21 Септември, 2018 13:31 4 115 34

Те искат "белокожа Европа"

  • ислямизация-
  • националисти-
  • австрия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ислямизация? Не, благодарим!" Този плакат окачиха група млади австрийци на паметника на императрица Мария Терезия във Виена, след като с помощта на кран бяха забулили с никаб главата на 20-метровата статуя. Това се случи през есента на 2016 година.

Тази акция беше организирана от австрийския клон на така нареченото „Индентитарно движение", чиито членове често биват наричани „десни хипстъри". Идентитаристите са общоевропейско младежко движение, възникнало във Франция през 2003 година, като в последно време тъкмо австрийският клон задава тона на движението. Според Фарид Хафез, политолог от университета в Залцбург, идеологията на групировката е „модерна форма на расизма".

Срещу ислямизацията на Европа

Австрийските идентитаристи използват социалните мрежи, за да привлекат внимание към своите улични акции и да попаднат в полезрението на медиите. През април 2016 година активисти на движението се изкатериха на покрива на главната квартира на Зелените в Южна Австрия и разпънаха плакат с обвинение срещу политиците, че подкрепяли ислямизацията на Европа. Пак през 2016 десните хипстъри* нахлуха на една театрална сцена, където в спектакъла участваха бежанци. Идентитаристите разплискаха по сцената червена течност, подобна на кръв, и разпръснаха листовки с лозунга „Мултикултурализмът убива!". А един от лидерите на австрийските идентитаристи, 29-годишният Мартин Зелнер, нае плавателен съд с цел да блокира корабите на хуманитарните организации, които подпомагат мигрантите да прекосят Средиземно море от Либия към Европа.

През юли 2018 г. съдът в Грац оправда 17 членове и привърженици на организацията, които бяха обвинение в създаване на престъпна групировка и разпалване на омраза срещу мигрантите от Турция и срещу мюсюлманите. Това съдебно решение сякаш окрили идентитаристите. На следващия ден в Ютюб се появи видео с разговор между Зелнер и неговата американска приятелка Бритъни Петибон, видеоблогърка и активистка. И двамата уверяват, че тактиката на движението не е расистка. По възгледите си десните хипстъри в Австрия всъщност не се отличават особено от други крайно десни протестни движения, включително и от ксенофобската „Пегида" в Германия.

Идентитаристите се застъпват за хомогенна Европа с белокожо население. Те смятат, че континентът се превръща в „ислямска държава" и разпространяват заговорническа теория, според която на мястото на светлокожите европейци скоро ще се настанят мигранти от страните в Близкия изток и Африка. В основата на тази теория са залегнали изкуствено завишени статистически данни и неподкрепени с факти демографски прогнози. В действителност делът на граждани от трети страни в момента възлиза едва на 4% от общото население на държавите в ЕС.

Етноплурализъм?

Независимо от своите възгледи, идентитаристите се опитват да се отърват от клеймото „расисти" и да се разграничат от традиционните ултра десни. Тъкмо с оглед на това тези млади хора използват по-неутрална терминология. Мартин Зелнер, например, нарича себе си не „националист", а „патриот". Членовете на движението описват своята идеология като „етноплурализъм", нищо че тя всъщност цели разделянето на нациите и предотвратяването на масова миграция с цел да бъдела съхранена „европейската идентичност".

Идентитаристите прокарват и идеята за „обратна миграция". Зад този термин се крие желанието религиозните свободи да бъдат ограничени до такава степен, че на мюсюлманите да не им остане нищо друго, освен да се завърнат в страните си.

В Австрия популярността на идентитаристите расте в синхрон с нарастващото влияние на другите десни сили. През декември 2017 година дяснопопулистката Партия на свободата влезе в коалиционното правителство на консервативната Австрийска народна партия. Новото правителство вече поде инициативата да се намалят социалните помощи за чужденци, а за бежанците да се усложни процедурата за получаване на австрийско гражданство.

Колко голямо е влиянието им?

През 2015 година, в самия разгар на миграционната криза в Европа, в Австрия политическо убежище потърсиха около 90 000 души, а това доведе до нарастване на ислямофобията в обществото. Макар че броят на пристигащите бежанци рязко намаля, крайно десните партии продължават да раздухват страховете на обикновените граждани. Едно допитване на фондация „Бертелсман" от 2017 г. показва, че една четвърт от коренните австрийци не биха искали да живеят в съседство с мюсюлмани.

Германският политолог Манес Вайскирхер все пак смята, че влиянието на идентитаристите не бива да се преувеличава. Според него, в момента те не могат да повлияят на актуалната политика. В същото време обаче техните действия допълнително ни напомнят колко горещи са проблемите с миграцията и интеграцията, особено когато става дума за мюсюлмани, казва експертът.

*Хипстър - Според Уикипедия, това е термин, който дефинира съвременното схващане за субкултура, съставена от индивиди със средна възраст от 18 до 45 години, които често принадлежат към средната класа, различават се с независим начин на мислене, антиконформисти по поведение, деятели на контракултурата, почитатели на съвременното изкуство, почитатели на локалната инди рок музика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    23 1 Отговор
    Брайвик е истинския "идентитарист". Тия са "идентитаристи" мижи да те лажем.

    Коментиран от #14

  • 2 РЯЗАНО ЛИ Е

    46 4 Отговор
    МИНИМУМ 200 КМ ЗАД БОСФОРА !
  • 3 Иван4о циганина

    48 3 Отговор
    Какви 4%??? София е заприличала на Багдат!
  • 4 Хасан

    4 81 Отговор
    Бой по разни фашисти,националисти ,патриоти,лумпени и всякакви расисти...ние сме за шарена Европа..за отворено общество сме

    Коментиран от #5, #6, #8, #9, #27

  • 5 нормален

    57 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Ти си широко скроен. Отзад. И отворен.
  • 6 Салам Алеко

    31 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    И аз съм за шарена Европа! Пращайте кадърните на гурбет, пак вие си стойте в Анадола! Първо Азия да стане шарена, а после и Европа!
  • 7 Гейза

    23 3 Отговор
    Проблемът при подобни организации е че хората в тях са всъщност движени не точно от тези фактори, които те представят за главни, а напр. от желание за агресия сама по себе си, да се показват пред обществото, да се изтъкват и т.н.. Иначе безспорно има нужда от движения, които да са в противовес на безумното (или направо малоумно) самоубийство на Европа, провеждано от нейните лидери и подкрепяно от значителни, оскотели и загубили способността си да мислят маси. Орбан е един от тези, които биха могли да послужат за пример.
  • 8 vankata

    36 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    А дано щерките ти доведат судански зетьове.

    Коментиран от #10, #25

  • 9 vankata

    31 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Судански зетьове с черни рязани карабини. Хасане,току виж и ти ги яхнеш. Поздравявам те с песента на George Ezra-shotgun
  • 10 С танка та

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "vankata":

    Синовете. Да му доведат судански зетьове. Той е отворен. За зетьове. Судански.
  • 11 Делиорман

    3 21 Отговор
    Бяла кожа синеок светлокестенява коса турчин съм от сърцето на Делли Орман ах да Лудогорие или Магна Булгарика по римско време

    Коментиран от #26

  • 12 Делиорман

    2 21 Отговор
    Бяла кожа синеок светлокестенява коса турчин съм от сърцето на Делли Орман ах да Лудогорие или Магна Булгарика по римско време

    Коментиран от #15, #33

  • 13 no name no face no number

    31 0 Отговор
    Че Европа винаги си е била на белите, а дали и за в бъдеще ще бъде зависи от нас. Ако се допускат до власт ментално увредени личности подобни на ръководството на ЕС в момента нищо добро не ни чака
  • 14 ооо

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Брайвик ДА ИЗГНИЕ В ЗАТВОРА!
  • 15 Не понасям пуйки

    32 1 Отговор

    До коментар #12 от "Делиорман":

    Помака и той за турчин се е взел. ха ха ха ха ха

    Коментиран от #17

  • 16 вариянт Ь

    15 5 Отговор
    Винаги съм го казвал и пак ще го повторя-комунистическо-ислямистки боклуци.Крадливи търтеи.Обаче колкото и невероятно да звучи-идва им краят.
  • 17 Делиорман

    1 16 Отговор

    До коментар #15 от "Не понасям пуйки":

    Завидя ли ми на описанието знам знам ощетен си аиде отичаи в канала където ти е мястото

    Коментиран от #19, #20

  • 18 ванката

    22 1 Отговор
    тъкмо се бях притеснил че няма нормални хора в европа но ето че имало всеки трябва да си живее където му е мястото белите хора християни в европа а черните мюслита да си ходят в надолу след анадола инат си достатъчно територия !!!
  • 19 Не понасям пуйки

    18 2 Отговор

    До коментар #17 от "Делиорман":

    На кое да ти завидя бе помако? На осакатения малък червей ли? Не благодаря. Ако това беше нормално и необходимо то Господ щеше да ни създаде по този начин, а не след това да се режат вожи, но помашкия ти мозък няма да го схване.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Делиорман

    1 16 Отговор

    До коментар #19 от "Не понасям пуйки":

    Други аргументи имаш ли? Че тия не са актуални.

    Коментиран от #22

  • 22 Не понасям пуйки

    12 1 Отговор

    До коментар #21 от "Делиорман":

    Дреме ми за теб и мнението ти. Върви да пасеш козите че умреааа от глад, а след тях и ти.

    Коментиран от #23

  • 23 Делиорман

    1 14 Отговор

    До коментар #22 от "Не понасям пуйки":

    Личи си по настървено сърастното ти желание да се обясняваш без някой да те е питал
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шоо

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "vankata":

    Може и синовете му, що само щерките.
  • 26 Салам Алеко

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Делиорман":

    Ясно, босненско ти е семето!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дурхан

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Салам Алеко":

    Нека да сменим англосаксонския правиславен генотип
  • 29 ХанкоБрат

    14 1 Отговор
    Според гнусните либарални НПО-та, ООН-те, ЕК и техните либерално-комунистически говорители на европейският халифат – Меркели, Юнкери и Макарони, всеки, който не иска диви варвари да нахлуват в страната му, да го заколят, да изнасилят жена му и дъщеря му е необразован фашист.
    Който не иска да предаде страната си, за чиято свобода 99 поколения са проливали кръвта си и да я подари на варварските орди кроманьонци и главорези, според тези помияри-джендъри е фен на Путин.
    След като не им мина номера всяка държава да приема мигри без да се опъва, предлагат Фронтекс (белите каски), които ще са частна окопационна армия финансирана от Ротшилд да "охранява" границите - демек регистрирането и настаняването на африканци и араби да продължи.
    Стига сте ни лъгали, че Африка е пренаселена, защото населението и е по-малко от това на Китай, при това живеят на над 4 пъти по-голяма територия. Нигрите са бедни и гладни, защото са чудовищно мързеливи, безотговорни и никой в Европа не е длъжен да ги приема, храни или спасява.
    Стига сте ни лъгали, че Европа е "загубена" без тая измет, защото щяла да се стопи и изчезне. Европа е най-пренаселеният континент, безработните европейци са милиони, а с нарастване на автоматизацията в производството, ще стават и повече.
    Европа не се нуждае от още хора, напротив. Вместо либералните яловици като Меркел да дават милиарди на дегенерати и примати, може да подпомогнат европейските жени и семейства да раждат по 3+ деца. Вместо да ограбват и
  • 30 ХанкоБрат

    12 0 Отговор
    Вместо да ограбват и подлагат на геноцид своя топящ се демографски народ.
    Европейците мълчат и търпят, някои дори ръкопляскат на ООН маймунарника препълнен с примитиви, мразещи белите хора!
    Всеки един народ, поставен в положение на геноцид има право да се защити, включително с революция. Това е записано в декларацията за правата на човека в същото ООН. Така че мечтя за времето когато на такива мръсници ще бъдат изправени пред алтернативата - примка или куршум.
    В края на краищата, държава, която не наказва за измяната или предателство със смърт, не е държава !!!
  • 31 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    "Ханко Брат № 30" "....държава, която не наказва за измяната или предателство/то/ със смърт, НЕ Е ДЪРЖАВА !!!" В такива НЕДЪРЖАВИ желаят САЩ и Велика Британия да превърнат всичките евространи. И точно Меркел и Макрон са проводниците на тази политика, а Англия ловко се измъква от "евробуламача" и плюе по Русия - избивали си били предателите. А как се отнасят с предателите Англия и САЩ - дават им правителствени ордени и награди ??? Германия оттук-нататък ще сърба"попарата" която е надробила, а любимата Франция / нали съм франкофонче/ откровено започнах да презирам след последното световно първенство по футбол . Защо ли ? А сега и вой до небесата - Орбан / не Унгария, не унгарците/ определено Орбан не иска т.н. "мигранти" на територията на своята страна. Ще му отнемем гласа, ще му отнемем еврофондовете - къде се намира, че няма да приема ... как бяха..."рязани карабини" и"тарамбуки " ?!?!
  • 32 jaz

    3 0 Отговор
    Има полза от тях ,най голямата е че погнаха и турчолята.
  • 33 Хи их хи

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Делиорман":

    А ся се врътни из Анадола и виж родата ти дали е с твоя генотип и външни белези! Ще се учудиш, като видиш само герои от филма "Планетата на маймуните"!
  • 34 TeooGeoo

    8 0 Отговор
    Радвам се , че още има нормални в Европа.Черните в Африка , арабите по родните места , обратно.Там да изповядват каквато и да е религия , но не тук!