Last news in Fakti

24 Септември, 2018 06:31 6 661 18

Да свалим знамената в почит за Дойран

  • дойран-
  • първа световна война
Да свалим знамената в почит за Дойран - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

1. Точно днес, преди 100 години, е заповядано отстъпление, само ден след една от шестте най-велики победи на българското оръжие в над 13-вековната история на държавата България.

2. Точно днес, преди 100 години, приключва романтичния период на българския патриотизъм и национализъм, в който с оръжие намират смъртта си, или остават завинаги в историята имена, като Димчо Дебелянов, Йордан Йовков, Христо Пунев, Людмил Стоянов, Кирил Христов, Иван Мърквичка, Стамен Панчев...

3. Точно днес се дава началото на т. нар. Войнишко въстание, подклаждано от хора, които година по-късно ще подпишат Ньойския договор.

4. С Войнишкото въстание се слага началото на тежко разделение и терор, който е все едно дали е червен или бял е жесток, смъртоносен, разделителен и десетилетия непростен...

Нататък ви е известно всичко. От децата на Ястребино и рязането на глави за снимка до Народния съд и самоизбиването...

Днес, 11 години след репарационния договор с още 27 европейски държави, никак не сме наясно и притихнали в страх от чуждата воля защо Генерал Владимир Вазов е проявил с героите си такава жестокост, че избил хиляди англичани, шотландци, ирландци, французи, сенегалци, гърци...мълчим.

И притихнали от предателско навеждане сме се стаили да питаме: Дойран обща история ли е с териториите премиерствани от господинот со македонския язик Morning Rabbit?

Пак генералът пише в своя дневник: "...защото в тая борба между двама храбри и достойни противници надделя българинът, който защитаваше родната си земя."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стрептококус

    35 3 Отговор
    Този какво иска да каже,да не би англичани или французи да са постъпвали по-благородно с българските войници и не са ги избивали

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гошо Хубавеца

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "CUKOVSKI":

    Избивал е за да защити българския народ който в крайна сметка пбодъмжава да бъде роб на запада ,изтока ,севера и юга !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Д'мин

    39 2 Отговор
    Имали сме воини, няма ли сме и нямаме политици!

    Коментиран от #14

  • 8 Гошо Хубавеца

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "CUKOVSKI":

    За тези уж мирни мисии за които говориш не оспорвам , но когато става въпрос за защита на собствената ти земя и семейство аз смятам , че е оправдано !

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Митю

    18 1 Отговор
    От тагаз е и ловето на Чърчил към нас
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НА ДЕЦАТА ОТ ЯСТРЕБИНО

    12 2 Отговор
    НАПИШЕТЕ ПОДРОБНО КОЙ ИМ ОТРЯЗА ГЛАВИТЕ. А ИМЕННО ПРОЗАПАДНИ ПРОДАЖНИЦИ КОИТО И СА ЦЪФТЯТ В БЪЛГАРИЯ....
  • 13 свидетел

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "стрептококус":

    Ама ние нямаме право да побеждаваме Господарите!
    Питай Деса/Диди/Дошо/Ани/Стоян/Стратокастрирания/Катъра...те знаят!
  • 14 Айхман

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Д'мин":

    И на кръглата маса загубихме всичко. Поради това,деморализацията продължава и до днес.
  • 15 ШОП

    4 2 Отговор
    Не разбирам посланиет! Моля за разяснения какъв репарационен договор преди 11 години?
  • 16 ААА

    15 1 Отговор
    Да отдадем почит като българи, и наследници на тези славни герои. Там при Дойран- фразата за трите нации родени войници , и една от тях е българската , намира смисъл . И след "Сливница" "Одрин" "Дойран" е венеца . Това което българският войник - измокрен, гладен , уморен - печели на бойното поле с мъжество и храброст , го пропиляват бездарните ни политици. Там се е бил и моя пра-дядо - Георги Янков - бил е артилерист, при атаката свалят оръдията на нула и косят безмилостно с прав огън . Идвали са редици , големи високи негри , пияни някои залитали , вървели прави без да се пазят и напред. Когото приближават съвсем дядо се прехвърля на картечницата - падаха като житни класове - това са думите на пра-дядо разказани ми от моя баща.
  • 17 Гост

    4 0 Отговор
    Просто едни хора са си вършели перфекто работата на която са били зачислени в момента! Имали са перфектен началник, с явно достойни сътрудници! Да отдадем почит на нашите сънародници за професионализма и достойнството им! Но нали не си представяте, че хилядите момчета при Дойран във времена, когато 50 км са били огромно разстояние, а познанията за света и други народи крайно ограничени, са знаели за какво точно умират, или избиват, също толкова неориентираните си себеподобни отсреща?! Да, висшите офицери от нивото на ген. Вазов са имали своята си политическа позиция, но колко са били те, а колко безбройно е било простолюдието? Така че нека не забравяме героите, но и да съзнаваме, че Светът е бил в пъти по-невеж, т.е. да не съдим падналите момчета отсреща - да запалим свещичка и за тях! Хора, винаги знайте, че живеем с едно голямо, все още неизбежно зло - политиците!!! Но от пиадестала на вече достъпното световно познание и това, че хората навсякъде са добри, пазете човечеството от безумия, като Дойран, Сталинград, Хирошима! Идете на Дойран. Покажете, че сте хора! Сложете цветя на гробове от различни националности! Покажете, че сме над политици и политически подлоги, като македонския палячо Миленко!
  • 18 Почитател

    4 0 Отговор
    Поклон пред вас войници, загинали на България! Поклон и на техните жени, работили на полето и пращали хляб на фронта!