийства в България???
    Нормален /трезвомислещ/ Български гласоподавател, никога не би гласувал за ГЕРБ???

    Коментиран от #21, #44

  • 9 Боко Мазника от БРЕГ

    73 25 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Най–големите глупости в България ги говори Бойко Борисов!!! Но няма как, да каже нещо друго, защото е неграмотник!!! Нормален /трезвомислещ/ Български гласоподавател, никога не би гласувал за ГЕРБ!!!

    Коментиран от #22

  • 10 среднощен

    50 16 Отговор
    Познавам г-н Дачков от студентските години..., беше на хранилка в СДС заедно с настоящия лидер на БСП!? След това "демонизира" Костов и се "прилепи" до "царя"..!? Няколко пъти смени политическите си предпочитания, съдейки от близостта му с едни НПО-та...!? Не е най-подходящият за политически анализатор към момента, мисля..!?
  • 11 Боко Мазника от БРЕГ

    67 19 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА ХА":

    Смешнико Борисов, мръснико, ти така се усукваше, като настъпен червей и за всичко обвиняваш БСП, ДПС !!! Смешнико Борисов ти си Гьонсурат!!! Смешнико Борисов бъди мъж, застани пред хората, поклони се, извини се и се пръждосвай в Банкя!!! Смешнико Борисов с твоето неадекватно поведение, посра авторитета на България пред света!!!
  • 12 Усмивката

    43 14 Отговор
    Статията завършва с това ,дали ще успее (Б.Б)да се измъкне.Предполагам да.Досегашните му ходови твхники показва ,че разполага с полезен набор за оцеляване.аДругото полезно качество което притежава е ...безочието.За него има синоними...„нахален, нагъл, дебелоок, арогантен, безсрамен, неприличен, дързък, дебелоок, циничен, безобразен, упорит,настойчив”Труден за описание ,както и трудно да се определи ,как точно е влязъл в политиката,защо ,и какво точно прави там..Затова и има народна приказка за многогодишноро управление .„ГЬОНСУРАТ,ТИКВА.Не на зад остават и хитрост,маниполативност ,заради което и възникват множество дебати по това доколко е искрен и не преиграва ли .Хората едно трябва да знаят.Съдбата на България не е игра.Тя се пише сега .Както в миналото.ТУК и СЕГА
  • 13 Усмивката

    34 15 Отговор
    ...и пак...ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ ЕДНО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ .СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПИШЕ СЕГА.КАКТО В МИНАЛОТО.ТУК И СЕГА.....”Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате”...предупреждава Дякона Левски
  • 14 Стамат Борисов

    47 10 Отговор
    е корумпиран и спокойно може да се смята за национален предател.Това вече е ясно и на неродените.Но ако това означава че след него ще дойдат бившото БКП .това ще означава още 4-5 години напълно пропиляно време за България. Онези са страшно огладнели и поне първите 2 години ще се занимават да вземат от ГРОБ източниците им на пари .Просто ще се сменят едни крадци с други.Истината е че на БЪЛГАРИЯ и трябва не революция а еволюция. Друга форма на управление президентска например изцяло нови хоро в парламента и референдуми за всичко .
  • 15 От лош по лош

    39 18 Отговор
    Бойко и Симеон Кобурга да си спомнят как натириха Костов и го мачкаха 15г. Е сега идва техният ред. Лошото е че кУрнелия за нищо не става.
  • 16 Ааахааа

    36 14 Отговор
    Бат. БОЙКО Е АУТ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
    НО КОЙ ДА ДОЙДЕ ???? НЕ БИХ ИСКАЛ ОНАЯ КАКА КОЯТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА

    Коментиран от #23

  • 17 ПЕЕВ

    21 31 Отговор
    ЕЕЕ МНОГО ЧЕРВЕНИ ДРАСКАЧИ СЕ НАВЪДИХА ТУКА БЕ.

    Коментиран от #31

  • 18 Анти парламентарист

    48 11 Отговор
    Истината е само една ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, където отговорността ще носи само и единствено президента. Един президент лесно се сваля, но 240 хрантутника с един тир обслужващ персонал и още толкова охрана от НСО трудно. Някой би ли ми казал, за какво са ни 240 депутата? С какво те подобриха живота на хората ? Е за това става въпрос с нищо те не допринесоха народът да живее по-добре и като е така мисля, че те са ни излишни. ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.

    Коментиран от #25, #37

  • 19 ДСБ

    11 45 Отговор
    ВЪРНЕТЕ КОСТОВ ТОВА БЕШЕ ЧОВЕКА НО НАРОДА БЕ ПОДВЕДЕН И ОЩЕ СЕ ЛУТА СЪБУДЕТЕ СЕ ДАИТЕ ВЛАСТА НА ЧОВЕК С МАТЕМАНИКА

    Коментиран от #24

  • 20 атакист

    11 7 Отговор
    само волен ако не е болен може да върне Атака при следващи избори! сега чака да се пенсионира в парламента и да вземе 20 заплати!!
  • 21 Кан крум

    9 15 Отговор

    До коментар #8 от "Боко Мазника от БРЕГ":

    Тапънар долен ти дане би да си много грамотен шибаняк

    Коментиран от #28

  • 22 Ветеринар

    13 7 Отговор

    До коментар #9 от "Боко Мазника от БРЕГ":

    По голяма глупос от тая дето е родила майкати едвали има

    Коментиран от #29

  • 23 Генерал Горанов

    8 11 Отговор

    До коментар #16 от "Ааахааа":

    Нали се сещаш че оня плевенския ТЪПАН ще вземе властта ? Генералите от ДеСе го поискаха. Боцко си търга и идва Славко Тъпанаря.
  • 24 Комшията Иван

    23 7 Отговор

    До коментар #19 от "ДСБ":

    Да бе да. Точно Диван или Тиган Костов е бил човека. Той продаде на Сорос България на безсрочна аренда.
  • 25 Доналд Тръмп

    19 9 Отговор

    До коментар #18 от "Анти парламентарист":

    Подкрепям те напълно. Президентската република е правилното решение за България.

    Коментиран от #33

  • 26 Чудомир Радков

    25 10 Отговор
    Дано да е така. Омръзна ми от Бойко Борисов. Вече над 15 години той е медийна звезда номер 1 във всеки канал. Трябва да си върви. НЕЗАБАВНОООООО.
  • 27 Ники Отворкото

    15 9 Отговор
    Ми да си ходи кой го спира ? Като се чувства напрегнат и притиснат да подава оставка. Това го може най-добре.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Милен

    12 30 Отговор
    Мрете комуняги! Само Бойко!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анти парламентарист

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "Доналд Тръмп":

    Благодаря. Наистина мисля, че това е най-доброто за опосканата ни и окрадена Родина. За тези 30 години "преход" през България сякаш е преминало ято гладни скакалци и нищо не е останало. Време е да се използва инсектицид, за да се отървем от паразитите.
  • 34 Мария

    5 7 Отговор
    ЯВОРОВ Я СЕ СКРИИ,ТИ ИЛИ НЯКОЙ ТЕБЕ ПОДОБЕН ЩЕ ПОЕМЕ КОРОНАТА.НЕ ТИ СТИГА А.. ЗА ТОВА.ПРИ ТОВА НАСЛЕДСТВО ДА СЕ СЛОЖИ РЕД В ДЪРЖАВАТА НИ НЕ СТАВА ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ.ДЕМАГОГИЯТА НЕ Е ЧОВЕШКА ДОБРОДЕТЕЛ. РАЗСМЯ МЕ .И ТИ ЛИ БРУТЕ.
  • 35 Koi koi

    5 2 Отговор
    Obsta tema v momenta e borisov a predi stanisev a po predi carqt koito doide i osece gorite borovec i mn drugi a predi plahat kostov koito sasipa darjavata a boiko q dosasipva taka ce se zamislete koi ste e sledvastiqt b1lgarskiqt narod e sviknal da b1de t1pkan oste ot tursko robstvo takace oste 500 gd moje da izdarjim
  • 36 Bsp

    6 1 Отговор
    ПРОПАГАНДА
  • 37 Моляяя???

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Анти парламентарист":

    "Един президент лесно се сваля???"

    Бухахаха, Ердоган се задъхя от смях като го прочете!...... )))

    Коментиран от #53

  • 38 Доган

    5 1 Отговор
    240 точна бройка за един разбил се самолет.де да иваше как да ги натоварим на такъв
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Кокона

    6 6 Отговор
    Тази корнела съвсем е побесняла за власт и пари, идвала, абе хора заключете се хубаво. Опасно луда!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Disela

    9 0 Отговор
    Като го видя тоя на снимката и се сещам колко е прост българския народ.Толкова пари пропиляха че направо ми се плаче.Ако бяха ги вкарали. Тези пари в държавата пътищата щяха да са позлатени ,щяхме да имаме здравеопазване а те още с встъпването си на власт закриха половината болници.Абе не ми се пише за тоя не си заслужава
  • 44 Ужас

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Боко Мазника от БРЕГ":

    Е и ти не си особено грамотен?
  • 45 Гост

    3 7 Отговор
    Как да се управлява г-н Дачков България ефективно като е подложена 29 г на непрекъснат саботаж от комунистическата номенклатура.

    Коментиран от #49

  • 46 Ц. Д.

    1 5 Отговор
    Дачков,голям глупак си,но трябва да пишеш,хората да четат тъпотиите ти и ти да печелиш.Комунистическо мекере.
  • 47 Мизерията

    10 1 Отговор
    Истината е че тези ще си отидат абсолютно безнаказано и всичката тази разруха в която потопиха България никога няма да се оправи. Цяла Европа е на този хал. Целият ЕС тъне в корупция и се управлява от такива некадърници и неграмотници като нашите боклуци./извинявам се за грубата дума/. Една държава съборена до такава степен, ще и трябва много, много време за да се изправи на крака. Между другото И.Костов трябва да посрещне цялата наша политическа сган в затвора, защото той зададе такъв начин на управление.
  • 48 Дани

    1 3 Отговор
    Не дразнете бат Бойко ще ядете хурката
  • 49 Дани

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    На калпавия "душ" космите му пречат Те комунистите отдавна ги няма останаха престъпници
  • 50 Ц. Димитров

    0 0 Отговор
    Фантазии и простотии не ми се четат!
  • 51 МИР

    2 0 Отговор
    ДО КОМЕНТАР 30 ОТ МИЛЕН.МИЛЕНЧО,АМИ БОЙКО КАКЪВ
    Е? ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС,ТОЙ ОЩЕ С ПАРТИЙНА КНИЖКА,РОДИТЕЛИ КОМУНИСТИ И Т.Н.И Т.Н.ПРЕДИ ДА ПУСНЕШ КОМЕНТАР ПО-ПРОЧЕТИ МАЛКО
  • 52 Гостен...

    2 0 Отговор
    Що в момента изпушват бушоните?
  • 53 Анти парламентарист

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Моляяя???":

    Ти май бъркаш тоталитарното управление на Ердо с управлението на България? Сега ми кажи, че са едно и също и мога да падна от стола да се смея. Да не би двете управления да имат нещо общо?
  • 54 Факт

    5 0 Отговор
    Наследник и последовател на Тодор Живков.Не е имало,няма и едва ли скоро ще има кой да го замести,защото той и неговата вихрушка ГЕРБ премахват всякакви кандидати и препятствия по пътя,да няма конкуренция.Шат на патката главата.
  • 55 патриотъ

    2 0 Отговор
    Всички негодувате от управлението на Герб само на приказки.Имате шанса да изкажете недоволството си и да изритате Боко от властта на 16.09.Сега ще проличи ще има ли държава България или ще останем само като смешен и нелеп спомен!
  • 56 СЪДИЯТА

    1 0 Отговор
    БОРИСОВ НИКОГА НЕ Е БИЛ НА ВЪРХА,ЧЕ ДА ПАДНЕ ГЛАВОЛОМНО. ТОЙ И ТИЯ КРАЙ НЕГО ТАЯ ЯКО СЕ НАДЖОБИХА,ЧЕ Е БЕЗСМИСЛЕНО ДА ОСТАВАТ ОЩЕ.КАКТО КОСТОВ НАПРАВИ:СЛЕД НЯКОЛКО ЯКИ УДАРА ПОЧИВКА ИЛИ ДА ТЕ НЯМА И ВСИЧКО СЕ ЗАБРАВЯ.НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ТЪРСИ СМЕТКА.
  • 57 Батето

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Публикувано във факти.бг:":

    Бате, на 2 реда си направил 7 правописни грешки. Ако си ги откриеш, ще получиш бонбонче.