11 Септември, 2018 10:00 3 491 40

От какво се нуждае Украйна, за да спре Путин

  • украйна-
  • владимир путин
От какво се нуждае Украйна, за да спре Путин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посланикът на САЩ Кърт Волкър наскоро заяви пред The Guardian, че САЩ са готови да предоставят на Украйна оръжия, с които тя да се защити. Няма съмнение, че Киев се нуждае от тези оръжия; в Азовско море и в Черно море Москва води едновременна военна и икономическа война срещу Украйна. Тя блокира Азовско море за укриански кораби и си присвоява правото да инспектира „чуждестранните“ кораби, а освен това разшири изключителната си морска зона чак до Одеса, пише Стивън Бланк за мозъчния тръст Atlantic Council.

Материалът е представен без редакторска намеса.

Москва има възможността да осъществи десант на украинския бряг, чрез който да изолира Мариупол от останалата част на Южна Украйна. Това се случи, след като Русия засили сухоземните, въздушните и военноморските си част в и около полуостров Крим.

Какво би представлявала тази атака? Десантът може лесно да бъде осъществен чрез масиран огън от корабите срещу разположените на брега цели. Друга възможност е употребата само на въздушно-десантни части, или комбинирането им с десантна операция, или военноморска операция на корабите, които да обстрелват брега. Фактът, че целите въздушно-десантни войски (ВДВ) на Русия участват в маневрите „Восток-2018“ в Далечния Изток може да означава, че Москва подготвя тези части за бъдещ „десант“, което означава използването им за първата фаза на комбинирана военна атака срещу украинската черноморска брегова ивица.

Блокадата на Азовско море от Русия може да обхване цялото украинско крайбрежие, включително Одеса и може също да бъде използвана за присвояване на украинските енергийни депозити, които продължават да са под контрола на Киев в Черно море (присвояването на украинските енергийни съоръжения беше основната цел на първата операция в Крим през 2014 година). Руските операции трябва да бъдат разглеждани като откровена военна намеса и икономическа война. Без да изстрелят и един патрон, или да действат по откровено нелегален начин, руснаците успяха ловко да комбинират военния с икономическия натиск, сигурен индикатор за морска и военноморска хибридна война.

В момента има въпиюща нужда да се помогне на Украйна. Няма признаци, че разговорите на Волкър с пратеника на Москва Владислав Сурков ще продължат скоро, или за това, че Москва има нови идеи как да прекрати тази война.Всъщност, Волкър мисли, че Кремъл няма да прави големи овертюри преди Украйна да избере нов президент и състав на парламента, което трябва да се случи през 2019 година и навярно е прав.

Кой е най-бързият начин Украйна да получи нужните оръжия, за да се противопостави на руска офанзива откъм морето? Изпращането на противокорабни ракети US-AGM-84 Harpoon Block II, AGM-158C LRASM A и Norwegian Naval Strike Missile. Но на Киев също ще му трябва съответната платформа за изстрелване и насочваща система и по-точно радар.

След като Москва отказва да преговаря за изпълняването на условията на Минск II, САЩ и техните ключови европейски съюзници трябва да комбинират допълнителен военен натиск, целящ да подобри самоотбраната на Украйна с все по-тясно сътрудничество и натиск над Москва. Причините за това са очевидни.

Сигурността на Украйна е ключова за европейската сигурност. Инвазията в Крим и Донбас заплашва не само Украйна, но и голяма част от Европа. И именно тази инвазия събуди Европа от догматичните й брътвежи за ера на мира, или това, че Русия е приела статуквото, Независимо от това, сътрудничеството между съюзниците е под заплаха, не само от Москва, но и от Белия Дом. Безразсъдните изявления на президента Доналд Тръмп относно международните отношения изплашиха толкова много съюзниците, че Франция и Германия искат да разчитат на изцяло европейски сили за сигурност и армия, което само ги отдалечава от НАТО. Нито едно европейско правителство няма да харчи пари за две различни армии.

Невежите усилия на Тръмп за разстройване на сътрудничеството между съюзници са една от причините за това, Путин да се въздържа от правенето на отстъпки, които ще помогнат за възстановяването на търговските и икономическите отношения между Русия и Запада и мира в Европа. Политиките на Путин демонстрират, че той продължава да действа все едно очаква европейската коалиция да се разпадне, ако той издържи достатъчно дълго. Съответно, „туитовете“ на Тръмп и намесите му не само фрагментират съюзническото единство в НАТО, но и стимулират търсенето на алтернативи на американското лидерство в Европа. Те също поставят под заплаха един от интересите, които неговата администрация твърдо поддържа, а именно – отбраната на Украйна.

Краят на Студената война установи принципа на неделимостта на европейската сигурност. Инвазиите на Путин в Грузия и Украйна поставиха на изпитание този принцип. Без солидна подкрепа от САЩ за нашата най-велика дипломатическа победа, рискът от война се увеличава много. Търсенето на алтернативи на НАТО все още не е започнало реално, но ако Тръмп продължи с невежата си риторика това със сигурност ще подпомогне този процес. Единственият печеливш ще е Владимир Путин. Ако Украйна ще възстановява сигурността, независимостта и териториалния си интегритет, оръжията няма да са достатъчни. Война, водена при липса на политическо разбирателство за това какво би представлявал истински дълготраен мир в Европа води само до нови конфликти, от които никой няма да бъде по-добре, отколкото преди това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това са те Американците!!

    49 9 Отговор
    Има ли конфликт някъде веднага се месят уж умиротворително а наливат масло в огъня!!!сиреч ние ще ви дадем уръжие!
  • 2 Kcaniba оригинал!

    43 9 Отговор
    Империята на злото Фащ
  • 3 Перър

    26 5 Отговор
    От чудо се нуждае за да спре Русия. Не че чи харесвам руснаците но имат 2-рата армия в света.
  • 4 Реалито е такова

    47 4 Отговор
    Украйна беше използвана като парцал и след това изхвърлена от западните стратези.Тя е нужна дотолкова-доколкото да има тлеещ конфликт на руската граница ,който е с облик на етническа основа. Украинците повярваха на Запада за охолен и щастлив живот-обещаван им само ако развият анти-руска политика..Еми случи се--сега започнаха да берът"даровете" на западното и основно на американското лицемерие и лъжи...Не са първите -няма да са и последните балъци...Жалко за обикновенният народец--че вече гребе с пълни шепи от "демокрацията" на човекоядците във Вашингтон...
  • 5 Горките Украинци!

    27 6 Отговор
    Ще им дадели уръжие та да измрът ,като пилци!памперси им трябват!това ми звучи ,като мач с/у Джошуа и някой си Пешо ама ще му дадеме ръкавици
  • 6 Белчо

    33 4 Отговор
    Ясно е, че клетите украинци са пушечно месо. Жалко е, че техните управници - също като нашите, продадоха народът си ,за няколко сребърника.
    Вече от много места се засича информация, която казва - измислената държава САЩ, със Дявола ще стане ортак, но трябва да унищожи Источното Православие.
    Но, какво да очакваш от сбирщина от престъпници, избили месното население, за да се изявяват като световен джандарм.
    Това са фактите!!!
    Моля всички соросидни изроди, да не ме коментират.
  • 7 Ксaniba

    29 4 Отговор
    ма Путин тръгнал ли, че да го спирате!??
    То май тръгнахте да го гоните, щот да го спрете...
    Усраина се нуждае от Русия по принцип, щото самата тя е доказана , като несъстоятелно болшевицко много-териториално образование.
    Империята на злото фащ пали фитилитев там, още много страдания ше има за многострадалните народи на усраина!!!
  • 8 Асен

    26 4 Отговор
    Ами дайте им бе САЩско та тъкмо по бързо да си направи кабинет Путин в центъра на Киев.
  • 9 Ало ало

    4 29 Отговор
    Според мурзилажа, украйна трябва да излузи гащи и да чака. Така ли?

    Коментиран от #10, #35

  • 10 Иван

    27 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ало ало":

    О ! Та тя отдавна ги е изхлузила към САЩисаните джендери. Ама ти така ли правиш ?
  • 11 Шоу

    16 1 Отговор
    Да дадат като толкова искат а Путин да даде на Ким и да започне шоуто
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 смях

    5 29 Отговор
     Свърши тая, Украйна е подкрепяна не само от САЩ, но и от Европа. Путин след още няколко години санкции ще разпродава Армата и Су-57 за скрап за да си плати заплатата.

    Коментиран от #14

  • 14 муууууаааа

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "смях":

    Русия си има сабствен пазар и собствени пари. А говедата се чудят кво да изнесат, щот нема мъни и се налага да печатат.
  • 15 ЦРУ

    0 17 Отговор
    Раша да се пази от жълтити . че те ще граничат с Киевска Рус / баба Ванга...1979год. / ! А тогава имаше МАГУЧИЙ СССР.....и един 3-то класен артист - РЕЙГЪН !
  • 16 Гоуст

    21 1 Отговор
    Няма спор: където има конфликт, САЩ е там, но няма и спор, че Русия винаги е от другата страна

    Коментиран от #18

  • 17 хо хо хохли

    17 0 Отговор
    От разхлабително се нуждае !
  • 18 Конго

    22 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гоуст":

    Предполагам, че си прав- почти на 50%.
    Ако се замислим, в много от световните конфликти е било така - САЩ изфабрикуват конфликт,"подкрепят" правилният местен Винету, и всичко е Ок.
    Съответно Русия си търси своите изгоди- и ето ти един завоалиран двубой ,между двете световни сили!
    Имаше един много интересен филм,за събитията в Грузия. Във филма участваха цяла плеяда холивудски звезди, което само по себеси предполага сериозни финансови успехи.
    Но, не би!
    Защото в края на филма, грузинският президент иска помощ от САЩ: - Помогнете ни, нали ни обещахте!
    Отговорът беше - няма връзка с този номер.
  • 19 Рубладжийче

    5 21 Отговор
    Колкото и да квичат русоидите братска Украйна се нуждае от споменатите оръжия и те ще им бъдат дадени. Путлер трябва да знае, че цената за ново настъпление в Украйна ще бъде непосилна дори за него, който не цени човешкия живот.

    Коментиран от #22, #29

  • 20 ДОКО

    13 3 Отговор
    УКРАЙНА СЕ НУЖДАЕ ОТ ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО..И РУСИЯ ПАДА

    Коментиран от #30

  • 21 Meganoob BG

    20 0 Отговор
    От какво се нуждае Украйна - От същото от което се е нуждаела наполеонска Франция и нацистка Германия - да спрат да се филмират.
  • 22 ЦЕНТАДЖИЙЧЕ НАДУПЕНО

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рубладжийче":

    ХА ХА паляк най малко хохлите са ни братя,ходи чети някоя книга барем се образоваш.
  • 23 бббббб

    12 0 Отговор
    Пълни глупости!Ако ,Русия иска да напада да го е го направила до сега.И няма да чака САЩ да въоръжат усранците. По скоро успанците ще нападат с американското оръжие.
  • 24 стоян георгиев

    3 22 Отговор
    украина вече спря русия и добре че го стори ако украинците не бяха толкова сериозен народ сега путин щеше да има нови цели като балканите и балтика.трябва да отчетем украинските услия по спирането на руската инвазия и да отдадем почит на хилядите загинали украинци!

    Коментиран от #25, #31

  • 25 Д-р Радева

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, казах ли ти да си пиеш хапчетата?
    Ама , не с алкохол бе!

    Коментиран от #32

  • 26 Трябва им

    13 1 Отговор
    Единственото , което им трябва е да си седнат на задника ,да изгонят цялата натовска пасмина и да си живеят както преди мирно и кротко.Само ще е без Крим -това ще им е за урок че който не слуша бива наказван.
  • 27 ОлигУфрен

    9 1 Отговор
    Украйна има неистова нужда от помощта на пишещите тъдява краваропитеците, да ходят там и да бият този лош, лош Путин!

    Коментиран от #36

  • 28 селянин

    8 1 Отговор
    Тоо Потрошенко.ако захапе въдицата на краварите,ще се прости с политиката,на много украйнци,свободното пътуване,търговията с Русия..им липсва,там където е текло-пак ще протече.
  • 29 Чичо Сашо

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рубладжийче":

    Путин не цени човешкия живот? Та той прибра Крим без нито един строшен зъб на руски войник! Това ако не е гениален ход!
    А по въпроса за санкциите - в Русия от две години много успешно се търгува тоалетна хартия с пълния текст на санкциите! Веднага я разграбват!
  • 30 Чичо Сашо

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДОКО":

    ... от смях!
  • 31 Чичо Сашо

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Украина спря Русия? Направо утрепаха руснаците - спукаха ги от бой - с голо дупе по тестисите!

    Коментиран от #33

  • 32 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #25 от "Д-р Радева":

    ако имаш нещо с което да опонираш заповядаи.наистина е кофти когато бъркам в русофилските ви илюзии ама няма как !
  • 33 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #31 от "Чичо Сашо":

    не са ги спукали от бои ,но не им клекнаха както очакваше другаря путин и защитиха сувернитета на страната си.изгониха проруските подлоги от отечеството си и градят страна различна от путинова русия.тва определено не се нрави на вашите началници в масква ама уви няма кво да направят.другото което направиха милиционерите без акъл е че с тази провокация прокудиха основната част от руснаците от украина.реално от 7 млн. руснаци от преди воината сега в украина едва ли има повече от милион.два останаха в крим три в лнр и днр и поне милион се изселиха към русия ,така че вече няма как да влияят отвътре на самата украина,което в средносрочен план ще даде резултат.

    Коментиран от #34

  • 34 Чичо Сашо

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Аха, резултат ще има. Резултата ще е като навсякаде - тотално разграбване и ограбване на Украина и украинския народ, постепенно намаляване на численоста на украинския народ - част ще емигрират към Русия, друга част ще ходят да чистят тоалетни в Европа. Абе, нещо като в България, само че в по хард вариант, вероятно е и окончателно да се разпадне държавата им.

    Коментиран от #37

  • 35 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ало ало":

    Ами как да е, според теб? Нали джендарите това правите - събувате гащи и чакате.
  • 36 Краваропитеците

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ОлигУфрен":

    не могат да отидат в Усрайна да помагат на усраинците, защото всички са били войници в КЕЧ-а.
  • 37 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Сашо":

    българия боледува само защото е болна от комунизъм сашка.като изтече мръсната кръв и страната ще се въстанови.подобно ще е и в украина и врусия някои ден.дотогава този тип държави ще страдат и хората ще ги напускат.украина в старото си положение дали не я напускаха или пък украинците бяха много богати със 100 евровите си заплати?украина взе трудно решение да се оттласне от еднородния си брат русия,но украинците чакаха 25 години да се случи нещо положително и то да доиде от изток ама такова не се появи.за тва време полша която е колкото украина се въстанови и сега поляците не си знаят парите спрямо руснаци и украинци.ураина обаче има сериозен дух и макар и там да са излязли на повърхноста всякакви идоти украинците се съвземат бързо и аз съм оптимист за тях.една богата , силна и демократична украина ще бъде безспорно важен български съюзник и партньор.

    Коментиран от #38

  • 38 Чичо Сашо

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Комунизъм в България няма вече, почти, 30 години! Старите партийци измряха, а остатъците са по на над 70 години! А мръсната кръв тече ли тече... Яскоро цялата ще изтече и ще остане само чистата циганско-турсеа кръв. Тогава България смело ще може да се присъедини към Турция.
    Да сравняваме по доходи поляци и руснаци... ха-ха-ха! То по цял свят имоти купуват поляци или руснаци? А зимата на почивки вюпо тропиците сигурно поляци ходят? То, затова на Пхукет, Бали, Гоа и много други надписите по заведения и хотели са на полски... или може би на руски???
    ГЕРБ управлява 10 години и все комунизма му пречи. На Порошенко му пречи Русия, а в народа казват: "На крива ракета - космоса и пречи"!
    Путин вместо да търси кой му кака в гащите си развива държавата, при това много успешно. Да беше се намерил и в България такъв ръководител!
  • 39 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    старите измряха ,но останаха техните протежета, деца,остана техния морал,техните лъжи и илюзии.те са си тук.ти си пример за тях!поляците имат поне 5 пъти по-висок доход от руснаците ,а извън русия почиват под 10 % от руснаците и тва че 14 млн живеят добре в една страна от 150 не е критерии за успялост.путин развива много успешно русия превръщаики я в африканска държава с атомни бомби и сняг.герб е креатура на посткомунизма ,тва е типична партия на ватници и затова и резултатите и са такива в икономиката и политиката.та дано си над 80 ако си по-млад си го закъсал сериозно с тия глупости дето ги мислиш!
  • 40 европеец

    0 0 Отговор
    alo активни борци за пари и служби и техните отрочета . рубладжии защо не коментирате възхода на путлерова раша 1$ на колко рубли е равен