1 516 38

Какво каза президентът

Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В политиката понякога нюансът е всичко. А в изреченията на иначе късото президентско обръщение е пълно с нюанси. Това, което Радев казва на хората и политиците е, че бързи предсрочни избори само ще възпроизведат подобна на сегашната управленска конфигурация и няма да донесат съществена промяна. Това е социологическа очевидност. Хората ще получат още веднъж от същото и ще бъде удължен животът на един режим, който президентът определи като автокрация. Нещо повече – нови избори сега са желано избавление, мехлем за забуксувалото правителство, което и бездруго се чуди как да изгази от блатото, в което само се вкара.

С други думи, президентът не само че не „бутна рамо“ на Борисов, ами му издаде пътен лист към небитието. Като му отряза пътя за отстъпление и го прати да си носи кръста. Посочи му трудния път – да си довърши започнатото, и то така, че да има лице да се яви пред хората на следващи избори. Макар на всички да е пределно ясно, че оттук нататък оплетената в корупционни мрежи и неразрешими лобистки конфликти власт може само да се срива надолу. Спектакълът след вчерашния коалиционен съвет само затвърди боята: Сидеров с раираното сако на Бендер, мнителните погледи на Симеонов, Каракачанов със синята каска и неподражаемо речевитият Цветанов са пишман-лидерите на „това, което имаме като коалиция“. Борисов дори не събра смелост да се покаже пред журналистите.

По същата логика Радев заяви в прав текст, че оставките не са решение, а бягство от отговорност, че проблемът на страната не е персонален, а системен и авторитаризмът не е бъдещето на България. Иначе казано – смяната на едни корумпета с други не променя нищо, ако се запазят схемите.

Някои видяха противоречие в думите на президента – хем не ще избори, хем не приема оставки. А противоречие няма. Това са две форми на бягство от отговорност, ако не са изпълнени с дълбок морален и политически смисъл. Или ако перифразираме самия Радев: дават ни се обещания, а ние чакаме присъди.

Директно послание бе отправено и към парламентарната и извънпарламентарна опозиция – да не се разсейва с политическо дребнотемие, а да гради смислена политическа алтернатива. Явно намеквайки, че нито изпадналата от парламента и от дебата креслива десница, нито неубедителната левица са в състояние да я предложат. БСП още се бори с вътрешните си противоречия, а пъпкуваната стара десница нарцистично се опиянява от собственото си ехо. В такава ситуация нови избори крият опасност, която един държавен глава е длъжен да избегне, ако мисли за страната си. Преждевременни избори ще задействат инстинкта за самосъхранение у хората, които сигурно ще предпочетат „познатото зло“ пред риска на неизвестността. В известен смисъл Радев се опита да спечели време за опозицията, подканяйки я към отговорно поведение. Като показа недвусмислено, че е на страната на справедливото недоволство.

Да поемат своя дял от отговорността за страната бяха призовани и гражданите. „Несправедливостта и корупцията са рожби на злоупотребата на малцина, но и на примирението на мнозинството. Без него те не могат да парализират обществото ни“, е безпощадно точна констатация за самоубийствената апатия на обществото, което търпи безропотно безобразието и гледа политическия сеир, сякаш той не го засяга.

Заключителната част от президентското обръщение също предизвиква смут. Цветан Цветанов със сигурност ще я „прочете“ като заявка за създаване на президентска партия. Него отдавна там го стяга чепикът. „В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на страната към нова перспектива за развитие“, бяха думите на Радев. Което може да се тълкува като директна заявка за пряк диалог с хората, без посредничеството на парламентарните му избраници, политическите партии и капитулиралите пред властта медии. Покана за честен разговор. А какво би се родило от едно непосредствено общуване, ако хората откликнат– само времето ще покаже.

С обръщението си президентът очерта ясно координатната система, в която трябва да се води разговорът за бъдещето на България. А тя се разполага изцяло в полето на морала и борави с понятия като справедливост, законност, демокрация. Българинът, отвикнал да мисли в етични категории, е призован да направи едно последно усилие да погледне отвъд пъпа си и да проумее, че без съзнателна борба със злото, с кражбите и несправедливостта обрича своето бъдеще. Катастрофата е въпрос на обстоятелства и може да се случи всеки момент. Народът трябва да проумее, че „аз съм прост и вие сте прости“ не е никаква политическа програма, а обикновен флирт на джебчия, който хипнотизира жертвата си, докато я преджобва.

Не го ли направи сега, ще плаща прескъпо утре.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 14:07  06.09.18
  Не сме имали по-голям боклук за президент от тъпата мазна фуражка, с манталитет на старшина артелчик. Дори Гоце в сравнение с него е български патриот и народен будител.

  Коментиран от #4, #23, #34

 • 2 14:08  06.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Насакото Яката
  Отговор
  3 14:09  06.09.18
  Точно казано,гордея се с Президента ни,особено след Плевнелийчо.

 • Насакото Яката
  Отговор
  4 14:10  06.09.18

  До коментар #1 от "Българин":

  Е Плевнелиев ли беше по стока г-н Мазохист?

  Коментиран от #6

 • патриотъ
  Отговор
  5 14:13  06.09.18
  Единствения свестен политик в България,който може и трябва да направи нещо за спасението на страната и на когото може да се има доверие!България трябва да стане президентска република и да се управлява от президент,а не от шайка боклуци,крадци и мошеници!

  Коментиран от #27

 • Българин
  Отговор
  6 14:16  06.09.18

  До коментар #4 от "Насакото Яката":

  Писал съм "дори Гоце", руска подлого. Плевнелиев имаше политическото мъжество да каже в прав текст, че руската кочина е агресивна и токсична държава, която е заплаха за целия свят. Другите "проевропейски" политици си мълча а като утки и искаха "лодки и платноходки" в Черно море. Това, което Плевнелиев каза е фиксирано в резолюции на ООН, ЕС и НАТО.

  Коментиран от #11, #18

 • Мизирабъл
  Отговор
  7 14:17  06.09.18
  Единствения читав и не корумпиран политик!
 • Пук
  Отговор
  8 14:20  06.09.18
  Тея от Гласове явно са писали обръщението на прецедента и сега се самохвалят!
 • Избирател
  Отговор
  9 14:20  06.09.18
  Единственият що годе свестен политик който имаме в момента...
 • 377488761
  Отговор
  10 14:20  06.09.18
  Ей това е здравомислещ човек? Дипломация в него има, вижда се старата школа все още я има!
 • Насакото Яката
  Отговор
  11 14:21  06.09.18

  До коментар #6 от "Българин":

  Сбъркал си адреса соросоидно квазимодо, и Плевнелиев и Гоце и чеп за зеле не стават.Ти си подлогата с една соросоидна гънка!

  Коментиран от #17

 • Само питам
  Отговор
  12 14:22  06.09.18
  Колко голям дебил трябва да бъдеш за да смяташ, че льотчика е политик. При това голям, читав, некорумпиран и свестен!
 • Коментар
  Отговор
  13 14:23  06.09.18
  Въпросът е не Какво каза Президентът. ? А КАКВО НАПРАВИ ПРЕЗЕДЕНТЪТ.

  Коментиран от #33

 • Историк
  Отговор
  14 14:26  06.09.18
  Ако направим контент анализ на интервютата и изказванията на Радев пред чуждата преса, ще разберем, че най - често употребяваните думи са "Русия" и"сваляне на санкциите". Да се чудиш президент на коя държава е това недоразумение.

  Коментиран от #29

 • Дорчо
  Отговор
  15 14:31  06.09.18
  РадеФ ГРИПЕНААА
 • Летец
  Отговор
  16 14:41  06.09.18
  Не мога да разбера какъв проблем толкова има в самолетите Грипен, че непрекъснато нападат президента заради тях. При всички положения са в пъти по-добри от 30-годишните трошки които искат да ни пробутат.

  Коментиран от #19

 • Тишо Зидаря
  Отговор
  17 14:44  06.09.18

  До коментар #11 от "Насакото Яката":

  Много си прав. Бившите президенти не стават за нищо. Сегашният е в пъти по-добър от тях.
 • 18 14:45  06.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Милко Бомбата
  Отговор
  19 14:45  06.09.18

  До коментар #16 от "Летец":

  Опитват се да го злепоставят. Но не се получава. Завиждат му, защото е свестен.
 • Ники Отворкото
  Отговор
  20 14:46  06.09.18

  До коментар #18 от "ГосТ":

  Много си прав. Тва недоразумение било президент на България е тотален никаквец.
 • Слави
  Отговор
  21 14:47  06.09.18

  До коментар #18 от "ГосТ":

  Тоз българин е срам за българите.
 • Ицо справката
  Отговор
  22 14:48  06.09.18
  Нали помните кои бяха президенти ? Искам да ви питам, кой според вас беше най-добрият президент и дали изобщо има такъв ?

  Коментиран от #24

 • 23 14:49  06.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дон Сесар
  Отговор
  24 14:52  06.09.18

  До коментар #22 от "Ицо справката":

  Радев е най-добрият досега. След него е П. Стоянов. После е Г. Първанов. Даже Желев, че беше невзрачен беше 1000 пъти по-добър от Роско. Плювналиев пардон Плевнелиев е най-слабият, най-неуспешният и най-антибългарския президент който някога можем да имаме.

  Коментиран от #26, #28

 • Проф. Калпашки
  Отговор
  25 14:54  06.09.18

  До коментар #23 от "Млък бе смачканяк !":

  Много точно казано. Изборите са просто фасада за пред хората. Реално изборите вече са били направени в някои офис или от генералите от Държавна Сигурност.
 • ГосТ
  Отговор
  26 15:03  06.09.18

  До коментар #24 от "Дон Сесар":

  За Първанов не съм съгласен. А иначе,не знам к'во квичат Тея. Радев, просто политически коректно описа системата-всички се отчитат на Квик, който пребори лошите комунисти, а той ги пуска на софрата да се угоят ,после се изс..рат и бегат. Заедно с процента за Квик. Въпроса е че Квик,дори не е манипулатор а просто един наглец
 • селянин
  Отговор
  27 15:20  06.09.18

  До коментар #5 от "патриотъ":

  По арогантен от него не сме имали за президент,дъртия Радев,гази инвалид в Харманли,една седмица крият инцидента..после оди на,,гости,,при местния лидер на БСП..да изкарат инвалида виновен,що бил второ качество..
 • селянин
  Отговор
  28 15:40  06.09.18

  До коментар #24 от "Дон Сесар":

  Добър президент е този която изпълнява заръките на партията която го е издигнала..той няма никакви правомощия,внася вето..то се отхвърля с болшинство,тоз е,,мъж,,на две дами..десапоетеса и ниновата,те му пишат,те му казват,а он ги слушка що е близнак.Аз лично му симпатизирам,за налагането му за добри отношения с Русия.
 • Пешо
  Отговор
  29 16:09  06.09.18

  До коментар #14 от "Историк":

  Видно от анализа ти явно е президент на Република България. Русия е близо до душата на нашия народ, а санкциите са вредни за България.

  Коментиран от #30

 • Историк
  Отговор
  30 16:35  06.09.18

  До коментар #29 от "Пешо":

  От Съединението до днес Русия е враг на България. Може ли да споделиш с какво санкциите срещу кочината вредят на България? Ако изобщо знаеш какво представляват санкциите и срещу кого са насочени.
 • Руснак
  Отговор
  31 16:37  06.09.18
  Каза едно нещо, никакви избори щото БСП пак ще ги загуби, щото са много по големи загубеняци и от Герб
 • Реалист
  Отговор
  32 18:10  06.09.18
  Презерватива вика сички българи поддд сатъра:)
 • 33 19:47  06.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Българин живеещ в БГ
  Отговор
  34 21:00  06.09.18

  До коментар #1 от "Българин":

  Ти не си българин, ти си боклук, а не президента. Аз живея, работя и отглеждам децата си на територията, наречена България. Държава отдавна няма. Бих казал от 1990. А колко искам да живея в бяла държава ... да си плащаме данъците с удоволствие, произтичащо от атмосферата в държавата, условията за бизнес, образование, лечение, пенсии, социални услуги и придобивки, спокоен живот без мутри, децата ми да могат да играят без да се притеснявам, че ще ги отвлекат или блъсне кола или ще ги зариби някой нарко-дилър. Е, аз наистина мисля, че Президентът иска и работи в тази насока, а ти? Какво правиш ти - изтривалко на тиквуна? вземаш парички да черниш надеждите на хората?!?!?
 • Бг тъпня
  Отговор
  35 22:12  06.09.18
  Курнелка му пише есетата на нашият президент той си е само един ПАЛЯЧО!
 • 1944
  Отговор
  36 13:50  08.09.18
  какво казал аге... опа, президентът? каквото му заповядал гундяй резидента.
 • безпартиен
  Отговор
  37 23:17  08.09.18
  Радев ако не се заиграва с БСП, може доста хора да му повярват,това което говори, но ако мисли да вкарва БСП и ДПС във власта народа няма да му го прости.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  38 14:17  09.09.18
  С ДВЕ ДУМИ ЗА ПРЕЗИДЕНТА-КУКЛА НА КОНЦИ.

Напиши коментар:


Публикувай