5 Септември, 2018 16:00 2 420 13

Как лично да поемем отговорността от пътните инциденти

  • птп-
  • пътен инцидент-
  • отговорност-
  • войната на пътя

Нека всеки, който е на път, да е виновен и толкоз...

Как лично да поемем отговорността от пътните инциденти - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека бъдем хора. Да не закачаме държавата за разни маловажни неща като човешки животи, убийства и умирания. Нека не я отклоняваме от генералната цел да усвоява. Моля, да не закачаме разни прикачени фирми, за това как правят усвояване по обществени поръчки. За резултатите от това усвояване. Какви сме ние, че да се осмеляваме да мислим по тези възвишени теми?

С други думи – не клатете лодката, защото в нея се возят преяли ендемити и всяко раздрусване може да доведе до спонтанно повръщане.

Нека видим как можем да ограничим инцидентите по пътищата и лично да поемем отговорността от такива.

Първо. Задължителни летни вериги. Идеята е тъпа, но има къде по-тъпи реализирани идеи. Дори е толкова тъпа, че ще мине на първо четене в парламента. След въвеждане на летните вериги няма да се задават истерични въпроси асфалта става ли за нещо или не. Ако не си бил с вериги – виновен си и кауш.

Също така, пожелателно, да се избере лицензиран търговец на летни вериги. Така парите ще отиват на едно място.

Второ. Задължителни граждански отговорности, Ама три. Ако единият застраховател ненадейно фалира, да има още две. И каше – 500 кинта под шофьорската седалка, за всеки случай.

Трето. Ако парите не достигат - Винетката да се вдигне на хиляда лева. Да не важи за събота и неделя. Съботно-неделните винетки ще се отработват с полагане на труд по пътищата. Малко соц. Нали все ревете, че ви е носталгично? Що пък не?

Четвърто. Задължително да се построят скривалища или окопи за служителите на КАТ. Така няма да се мъчат, клетите те, как да се прикриват зад борчета и завойчета и хем да са на открито, хем никой да не ги види. Какъв по-подходящ контрол от това?

Пето. Ако парите още не достигат - смяна на номерата през шест месеца. Също смяна на документите в същия срок. То, не че са много пари. За едно, максимум за едно и половина крадения, пардон – усвоявания, ама все пак…

Шесто. Да се наблегне на ограничение на скоростта. Направо да въведем липсата на скорост. Навсякъде да се намали с 20-30 километра. На места може и с повече.

Седмо. Да има участъци от пътя, в които да е забранена скоростта въобще. Не ме интересува, че няма логика. То в какво ли има?

Осмо. Ако парите не достигат, да се въведе нов данък. Да кажем за старите коли. И без това 90% от колите са такива.

Девето. За последното предложение ще ме разберат само любителите на квантовата механика. Всеки е невинен до доказване на вината му, но всеки, който пътува автоматично да е виновен. Дуалистично. Така цялата вина за всеки пътен инцидент ще бъде персонализирана, лична. Независимо шофьор, пътник, пешеходец… Всеки, който е на път е виновен и толкоз. И няма да се търсят отговори в разни министри, фирми или академици. Нека се гласува такъв закон. Защо пък не?

Автор: Емил Йотовски

Източник: OFFNews


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редакторе

    17 2 Отговор
    имаш желязна логика.
  • 2 aaaaa

    4 15 Отговор
    Защото за 3 години след ремонта, по пътя е минал само един единствен автобус. Стига хленчихте. Правете партии, печелете избори и направете перфектни магистрали до всяко село, ако може и без пари ще е най-добре.

    Коментиран от #6, #12

  • 3 дедо иван

    5 12 Отговор
    Емиле, пил ли си си хапчетата, мойто момче?
    Точките, които си написал са от пленума на БКП от 1956.
    Та, сега пак така ли ще я караме?
  • 4 уникално тъпотия

    7 18 Отговор
    уникално тъпотия
    скоро ня бях подала на подобна хейтърска боза !
  • 5 Morgoth

    22 0 Отговор
    Може да се сложи и автоматичен ограничител на скоростта на 30км/ч. Статистически доказано е, че това е скоростта при която драстично спадат фаталните последици от ПТП. Иначе за вината - тя и в момента е на шофьора независимо какво е станало. В закона това е описано като несъобразена скорост, а теорията е, че каквото и да се е случило си можел да го избегнеш, ако си карал по-бавно. Което приципно е вярно, но също толкова колкото е вярно, че ПТП-то е станало, защото така ти е било писано.
  • 6 Morgoth

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "aaaaa":

    Когато има някаква опасност или нередност на пътя тя рядко е такава, че всеки един да се претрепе. Въпрос на вероятност е, и то на малка вероятност да съвпаднат няколко фактора, които да доведат до фатален инцидент. Перфектни пътища няма, но някак ми е неприятно да гледам как тази държава и тези държавни служители все невинни каквото и да стане. Ако има дупка на пътя и след дъжд тя е пълна до горе и не се вижда като си потрошиш колата ти си пак виновен.
  • 7 Мечтател

    7 1 Отговор
    Аз предлагам въобще да се забранят ППС-тата.Директно на коне и магарета.Каквото и да ти се случи.Ми, да не си се качвал.За парламента и депутатите най калпавите магарета.Тея да не са повече от исус.И той се е возил на магаре?
  • 8 Анонимен

    4 1 Отговор
    Трябва да се въведът първите ограничения на скоростта и повече няма да има смърт на пътя а те са 5 км извън града и 3 км в населените места.

    Коментиран от #9

  • 9 Мечтател

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Добре де на мен ми е широка крачката,що да ме глобяват постоянно заради дребосъците.
  • 10 Петър Андонов

    2 2 Отговор
    Има и нещо друго- глоби/затвор и конфискуване на превозното средство,защото само 5% спазват скоростта,а другите ми карат с безумни коли (трошки), по безумни пътища, без оборудване на автомобила за съответната скорост с нормални гуми ,а с Дот от 2010-та и често пили/дрогирани, неспособни да мислят чалга идиоти.
  • 11 comment

    3 0 Отговор
    Че то последното си е валидно. Винаги е било. Определението "движение с несъобразена с пътната обстановка скорост..." ни прави виновни по всяко време и във всяка ситуация. И с 5 км./ч. да се блъснеш си толкова виновен, колкото и с 205. Разликата е само в това, че при втория вариант евентуално няма да могат да те оглозгат от КАТ, щото евентуално може да си преминал към един по-добър свят...
  • 12 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "aaaaa":

    Спри със слагачеството! Соросоидите сте безродници. Съвест и срам съвсем нямате.
  • 13 Хасанчо

    0 0 Отговор
    С парите които искат за задължителни хартийки можеш всяка година да си купуваш нови гуми и нови вериги ако сакаш. Замислила се държавата за сигурността ти ? Как ? Като те обере ли ? Да нямаш пари за поддръжка / смяна накладки ,барабани ,масла нови и не пушещи модерни технологии , присадка в горивото да не пуши , смяна на гърнета да не вдигат шум и ред други / Разберете хора - на никой партиец управляващ не му пука за Вас . Интересува ги само парите Ви как със закони да са в техния джоб. Това е като демокрацията в южната ни съседка. Глеми приказки за много съсредоточени и взети от всички ни пари. Те няма да оправят положението с катастрофи и убити. Доказано е през годините , а убити и сакати все повече. За годините каквото са ми взели щеше да ми позволи един клас по-висок и сигурен автомобил ,ама сега -нъц. Старата кола. Всеки иска по-ново и сигурно ама нема. Заради бирници ,застрахователи ,КАТ-НАП , администрации с държавни заплати на хиляди , всичко през банка да минава % , ДДС , осигуровки и допълнителна задължителна за пенсия ,осигуровки здравни и скоро и на нея втора задължителна , двойни данъци за имот сякаш нещо е направил някой за него или той за 4 месеца е пораснал.... И кое по- напред ,господа загрижени управници. Да пукнете дано от преяждане или служебния шофьор да Ви размаже като гнил домат в някоя стена.