Last news in Fakti

26 Септември, 2018 13:03 1 950 26

Асланов: Кабинетът е изчерпан, но няма гняв, който да извади хора на улицата

  • юрий асланов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Юрий Асланов, социолог и управител на социологическа агенция АФИС, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

- Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата. Това показват данните от последното национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от агенция „Афис“. Какъв политически сезон ни очаква? По темата ще разговаряме със социолога и управител на „Афис“ Юрий Асланов. Въпреки нетолкова горещото лято у нас, политическото си беше горещо. Какви са оценките на българските граждани?
- Оценките за заобикалящата действителност във всички направления, особено в икономически и социален план, се влошават. Разбира се, влошаване винаги сме регистрирали в началото на есенно-зимния сезон по обясними причини. Лятото е свързано с по-висок оптимизъм. Но някак си по инерция от политическото лято, това влошаване е по-динамично и по-рязко. Това не е основната причина, заради която правим този извод, че правителството навлиза в най-критичния си период.

- А коя е причината?
- Основната причина е, че данните показват нарастваща подкрепа в полза на идеята за промяна, което се изразява в най-различни направления, в т.ч. и в рязко увеличение на дела на хората, които вече поглеждат към възможността за предсрочни парламентарни избори, т.е. за смяна на властта. Това от една страна. Второ, динамиката на трендовете от началото на годината показват, че е възможно в този политически сезон да настъпи такава промяна поне на ниво обществено мнение. Разбира се, това още не значи, че ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, тъй като опозицията все още няма такава подкрепа, че да наложи подобен развой на нещата. Но през пролетта на следващата година, така или иначе, има насрочени избори. Те по същество са национални, макар и за Европейски парламент. Всичко това ще увеличава политическото напрежение, което и без това не е ниско. И в съчетание с, както казах, нарастващите страхове и безпокойства за развитието на икономиката, може да доведе и до социални напрежения, които да се трансформират и в допълнителни политически. Към този момент е трудно да се правят точни прогнози, защото голяма част от тези динамични протести, все още са на латентно ниво. На ниво недоволство, на ниво страх. Все още няма признаци на гняв, който да извади хора на улицата, да превърне енергията в масови протести. Но това може да се случи във всеки следващ момент.

- Какво се случва с дистанцията между основната управляваща партия ГЕРБ и опозицията БСП?
- Дистанцията е вече в неразличими статистически стойности. Това не се дължи на прилив на гласове за БСП, защото има отлив на избиратели от парламентарно представените партии. Т.е. има някакво увеличение на апатията. Това се дължи главно на много резкия отлив от подкрепа за основната управляваща партия ГЕРБ, но и за коалицията „Обединени патриоти“, която е в състава на управляващото мнозинство, от една страна. От друга страна, много интересни са под електоралните оценки вътрешно, в коалиционен план, специално за коалицията „Обединени патриоти“, защото там очевидно, а и това няма нужда да се обяснява дълго, предвид на непрекъснатите разправии, скандали, да го наречем, между коалиционните партньори. Там се забелязва някакво пренареждане на силите и в този смисъл онези от партиите от коалиция „Обединени патриоти“, които по-активно са представени в изпълнителната власт, понасят в по-голяма степен негативи, отколкото сравнени с партия „Атака“, която на този етап, като че ли минава между капките, незасегната от кризата на доверие. Което е интересен феномен и най-вероятно ще трябва да се проследява и бъдещото развитие на този сюжет, на тази интрига по начина, по който тя се развива, защото голямото изпитание пред „Обединени патриоти“ е дали до европейските избори ще успеят да се задържат единни като коалиция и да запазят шансовете си за участие в разпределението на мандатите за Европейския парламент.

- Господин Асланов, очаквате ли настоящите промени да подобрят работата на кабинета, вие наблюдавате процесите, ще има ли и други такива промени?
- Може да се очаква обрат в масовото отношение към правителството, ако то предприеме стъпки в някои направления, по които обществените очаквания са извънредно високи. Но проблемът тук е, че позитивни новини от правителството не се очакват от мнозинството от гражданите. Като че ли те вече са приели, че това правителство е с изчерпан ресурс на доверие. Което се отразява на доверието в останалите институции на властта и най-вече по отношение на най-върховната институция Народното събрание, което за първи път е с най-ниско доверие. Това не е всичко.Недоверието в Народното събрание за първи път е по-високо и в сравнение със съдебната власт и прокуратурата, които обикновено са били на дъното на класацията в общия ранг на подреждането на основните институции на властта. Кои са тези направления? Най-масовото безпокойство е от ръста на инфлацията, с която започна политическият сезон, особено по отношение на цените на основни потребителски стоки от първа необходимост, заедно с очакванията за повишаване на сметки за режийни разходи като ток, парно, вода и прочие. Това увеличава масовите страхове и безпокойства. От друга страна, въпреки оптимистичните данни на статистиката за развитие на икономиката, виждаме че проблемът с безработицата и доходите не излизат от дневния ред като най-важни въпроси и за България като цяло по оценка на хората, и като лични проблеми. Това от една страна. Второ, виждаме придвижване към челото на класацията на проблемите много мощно от началото на годината, проблемите със здравеопазването като цяло и със здравето на хората. Правителството може да произведе положителни новини, но действията са точно в обратна посока,защото да кажем от въпросите по отношение на здравеопазването, които се ползват с най-висока подкрепа, идеите за промяна на системата на здравеопазване, нито една не се предлага от правителството. Напротив, от правителството под формата на идеи за реформи се предлагат точно най-непопулярните идеи. Така че от една стандартна теория е възможно да се спре този срив, тази негативна тенденция, но очаквания, че това ще направи правителството няма, обществени очаквания.

- В тази връзка, има ли възможност електоралната картина да бъде разместена?
- Във всеки следващ момент тя може да бъде разместена - електоралната картина. Разбира се, не по начина, по който в минали години това се случваше внезапно под формата на проява на нови политически проекти, на чудотворци, които изведнъж се появяват и за кратко време бележат моментен успех. Това като че ли по-скоро не е възможно и това не се очаква. Но е възможно да настъпи разместване в подреждането на останалите политически сили.

- И според вас няма терен за проява на нов антисистемен играч в политиката, така ли?
- Към този момент няма, което означава че в следващите няколко месеца не е възможно да се появи. Поне до края на годината това не е възможно. Поне данните от проучването на общественото мнение показват това.

- Господин Асланов, в сравнение с предходни месеци и години, какво ви прави най-силно впечатление от последното изследване?
- Най-силно впечатление ми прави влошаването на масовите оценки за развитието на икономиката, което не кореспондира с официалните информации, с бюлетините на официалната статистика, от една страна. А на мен лично ми прави изключително впечатление големият дисонанс, големият контраст между това, което правителството отчита като свои постижения и одобрението на мнозинството от гражданите, което е просто на другия полюс. Такъв е случаят по два въпроса – единият е за оценката за качеството и достъпа до здравеопазване и качеството на здравните грижи в България. Вторият такъв случай е с оценката на качеството на пътната мрежа. Нещо, което не кореспондира с официалните отчети и оценки на правителството, оценките на гражданите са просто диаметрално противоположни.

- Какво е вашето мнение за нападките между премиера и президента?
- Те пращат лош сигнал към гражданите, объркват ги. Това влияе по-скоро на увеличаващото се недоверие в институциите на властта, но като че ли президентът остава имунизиран от тази криза на доверието, защото той продължава да се ползва с висок рейтинг. Недоверието към него е пораснало, но все пак доверието е много по-високо, отколкото в правителството и в другите основни институции. Той е в началото на класацията. Така че тези престрелки и нападки, освен че са безполезни, както казах, те пращат много лоши сигнали за криза в отношенията между институциите към избирателите. От една страна е така. От друга страна, те не подобряват положението на управляващото мнозинство. Може би самостоятелно не го влошават, но във всеки случай не влошават отношението към президента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aaaaaaaaa

    17 6 Отговор
    Само като му видиш името и знаеш какво ще каже.

    Коментиран от #14, #18

  • 2 Боко Мазника от БРЕГ

    23 10 Отговор
    Сбъркана ценностна система и сбъркано разбиране за избора на Смешника Бойко Борисов. Затова и цялата държава е сбъркана. Но от нас зависи, да си я подредим. Поне все още не са ни отнели изборите. Мъдро е, в тази ситуация да се запитаме:
    Къде е опозицията, дявол да го вземе???
    Защо опозицията само мрънка по форуми и пред микрофоните???
    Защо опозицията не напуска парламента???
    Защо опозицията не извежда хората си на улицата???
    Какво още трябва да се случи, за да се събуди опозицията???
    А къде е опозицията извън парламента???
    Има ли я опозицията или е само в фейсбук творение???
    Защо недоволни има, а протестиращите са-малко???
    Или опозицията се уплаши, от репресиите на полицията от ГЕРБ и ОП???
  • 3 Грую

    0 6 Отговор
    По-скоро почерпен с власт и пиян!
  • 4 Боко Мазника от БРЕГ

    18 9 Отговор
    Ако медиите не бяха слугинаж на смешника Бойко Борисов, отдавна щяхме да сме го забравили смешника Бойко Борисов!!!!! Смешника Бойко Борисов си има платени социолози и политолози!!!!! На смешника Бойко Борисов му дават всяка година по няколко милиона, за да си купува изборите!!!!! Смешника Бойко Борисов си има партии, които уж са самостоятелни, а всъщност са негови филиали. Хайде народе излизайте и вземайте съдбата в ръцете си!!!!! Боко и Цветанов в затвора!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 5 боции крадеции тиквун

    16 2 Отговор
    власт се дава само с кръв оставки много но пародийни а не истински всички политици сме от един отбор и ще се менкаме заради раята да си мисли че има избор
  • 6 патриотъ

    13 10 Отговор
    Тоя кабинет и лицето Борисов са вредни за България и колкото по-бързо се махнат от властта,толкова по-добре за държавата и народа!И въобще парламентарното управление не е за нас,защото не сме узрели за такъв вид управление.Резонно е тогава да се направи референдум за формата на управление и народа да си каже думата.Президентското управление би било по-подходящо според мен,но до този пост трябва да се допускат хора с морал и мислещи за народа и държавата.Сегашният президент се ползва с доверието на голяма част от народа и може би е подходящ.Но трябва да се въведе и съдебна отговорност за лицата в управлението на държавата при действия,противоречащи на законите и интересите на държавата!
  • 7 Шоо

    8 3 Отговор
    Социолог-партиец е като дървено желязо.
  • 8 Шляхтиц

    8 6 Отговор
    Кой си ти циганино, за да даваш оценки?????????????
  • 9 ЗАЩОТО

    13 3 Отговор
    НЯМА АЛТЕРНАТИВА , ИМА САМО ПРОДАЖНИЦИ Я ЩЕ СЕ ЦЕЛУВАТ С ДПС, ИЛИ ЩЕ НИ ДЪРПАТ КЪМ БЛАТОТО НА ДРУГИТЕ НИ ПОРОБИТЕЛИ ?!
  • 10 bbb

    6 2 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува!!!
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 5 Отговор
    Горкият Асланов, толкова е изпосталял от глад за власт...
  • 12 Така де

    15 3 Отговор
    Хората не излизат по 3 причини: 1вата/ страхливи са и знаят да се перчат само пред по-слабите физически ; 2рата/ прости са и не знаят какво разумно да поискат ; 3то/ мързеливи са и очакват някой друг да свърши тежката работа. Говоря за софиянци, защото в провинцията има още един четвърти проблем - София е далеч и нямат пари за превоз и нощувки
  • 13 Така де

    15 4 Отговор
    В БГ може да има единствено протест като този през 2014 година, в която 70% бяха платени тролове, чиновници и роднините им симпатизиращи на партия ГРОБ, членове на Герб и Атака, членове на чужди НПО-та и техните близки. Другите 30% бяха заблудени овци, мислещи си , че стане промяна

    Коментиран от #23

  • 14 Бай Митьо

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "aaaaaaaaa":

    Само като му видиш 1-вото име и ти става ясно-син на дългогодишни БКП активисти,сигурно е учил в СССР или най-малко е работил там по Партийна линия.Аман от гнусотии.
  • 15 Сава Муткуров

    12 6 Отговор
    Комунягата Асланов , се изхожда по въпроса. Браво . да живей!
  • 16 Дивака

    9 3 Отговор
    По грозна и противна личност не бях виждал.
  • 17 1234578

    5 3 Отговор
    Този Асланов, заедно с БСП, ДПС, „ГЕРБ“, „АТАКА“ ... е основна част от политическото статукво в България. Всички изброени са еднакво виновни за мизеруването на повечето българи и липсата на справедливост у нас. Тези няма да „оправят“ България, защото са облагодетелствани от тази сегашна система и ще продължават да се облагодетелстват, ако тя се запази. На България и е нужена нова система на управление, нови хора нямащи нищо общо с досега управлявалите ни БСП, „ГЕРБ“=Борисов, ДПС=Доган, НДСВ=Сакскобургодски, СДС, „АТАКА“=Сидеров. Вече 30 години се вижда, че така конструираната „държава“ не работи за хората, а работи за шепа мошеници.

    И журналистите сте част от проблема, защото не изобличавате мошенижците, не показвате алтернатива на хората, не предлагате алтернативни решения. Само прислижвате на статуквото. Ако имаше истински журналисти щяха да го притиснат сериозно този Асланов с неудобни разобличаващи въпроси. Та да се чуди в коя дупка да се скрие доживот и никога повече да не се изявява публично. Това да ни се предаваре, какво е казал еди кой си мошенник от статуквото не е журналистика, това е прислужване. По нищо не личи в България да има истински журналисти. Българските журналистите са едни слузести безгръбначни плужеци. Нито задават неудобни въпроси, нито пишате интелегентни статии. Само препредавате, което им се каже от „ сивите господари“ на България.
  • 18 Кънчо Мънчеф

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "aaaaaaaaa":

    Кабинетът наистина е изчерпан , около нова година очаквам гладните хора да излизат на улицата.
    Просто мизерията се вижда много ясно на всякъде , и някоя искрица на недоволните и нещата могат да излезнат от контрол.
    Все пак БЪЛГАРИЯ не унгария или която и да е от бившите соц страни.
    Никаде по европа няма глад и мизерия , а тук ?
  • 19 Наблюдател

    6 4 Отговор
    Гняв има, ама хора няма, кой да излезе , децата и пенсионерите ли, преврат трябва ама те и полиция и военни са все под един капак
  • 20 нека !

    9 4 Отговор
    асланов- комунистическа подлого
    гадно ли ти е, че скоро няма да си във властта - гадно ти е!
    нека !
  • 21 onq s konq

    11 6 Отговор
    Силнонаклоненият към Русия Асланов/биографията му е многозначителна/ ползва 2 "основни опорни точки":1/ Цитира агенция "Афис",според която разликата БСП-ГЕРБ е около 1,5% в изборния рейтинг.Не стига това,ами той не е доволен ДОРИ и от тая разлика и я характеризира като "Допустима статидтическа грешка",т.е. Я ЗАЛИЧАВА ИЗОБЩО.А КАК ще коментира въпросната разлика между ГЕРБ и БСП СПОРЕД "СОВА ХАРИС" от оня ден,според която пък агенция разликата е 4,1%?!Като се има в предвид,че това не е някаква "моментна" и емоционална разлика,а СТАБИЛНА И ТРАЙНА ВЪВ ВРЕМЕТО?2/Асланов говори за "обществени настроения" ,обърнати към ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ,Т.Е. към смяна на властта.и ДА ОБЯСНИ АСЛАНОВ :Как си позволява да заблуждава "на дребно" целокупния бълг избирател ,че ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВОДЯТ ДО СМЯНА НА ВЛАСТТА и не е ли възможен вариантът ЗА ЗАТВЪРЖДАВАНЕ НА НАСТОЯЩАТА ВЛАСТ ДОРИ ПО ПО-КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН от предвидения в Социологическите проучвания?Единствено прав е,че "НЯМА ЗЛОБА" за негово съжаление.Няма,АМА ИМА...у такива като мен,които МНОГО МРАЗЯТ РАЗНИ РУСКИ ОТРЕПКИ ДА ГИ ПРАВЯТ НА КАНАРЧЕТА!!!
  • 22 Арманд Хамър

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Боко Мазника от БРЕГ":

    Мълчи бе Мазник .Медиите слугинаж на Боко . Като гледам тук как сте се разпасли и бълвате змии и гущери , лъжете и мажете ,ще ми говориш за слугинаж . Слугинажът е към червените олигарси , Бсп и ДПС свинките , ченгетата , келнерите от ДС , Библиотекарите , криминалните ,мародерите. Я виж даже и статии тип ненаучна фантастика , Боко поискал 50млн и други глупости. Газ пикаете вий ,че изтървахте Борисов ,докато уж се бъзикахте с него. Ама той се оказа корав и ви го натътрузи. Даже уж вие да му се подиграете ,че 2 пъти абдикира от властта , той ви се подигра ,щото 2 пъти ви дава властта ,а пък вие некадърни БСП_ДПС мародери нищо неможахте да направите с нея .Само дето разбъркахте България. Бойко е пич не го интересуват никакви пари и на вас вие обидно ,щото вие сте сребролюбци. Бойко го интересува голямата политика и желанието да е сред големите на деня. Да може да си правим майтап с това ,но толкова . Конграчулейшънс комунета!
  • 23 ГОСТЕВ

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Така де":

    НАЙ-ТОЧНИТЕ И ИЗЧЕРПАТЕЛНИ КОМЕНТАРИ ,КОЛЕГА...ЕВАЛА ЗА КОЕТО...👍👍👍
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кико

    7 1 Отговор
    Юрий Асланов, социолог и управител на социологическа агенция АФИС. Добавете - член на изпълнителното бюро на БСП.На всички ни е ясно,че меракът на Курнелия и тези около нея, са служебно правителство на Радев и крадене през това време,колкото може повече.
  • 26 Ядеитн

    4 1 Отговор
    През дедовия ми е кой ша управлява. Богатите па ша са добре, беднотията па ша го духа. Тъй е откакто свето го има