2 809 26

Бдете, братя, че възродителите дебнат

Eтническите партии превърнаха т.нар. Възродителен процес във властови инструмент, с който държат цяла една общност в страх, подчинение и изолация, и подлагат на риск сигурността на България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Людмил Илиев

Политиците имат много хитринки, с които да държат електората вързан към себе си. Някои, като Бойко Борисов, залагат на улично-бабаитския маниер, така популярен в нашето примитивно общество. Други, като лидерите на БСП, ползват привързаността на симпатизантите към столетната партия, „вечна като небето” (по Оруел).

А трети, като хората на ДПС и другите етноформации, пръкнали се от нейното лоно, безспирно ровичкат в душевните рани на избирателите си, за да положат след това успокоителния мехлем на обещанието: „Докато сте с нас, лошото няма да ви се случи отново”.

Именно с такава цел се ползва травмата, нанесена на българската турско-мюсюлманска общност от т.нар. Възродителен процес. Над 30 години минаха от преименуванията, а политиците, отраснали под крилото на Ахмед Доган, не оставят раните да зараснат.

И не само че продължават да поддържат сред турците и мюсюлманите параноичното настроение, че всеки момент властта ще тръгне отново да ги прави силом българи. Но и подло използват болезнените им спомени в собствените си дребнави политически разправии. Примери за последното видяхме бол през последните няколко месеца

През юни стана ясно, че общински съветници от ДПС са подкрепили изграждането на паметна плоча на Атанас Семерджиев във Велинград. Случката беше на пръв поглед поразителна, тъй като покойният комунистически генерал беше сочен като един от участниците в т.нар. Възродителен процес. Веднага скочиха ДОСТ и НПСД – отцепниците от движението, и обвиниха бившите си съратници в „морална гавра” с паметта на жертвите.

ДПС клекна и оттегли подкрепата си за паметната плоча, а общинарите поеха вината на партията и подадоха оставки. Два месеца по-късно случката се повтори. В Лозница беше издигнат паметник на Пенчо Кубадински – член на Политбюро на БКП, също свързван с т.нар. Възродителен процес. Местният общински съвет е изцяло контролиран от ДПС.

Първоначално от движението небрежно коментираха, че инициативата е на местни граждани и не виждат нищо осъдително. Тук историята е още по-интересна от велинградския скандал, тъй като още през далечната 2004 г. общинският съвет начело с ДПС беше обявил Кубадински за почетен гражданин на Лозница, ала след протести на мюсюлмани ревизира решението си.

Този път обаче само политиците и 30 интелектуалци реагираха. „Тежък рецидив!”, изви глас в протест Лютви Местан – изгоненият бивш лидер на ДПС, понастоящем председател на ДОСТ. И обяви, че „мястото на рецидивистите не е в политиката, а в бунището на историята”. Депесарите се усетиха, че са направили тежък гаф, който работи в полза на враговете им. И с аргумента, че Кубадински е бил ръководен кадър на комунистическия режим, който е обявен със закон за престъпен, отново оттеглиха подкрепата си.

Немалко кадри на ДПС са симпатизирали или дори пряко или непряко

са съучаствали в преименуванията през 80-те години – това отдавна вече е известно на всички. Затова няма какво толкова да се учудваме, че тук-таме хората на движението приемат с такава готовност и спокойствие разни местни инициативи, с които се почита паметта на главатарите на комунистическия режим.

В същото време официалната идеология на ДПС, която търси корените си в някогашните нелегални турски организации, изисква партията публично да доказва непрекъснато, че се бори за справедливост за пострадалите в онези времена, както и за наказание за виновниците. Това противоречие, на пръв поглед непреодолимо, всъщност прави възможно за движението да подкрепя чествуването на комунистическите дейци на едни места, а в същото време на други места да организира възпоменания в памет на жертвите и тихичко да нашепва на избирателите си, че заплахата срещу тях остава.

Симпатизантите на ДПС, разбира се, не са глупави и забелязват това. Но за 30 години са научени да гледат на партията така: „Може да не струват, но поне са наши хора и ще ни защитят”. Подобно мислене не само обяснява привързаността на избирателите на ДПС към партията и нейните лидери, която изглежда съвсем ирационална, имайки предвид, че движението не е сторило нищо кой знае какво, за да направи живота им по-добър.

Тук си проличава и може би най-сериозната последица от отворената рана на т.нар. Възродителен процес – затварянето на турците и мюсюлманите в общност, обединена около болезнения спомен за насилието и угрозата от неговото повторение. Това създава условия за насаждане на недоверие към етническите българи и враждебност към българските национални институции, както и за прехвърляне на лоялност към чужда държава – Турция, възприемана като защитник и покровител.

Несъмнено това е и един от факторите, които карат турско-мюсюлманското население да остане концентрирано в няколко области на страната, географски близо или непосредствено граничещи с Турция (факт, който само насърчава ксенофобските размисли в определени националистически среди, предупреждаващи за „кантонизация” на България).

Докато това състояние на нещата се запазва, мнозина в тази общност (както и много българи) ще продължат да се чувстват като чуждо тяло в българската национална държава. Всъщност става въпрос за процес, който се засилва през последните 10-15 години, и това се забелязва дори от либерално настроените изследователи.

В края на 90-те години те доволно констатираха, че турците са възприемани като „съставна част от българската нация и пълноправен субект на политическия живот”. А днес вече говорят, че през новия век се наблюдава „разкъсване на връзките” между малцинство и мнозинство. Неслучайно терминът „капсулация” започна толкова често да се употребява, стане ли въпрос за турци и мюсюлмани.

А подобна тенденция е риск за сигурността на страната – това е съвсем очевидно. Не можем да забравим т.нар. Възродителен процес, това е ясно. Събитието е прекалено голямо, прекалено тежко, за да изпадне просто ей така от колективната памет. Отговорност на политиците обаче, особено на онези, които оправдават политическото си битие с борбата за права и свободи на малцинствата, е това травматично събитие да не се превърне във властови инструмент, който да държи една общност в страх, подчинение и изолация. А нашите етнически партии, напук на всичките си претенции за „заедност”, по нищо не показват, че са готови да се откажат от ползването му.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Сакам Алеко

  27 3 Отговор
  Айде брачеди, гласувайте, нека си правят върху вашите гласове сараи по моретата, а на вас кебабче(което е лаело преди половин час, бира, и 25 лева! Повече и не ви трябва според ръководителите Ви! СаламАлекум!

  Коментиран от #2, #11, #24

 • 2 гост

  8 9 Отговор

  До коментар #1 от "Сакам Алеко":

  СалЯме,ти с какво се отличаваш от хората,които коментираш???

  Коментиран от #5

 • 3 патриотъ

  36 8 Отговор
  Възродителния процес е нищо в сравнение с Баташкото клане,ама ние не го напомняме на фесовете,защо ли?!Не е ли време да им се напомни и да се забранят протурските партии,тъй като те милеят за Турция,работят против интересите на България и са противоконституционни!!!

  Коментиран от #13

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Салам Алеко

  15 0 Отговор

  До коментар #2 от "гост":

  Брачед, че работя по 13 часа! И не гласувам! Щото не вярвам че има оправия!

  Коментиран от #6

 • 6 гост

  12 1 Отговор

  До коментар #5 от "Салам Алеко":

  Е тук ти дадох (+) защото съм на същия хал!

  Коментиран от #8


 • 7 Тъп

  12 2 Отговор
  Какви пък бяха тези ???Дьонмета мейби?Майцепродавци??Аха чуждо тяло навярно в БГ снагата.
 • 8 Салам Алеко

  13 0 Отговор

  До коментар #6 от "гост":

  Всички които вярваме че с работа ще живеем стойностно сме така! Поздрав брачед! Благодаря!

  Коментиран от #10

 • 9 Порно

  12 8 Отговор
  Смяната на имената стана защото бай Тошо повярва на турците-комунистически активисти че това били желанията на турците. А турците в Лозница боготворяха бай Пенчо , той всякакси ги уреждаше, често като прецакваше българите
 • 10 гост

  9 0 Отговор

  До коментар #8 от "Салам Алеко":

  Подкрепям те на 100%
 • 11 ХАСАН

  9 6 Отговор

  До коментар #1 от "Сакам Алеко":

  Турците си правят сараи по морето а българите вили и острови в Гъпция,комунистите апартаменти по Лондон и Ню Йорк...така че е едно и

  Коментиран от #12

 • 12 гост

  14 0 Отговор

  До коментар #11 от "ХАСАН":

  НЯМА ВЛАСТ в България,която да не се е ОБЛАЖИЛА не едните,не другите...един дол дренки!
 • 13 ХАСАН

  7 19 Отговор

  До коментар #3 от "патриотъ":

  Трагедията в Батак ( според някои западни историци се оспорва) е дело на паравоенни наемници (нещо като Блекуотър) и няма нищо общо с редовната армия!

  Коментиран от #15, #16, #19, #22

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Не понасям пуйки

  11 9 Отговор

  До коментар #13 от "ХАСАН":

  Не ти е изгодно да го признаеш нали? Сега ще въртиш и сучеш, че това не е било дело на османските изчадия адови. Не хасане това си е било ваша работа независимо, кои са били действителните изпълнители. Те са били изпратени там да убият хората и не са били изпратени от извънземните нали, а от твоите любими турци. Дано горите в ада всички турци. Господ ще ви потърси сметка, но явно времето ви за това още не е дошло. Има обаче една приказка "Бог забавя, но не забравя". Ние българите изкупваме голям грях спрямо Богомилите, за това, че нашите предци са ги преследвали, което според мен е било много много лошо. Явно сме изкупвали вината си с това 500 годишно робство. Сега обаче е ваш ред да си платите за вековните престъпления срещу човечеството. Убеден съм, че това време да си платите с реки от кръв ще дойде. Аз съм дълбоко вярващ човек и се моля да доживея времето на вашите страдания. Едва тогава ще получа душевно успокоение. Не мога да изпитвам и грам жал към вас, каквото и да ви се случи. Пожелавам на теб и другите като теб да преживеете съдбата на българите и по същия начин да сте роби без значение на кого и да отнемат децата ви от майките, както вие сте го правили.

  Коментиран от #17

 • 17 ооо

  5 7 Отговор

  До коментар #16 от "Не понасям пуйки":

  Ти си всичко друго,но не и вярващ!Както казват хората "БОЯДЖИЯ"...кълнеше като дърта сссиганка,нещо което не е от ВЯРАТА.Помисли си пак и пак,дали си християнин или просто ти се "чувстваш"дълбоко вярващ?

  Коментиран от #18

 • 18 Не понасям пуйки

  6 7 Отговор

  До коментар #17 от "ооо":

  Да точно вярващ съм пуйко оскубана, но кой си ти, че да ти се обяснявам. Аре циба в анадола шербет инвалиден.

 • 19 Али Бабата

  9 3 Отговор

  До коментар #13 от "ХАСАН":

  Вярно е, клането в Батак е извършено от башибозуци и помаци, а не от редовната османска армия, която е извършила много по-големи клането от това в Батак...НО !__Башибозук е название за вид нередовна войска в Османската империя. Набирали са се от представители на мюсюлмански народности в империята, най-често от Мала Азия и Албания.Империята осигурява на башибозуците оръжие без да дава заплата и башибозукът се издържа от грабеж и убийства.Т.е. колкото повече убийства,толкова повече грабеж. Башибозукът е творение на Османската империя,нали така! Така че, това не оневинява никого за извършените зверства защото командите идват все от едно и също място.___Помаците от с. Барутин избили българското население в Батак, години преди това турски войски подлагат на жестоко клане дедите на помаците от Барутин за да ги обърнат в исляма и да ги фанатизират.Когато зверствата в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище стават достояние на света, се свиква конференция за положението на народа в българските земи и отговорността за извършените зверства се стоварва върху Османската империя, а не върху безчинстващите башибозушки банди.__И всички отбягват да кажат най - важното - КЛАНЕТО В БАТАК Е ДЕЛО НА МЮСЮЛМАНИ!
 • 20 Али Бабата

  8 4 Отговор
  И да се знае - никой никого не беше гонил през Възродителният процес от 80-те години. Турция през цялото време пищеше да се отворят границите, бе подкрепяна от почти целия запад. Отделно турските пропагандатори, платени от турските служби, настройваха българите с вменено турско самосъзнание да емигрират в Турция. Бе истинска истерия, подклаждана от турската държава, спец. службите им и тайните им организации в България. Страната ни отвори границите под външен натиск. И тези 360 000 се юрнаха на югоизток. Затова Турция НЕ РЕАГИРА официално срещу Възродителния процес като престъпление, но ние сами си приехме внесената от соросоида Иван Костов декларация за възродителния процес - само и само да угодим на западните ни партньори, като заклеймим тоталитарния комунистически режим. Получи се някакъв фарс- все едно Турция да признае арменският геноцид, но Армения - не.

  Коментиран от #25

 • 21 незнайко

  5 4 Отговор
  ВСИЧКО БЕШЕ ДОБРЕ НАПРАВЕНО, НО СЛЕД 1989 И СВАЛЯНЕТО ОТ ВЛАСТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЪЛГАРСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ РЕШИХА, ЧЕ МОЖЕМ ДА ВЪРНЕМ ТУРСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ !!! Това се случва в момента !!!
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Кирка в капака

  4 1 Отговор
  Повечето от т.нар. 80% не разбират понятия от рода на "ляво", "дясно", "управленска програма" и очевидно харесват бабаитските импровизации на Вожда.
 • 24 Скункс

  5 0 Отговор

  До коментар #1 от "Сакам Алеко":

  Много ясно че кебапчетата ще лаят, помаците нали са мюсюльмани и не ядят домуз?!!
 • 25 ВЛАХОВСКИ

  3 4 Отговор

  До коментар #20 от "Али Бабата":

  Когато незнаеш нещо питай братиньо, а не да правиш свободни съчинение в ефир. Има местни хора , които с най голямо желание ще ти обеснят истината за батак. А за асимилацията и птогонването на турците , дори не си чел работническо дело, просто си трай , а разтягай локуми за отпуската си може да е по интересна. Аз когато нещо незнам не ме е срам и питам, а теб що те е срам ? Разбери , Историята ни е писана от много партийни подмазвачи за по големи привилегийи. Просто са прекалили с доукрасяване и кич. Навремето беше мода да мразиш фашизма и да възхваляваш комунизма , и пичилеха пиччелеха апартаменти и пари плюс бонуси . Ама ти отде да знаеш таква истини , като не ги пишат за тях. Аз съм много възрастен , и всичко е пред очите ми още. Колко измислени неща се правеха и пишеха бедна ти е фантазията, едно се говореше друго се вършеше. Клишета уйдурми манипулацийи пропаганда агитация, лозунги , лозунги . Едни не смислени фантасмогорийи , беше ужас , кошмар от празнодумие и без смислени девизи и петилетки. Айди стига ви за сега.
 • 26 Нем отговор

  5 0 Отговор
  ВИНАГИ СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА : кво означава ДПС ? Дали не е ,: ДЪРЖАВНА ПАРТИЙНА СТРУКТУРА ? Няма нищо случайно, сега ние ги знаем като ГЕПИСЕ яко. Но те са свързани всичките ДС групировки мога да се басирам с всеки. Още от кръглата маса тръгна този план, ДРУГАРИ, НИЕ СМЕ СИ НИЕ , НООО ЩЕ ИГРАЕМЕ В РАЗЛИЧНИ ОТБОРИ . МИСЛЯ ЧЕ ТОЗИ МОДЕЛ ПОЛЗВАТ И ДО СЕГА . Чувам и други възгледи като ЕВРЕИТЕ НИ УПРАВЛЯВАТ. Все още размишлявам , що беше това чудо 30 г. застой и разпад ?

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.