5 Октомври, 2018 09:44 26 977 73

На всички им писна от Македония

  • македония-
  • референдум-
  • ес-
  • нато-
  • зоран заев

Югозападните ни съседи вече са сами, но не сами срещу всички, а сами срещу себе си

На всички им писна от Македония - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помните ли онзи стар виц от времената на социализма? За хипопотама, който бил затънал до шията в калта. Всъщност, май не беше точно кал, но поне цветът съвпада! Важното е, че хипопотамът искал още и още от същото. Е, този виц е особено актуален в момента. Действието в него се развива зад югозападната ни граница.

Няма такава държава като Македония. Безкрайна поредица от управленски гафове, политически абсурди и балканско твърдоглавие. Държавата, която все по-малко хора държат да виждат на картата, сама „пали” спасителните мостове и се носи към унищожението. Лимитът на доверие отдавна е изчерпан. Македония се отдалечава с всяка минута от набелязаните цели и няма сигнали на някой да му пука особено.

Управляващите не правят почти нищо, с което поне да опитат да сплотят разделеното общество. Или да променят неотстъпчивостта на съседите си по спорните теми. Нещо повече, македонците успяха да се скарат с абсолютно всички. И днес са сами. Но не сами срещу всички, а сами срещу себе си.

Днес Скопие е в центъра на събитията. За пореден път. Въпреки уроците от миналото, балканските страсти в македонски вариант отново предизвикаха струпване на буреносни облаци по и без това неясното небе над Скопие. И този път обичайната теза за „външния враг” не работи. Няма актуални критики на Брюксел или пореден ултиматум от Гърция. Проблемът е изцяло вътрешен. Какъвто всъщност винаги е бил. И този път македонците трябва да бъдат оставени да се оправят сами, защото очевидно не искат и не позволяват на друг да им помогне. А желаещи не липсваха. Но няма как да помогнеш на някой, който не иска.

Противници на споразумението с Гърция за името празнуват резултатите от референдума - Скопие, 30.09.2018 година

Да погледнем политическата карта на Балканите. На запад са Албания и Косово, с които Скопие е на нож. На север сърбите имат свои проблеми и едва ли им пука за драмите на Македония. Нищо, че за много от тях грехове носят точно в Белград. На изток – България. Там всичко приключи още преди да започне. Българското доверие към Македония се изчерпа през лятото на 2006 г. Скопие не просто отхвърли подадената ръка, но и сам си създаде изкуствен враг. На юг – Гърция. По-добре изобщо да не питам.

На Европа определено й писна от Македония. На всички им писна от Македония

В Брюксел си имат предостатъчно проблеми и нямат нужда от нови. От ЕС и сега очакваха с подчертан интерес референдума на 30 септември. Въпреки че случващото се на него можеше лесно да се пророкува. Този път нямаше насилие и фалшификации по време на процеса на гласуване, имаше липса на гласуващи. И референдумът вече нанесе още един твърде сериозен удар върху перспективите за членството на Скопие в ЕС и в НАТО.

Проблемите на македонските държавници с гръцкото вето вече се допълват от острото възмущение, което се породи на запад, от видното и недопустимо отсъствие на желание и воля за промяна. Вредата върху имиджа на страната е огромна и този път може да се окаже непоправима. От тази гледна точка изглежда твърде вероятно ЕС отново да забави допълнително преговорите за присъединяване със Скопие. Защото пак ще трябва да бъде забравено случилото се на още едни избори.

Македония обаче сякаш не желае да си научи урока и продължава люшкането между два опасни полюса. На всички им писна от Македония

Различията в становищата на управляващите по основните предизвикателства пред страната изглеждат твърде дълбоки. Ако стопирането на евентуалното членство на Скопие в НАТО бъде последвано от провал на диалога с ЕС, Македония е заплашена да остане за дълго време извън събитията.

Скопие трябва спешно да намери решение за няколко проблема. Сред тях са спорът с Гърция за името, бъдещите отношения със съседите и сложните междуетнически и коалиционни връзки в страната. Влизането на Македония в ЕС и Северноатлантическия блок е универсалното лекарство за тях. Страната се намира в деликатно положение в особен момент за региона и има нужда от солиден и сигурен гръб. Да, в Скопие съществува пълен консенсус за потребността от членство в ЕС и НАТО, но по-важно е най-после да има съгласие и по въпроса за начините за постигането му.

В Скопие може и да не го разбират, но са на прага на необратим момент. Повече от ясно е, че амбициите на страната да стане част от ЕС трудно подлежат на промяна. По-важното е – още ли иска Европа да привлече Македония в своите редици? Отговорът на този въпрос вече не клони чак толкова твърдо към положителен.

Премиерът на Македония Зоран Заев остава оптимист за бъдещето на страната и след референдума - Скопие, 30.09.2018 година

Да, разширяването на съюза в югоизточна посока продължава. Но вече се очертава празно поле между Адриатическо море, Алпите и София. И няма чужда сила, която да реши вътрешномакедонските проблеми. Но няма и други алтернативи. Звучи безумно, но е истина – подкрепа за бъдещето пристига от всички посоки. Само не и от македонската национална тъкан. Ако това не се промени, Скопие най-после ще пропадне в пропастта, която сам копае!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    97 40 Отговор
    Трябва да запазим Република Македония с цената на всичко. Атаките, изолацията и нейното дискриминиране в действителност са срещу България. Прави се всичко възможно Македония да бъде обругавана, изолирана и задушена. Докато я има Македония има и надежда ширещата се там българофобия, спекулации, фалшивикации, кражби на история, някога да престанат и правдата за българската същност на тамошното не-мюслиманско и не-куцовлашко население да възтържествува. Една съсипана и банкрутирала Република Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, е безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Целта е да се унищожи поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други за които вече е забравено.

    Коментиран от #13, #63

  • 2 Усмивката

    53 28 Отговор
    Е, авторът е пропуснал още един последен сценарий.Руските освободители.Скопие кани Руската държаеа да и помогне в борбата с албанските терористи и Путин това чака.Праща С200 в комплект с няколко Ил20 ,защото няма какво друго да обстрелват и ето ти новата Сирия
  • 3 гост

    198 16 Отговор
    И с българщината в Македония отдавна е свършило, приятелю, те вече се убедени, че са "македонски народ" и че нямат нищо общо с нас, крайно време е българина да си го набие в главата този факт, стига с тая Македония, да се оправят, който се чувства българин да идва в България, щото там да си българин е забранено.

    Коментиран от #33, #51

  • 4 Поручик Балканец

    87 9 Отговор
    Нашите в Македония имат български паспорти. Другите кресльовци не ме интересуват/

    Коментиран от #15

  • 5 МОДУЙРАТУЙРА 🤣ШЪ ГО РЕЗНЕ

    11 0 Отговор
    ФАКТИЧЕСКИ НИ ПУБЛИКУВАТ МНЕНИЯТА ДА РАЗШИРЯТ СПЕКТЪРА КЪМ НАГЛЕДНАТА ТОЧНКА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ В КОНСТУКИВАТА ДЕБАТ СПОР ОБЪРКВАНЕ ПУБЛИЧНОСТ
    МАРКЕТИНГ ПРОМОЦИЯ
    ЗАТВАРЯЙ СИ УСТАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ ТАКА ЛИ 👁
  • 6 Перър

    23 10 Отговор
    Ние ги искаме да се обединяваме
  • 7 Дебър

    67 7 Отговор
    Ще спечелят албанците те имат подкрепата на сащ и ес Русия е далеч ,те македонците не се определят за българи Ако запазат източната част от страната ,ще е геройство Какво направихте с земята на дедите ни ,,братя,, еничари
  • 8 Дебър

    25 8 Отговор
    Ще спечелят албанците те имат подкрепата на сащ и ес Русия е далеч ,те македонците не се определят за българи Ако запазат източната част от страната ,ще е геройство Какво направихте с земята на дедите ни ,,братя,, еничари

    Коментиран от #55

  • 9 kuku

    56 3 Отговор
    В България се прокарва идеята, че договорът е само да се добави едно "Северна" пред Македония.Тук шорошките медии няма да ви кажат, че договорът е от няколко страници, съдържа неща като търговски имена, топоними, комисии и всякакви галимации, които от гр. страна са подготвяли 60 чуждестранни експерти юристи, а от мк. само 1. Данайските дарове винаги излизат скъпо.
  • 10 1914

    71 6 Отговор
    Ми да, никой не ги иска тия твърдоглави и прости кретени!!!
  • 11 и смешно и трагично

    46 3 Отговор
    Ами така я забатачиха някои другари в Сирия,че сега се чудят как да отвлекат вниманието ни с Македония.Явно на макетата сирийският сценарий им хареса.Какво ли си викат-направо Одиме у Германията,лягаме по гръб и ония почват да ни Ранят.
  • 12 Сашо Велики

    75 2 Отговор
    Македонците се редят за български паспорти, не за гръцки, албански или сръбски. Не съм чул някой българин да кандидатства за скопски паспорт.

    Коментиран от #47, #57

  • 13 Данаил

    106 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Прав си но те НЕ искат!!!
    Насила не можеш да спасиш самоубиец!

    Къде по лесно беше да бяха направили преди 10г. референдум за присъединяване към Родината Майка България, както направиха източните германци, както направиха и българите от Източна Румелия през 1885. Отдавна щяха да са в ЕС.

    Но не би!

    Дори гърците им казаха, че са българи, но не можеш да отвориш очите на сляпороден!
    Това е по силите само на Господ.

    А македонската нация е сляпо родена, дали е проклятието на Самуил над тях не знам, но на всеки 100 има само по един с едно око.

    Бог да им е на помощ!

    Ние бяхме дотук.

    Коментиран от #14, #56

  • 14 gad

    32 19 Отговор

    До коментар #13 от "Данаил":

    Докато не си изринем кочината сами, никой нормален македонец няма да иска обединението на двете страни.

    Коментиран от #17, #21

  • 15 Ачо

    66 2 Отговор

    До коментар #4 от "Поручик Балканец":

    То да беше така,ама не е.Мн от тях са с БГ паспорти в джоба и омраза в сърцето към България.

    Коментиран от #16, #58

  • 16 Омраза в сърцето?

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ачо":

    И други подобни коминтерновски опорни точки! И други подобни: македонска нация? Не се припознавали за българи? Чели сте им заявленията за БГ гражданство и там го видяхте?
  • 17 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "gad":

    А те тяхната кочина оправиха ли?
  • 18 Един македонец

    39 4 Отговор
    Нема страшно - скоро Македония ще е на три морета, като част от Албания, Гърция и България.
  • 19 477

    17 0 Отговор
    Българите от/в Македония са много твърдоглави и си знаят само ,,тяхната,,/по твърд вариянт са от добруджанците/,
    да не се обиждат нито споменатите,нито останалите-МАЙТАП.
    Това е генетика
    Другото сами се сещайте
    За самите македонци нямам информация и не коментирам.
  • 20 Йенс

    14 15 Отговор
    на всички им писна од ФАЩ
  • 21 Данаил

    39 2 Отговор

    До коментар #14 от "gad":

    Това разбира се си остава национален приоритет №1,за нас. Да си спретнем държавата по най-добрия възможен начин! Да спрем да мрънкаме, че все нещо и някой са ни виновни. Да си защитаваме националния интерес във всички възможни посоки и на изток и на запад и на север и на юг. Да си припомним коя всъщност беше нашата ценностна система, да спрем с безгъбначното чуждопоклонничество и с хуленето на собствената си държава,всеки да се опита да бъде достоен българин....„пък ще видим по подир”

    Имаме още много работа
  • 22 ЗЛОБЕН

    46 2 Отговор
    МАКЕДОНИЯ ВИНАГИ АМА ВИНАГИ Е. БИЛА ПРОТИВ НАС. А БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ПРАВИЛА МИЛИ ОЧИ. БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ ПОЧТИ ВЕЧЕ НЯМА. ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ КАЗА ; АБЕ ВСИЧКИ СА БЪЛГАРИ АМА СЕ СЪРБЕЯТ.
  • 23 А Македонски

    6 43 Отговор
    На никой не му е писнало от Македония а всеки иска да я налапа, така както е станало в Балканските войни, "братята" бг, и град уж са тръгнали да й помагат да се освободи от Турция, а самите те са я поробили, и всеки иска да я лапне и останалите земи, от там са и проблеми те, Аман от лоши съседи!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кичка

    50 2 Отговор
    Никога не съм вярвала на най различни истори на небивалици но сега го чух с ушите си през това лято в Гърция. Наш съсед на плажа беше д-р Блажевски зъболекар от Скопие Тои ни уверяваше че може да различи ако види два мозъка кои е на македонец! Това даже го учили в Скопския университет през далечната1975г
    Какво да очаква човек от такъв народ?
  • 26 ФАКТ

    19 6 Отговор
    Много им са промити мозъците на македонците,но за това КОЙ ще отговаря ???? ИМА много виновни за тяхната съдба !!! Този исторически факт,е срещу България !!!!
  • 27 American

    22 6 Отговор
    Балгари аз по изостанал народ на Балканите от македонците не видях вие сте много по напред от тях

    Коментиран от #31, #48

  • 28 там

    16 6 Отговор
    са последните истински наследници на Воеводите Български!!!
  • 29 Българско племе

    28 4 Отговор
    Кашата която забъркаха политиците в Македония я има само още в една страна в България. Приликата не е случайна !
  • 30 БЪЛГАРИН

    48 1 Отговор
    Само един народ на света може да е толкова прост, че постоянно да върви против себе си! Това е абсолютно доказателство, че македонците са си чисти БЪЛГАРИ!!!
  • 31 Жоро

    25 14 Отговор

    До коментар #27 от "American":

    Много ти е голяма тиквата но нищо не знаеш ас работа в щип ими плащат 800евро плюс спането и храната в българия за същата работа взимах 500 лв и ме осигуряваха на четири часа а работехме по 12 часа та в българия и афганистанци те не искат нищо да знаят защото в афганистан е по добре от българия Македония искат да са свободни а не като българите как им свири брюксел така играят
  • 32 Кан крум

    15 9 Отговор
    Що е маке се е ла,,но те да слушат москва па ще я втасат
  • 33 Весел

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Абсолютно точно казано...!!!
  • 34 ПАРЦАЛЕВ

    18 1 Отговор
    Нищо лошо не се случва в Македония, просто за пореден път доказват, че са българи!
  • 35 Димче

    14 15 Отговор
    Статията е злонамерена. В нея няма никакъв опит за обяснение на ситуацията. Внушава презрение към македонците. Но не трябва. Те са наши братя и сестри и ние деликатно, с мярка и такт трябва да им помагаме.

    БРАТ БРАТА НЕ ХРАНИ, НО ТЕЖКО МУ, КОЙТО СИ НЯМА!

    Българи, запомнете, македонците са наши братя и ние трябва да ги обичаме!
  • 36 ЧНГ

    4 1 Отговор
    На Македония не и трябва да се обединява!Знаете защо!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Стайков

    7 2 Отговор
    кОЙ НАПИСА ТАЗИ ФРАПАНТНА ГРУПОСТ. оСТАВЕТЕ мАКЕДОНЦИТЕ САМШ ДА СЕ ОПРАВЯТ.
  • 40 Uflaf

    12 1 Отговор
    Сега е момента да обявят пълен неотралитет тип Швейцария . Да си развият туризма и земеделието. Само да не преиграват с това ,че някой ги ухажвал. Подаръците в политиката излизат пре-скъпо на народа. Облагодетелстват единствено политическите върхушки. Обрича ги на послушание и робска зависимост към този който се прикрепят. Престанете с тези български паспорти ,защото и без това си имаме много с лични карти , родени и образовани тук , изхранващи се тук и създаващи семейства които заявяват ,че Родината им и държавата им са Турция ,Русия ,Румъния и т.н. Да се прекрати двойното гражданство и тогава да се дават Български паспорти на когото и да е . Да си изберат веднъж за винаги всички. Избор свободен и окончателен + гласуване на избори само след показан документ за средно образование. България ще се промени към по-добро.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Стайков

    7 4 Отговор
    Кой гласува в рехерендума? Албанците. Македонците, в огромното множиствж ни гласуваха.В такъв случай, чии тласове изразява авторът? - Албанските. Заев също. Ако той, Заев, продължава така, може да събуди етническа омраза между Македонцте и Албанците. Между впрочем, Албанците започнаха да играят много по свирката на чичо Сам. В близсо бъдеще могат да спечелят, но в по далечно - ще загубят крайно много, спечелмайки омразата на Скитите и Траките (Славяните) Също и на Гърците. Заев тръгна по пътя на злепоставянето на ръководителите на опозицията. Решил се е с цената на всякакви средства да вкара Македония в НАТО-
    Не ни са виновни Македонците, че България подписа Договора, където в преамбюла е писано, че те са отделен народ с отделен език. Така чи, виновник в бъдеще за откъсването наМакедония си е нашето правителство с ГЕРБ и Патриотарите..

    Коментиран от #50

  • 43 Глас

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Uflaf":

    Браво. Добре го каза.
  • 44 Тодор

    6 4 Отговор
    А от кого сакате? Вие македонците сте като един дребен и злобен пинчер , лаете и се зъбите без да осъзнавате своята​ нищожност​ . затова всички ви гледат​ с насмешка и презрение.

    Коментиран от #46

  • 45 Непознат

    4 3 Отговор
    Статията важи с пълна сила и за БЪЛГАРИЯ,ние да не сме цъфнали та се държим че сме нещо повече от Македония.
  • 46 Непознат

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Тодор":

    Айде бе,а българите ги гледат с уважение и страховитост ли?Дай друг виц този не е смешен.

    Коментиран от #49

  • 47 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сашо Велики":

    Ами да нали говорят на Български език....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ами

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Непознат":

    За твое сведение и разочарование много много по-респективно ни гледат от тая паплач в Македония. Пръдльо.

    Коментиран от #61, #62, #71

  • 50 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Стайков":

    Напълно споделям! Точен си в коментара.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бaлкaн

    3 8 Отговор
    Дa живее Републикa Мaкедoнијa
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Трендафил Каранфилев

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дебър":

    Алооо јаничару,
    Прашај се кој го предаде Дебар 1941 на мрсните шиптари бе урдар побугарчен.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Живко Неделчев

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сашо Велики":

    Здравей любопитен съм по тази тема... Защо се редят и каква полза имат от това...не бях чувал до сега че Македонци емигрират за България
  • 58 Българин от Благоевград

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ачо":

    Не много....а ВСИЧКИ "македонци"...идете в "македония" и кажете че сте българи....тогава ще разберете що е то Омраза....имам много да споделям ама то всеки един който е бил там знае за какво иде реч...
    БОГ да пази БЪЛГАРИЯ...и всички Българи.
  • 59 Българин от Благоевград

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Трендафил Каранфилев":

    Абе "македонец"....що пишеш с БЪЛГАРСКА АЗБУКА...немате ли си "македонска"...

    Коментиран от #64

  • 60 Гост

    3 1 Отговор
    Не разбирам защо всички толкова страстно им натрапват промощта си! Дали от загриженост за Македония или от собствени интереси държат да ги вкарат в ЕС и най-вече в НАТО? Уважавам това, че се допитаха чрез референдум до гражданите на Македония, защото нас не ни питаха как и колко да ни "помогнат"! И продължават да помагат! Знаем докъде стигнахме. Няма демокрация, няма правосъдие, няма икономика, а и народ не остана!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Българомакедон

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "...Скопие най-после ще пропадне в пропастта, която сам копае!"- Анатоли Стайков.
    Драги Анатоли(й),от ясно по-ясно е кой копае пропастта за македонците и това не
    са те!България наистина носи голям дял от историческата вина за тази объркана част от
    българската нация и е длъжна,развивайки се в свободен свят,да я изкупи на всяка цена!
    С политическа,дипломатическа,икономическа и всякаква друга подкрепа,включително едностранни
    привилегии за македонските граждани и фирми.Македония не е безвъзвратно загубена,
    не е покорена,а плаща в момента чужди грехове,които засягат пряко всички българи.
    Македония е духът и сърцето на България,болката и мечтата на всеки българин - без
    нея просто ще ни няма!
  • 64 Трендафил Каранфилев

    1 4 Отговор

    До коментар #59 от "Българин от Благоевград":

    А бе "блгарине" од пиринско зошто пишуваш на руски шрифт?
    Колку србски думички имате у селската ви норма?
    Чутура, чак, нарав, пасмина, стена, зове, питање, дечица, сврака, киша, дуга, шевица.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Болярин

    7 3 Отговор
    До така наречения Трендафил-в пещера ли си расъл или в саксия??? Няма голяма разлика между вас и ромите у нас!!! Едните са роми в България,а в чужбина са българи като ги питат. Вие се правите на сърби,а когато излезете на вън сте с бг паспорти. Не можете да го проумеете,че както нашите помаци са приели исляма за да си запазят главите преди 300г(приблизително),така и вашите деди са станали македонци за да не ги разстрелят като кучета сърбите. Това го пише в нета . Потърси!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Непознат

    0 0 Отговор
    Няма такава държава като Македония. Безкрайна поредица от управленски гафове, политически абсурди и балканско твърдоглавие.А България не е ли същата а,кое е по различно-НИЩО.Даже от зле по зле.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.