Last news in Fakti

14 Октомври, 2018 16:00 5 358 36

Как се занулява журналист

  • журналистика-
  • журналист-
  • мартин карбовски-
  • нова телевизия-
  • цензура

Пълзящата цензура, за която не можеш да говориш

Как се занулява журналист - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни се разбра какво има в договора на Карбовски с продуцентите от "Нова телевизия" - огромна неустойка, ако не е съгласен с политиката на медията. Не може даже да напусне! Един такъв или няколко такива договора, са тежката верига на врата на журналистите, за която никой не знае. Тя започва да дрънчи, само ако журналистът иска да спре да работи или откаже поръчка. Приблизително такъв е случаят на Карбовски - той просто къса договора си, без да мисли трезво за неустойките в тях. Причината за едностранното прекратяване на договора от страна на Карбовски е пълзящата цензура, но той не може да говори за това, отново поради клаузи в договора и заради юридическия, финансов и човешки тормоз, който следва от тях. Нашата информация е, че за три едностранно прекратени договора на Мартин Карбовски с продуценти от "Нова телевизия" на обща стойност 300 (триста) евро, искът срещу него е на стойност по-голям от 600 000 (шестотин хиляди) евро. На предпоследна инстанция съдът е намалил тази сума на 105 000 (сто и пет хиляди) евро.

В общественото съзнание - да се убие журналист, лекар или полицай е заседнала идеята за физическото убийство. Но убийствата на социално значимите професии рядко са физически.

Убийствата на журналисти са социални, те са зануляване - като невъзможност за работа, като финансови наказания и като договори при действащи журналисти с ограничителни конфиденциални клаузи.

Такъв е случаят с нашия колега Мартин Карбовски.

Преди много години той е подписал един договор, който е безумие по всякакви юридически стандарти. Защо го е подписал - само той може да обясни. Но и не може да обясни - защото в договорите има клаузи за конфиденциалност.

Тези дни обаче се разбра какво има в договора на Карбовски с продуцентите от "Нова телевизия" - огромна неустойка, ако не е съгласен с политиката на медията.

Не може даже да напусне!

Един такъв или няколко такива договора, са тежката верига на врата на журналистите, за която никой не знае. Тя започва да дрънчи, само ако журналистът иска да спре да работи или откаже поръчка.

Приблизително такъв е случаят на Карбовски - той просто къса договора си, без да мисли трезво за неустойките в тях.

Причината за едностранното прекратяване на договора от страна на Карбовски е пълзящата цензура, но той не може да говори за това, отново поради клаузи в договора и заради юридическия, финансов и човешки тормоз, който следва от тях.

Последните пет години Карбовски е със запорирано имущество и банкови сметки.

Този месец съдът постанови оглед на негов имот и следва продажба на търг. Тормозът над Карбовски е изключителен, но информацията за казуса за него е сведена до нула - заради още конфиденциални клаузи по договора.

Нашата информация е, че за три едностранно прекратени договора на Мартин Карбовски с продуценти от "Нова телевизия" на обща стойност 300 (триста) евро, искът срещу него е на стойност по-голям от 600 000 (шестотин хиляди) евро. На предпоследна инстанция съдът е намалил тази сума на 105 000 (сто и пет хиляди) евро.

Реално нашият колега днес трябва да откупи свободата си като физическо лице и да плати за нежеланието си да се съобрази с порядките на журналистическата работа в Нова тв.

Обърнете внимание на неустойките по трите договора. Те са в десетки хиляди пъти по-големи от заплащането на нашия колега.

Съдът у нас обаче не се съобразява с идеята за прекомерност и нищожност на тези неустойки, които противоречат на всяка логика и на добрите практики. Какво означава всъщност това?

Че, ако едно физическо лице работи за кажи речи средната работна заплата в България, и реши да прекрати дейността си поради несъгласие с ръководния мениджмънт на телевизията – следва да изплаща непосилни неустойки и получава юридически недопустими санкции.

Това води до омагьосан кръг, в който журналистите се оказват принуждавани да се съобразяват с политики на работа, които не одобряват, в противен случай следват - непосилните последствия от подобни договори.

Казусът с Мартин Карбовски е образец на големия проблем на професията у нас.

Проблемът за невъзможната журналистика в България, който става все по-голям и ще се уголемява още, докато подобни случаи остават неглижирани и в информационно затъмнение.

Мария Петрова, "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как се занулява журналист ?

    52 0 Отговор
    по същия начин , както се зануляват
    коментарите от коментаторите.
    тоест:
    “!според % на истината която е написъл“
  • 2 гост

    39 9 Отговор
    мартинчо къде бля като подписва договора

    Коментиран от #12

  • 3 Банката

    27 1 Отговор
    Или си личност или си пари.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ристе

    12 37 Отговор
    Мартинчо е проз кат репа и още дважди алчен.
  • 6 Коментар

    43 2 Отговор
    Е Какво се Чуди на 111място сме по Свобода на Журналистическо Слово..
  • 7 Да погледнем от друг ъгъл

    27 26 Отговор
    Харесвам Карбовски като журналист, но нещата може би са представени едностранчиво. Карбовски се е съгласил да следва политиката на медията защото ползва неин ресурс да си направи предаването. Какво имам предвид - една професионална камера струва 20+ хиляди, той ползва минимум две. След това имаме осветление, звук, транспорт, заплати на оператори, командировки. След това имаме обработка на материала - видео и аудио обработка - заплати на монтажисти. След това имаме излъчване в ефир. Това удоволствие струва стотици хиляди левове. Карбовски като е толкова ербап, да ги извади и да си промотира неговата гледна точка. Нали искате пазарна икономика? Ето ви я пазарната икономика.

    Коментиран от #9

  • 8 Юрисконсулт

    15 38 Отговор
    Правният нихилизъм е характерна черта за извратените русороби. Наглият и алчен лигльо карбовски е бил готов и задника да си даде за да се докопа до космическия хонорар по-голям от 600 000 (шестотин хиляди) евро. Сега мухльото се изкушил от БСПтв и решил да се маскира на преследван. И кой го защитава? Руските подлоги, травеститите от "Гласове". Нова ТВ е в правото си и е редно да му съдере кожата на това леке за назидание на останалите продажни измекяри ала славчо трифонов и компания.
  • 9 гост

    36 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да погледнем от друг ъгъл":

    Той затова е на заплата в телевизията, защото ако не прави репортажи тези с камерите ще снимат гълъби по булевардите. Това е висша форма на ограничение, също както стана и със Слави, също както става и с много разследващи журналисти. Сега си представете как работи българската полиция, че тя не можа да открие един изстрадал човек на няколко километра от убийства, а сега за 2 дена откриват човек по днк и една купчина доказатлства, та чак до Германия. Хайде бе. Живеем тук, навсякъде пушат цигари без бандерол, а излиза примиера и казва, че имало само 4% внос на такива, на кого да вярваш? Или уж тези с камионите ги следят с гпс, за да не крадат, нямало кражби вече, а шофьора продължава да продава нафта със стотици литри месечно. Нали, да вярваме на каквото ни кажат.

    Коментиран от #10

  • 10 Да погледнем от друг ъгъл

    17 11 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    "Той е на заплата в телевизията". Това е сентенцията, като не ти изнася - напускаш. Ако си поел ангажимент да ползваш ресурс, но следваш редакционната политика (която е и политика на собственика), следваш я. С думи прости - продал си си зад...ника, и ще седиш на стола, който ти даде работодателя. Ако не ти е удобен - чао, като си платиш за ползването на стола (той е на работодателя). Финалните надписи на предаването на Карбовски са изброени поне 40 имена екип, които имат отношение. Тези хора също хранят семейства.

    Коментиран от #23

  • 11 Мизирабъл

    22 2 Отговор
    Държавата на Винету и шайката
  • 12 Morgoth

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Не е въпрос само на блеене, но и на избор. Ти като подписваш договор с банка нали знаеш, че там някъде има точка, която дори и не крият, в която се казва, че могат едностранно да променят каквото искат по договора? Е, да ама го подписваш, защото знаеш, че всички други банки имат същата точка.
  • 13 El comandante

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мършата":

    Вероятно дебели като кюнцииии.
  • 14 Развод по италиански

    20 1 Отговор
    Демокрация - няма ! Свобода на словото - няма ! Човешки правдини - няма ! Има изход - Снодън зле ли е? Има. ИЗХОД - ШЕРЕМЕТИЕВО ! И от там може да работи за своята страна и народ ! А в България да живееш и да имаш патриотично съзнание и човешка душа , значи да стигнеш до ИНФАРКТ преждевременно ! Избора е твой - ЧЕСТЕН ПАТРИОТ или както другите нагъл, брутален ИДИОТ !
  • 15 El comandante

    1 3 Отговор
    Вероятно дебели като кюнцииии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мдааа

    20 0 Отговор
    Така е в демоНкрацията!!! В комунизма при неспазване на цензура те уволняваха. В демоНкрацията при неспазване на цензурата не само те уволняват, но ти взимат всички пари, очернят те, започват да те преследват ако се разприказваш и могат да те очистят
  • 20 Ttt

    4 5 Отговор
    Ти драги ми си пълна нула, продажник!!!
  • 21 антрашпиц

    14 0 Отговор
    Е нали сме демокрация.Свободата на словото и незнам си ко там...Ала баба Йорго свобода!Само тъпаците вярват в такива измишльотини....
  • 22 onq s konq

    10 14 Отговор
    Допуска ли някой че КАРБОВСКИ Е ГЛУПАВ И НАИВЕН,И ЧЕ НЕ Е ОБСЪЖДАЛ ДОГОВОРА СИ С НОВА ПОНЕ С 5-6 АДВОКАТИ?Но го е подписал.И не защото е бил глупав и подведен,а защото ...Е АЛЧЕН!А иначе в БГ ТЕЛЕВИЗИИ БОЛ- Алфа,Балканика,ФЕН-тв,Планета и т.н...ама ПАРИТЕ СА ДРУГИ!А после...нямало свобода на словото:)

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Това е западът

    6 3 Отговор
    Северна Корея с педали.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Карбовски ако си честен

    6 2 Отговор
    Работа в медиите у нас нямаш ! Чемодан, Терминал - 2 - МОСКВА и ЗАБРАВИ за Ориента . Пеевки, Домусчиев Доган, Боби & СИЕ ! С тях на никъде !
  • 29 въпросче

    5 0 Отговор
    Някой разбра ли въпросните 300 евро за какво ги е получавал? Това ли му е било възнаграждението месечно, на предаване или какво? Доста нелепо ми звучи подхвърлено по този начин...
  • 30 SDEЧЕВ

    7 1 Отговор
    НОВА БРОУДКАСТИНГ Е ЕДНО КАЗИНО ЗАМАСКИРАНО КАТО ТЕЛЕВИЗИЯ.ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ ИЗВЪН ТЕХНИЯ КРЪГ ТРЯБВА ДА ГИ СРАЯВНЯВАТ СЪС ЗЕМЯТА ВСЕКИ ПЪТ КОНФРОНТИРАЙКИ ГИ ПРЯКО -. А НА ВАС КОЛКО СА ВИ ПРИХОДИТЕ ОТ ХАЗАРТ? НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ БЕ ХОРА РАЗОБЛИЧАВАЙТЕ ГИ НОН-СТОП. ИДВАТ ТРОЛЧЕТА ОТ НОВА ДА СЕ ПРАВЯТ НА СПРАВЕДЛИВИ И ЗАДАВАТ НЕУДОБЕН ВЪПРОС НА ЧОВЕК, А ТОЙ ПРОСТО ГИ ПИТА В ЕФИР -а ВИЕ КОЛКО ЛАПАТЕ ОТ ХАЗАРТ НА ГЪРБА НА БЕДНИЯ НАРОД?
  • 31 325

    3 1 Отговор
    Ани Цолова харесва това!

    Коментиран от #33

  • 32 афсдг

    7 2 Отговор
    Верно сме на 111-то място!!! Ако този случай се разчуе както трабва минаваме на 500!!! Честито мишки!
  • 33 Карбовски

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "325":

    не харесва Ани Цолова. Коя е тя?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Грую

    0 0 Отговор
    Както Бо'ко потушава протестите - со паре!
  • 36 Усмивката

    0 0 Отговор
    Е сега къде сме. В средните векове ли .НОВА,БТВ,БНТ се очертават държавни медии държани от същата тази „тъмна маса ”,спойка на бившите служби,криминали и настоящи лидери с заличено минало....