Last news in Fakti

28 Септември, 2018 09:14 5 980 14

Кой помпа цената на петрола?

  • петрол-
  • нефт-
  • бензин-
  • санкции

Кога ще падне историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" от $140,73 за барел, регистриран на 3 юли 2008 година?

Кой помпа цената на петрола? - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на есента петролът поскъпва на световните борси. Ако някои експерти смятат, че това е нормално седмици преди да дойде зимата, то други анализатори се страхуват, че заплетен световен гамбит дърпа нагоре цените на черното злато.

Нефтът отбеляза нов 4-годишен ценови връх,

след като ОПЕК и негови ключови съюзници като Русия не пожелаха да увеличат производството.

В същото време на 4 ноември влиза в сила вторият пакет от санкции срещу Иран, наложени заради ядрените амбиции на Техеран.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че иранският износ на петрол се е свил с около 500 хил. барела.

Мнозина анализатори очакват, че след 4-ти ноември може да се очаква намаляване на предлагането на петрол на световните пазари с между 1 милион и 1,5 милиона барела дневно.

Президентът на италианската енергийна компания „Ени“ Клаудио Дескалци предупреди, че в добива на петрол от години се изпитва недостиг на инвестиции и развитие на нови мощности. Според Дескалци ОПЕК има твърде малко възможности за намеса на пазара.

$90 или $80 за барел – това е дилемата

През последните седмици петролът показа ясни индикации, че границата от $80 за барел не е проблем за преодоляване. В момента някои анализатори пресмятат кога ще падне психологическата бариера от $90 за барел. В понеделник петролът сорт Брент удари $80.93 на Лондонската борса. Това е рекорд от ноември 2014 г.

Съоснователят на Mercuria Energy Group Даниел Йег смята, че цена от $100 за барел можем да видим още по Коледа.

От своя страна Бен Лакок от Trafigura Group очаква по Рождество все пак нефтът да се търгува за $90 за барел. Психологическите $100 за барел все пак може да са факт в първото тримесечие на 2019 г.

Не 4-ти ноември, а 6-ти ноември е ключовата дата

за ръста на цените на петрола. Ако на 4-ти ноември влиза втория пакет от санкции срещу Иран, но на 6-ти ноември в САЩ се провеждат междинни избори за Конгрес и Сенат.

При победа на демократите, то президентът Доналд Тръмп ще има по-малко възможности да води самостоятелна политика в Близкия изток и да разпалва търговска война с Китай.

Петролът от Кувейт може да задържи цените?

Не трябва да се пренебрегва така наречената "неутрална зона" - район от петролни залежи между Саудитска Арабия и Кувейт. От 2014 тя не се използва, но може да придобие първостепенно значение, когато санкциите на САЩ блокират износа на ирански петрол. Двете гигантски полета от тази зона, са потенциално способни да предоставят на пазара около 500 хиляди барела на ден. Добивът на нефт може да бъде възобновено през декември, след като по-рано тази година Саудитска Арабия и Кувейт успяха да уредят политическите разногласия около този регион.

Енергийните анализатори тайно залагат кога ще бъде детрониран историческия максимум за "кошницата на ОПЕК" от $140,73 за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 викай како

    8 30 Отговор
    е как кой бе
    много ясно кой Бойко нали е ортак с шефа на лукоил !
    айде кака да вика оставка и за това
    айде како КУРни това е твоя шанс - оставка оставка
    викай како - свиквай всенародни митинги и протести !!!!
  • 2 Гост

    65 2 Отговор
    И какво излиза, сащ си точат петрол за без пари от близкия изток, а който не иска да си играе с тях му налагат санкции на износа. С две думи искат да държат и хляба и ножа.

    Коментиран от #3

  • 3 мдам

    32 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Вигнаги е било така. Ако не им харесва това което правиш си намират извинение.
  • 4 Русенец

    27 10 Отговор
    Петрола ще върви нагоре и цената от 150щ.д. от 2007г. го доказва. Трябва да сме луди да разчитаме само на петрола и газта и спешно да завършим Белене !
    С вдигането на петрола се плащат разходите на Руснаците и САЩ за войната в Сирия !
    Европа скоро ще стане енергийно ГЕТО и това ще накара Германия да излезе от ЕС !

    Коментиран от #12

  • 5 ванката

    28 6 Отговор
    много е прост отговора на заглавието докато има сащ петрола ще поскъпва...
  • 6 Да го кажем направо.

    32 4 Отговор
    Как кой...САЩ помпа цената..та да им върви шиистовият газ. При цена на петрол над 80 $ -втечненият им газ става рентабилен за добив. Защото американската икономика не може да издържи само на доходи от военната промишленост-трябва и друг сектор от икономиката да им заработи--и без това са потънали в дългове...
  • 7 Димов

    17 5 Отговор
    Дори да направят ДВГта, горящи наполовина по-малко, и потреблението на петрол да намалее наполовина, цената пак ще се вдигне. Шейхът е свикнал да получава по 1 млрд $ на година. Като не ги получи от 100 млн барела, ще вдигне цената и ще ги получи от 50 млн. Дори ДВГ да бъде изместено от електромобила и никой да не ползва петрол, шейхът просто ще се преориентира към производство на ел енергия, и пак ще държи най-ценният и търсен ресурс, и ще определя цената му. Това малко съсловие от монополисти, които са 1% от населението на света, правят струват винаги да са на върха и ТЕ да държат и хляба, и ножа.
  • 8 Монтреал

    16 0 Отговор
    Дига се, но догодина като ни удари кризата ще падне под $50/bbl
  • 9 Иво

    7 15 Отговор
    Daimler, BMW и VAG като се събраха на една кръгла маса и обсъдиха бъдещето на дизела и договориха това-онова като например размерите на резервоарите за AdBlue - тях ги нарекоха престъпници и ги глобиха с милиарди. Резака Путин като се събере на кръгла маса със братчедите си арабски резаци и като се наговорят да намалят добивите на петрол, за да се увеличат цените и да печелят повече... тогава тях няма кой да ги хване за оная работа и да ги ошмули с няколко стотин милиарда за картелни договорености, които ощетяват потребителите. Има нещо сбъркано в този свят.
  • 10 ежко бежко

    15 2 Отговор
    Отново някой си проветрява устата !!Не ни трябва нефт,сондите да се запушат!!!!Колите да не се карат!Дон Кихот мечтае за вятърни мелници!
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 4 Отговор
    Реално цената се помпи от яколко мощтни компа на уолстриииййт
  • 12 не че нещо ама е така

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Русенец":

    бе какво Белене, бре? и какво енергийно гето? Ти имаш ли идея каква е печалбата на АЕЦ Козлодуй за последните 12 години? Има, няма 1 млрд. лева. А живота на един нов реактор и цената при тоя темп ще го изплатим ама лани!!! Само соларни панелчета на всяка керемидка и сме си решили проблемите пък и ако си направиш труда да сметнеш ония 20 млрд. за Белене ако се дадат за соларки ще имаме даже и икономия ;)
  • 13 Да благодарим на Б.Б.

    11 1 Отговор
    В момента в Кушадасъ дизела е 1.73лв. или 6.19 турски лири. Газта е 3.10 т.л.

    Коментиран от #14

  • 14 123

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да благодарим на Б.Б.":

    Аме пич, на теб не ти ли е ясно че турция вкарва директно от Иран, за това Тръмп е толкова наточен да ги напъха в миша дупка, защото само те не му играят по свирката. Когато петрола беше 50-60 долара за барел именно Тръпм направи конфликта защото нито в Щатите нито в Европа беше изгодно петрола да е толкова нисък, поне не следващите 40-50 години и именно това подкопаваше основите на залегнали планове за бъдещето. Сега именно Ердоган обяви в прав текст, че каквото и да прави Тръпм него не го интересува и той ще продължи да си търгува с Иран. Къде в цялата тази сложна политическа обстановка и игра на толкова големи играчи слагаш ББ, какво разбира и какво влияние има клетия човек на една супер бедна страна като България, нищо ама абсолютно нищо не може да направи.