Last news in Fakti

12 Октомври, 2018 16:00 3 136 10

Оглушително мълчание за годишнината от смъртта на Цар Самуил

  • цар самуил-
  • първо българско царство-
  • византия
Оглушително мълчание за годишнината от смъртта на Цар Самуил - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как другояче да определя оглушителното мълчание на властта и българските политици по повод 1004-годишнината от трагичната смърт на Цар Самуил.

Българският владетел издъхва след разрив на сърцето на 6-и октомври 1014 г. при вида на петнадесетте си хиляди ослепени войници. Скоро след това Първото българско царство пада под ударите на Византийската империя. 43 години Самуил е начело на Българската държава.

Първо съвместно с братята си, после самостоятелно, а след смъртта на последния от наследниците на Крумовата династия Цар Роман през 997 г. и като пълновластен и провъзгласен цар на България.

В този смисъл той е и най-дълго управлявалият българската държава в цялото ѝ съществуване до днес (Цар Петър е начело на държавата 42 години ,като през цялото време е пълновластен цар).

Как не се намери някой член на правителството, споено с три патриотични формации, един български политик, пък дори от опозицията, който да припомни тази трагична и величава страница от историята на България.

Или поне Премиерът да ни призове през ФБ от Украйна да запалим по една свещ в памет на българския Цар Самуил. Пиарите му пропуснаха уникален шанс да подскажат на Борисов да свърже историята с настоящето. Все пак земите около съвременния Болград са били част от Първото българско царство.

Кратък анонс в няколко сайта, че „младежката организация на ВМРО ще инициира шествие до паметника на Самуил“. Толкова! Иначе българските медии ни осведомиха за голите снимки на Орнела Мути и дъщеря ѝ, петата сватба на Герхард Шрьодер, прогнозите на саудитския престолонаследник за пазара на петрол и пр.

Същия ден скопските медии разпространиха информация, че „Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история на България и Македония.“, и че това дори е обсъждано от членовете на смесената македонско-българска комисия.

По информация на македонския телевизионен канал Сител, от Скопие са поставили искането Македония да бъде извадена от учебниците по стара история на България и да не бъде споменавана като исторически български регион!

У нас отново публична реакция няма. Прегърнали евроатлантическото партньорство и европейските ценности (разбирай, брюкселските указания) те небрежно прехвърлиха българската история единствено на историците и академичните среди.

Междувременно през т.н. преход пробваха неколкократно да пренапишат историята в зависимост от приоритетите на деня и притеснението на нашенските политици кого да не обидят. Не щем да се научим от миналото, че който иска да ползва историята си за постигане на външнополитически комфорт накрая губи и двете.

А македонските политици и историчари ще ги посъветвам, не си губете времето и силите, относно Самуил! Нямате нито един исторически факт и научен аргумент да го помакедончвате. Пробвайте се, ако ви стиска с големия враг на Самуил, Василий II Българоубиец! Все пак той е от Македонската династия, управлявала Византия два века.

Автор: Бранимир Ботев

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛОВИН СОФИЯ Е НА ЗАПЛАТА ПРИ

    32 2 Отговор
    СОРОС НАЧЕЛО СЪС СИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА И ПАРТИИ.ТРЯБВА ГЕНОЦИД ЗА ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТАЯ ПАПЛАЧ.
  • 2 Белчо

    43 1 Отговор
    Поздравления ,за изключително точната и аргументирана статия!
    За съжаление, очаквам да се задействат "сесерем","само питам"," оня с коня" ,и още няколко соросоидни ника,и да Ви обявят за "руска подлога" , г-н Ботев.
    А защо не реагират власт имащите - имат си други ,много по-важни занимания.
    Б.Б. "оправя" Украйна" - само там не беше се изокал!
    Шкембе войводата прави алъш-вериш с краварите, за комисионната от старите ефове.
    Валерката прави огради,и хотели - две на пръв поглед много различни неща.Но когато сложим и бежанците - всичко си идва на мястото.
    А бялата Златка - той сега ще става милиционерски шеф.
    Та така , дараги ми г-н Ботев!
    Бъдете здрав
  • 3 българче

    3 41 Отговор
    Самуил не е българин. Не е и македонец. В миналото всички са се мешали и няма чисти по национална принадлежност царе.
  • 4 село Ключ

    33 0 Отговор
    Как да се намери,като са само търтеи там!То и четене трябва!Колко от всичките 240 тумбака знаят за тази дата и годишнина?!?Цървул до цървул,тиква до тиква,крадец до крадец.Е нема,как да стане.
  • 5 Пеньо

    14 2 Отговор
    Защо се чака инициатива от политиците? Няма ли хора-родолюбци? Няма ли родолюбиви организации? Явно НЕ ! Тук останаха само кремълските и сороските джендъри. Каквито са хората, такива са и политиците! Тази година дори Божидар Димитров няма да ни каже някоя родолюбива приказка, лека му пръст. Лека и пръст на последната българска държава!

    Коментиран от #6

  • 6 гробар

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пеньо":

    Е нема бате държавата дава пара за Пеперудове,Мангаля и кучища.За Самуил нема нали го харизваме на макетата.
  • 7 ами

    9 1 Отговор
    от неграмотни чекаш?
    незнам що сме толкова тъп народ да чекаме годишнина от смърт??
  • 8 Герб

    12 0 Отговор
    Да изметем предателското правителство на Борисов!
  • 9 ХанкоБрат

    7 0 Отговор
    Докато гласувате за предатели те от ГЕРБ-БКП ще е така.
  • 10 Милен

    5 0 Отговор
    Нито ,Радев,Боико и сие не се трогнаха срам и позор!