21 Септември, 2018 06:00 2 335 4

Светът е твоята стрида, но за ГЕРБ черупката е затворена

  • бойко борисов-
  • външна политика-
  • ес-
  • ек

Правителствата на Борисов непрестанно заемат биполярни, шизофренични и несигурни позиции

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В много отношения политиката на ГЕРБ не е еднозначна. През последните 10 години е имало успехи в различни сфери на управлението, особено когато прогресивни идеи на по-млади хора успяват да надвият корпоративни и задкулисни интереси.

Това се посочва в коментар на Румен Чолаков, председател на „Милениум клуб“.

Има обаче една област, в която действията на ГЕРБ винаги са били пълен провал и това е външната политика. Правителствата на Борисов непрестанно заемат биполярни, шизофренични, несигурни позиции, които крещят, че нямаме капацитета да се справим на световната сцена.

Колкото и да е природно интелигентен премиерът, както твърдят някои хора, и да успява да усеща настроенията на българите и да тушира напрежението, на международната сцена той остава гол и бос. И няма как да бъде иначе - международните отношения не могат да бъдат навигирани без да познаваш света и без да имаш личен допир до него чрез чужди езици и силна академична подготовка.

Затова и България постоянно се лашка като кораб без капитан и посока в бурно море. Par excellence, такава беше сагата с ООН - подкрепяме Бокова, не подкрепяме Бокова. Такива обаче са и другите позиции по всички въпроси. Подкрепяме Македония, но не изпращаме никого преди референдума да покаже тази подкрепа. Европейци сме, но защитаваме Орбан, но после пак сме срещу него. Солидарни сме с Великобритания за Скрипал, но също и с Русия. Каним Ердоган в България, търсим вниманието на Тръмп, ходим в Китай за инвестиции. Приятели сме с Израел, но развяваме сабите в Рияд. И всичките снимки от Давос и председателството на ЕС не могат да го прикрият. Борисов, в най-добрия случай, остава пощальонът и портиерът на Европа.

Трябва да бъде ясно, че това не са многостранни отношения, а реактивност, краткосрочно мислене, липса на характер и постоянно подвластие на чуждестранни интереси. Или казано с една дума: слабост.

Чувал съм да не кажа история, но поне един слух, че по време на кампанията за ООН някой е „посъветвал“ Борисов, че Бокова няма шанс, тъй като Германия ще наложи вето в Съвета за сигурност на ООН над нейната кандидатура и това е било убедително за него. Германия, разбира се, нито има право на вето, нито дори е в Съвета за сигурност на ООН, който се създава от победителите на Втората световна война.

Не знам дали е истина, но звучи реалистично и достоверно и показва сърцето на проблема. Дори Борисов да иска да вземе правилното решение, липсата на основни познания за света и историята го правят напълно подвластен и безсилен.

Затова не се учудвайте от това непостоянство. То ще продължава и занапред. Но ако в пределите на България „ослушването“ позволява сондаж за обществените настройки и дава възможността на ГЕРБ да вземе по-популярното решение, зад граница то води единствено до срам за държавата ни.

Има един идиоматичен израз на английски - „Светът е твоята стрида“ (“The world is your oyster”) - и смисълът е да се възползваш от възможностите, които имаш. За ГЕРБ, черупката на света продължава да бъде затворена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тях червеното знаме роди ги

    14 3 Отговор
    Така ще е до като в България се назначават политици, близки НА ЧЕРВЕНИЯ ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ!
  • 2 Шалом

    19 0 Отговор
    Питали радио Тел Авив:
    Докога ще продължават зрелищата в България.
    Радиото отговорило:
    Докато има хляб ...
  • 3 Македонец

    12 0 Отговор
    Трябваше да мине малко време, ех какво са 10 години, че народа да види, че Бойко няма нужните качества за държавник. Хората бяха подведени гласувайки за добро ченге което ще изпълнява функция далеч по-голяма от възможностите му.
  • 4 патриотъ

    5 0 Отговор
    Най-неудачният премиер на България за последните 30 години.Той е бос не само във външната политика,но и във вътрешната и само арогантността и наглостта му го удържаха на влас толкова време.Хора,та той не може да свърже едно изречение правилно и освен глупости,друго не говори!Във вътрешната си политика е полезен само на циганите,като ни ги набута да ги храним!Срам и позор за България!