12 Септември, 2018 19:00 21 241 97

Русия: Фалшивото величие на 1981 г. и реалният позор днес

  • русия-
  • изток 2018-
  • восток 2018-
  • военни учения

Ако не вярваме на руското външно министерство, на кого изобщо да вярваме?

Русия: Фалшивото величие на 1981 г. и реалният позор днес - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Константин Егерт за „Дойче веле“

Започналите в Русия военни учения, за които гръмко се твърди, че са най-големите от 1981 насам, имат за цел да прославят военната мощ на Русия и да посплашат САЩ. Но всъщност са от полза единствено за Китай. Ето защо:

"Най-големите военни учения в Русия от 1981 година насам!" - руските медии се надпреварват да разпространяват това гръмко изречение, а изпадналите им във възторг сътрудници величаят ученията "Изток 2018" така, сякаш Русия е изпратила човек на Марс или е открила лекарство срещу рака.

Над 300 000 войници и хиляди единици бойна техника ще участват в започналите днес военни учения "Изток 2018". Но не само на изток, а едва ли не на цялата територия на страната. Така например група военни кораби ще извърши преход от Баренцово към Чукотско море. Или както написа един проправителствен коментатор, когато корабите преминат покрай бреговете на Аляска, американците ще могат отблизо да видят цялата мощ на руските ВМС.

Провеждането на военни учения е всъщност нещо съвсем нормално, тъй като армията е длъжна да се занимава с военна подготовка. Освен това за ученията бяха поканени и чуждестранни военни аташета - под мотото "Вижте ни, нямаме никакви тайни". Смущаващи са само мащабите на тези военни игри, които, по думите на редица западни коментатори, напомнят на репетиция за световна война. Но говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова веднага опроверга тези "измишльотини", така че въпросът е приключен. Ако не вярваме на руското външно министерство, на кого изобщо да вярваме?

Защо е това сравнение с 1981 година?

Само две неща помрачават радостта от растящата боеготовност на руските въоръжени сили. На първо място това е сравнението с 1981 година, съчинено от пресслужбата на Министерството на отбраната. Смисълът на това послание е ясен: днешната армия на Русия най-сетне достигна мощта на въоръжените сили по времето на брежневския Съветски съюз. Държавната пропаганда описва именно брежневската ера като "златна епоха" за Русия. Това прекрасно минало, което на всяка цена трябва да се върне.

Ако човек си спомни за случилото се през 1981 година, сравнението изглежда доста двусмислено. Военните учения "Изток 1981", провели се с участието на съюзниците от Варшавския договор, имаха за цел да отправят предупреждение към Запада в случай на евентуална намеса в Полша, където влиянието на антикомунистическия синдикат "Солидарност" беше в апогея си. По това време Политбюро на ЦК на КПСС съвсем сериозно разглеждаше възможността за военна интервенция в съседна Полша по примера на нахлуването в Чехословакия през 1968 година. Но така и не се стигна дотам, тъй като през декември същата година генерал Войчех Ярузелски сам въведе военно положение в Полша. В същото време Съветският съюз вече втора година водеше война в Афганистан и затъваше все по-дълбоко в тресавището на този безумен конфликт.

Психотерапевтичен сеанс за путиновия елит

Всичко това бе съпроводено от нарастващия цинизъм сред руското общество, изгубило вярата си в "реалния социализъм", от безкрайните опашки по магазините и от вечните новинарски емисии, в които главните роли играеха изкуфели старци от Политбюро. Десетте години след "Изток 1981" бяха белязани от смъртта на Брежнев, от загубената надпревара във въоръжаването с американците и от краха на Съветския съюз. По време на тези учения хората, които сега управляват Русия, са били на 30-35 години, а сега като че ли ни предлагат да се върнем в миналото и да повторим историята.

Ученията "Изток 2018" са един вид масов психотерапевтичен сеанс за т.нар. "елити", както и за части от путиновия електорат. Съвременната руска власт няма никаква идея за бъдещето, останало ѝ е само миналото. Останал ѝ е и страхът от Запада, под чието давление тези елити могат да се окажат лишени от власт и собственост.

За радост на китайските "съюзници"

Вторият момент, помрачаващ радостта, са новите "съюзници" на Русия. Няколко хиляди войници и трийсетина самолета на Народноосвободителната армия на Китай вече пристигнаха в Русия за участие във военните учения. Ако изобщо има смисъл от тези учения, той се състои най-вече в това - да се отработят действията в случай на конфликт с тази една страна, която в учебниците си не спира да напомня, че 1 милион квадратни километра от територията на днешна Русия всъщност са нейни. Една страна, чиято армия е двойно по-голяма от руската и ѝ отстъпва единствено по броя на ядрените бойни глави. Една страна, която почти измести Русия от Централа Азия. И която е отпуснала заеми на редица руски компании, в това число и на "Роснефт". И Русия кани именно тези "китайски хегемонисти", както се изразяваха през любимата на Кремъл брежневска епоха, да изучат отвътре процеса на взимане на решения в руските въоръжени сили и да видят отблизо тяхната боеготовност. Хонконският вестник "South China Morning Post", който все по-често влиза в ролята на неофициален рупор на Пекин, написа в пряк текст, че китайската армия не е воювала от 1979 година (когато губи конфликта с Виетнам) и сега мечтае да изучи бойния опит на руснаците, воювали навремето в Чечения и воюващи сега в Сирия.

Кремълското ръководство, което смята Съединените щати за свой главен враг, се опитва да ги сплаши със своя стратегически съюз с Китай. Тъй като е наясно с икономическото изоставане от Китай и със задълбочаващата се демографска криза в Русия, Кремъл съзнателно се съгласява да играе ролята на младши партньор на Пекин, само и само да запази властта си. И ученията "Изток 2018" ще утвърдят символично тази зависимост. Дори не знам кое е по-лошо: фалшивото величие на 1981 година или реалният позор на "Изток 2018".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо.

    208 65 Отговор
    Тези от DW хептен оплетоха жиците...Толкова елементарна пропаганда и лицемерие едва ли ще се види по целият свят...

    Коментиран от #9

  • 2 НКВД

    188 68 Отговор
    Ясно е на кого служи автора и СССР никога не е губило надпреварата във въоръжение!!! СССР се разпадна от предателство а не от слабост!!!

    Коментиран от #4, #8, #21

  • 3 Емил

    76 180 Отговор
    Територия се пази с хора! Азия е на Китай и Индия. Русия е икономическа и социална развалина.

    Коментиран от #54

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Random

    77 21 Отговор
    Тоя писквил защо не е в "Мнения"
  • 6 Petko

    126 27 Отговор
    Вижте техническите данни на ракетите "Тополь М"(земя-земя) и след това пишете глупостите си.
  • 7 ЕЕЕ

    155 38 Отговор
    дойче веле, забравяте кой яде тупаници във Виетнам и как супер стелта на Американците беше свален с руско ПВО от 1956г- в Сърбия....така че се приготвяйте за гълтане ;)
  • 8 гост

    53 116 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Алооо , пенсионерите комунисти да си гледат пенсиите и да не се изказват за неща дето нито са им работа , нито пък са им ясни !! Говорит Москва можеш да си слушаш за приспивна песен , но не и за истинска информация !!!!
  • 9 СссереМ

    42 97 Отговор

    До коментар #1 от "Да го кажем направо.":

    Не са оплели жиците,извади си главата от пясъка и виж реалната ситуация в момента-още с разпадането на СССР китайците прибраха целия водосборен район на река Усури и то с подписан договор,скоро и Сибир ще вземат ако преди това не бъде продаден на американците.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    43 112 Отговор
    За всички заблудени русофилистици , Китай няма да води никакви войни , още по-малко да си цапа ръцете с пропаднали алкохолици !! След десетина години умрелите от глад сибиряци и чукчи сами ще спретнат "демократичен" референдум по кримски образец и ще пожелаят анексиране от Китай , а умрелите московски номенклатурчици ще се надяват поне да им оставят на запад от Урал , щото за друго така или иначе деньги нет !!!!

    Коментиран от #25, #77, #79

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    35 63 Отговор

    До коментар #11 от "El comandante":

    Също така да напомня , че любимата ти "Россия" е ФЕДЕРАЦИЯ !!!!!! От републики със собствени правителства , включително Сибир и Далечния Изток !!!! И като такива имат пълно право да си изберат друга "федерация" !!!!
  • 15 Тъ Пак

    24 52 Отговор

    До коментар #13 от "El comandante":

    Много си зле бе,човек,на ракия ли си вече?
    Егати запенения русофил си...

    Коментиран от #43, #45

  • 16 наблюдател

    82 19 Отговор
    Не съм поклонник на Брежневия социализъм, но статията е доста тенденциозна. Русия и Китай ще станат съюзници по принуда - американците сами ги тласкат към такъв съюз, като ги наричат основни врагове на америка...
  • 17 НКВД

    63 18 Отговор

    До коментар #4 от "Random":

    Нищо не ти е ясно! Русия след разпадането разполагаше с трилиони долари които си ги делнаха шепа предатели от кръгът Горбачов.
  • 18 Анализатор

    57 14 Отговор
    Абе Коце,да няма пак ден победъй в Берлин,той не е толкова далече от Кьолн!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не разбирам

    57 13 Отговор
    Отваряш портал с име Факти. Четеш статия на DW

    Коментиран от #29

  • 21 Оги

    15 24 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Да бе. И си вярваш нали?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 РВСН-РОССИИ

    28 14 Отговор
    530 МБР С 1450 ЯБЗ ТОВА СТИГА ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    31 63 Отговор

    До коментар #23 от "РВСН-РОССИИ":

    А за руснаците стигат десетина кашона водка и "традиционен казашки хор " , хахаххахахахх !!! Еееех , наивност безпределна , няма ли да ви влезе в простите глави , че тия ракети са за парадите и да плашат гаргите , на чичковците в Кремъл им се живее та им реве и то не в бункери !!!! Въпросът е единствено как да накараме мужиците да не се бунтуват и да ни нарушават рахата !!!!!!

    Коментиран от #34

  • 25 селянин

    51 12 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А бе,защо след всеки твой коментар,имаш толко много минуси..да не си от някой изчезващ вид,пожалете го,дайте му плюсче.
  • 26 CL500

    51 3 Отговор
    Да питам - България да не би да е участвала и тя в учението, че новината е в раздела за България.

    Коментиран от #73

  • 27 нервен

    31 63 Отговор
    не разбирам ... тия хора имат по-слаба икономика от страна като канада например ... за къде се напъват ... такава армия онакава армия .... война се печели с пари ... а те хаваните нямат ... даже не са и в топ 5 ... имат ресурс нямат акъл за 2 стинки .... ония де им викате кравари им се смеят от 100 години и само им мажат ските и ги оставят сами да се пързалят ... ама пияните хайвани са толко тъпи че не могат и да се усетят даже ... "сила есть ума не надо"

    Коментиран от #35

  • 28 БСП ДПС Евророма

    14 41 Отговор
    Китай превзе Сибир, те за 81-ва бълнуват...

    Коментиран от #37

  • 29 Бесен Язовец

    19 43 Отговор

    До коментар #20 от "Не разбирам":

    Отваряш във Факти Бг някоя новина свързана с Русландия и четеш тъпите еднообразни коментари на рублерастнята !

    Коментиран от #38

  • 30 Batushka

    58 13 Отговор
    Дойче веле .....самата обективност и безпристрастност....и как злобеят и тихо се надяват на конфликт Русия-Китай....реално Китай няма шанс срещу военната мощ на Русия...нито имат технологиите нито военния дух на Руснаците...
  • 31 ХанкоБрат

    56 13 Отговор
    На плужяците от Дойче Зеле пак им се иска чужда сила да марширува в Берлин.
  • 32 Пор

    50 8 Отговор
    Дойче веле се целят в оптрделена част от аудиторията ,а те са зомбита който абсолютно безмозъчно (за което всеки киборг би им завидял) ще повтарят прочетеното и се гордеят колко добре са информирани.
  • 33 Воененда

    40 21 Отговор
    Да живее Русия гадни педали мрете
  • 34 Чичо Сашо

    57 15 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Интересно мнение от човек който познава Русия оюсамо от третокласни американски филми.
    В Русия вече да се пие водка не е модерно, също така и тютюнопушенето исчезва. Съвременния руснак наьляга на спорта и здравословния живот. Говорим за средната класа, разбира се има маргинални слоеве на населението - наркомани, алкохолици, но държавата успешно се бори с тях.

    Коментиран от #88

  • 35 Чичо Сашо

    44 19 Отговор

    До коментар #27 от "нервен":

    Тя, Руската икономика и 41 година е била по-слаба от на Велика Германия, в резултат на което през 45 година наблюдаваме в Ьерлин песни и пляски на Донските казаци! А мустакатия дедо на Меркел се самоизяжда!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Чичо Сашо

    44 9 Отговор

    До коментар #28 от "БСП ДПС Евророма":

    Ако имате в предвид китайските гастербайтери в ибир, то тогава можем да таювърдим че Турция завладя цяла Германия!
  • 38 Пак не разбирам

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен Язовец":

    Вие наричате това новина?
  • 39 Путкин

    13 32 Отговор
    Русия-империята на злото! Аман от тях и мераците им за световно господство!

    Коментиран от #40, #41

  • 40 баба ти проста

    23 7 Отговор

    До коментар #39 от "Путкин":

    тролче платено вярваш ли си на глупостите или така за 10 цента официалния дълг на сащ е 105 проц. от БВП а на путя е 45 проц със 700млр резерви със неизчерпаеми залежи на минерали
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 емо73канар

    27 9 Отговор
    Не знам колко Руски компании дължат пари на китаиците, но знам, че краварите са най-големият кредито получател от Китай.
    DW, вие ушанките не ги мислете, те ще се оправят.Помислете за вас, че баба Меркел ви напълни с чалма ри и май няма да се оправите скоро.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Цанко

    13 16 Отговор
    Да сравниш икономиката на САЩ и тази на москалите е все едно да сравниш Harley Davidson Electra Glide Ultra Classic със Урал....

    Коментиран от #80, #85

  • 45 Цанко

    9 9 Отговор

    До коментар #15 от "Тъ Пак":

    Ако е на ракия, ще е добре! Той е на боярьшник и скоро ще се присъедини към "бессмертния" полк от Иркутск! И да напомня на модератора 76 ушанки се споминаха от пиене на лосион за вана! Слава пьяная россия!

    Коментиран от #46, #56

  • 46 Дам

    14 5 Отговор

    До коментар #45 от "Цанко":

    Това да си джендър е неспасяема диагноза!

    Коментиран от #47

  • 47 Цанко

    6 10 Отговор

    До коментар #46 от "Дам":

    Тъй- тъй "джендъра" има две деца, които възпитава в здрав НАЦОНАЛИСТИЧЕСКИ ДУХ и си пада по красиви българки! Опорката ви "джендъри" , се разпада! Омразата ми към крадливите и пияни "братушки" е от личен опит с тях!

    Коментиран от #81

  • 48 Гост

    8 14 Отговор
    Русия винаги е била и ще си остане най фалшивата империя.
  • 49 Тодоров

    11 5 Отговор
    Ако съм собственик на fakti.bg ще глобявам или уволнявам всеки, който си позволява да публикува материали или коментари на Deutsche Welle.

    Коментиран от #50, #74

  • 50 Вен

    3 6 Отговор

    До коментар #49 от "Тодоров":

    Както забелязваме , не си собственик на факти.бг . Четенето ти е малко
  • 51 Бравос на нас

    10 1 Отговор
    Тъй като в нашата страна НЯМА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ, то ние от скука можем да помогнем я на Русия, я на Китай, я на нЕкоя заблудена галактика, да си намери мястото.
  • 52 ПЕШЕВ

    5 12 Отговор
    ЛАЙНОЯДИ НА РУСКИ ГОВНА,ЕТО ТОВА Е ГОРЧИВАТА ИСТИНА.И ВМЕСТО ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА СИПЕТЕ ОБИДИ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ,КОЛКО ТРЯБВА ДА СА ВИ ПРОМИТИ МОЗЪЦИТЕ И КОЛКО ТРЯБВА ДА ВИ Е МАЛКО УМСТВЕНИЯ БАГАЖ ЗА ДА ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ВЯРВАТЕ В РУСКАТА МОЩ И НА РУСКАТА/АЛКОХОЛИЗИРАНА/ПРОПАГАНДНА МАШИНА
  • 53 Аз от народа

    9 4 Отговор
    Боли,нали?Русия да ти мине отзад много боли?Споко,освен,че ще ви "обижда",и ще ви "огорчава"
  • 54 Хаха

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Развалина за съжаление е олигархо талибанският запад-сащ са хартиен тигър.Русия се развива доста добре.а хората в Китай и Индия са много но доста по бедни от тези в русия

    Коментиран от #65

  • 55 АВЕ АЗ

    6 13 Отговор
    Най големия грях на САЩ е че спряха Хитлер. Трябваше да го оставят да унищожи тия ДИВАЦИ.

    Коментиран от #57, #59, #61, #75

  • 56 Чичо Сашо

    10 1 Отговор

    До коментар #45 от "Цанко":

    Това само в Русия, сигурно, се случва? В САЩ не умират наркомани? Или в БГ?
    Най интересното е, че точно тези мизерници, дето псуват руснаците по форумите - по цял ден им сервират бира на плажа или наливат бензин в някой руски Лукойл.

    Коментиран от #60

  • 57 Чичо Сашо

    6 2 Отговор

    До коментар #55 от "АВЕ АЗ":

    Да, САЩ не можаха Япония да спрат... Лошо, оказва се че образованието в България съвсем се е скапало! Жалко, много жалко...
  • 58 Фанатик

    6 2 Отговор
    Да живее руската армия и братския руски народ!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Цанко

    2 6 Отговор

    До коментар #56 от "Чичо Сашо":

    Чичо Саше, на работа съм в американска компания! За съжаление, нямам право да коментирам коя! В Бургас е и доходите ми стигат за да живея нормално и са спестявам за Харли Дейвидсън ( е втора ръка) , но по- добре Харли втора ръка, отколкото нов Урал!

    Коментиран от #67

  • 61 Цанко

    3 5 Отговор

    До коментар #55 от "АВЕ АЗ":

    И да не им дават ленд- лиз за 168 млрд долара (днешни над 600 млрд) ! Вермахта щеше да се спре чак на Камчатка
  • 62 Човек

    2 5 Отговор
    Ти живееш в друг свят,Китай са толкова напред ,че Руснаците,могат само да им носят вода,Русия вече е едно голямо нищо
  • 63 Цанко

    5 8 Отговор
    Да сравня и друго нещо- 2 града в които съм бил, докато плавах с корабите- Севастопол и Норфолк... В Севастопол руските флотски офицери живеят в общаги хрушчовки! Ползвахме такси в Севастопол и аз отлично знаеш руски, разпитах шофьора за живота му. Оказа се, че е бил командир на вертолетен екипаж на вертолетоносача "Адмирал Ушаков" ! След пенсионирането си, карал такси, за да закърпва бюджета! В Норфолк бях с търговския кораб "Рожен" , но имах възможност да поразгледам квартала в който живеят флотски те им офицери- прави безконечно улици с къщи най- малкото на 2 етажа! Пред всяка къща- райграс и най- малкото 2 автомобила и един мотоциклет (Харли,Виктори или Индиан)! А и държавата дава абсолютно безплатно образование и медицинска помощ на тях и на всички членове на семейството им! Лични наблюдения чебурашки алкални!

    Коментиран от #68

  • 64 Цанко

    1 6 Отговор
    Алкални да се чете АЛКАШНИ
  • 65 Цанко

    1 6 Отговор

    До коментар #54 от "Хаха":

    Я кажи, ти бил ли си в руската "глубинка"? Щото аз съм бил, бил съм и в щатските country vilage, тъй че, имам база за сравнение дето се казва от пръв поглед!

    Коментиран от #69

  • 66 Цанко

    2 7 Отговор
    До всички ушанки с вата между ушите, прочетете великото стихотворение на бай Радой,- "На Ванка с танка"!
  • 67 Чичо Сашо

    9 2 Отговор

    До коментар #60 от "Цанко":

    Харлей Дейвидсън втора ръка.... Аууууууу! Направо припаднах, такова величие не бях виждал! Вие, господине, нямате на представа какво е нормален живот! Ако за вас нормално е да всявате шум със моторната си косачка под прозорците на хората, то не всички смятат така. Но четейки кометарите Ви - заподозрях че си имам работа с моторист.
    Съвет от мен - изхвърлете трошляка си, поседете година две на тишина, и мозъка ще започне да се възстановява. След това, ще можете (евентуално) и някоя книга да прчетете, може би, ще ви излезе и късмет да си намерите и по-хубава работа от тази да метете американския радар... Но пърао спрете ШУМА! ТИШИНА му е майката!

    Коментиран от #96

  • 68 Чичо Сашо

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "Цанко":

    В Русия дърдавата дава на ВСИЧКИ безплатно образование и медицина!
    Ама няма смисъл да споря с моторист, де!
    Да не би и на корабите да сте работили в машинното? То и там шум..... малииии....
  • 69 Чичо Сашо

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Цанко":

    Че кога Рожен е потъвал в руската глубинка?

    Коментиран от #93

  • 70 Dorian

    10 0 Отговор
    Пропадналият пропаганден сайт на Дойче веле показа тъмната си ръка и тук. Авторът е син на руска проститутка и немски алкохолик. Какво добра да каже? Проверете го и вижте колко е смачкан от живота. Нека си чете дневната доза Коран с Абдула от Афганистан и баба Меркел и да не пише статии.
  • 71 патриотъ

    7 0 Отговор
    Дойче веле е с нацелена антируска насоченост и съществуването и се държи на това.Те се субсидират от западната коалиция и са насочени към младежката аудитория,която няма още определен и ясен мироглед и може да се подлъже от пропагандата и да им повярва.Само че,всички разбраха истината и дори младите вече не вярват на нещастните им измислици,а тези трябва да си отработват субсидиите,оставете ги да си пишат-все едно ефекта е нулев.
  • 72 Евро нещастник

    3 0 Отговор
    Бито и е..ако не се връща. Пак може да се окаже, че си бит и е..бан. Но ако си си взел поука.поне си трай!
  • 73 Ancient evil

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "CL500":

    Че с кво да участва???
  • 74 Ancient evil

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Тодоров":

    А дано, ама надали...
  • 75 Незнаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "АВЕ АЗ":

    Хайде разкажи ни лак точно го спряха.

    Коментиран от #94

  • 76 Georgio

    5 1 Отговор
    Emile нямам идея колко си ерудиран как може Русия да е икономически слаба .63 процента от ресурса в световен мащаб се намира на територията и можеш ли да смяташ .не говори само колкото да си в чата
  • 77 Руса

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Бива да си заблуден, но чак пък толкова. Иди в Русия и виж. Тогава коментирай.
  • 78 Румяна Костова

    8 2 Отговор
    Дойче Веле,а не може ли по-лаконично?Аз позор за Русия не видях никъде защото си тренира армията.А факта ,че се включва и Китай,доста е разтресъл евроатлантическите редици.Треперете си в тишина,въобще няма да ви съчуствуваме.
  • 79 Румяна Костова

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Вие от дивана в хола може да си пророкува те колко Ви душа иска какви войни няма да води Китай.За информация,дори сериозни аналитици като Фурсов например,не се наемат с този въпрос,а приемат,че в сегашния момент Русия и Китай имат един и същи враг,който ги тормози със санкции и заплахи.Близко е до ума,че ще се зароди някакво сътрудничество,икономическо и военно.А по-нататък ще наблюдаваме какво ще се случи.
  • 80 я ПЪК ТИ

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Цанко":

    И колко карат отзи харлей и колко Урал, маз, камаз.
    И още нещо- какво християнско има в това да даваш милиони за камъчета (диаманти) за бентлита и какво ли не, когато други гладуват. Христос се е жертвал. Колко от вас го правят?
    Колко дариха вместо за скъп мотор, за бедно дете или семейство?
    ????????????????????????//

    Коментиран от #90

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 anonymous

    3 0 Отговор
    Къде е позорът . че не го виждаме ?
    Внимание , алпийски селяндур на
    клавиатура !
  • 83 plamen

    4 0 Отговор
    Вие германски подлоги на САЩ, нямате армия, не се подигравайте с Русия,а се обединете с нея срещу САЩ.

    Коментиран от #89

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 indian motorcycles

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Цанко":

    Едно е сигурно и то е , че е вакуум в кратуната ти относно двуколесните мпс- та.

    Коментиран от #92

  • 86 Грух

    1 0 Отговор
    Единственото вярно нещо в статията е, че авторът й е побеснял от злоба, завист и страх.
  • 87 Саша

    0 0 Отговор
    Затова ли падна курса на долара ,защото са ,,Слаби,, руснаците , два самолетоносача с памперси няма да стигнат на краварите,Прашчай Григорий !

    Коментиран от #91

  • 88 Стоян Михалев

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Сашо":

    Рушняците залагат на спорта . Брау ! И колко са те . 1% . Останалите още пият нафталин и Тройной.
  • 89 ОФ Деятел

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "plamen":

    Германците не са били подлоги на САЩ . Само кат знаят съветската партенка никога няма да със тях ,само ако станат национал-социалисти:Да се знае от Българите: На 23 септември 1939 година в Брест бойните другари и съюзници нацистка Германия и болшевишка Русия правят съвместен военен парад в чест на победата над Полша. Командващ от руска страна комбриг Кривошеин а от германска- генерал Гудериан.
  • 90 Цанко

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "я ПЪК ТИ":

    Бентлитата и камъчетата не ме интересуват! Аз съм рокер единак, даже и в клуб не членувам! Дори и да не бъде Харли Дейвидсън, ще е я Хонда, я Ямаха или Мото Гуци Калифорния! А в живота всеки се оправя сам, помагам само на близки и роднини! Е и на улични музиканти, щото вършат нещо, а не просят и ме лентяйстват! Но никога не бих си купил педеруска бракма!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Цанко

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "indian motorcycles":

    Я престани с обидите бе... Естествено че и Indian харесвам, особено Chieftain!
  • 93 Цанко

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Чичо Сашо":

    Чичо Сашо с "Бузлуджа' десетки пъти съм бил в Туапсе,карахме антрацит към Турция, с "Рожен" бях на ремонт в Новоросийск- кочина и половина- разбити пътища, евтини и лесни жени и перманентно пияни мужики!
  • 94 Клинт Истууд

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Незнаещ":

    Аз ще ти разкажа:Като отвориха втория фронт не акуло!!

    Коментиран от #97

  • 95 Клинт Истууд

    0 0 Отговор
    Аз ще ти разкажа:Като отвориха втория фронт не акуло!!
  • 96 Цанко

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Чичо Сашо":

    Чичо Сашо, тишина има само в гробището!
  • 97 Цанко

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Клинт Истууд":

    И не само това! Войната в Африка, десанта в Салерно, десанта в Анцио, битката за Монте Касино (където Зелените дяволи- десантчиците на Вермахта) показват чудеса от храброст и героизъм! Битката в залива Лейте, битката за Окинава, битката за Иво Джима.... Ама ушанките тия "дреболии" ги пропускат удобно! А да и лендлиза за над 168 млрд тогавашни (днешни над 600 млрд) долара.... все "дреболии"!