2 255 10

Оглушително мълчание за годишнината от смъртта на Цар Самуил

Оглушително мълчание за годишнината от смъртта на Цар Самуил
Снимка: БТА
Епицентър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как другояче да определя оглушителното мълчание на властта и българските политици по повод 1004-годишнината от трагичната смърт на Цар Самуил.

Българският владетел издъхва след разрив на сърцето на 6-и октомври 1014 г. при вида на петнадесетте си хиляди ослепени войници. Скоро след това Първото българско царство пада под ударите на Византийската империя. 43 години Самуил е начело на Българската държава.

Първо съвместно с братята си, после самостоятелно, а след смъртта на последния от наследниците на Крумовата династия Цар Роман през 997 г. и като пълновластен и провъзгласен цар на България.

В този смисъл той е и най-дълго управлявалият българската държава в цялото ѝ съществуване до днес (Цар Петър е начело на държавата 42 години ,като през цялото време е пълновластен цар).

Как не се намери някой член на правителството, споено с три патриотични формации, един български политик, пък дори от опозицията, който да припомни тази трагична и величава страница от историята на България.

Или поне Премиерът да ни призове през ФБ от Украйна да запалим по една свещ в памет на българския Цар Самуил. Пиарите му пропуснаха уникален шанс да подскажат на Борисов да свърже историята с настоящето. Все пак земите около съвременния Болград са били част от Първото българско царство.

Кратък анонс в няколко сайта, че „младежката организация на ВМРО ще инициира шествие до паметника на Самуил“. Толкова! Иначе българските медии ни осведомиха за голите снимки на Орнела Мути и дъщеря ѝ, петата сватба на Герхард Шрьодер, прогнозите на саудитския престолонаследник за пазара на петрол и пр.

Същия ден скопските медии разпространиха информация, че „Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история на България и Македония.“, и че това дори е обсъждано от членовете на смесената македонско-българска комисия.

По информация на македонския телевизионен канал Сител, от Скопие са поставили искането Македония да бъде извадена от учебниците по стара история на България и да не бъде споменавана като исторически български регион!

У нас отново публична реакция няма. Прегърнали евроатлантическото партньорство и европейските ценности (разбирай, брюкселските указания) те небрежно прехвърлиха българската история единствено на историците и академичните среди.

Междувременно през т.н. преход пробваха неколкократно да пренапишат историята в зависимост от приоритетите на деня и притеснението на нашенските политици кого да не обидят. Не щем да се научим от миналото, че който иска да ползва историята си за постигане на външнополитически комфорт накрая губи и двете.

А македонските политици и историчари ще ги посъветвам, не си губете времето и силите, относно Самуил! Нямате нито един исторически факт и научен аргумент да го помакедончвате. Пробвайте се, ако ви стиска с големия враг на Самуил, Василий II Българоубиец! Все пак той е от Македонската династия, управлявала Византия два века.

Автор: Бранимир Ботев

Източник: "Епицентър"

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ПОЛОВИН СОФИЯ Е НА ЗАПЛАТА ПРИ
  Отговор
  1 16:05  12.10.18
  СОРОС НАЧЕЛО СЪС СИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА И ПАРТИИ.ТРЯБВА ГЕНОЦИД ЗА ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТАЯ ПАПЛАЧ.
 • Белчо
  Отговор
  2 16:10  12.10.18
  Поздравления ,за изключително точната и аргументирана статия! За съжаление, очаквам да се задействат "сесерем","само питам"," оня с коня" ,и още няколко соросоидни ника,и да Ви обявят за "руска подлога" , г-н Ботев. А защо не реагират власт имащите - имат си други ,много по-важни занимания. Б.Б. "оправя" Украйна" - само там не беше се изокал! Шкембе войводата прави алъш-вериш с краварите, за комисионната от старите ефове. Валерката прави огради,и хотели - две на пръв поглед много различни неща.Но когато сложим и бежанците - всичко си идва на мястото. А бялата Златка - той сега ще става милиционерски шеф. Та така , дараги ми г-н Ботев! Бъдете здрав
 • българче
  Отговор
  3 16:11  12.10.18
  Самуил не е българин. Не е и македонец. В миналото всички са се мешали и няма чисти по национална принадлежност царе.

 • село Ключ
  Отговор
  4 16:13  12.10.18
  Как да се намери,като са само търтеи там!То и четене трябва!Колко от всичките 240 тумбака знаят за тази дата и годишнина?!?Цървул до цървул,тиква до тиква,крадец до крадец.Е нема,как да стане.
 • Пеньо
  Отговор
  5 16:25  12.10.18
  Защо се чака инициатива от политиците? Няма ли хора-родолюбци? Няма ли родолюбиви организации? Явно НЕ ! Тук останаха само кремълските и сороските джендъри. Каквито са хората, такива са и политиците! Тази година дори Божидар Димитров няма да ни каже някоя родолюбива приказка, лека му пръст. Лека и пръст на последната българска държава!

  Коментиран от #6

 • гробар
  Отговор
  6 16:31  12.10.18

  До коментар #5 от "Пеньо":

  Е нема бате държавата дава пара за Пеперудове,Мангаля и кучища.За Самуил нема нали го харизваме на макетата.
 • ами
  Отговор
  7 18:08  12.10.18
  от неграмотни чекаш? незнам що сме толкова тъп народ да чекаме годишнина от смърт??
 • Герб
  Отговор
  8 20:46  12.10.18
  Да изметем предателското правителство на Борисов!
 • ХанкоБрат
  Отговор
  9 00:25  13.10.18
  Докато гласувате за предатели те от ГЕРБ-БКП ще е така.
 • Милен
  Отговор
  10 06:13  13.10.18
  Нито ,Радев,Боико и сие не се трогнаха срам и позор!

Напиши коментар:


Публикувай