3 259 23

България е такава и заради Симеон

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Септември започна с изявление на бившия цар Симеон Сакскобургготски. Поводът: съдът му отне двореца „Врана“ край София, в който той живее от завръщането си в България. Думите са емоционални: „заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината “, „след 75 години (...) да бъда принуден към второ изгнание“. Но най-важното изречение е това: „Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства".

От което разбираме, че според Сакскобургготски България днес е държава, в която правото на собственост не е защитено, а правосъдието може да се използва за „политически продиктувани посегателства“. Тази оценка звучи познато - споделят я много български граждани, изричат я често и политици. Въпросът е каква е ролята на самия Сакскобургготски в изграждането на точно такава държава. И не се изисква чак слонска памет, за да си спомним какво се случи, след като бившият цар спечели изборите през 2001 и зае за четири години най-овластения пост в републиката - този на министър-председателя.

Казусът "Царски имоти"

Ето историята накратко: през 1947 година е приет Закон за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд и Борис и техните наследници, като преди това Министерският съвет на комунистическа България е изготвил опис с разграничени частни и държавни имоти, използвани от царското семейство. Сред частните е например дворецът „Врана“, а сред държавните - дворецът в центъра на София, където днес се помещава Националната художествена галерия. На това разграничение се позовава едната страна във все по-политизирания спор. През 1998 година Конституционният съд отменя цитирания закон и държавата започва да връща имотите. През 2009 година Народното събрание приема мораториум над разпореждането с царските имоти до приемането на специален закон, какъвто все още няма. А без закон няма и основание за връщане на имотите - това пък е сред основните аргументи на другата страна. Липсата на закон е и мотив за държавата да отправи искове, след които съдът започва да отнема един по един имотите, за да стигне накрая до „дома на царя“.

Сега Симеон Сакскобургготски се уповава „само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена“. Отвъд България са насочени надеждите и на неговите юристи, и на набързо събраната „група за реакция“ от бивши негови министри и депутати. Едните ще съдят държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, другите обсъждат да информират чужди посланици и европейски политици. Предстои съдът в Страсбург да се произнесе по мораториума и отнемането на двореца „Ситняково“ и на ловната хижа „Саръгьол“. Позицията на държавата по тези жалби е една и съща - те са „нeдoпycтими и нeocнoвaтeлни“. Очевидно темата няма да приключи дотук. Но вече мина достатъчно време, за да разбере и Симеон в каква държава реши да се върне през 2001 година. И в какво я превърна и той.

По негово време

Правителството на Сакскобургготски продължи част от реформите на Иван Костов, успешно завърши започналите преговори за ЕС и НАТО, а икономиката не спря да расте. Това е голямата картина, която не бива да се забравя. Но има и други факти, които също не бива да бъдат забравяни. След идването на Сакскобургготски олигарсите на прехода отново станаха публични фигури и започнаха да влизат в парламента. Буквално. Бившият цар опита да назначи за свой съветник генерала от комунистическото разузнаване Бриго Аспарухов. На високи позиции започнаха да се появяват кадри на ДС. За вицепремиер бе избран покойният вече бивш кмет на Русе Димитър Калчев, обвързан с „Мултигруп“. Правителството на Сакскобургготски прие решение за отваряне на проекта „Белене“. В Правец бе тържествено открит паметник на Тодор Живков, като на церемонията присъстваше и Бойко Борисов, който няколко седмици по-късно бе назначен за главен секретар на МВР. ДПС за първи път влезе официално във властта - тоест, цялата власт бе прехвърлена в ръцете на Ахмед Доган. Делян Пеевски пък застана начело на младежката организация на „царската партия“, а на 21-годишна възраст оглави борда на „Пристанище Варна“. И така нататък.

В резултат от всичко това България тръгна по хибридния път хем да е европейска страна, хем да прилича на „Троянски кон“ на Русия; хем да е демократична и западна, хем бившите ченгета да надигат глави, а комунистическите символи да ни гледат отвсякъде; хем да е правова държава с работещи институции, хем нещата да се решават от някакви скрити сили, далеч от очите на гражданите. Всичко това започна активно тъкмо по времето, когато Сакскобургготски беше министър-председател. Да, несправедливо е да бъде обвиняван за всичко това, но е справедливо да се припомни, че именно той го легитимира и не се противопостави. На всички критики Сакскобургготски отговаряше с призива „да гледаме позитивно“. Дано днес вече е осъзнал ролята си в изграждането на точно такава България.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Онзи
  Отговор
  1 13:40  07.09.18
  Да, Да гедаме позитивно!
 • Готин ама не съвсем
  Отговор
  2 13:41  07.09.18
  Този индивид и цялата му фамилия трябва да бъдат публично изритани от България! Тези нищожества докараха България до 4 национални катастрофи, с последното управление на Симеончо! Убиха всички мечти и национални идеали, за обединена България и всички българи под един покрив, и сега България граничи сама със себе си!
 • Войвода
  Отговор
  3 13:43  07.09.18
  А бе толкова ли няма начин това нагло, самозабравило се и ограбило България старче да бъде поставено на място и да му бъде показан пътя !! Що за държава сме ?!

 • Шут
  Отговор
  4 13:44  07.09.18
  Ами купи си гарсониера в люлин,като мен и я изплащай 20години, да видиш откъде извира реката! То така наготово и баба знае.
 • крадец и изманик
  Отговор
  5 13:58  07.09.18
  този крадец и изманик беше заявил в прав текст , че нямам никакви имотни претенции към България ! с днешна дата защо никой не му го припомни със съответното видео ?
 • Веселяк
  Отговор
  6 14:00  07.09.18
  Що оставихте чиляка без дом в България бе! Ся какво ще продаде за да изплати дълговете от комара? Ми дайте му, Враня, Мусала, що да не и черноморския континентален шелф, е ако има някакви енергийни ресурси! Па накрая коронясайте го!
 • kkk
  Отговор
  7 14:07  07.09.18
  Цялата им фамилия са свиканли така от векове... Но да им припомним, че годината е 2018 и смешните заплахи, че ще мрънка на другите фамилии из Европа е смешна.
 • 8 14:32  07.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • марш кръжо долна
  Отговор
  9 15:48  07.09.18
  Само бавна смърт за този нагъл, долен предател!
 • селянин
  Отговор
  10 17:40  07.09.18
  А бе,тоо не беше ли комарджията,дека щеше да не опрай за 800 дена...
 • Надини
  Отговор
  11 18:21  07.09.18
  Дворецът Врана е построен от Фердинанд, който управлява Българияот 7 юли 1887. Чак през 1945 България става република. Учудвам се, че има хора, които смятат новоизлюпените богаташи за свестни, а наследникът на последния български цар за незаконно забогатял.

  Коментиран от #21

 • Xaxa
  Отговор
  12 22:17  07.09.18
  Какъв цар си бе мой,кой те короняса и кога,я да те видим.Според историята си имал беличко по устата и не е можело.Значи ти си цар,колкото аз космонавт.Да оставим насрани.че семействототи ни е обрало като църковни мишки,като сте се изнасяли.Така, че неси и мисли да го повтаряш,пък и пред папата да се жалиш.Играй си комара,най вероятно си закътал от краденото още и стой по далеч от България.За нея ти си вреден,алчен човечец,който не си е мръднал пръста за нищичко през животеца си.Пък и помним,още твойте 800 дни.А на 16 може да ти пратим и падаря.
 • Шаран БГ
  Отговор
  13 07:32  08.09.18
  Щом като дори "Дойче веле" е останало ошашавено от поведението на..........аз само ще попитам : " НЕ Е ЛИ ПОДЛЕЦ, Симеончо наш ???
 • Усмивката
  Отговор
  14 08:50  08.09.18
  България ще го запомни с ...имотите си...
 • Факт
  Отговор
  15 09:52  08.09.18
  От 1943 до 1946 година е Цар на България и не в абдикирал никога. Прочетете биографията му
 • факт 1
  Отговор
  16 10:27  08.09.18
  до факт 15 Я пиши дедо Мони коронован ли е за цар на България и кога ? Ако не е, какъв цар е той ?

  Коментиран от #17

 • Монархията
  Отговор
  17 11:05  08.09.18

  До коментар #16 от "факт 1":

  Е наследствена: Цар Фердинанд, Цар Борис трети, Цар Симеон
 • Наблюдател
  Отговор
  18 12:44  08.09.18
  ЦАР на мошенниците. Докараха го БСП и. Костов за да объркат главите на хората и да продължат организираното разграбване на България и така стена. "Царчето" си мислеше че всичко му е наред и започна и той да граби милиони НО Беше изненадан от избора на ГРБ и Борисов и му спряха далаверата. Защо не се жалва когато стана милионер за 800 дни а сега ще ходи да злепоставя България от позиция на "високите" си контакти!? Да се сезира ЕВРОПОЛ за незаконното забогатяване на "царчето" и кликата новоизлюпени около него милионери /милиционери/ Непознаването на Българските Закони не значи че може да прави каквото си иска. Страховитата сеч на горите разпродажбата на държавни имоти Разпродавал ордените на дедите си а сега МИЛИОНЕР. и иска още!?!?!? Трябва завинаги да се спре организираният грабеж !

  Коментиран от #20


 • АЛФ
  Отговор
  19 15:40  08.09.18
  Дядо и внуче...защо да не смуче...
 • Скункс
  Отговор
  20 13:21  09.09.18

  До коментар #18 от "Наблюдател":

  Пожелавам на Саксидеотски по скоро да пукне и да се отървем от неговата лакомия и алчност.
 • касапина
  Отговор
  21 09:49  10.09.18

  До коментар #11 от "Надини":

  С какви пари е построен?
 • ДОКО
  Отговор
  22 12:12  10.09.18
  ТАКА Е ЦАРЬО..ТУК Е МАФИОТСКА ДЪРЖАВА И КОГАТО БЕШЕ ПРЕМИЕР ТРЯБВАШЕ ПО НА НАЙ АМА НАЙ БЪРЗИЯТ НАЧИН ДА ПРОДАДЕШ ДВОРЕЦА И ДА ВЗЕМЕШ ПАРАТА..ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ ГЕРБ МАФИЯТА ЩЕ ТЕ ОСТАВИ ДА СИ ВЗЕМЕШ ДОМА..ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО НЕ ДАВА..ТОЙ ИЗПЪЛНЯВА И ЗНАЕ САМО ГЛАГОЛА..ГЕПИ..ИМА И ТАКЪВ ФИЛМ С ТАКЪВ ГЛАГОЛ ..ЦАРЬО БЕГАЙ ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА ТИ ПОНЕ ЗАМИНА АМИ НИЕ НЕ МОЕ ДА МРЪДНЕМ ОТ ТУК..
 • Видовден
  Отговор
  23 12:28  27.09.18
  Когато топлофикация, ВиК и др. монополисти крадат доказано народа той като министър-председател казваше"...не е нужно напрежение, по позитивно, защо е тази злоба..." е, сега да си изпълни препоръките-не е нужно да се напряга-взели му имотите-голяма работа, нали така!!!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай