Last news in Fakti

24 Септември, 2018 14:11 1 684 14

Нужно е уважение към падналите за идеи

  • европа-
  • фашизъм-
  • терор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък в Европа се говори за надигащ се фашизъм. У нас го правят същите интелектуални кръгове, които години наред отричаха в България да е имало такъв. Те кълнат Орбан, AFD ("Алтернатива за Германия", бел.ред.), но премълчават 23 септември 1923г. На днешната дата избухва първото в света антифашистко въстание.

През юни същата година превратаджиите отрязват ушите, скалпа, а сетне и главата на министър-председателя Стамболийски. Десницата се разправя с оранжевата гвардия на земеделците.

Комунистите въстават срещу фашисткия преврат чак през септември 1923г. и са смазани. Ще бъдат преследвани в следващите 21 години.

Певецът на въстанието, експресионистът и симпатизант на левицата Гео Милев е удушен с тел, а тялото разпознато по стъкленото око, открито в масов гроб в Илиенци през 50-те.

През 1944г. комунистите побеждават, но терорът продължава. Палачи и жертви разменят местата си.

И отново на днешната дата, през 1947г. е обесен Никола Петков, земеделски водач и лидер на демократичната опозиция.

Нито аритметиката на жертвите, нито патосът ще изравнят сметката в нескончаемото българско братоубийство (физическо и морално), ако го разглеждаме през призмата на идеологиите. Нужно е уважение към падналите за идеи, към своята и чуждата болка и памет за общото минало. Твърде сложно, за да бъде манихейски прочетено."

Припомняме, че през миналата седмица държавният глава Румен Радев подкрепи Инициативния комитет за национално единение, който пледира за историческо помирение. Комитетът се оглавява от историка акад. Георги Марков, а зад инициативата застанаха 32-ма общественици и интелектуалци.

"Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес", заяви президентът Румен Радев след срещата с представители на комитета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските мекерета

    4 21 Отговор
    Като Христов по принцип са антибългари национални предатели, така, че е много спорно да им се дава трибуна за пропаганда на антибългаризъм.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фронт

    4 4 Отговор
    Падналите за идеи... Не е маловажно все пак за какви идеи. Но всъщност мисля, че по скоро въпросът да се реши като се направи така, че да не се налага да "падаш", дори и идеите ти да не се осъществят.
  • 4 Oт Деветинци

    19 1 Отговор
    Дядо ми хранел партизаните преди девети. Става дума за Карнобатския край. Преди девети много бой е ял и си го е заслужил, но най-много ще помня думите му за събитията след девети. "Моето момче, като не си дадох доброволно земята в ТКЗС, ме биха много в кауша, а най-много ме би този, дето ме би и преди девети.
  • 5 Само питам

    9 9 Отговор
    Това русофилско недоразумение Христов защо не спомене, че един от участниците в преврата на 9 юни 1923 година е Кимон Георгиев.. "превратаджиите отрязват ушите, скалпа, а сетне и главата на министър-председателя Стамболийски. Десницата се разправя с оранжевата гвардия на земеделците."
    Същият представител на "десницата" участва в преврати те на 19 май 1934 и 9 септември 1944 година. Бил е верен съюзник на БКП, министър председател в периода 44-46 година и неизменен народен представител да смъртта си. На за какви идеи може да става дума в неговия случай?
  • 6 матейко

    12 1 Отговор
    От тези коментарии по горе ми става ясно че в България ПОМИРЕНИЕ никога няма да има Така е било и така ще е
  • 7 Първан

    6 5 Отговор
    1923 г. и фашизъм .

    Коментиран от #8

  • 8 Историк

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Първан":

    На 23 септември 1923 година руските агенти Георги Димитров и Васил Коларов, поведоха хората и вдигнаха бунт по поръчка на Москва. А след това си спасиха кожите бягайки през Сърбия за Русия, оставяйки подведените бунтовници на произвола на съдбата. И това същество Христов ме превъзнасяше тази дата!!!!????
  • 9 не че нещо ама е така

    3 3 Отговор
    Уважение към хората с идеи! Към тези паднали, заради идеи също. Ама да избиваш, заради подобни идеи какво уважение?!?
    п.п. първото антифашистко въстание в страна, в която никога не е имало фашизъм и после българите били много умни. Били са, ама кога точно???
  • 10 Малък гений

    5 2 Отговор
    През 1923 г. фашизмът още са го измисляли италианците, ама ние вече сме се борили с него.

    Коментиран от #12

  • 11 ZZZ

    5 0 Отговор
    Според новите тълкувания на този период от историята такова чудо като "фашизъм" е имало единствено в Италия, дори в Германия не е имало "фашизъм" . Това не се оспорва дори от еврейски историци!
    Ама ние тук термина"фашизъм" си го превърнахме в някакво клише (без да осъзнаваме, че той означава конкретно нещо) и ги употребяваме където ни падне.
  • 12 Да де ама

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Малък гений":

    Големи Гении виждащи в бъдещето ( като Г.Димитров например)
    са можели да се борят с неща дето все още не са се случили.
    Само дето с алкохолизма си ( дето вече се е бил случил) Димитров не е успял да се пребори. Та от там му е прякора Гошо Мастиката.
  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Законът за Защита на Държавата е гласуван през януари 1924 год. Същият януари влиза в сила. И с четири поправки действа до 09.1944 год. Приет е по предложение на правителството на Демократичният сговор с мин.председател Ал. Цанков. Комунистите го "вдигаха и слагаха" като "кръволока Цанков ". Мусолини взема властта в Италия след "Походът към Рим" през октомври 1922 год. От тогава Италия е фашистка държава. И понятието "фашизъм" е ясно на прогресивния свят.Чудно ми е ,как все още и днес има хора, които не могат да го проумеят?? Комунистите вдигат със закъснение т.н. Септемврийско въстание ,защото до последно са се разграничавали от БЗНС на Ал. Стамболийски. Когато оная с косата започва да коси и тях- чак тогава се усещат! При приемането на ЗЗД след три месеца Гео Милев пише: ".......днешните управници на България измислиха чудовищния Закон за "защита на държавата" - за да уморят всичко, дето не умира " И атентатът през 25-та година окончателно развързва ръцете на убийците. Осемнадесет години по-късно мобилизираният от запаса учител подпоручик К. Йорданов командва разстрела на 18 човека от с. Ястребино , Омурташко в ч. и 6 /шест/ деца до 12 годишна възраст. На същият убиец/ близък роднина на големият демократ и посланик на РБ в Македония А. Йорданов/името бе на паметна плоча през НДК, като жертва на комунистите. Убиват го след 09.09.1944г. ! Паметник ли да му издигнат в Ястребино ??? Правилно е написал И.Христов - след Девети септември " палачи и жертв
  • 14 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ......разменят местата си." Ако България не е била фашистка /хитлеристка/ защо янки и ингилизи бомбардират София, Враца, Казанлък, Дупница и др, избиват по-вече от 4200 човека , а близо 5000 са сериозно ранени? И след 09.09.1944 г. какво очакват Б.Филов и неговите министри. А участникът в три преврата К.Георгиев не е комунист , а обикновен нагаждач, мин.председател на България от Отечествения фронт и нужен на комунистите до окончателното завземане на властта по всички линии до 1946 -та година .