19 Октомври, 2018 13:30 1 715 26

България печели много от ЕС, но е разочарована от него. Защо?

  • ес-
  • европа-
  • българи-
  • бежанци

Доскоро България беше силно проевропейска. Но сега подкрепи Орбан, отхвърли Истанбулската конвенция, застана до Русия по казуса "Скрипал", усвои езика на "Европа на отечествата". И още, и още. За какво говори това?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последното проучване на Евробарометър сочи, че одобрението за ЕС е скочило сериозно - 62% от европейците заявяват, че ЕС е нещо добро, а 68% са убедени, че страната им е спечелила от членството си в Съюза. Това са най-високите резултати от 1983 година насам. Включително Обединеното кралство би гласувало днес за оставане в ЕС.

На този позитивен фон тенденцията в България е обратната - стойностите на одобрение са под-средните, въпреки че само допреди няколко години бяхме сред страните с най-висок еврооптимизъм. Днес 55% намират членството в ЕС за добро, а 60% смятат, че страната е спечелила от него. При евентуален референдум 59% биха гласували за оставане в Съюза. Да, това са ясни мнозинства, но през последните няколко години те определено са се “свили”.

На какво се дължи това разочарование, след като България и Източна Европа като цяло са сред най-големите печеливши от членството в ЕС? С оглед на обективните показатели, както българският БВП на глава от населението, така и доходите на българите наваксват изоставането от европейските и вече възлизат на около 50% от средното (при нива от 20-25% в началото на столетието). България е освен това сред най-големите нетни бенефициери в ЕС - с около 4% от БВП трансфери към страната на годишна база.

Отвличането на Европа

Смяната на настроенията е породена основно от промяната в политическото говорене. Тя е ясен резултат от “патриотизацията” и завоя към “консерватизъм” сред българските политици. Популистите твърдят, че следват народната воля, но всъщност често - както в случая - именно те я формират и променят. Когато всички основни партии възприемат определен начин на говорене, нагласите на хората логично се променят.

В древногръцката митология Европа е девойка, която Зевс отвлича в образа на бик. Днес у нас Европа също е на път да бъде отвлечена от едно „добиче", съставено от различни политически формации, които вкупом теглят в евроскептична посока. Всяка от тези формации е навлякла бичите кожи на “патриотизма” и “консерватизма”: те громят Брюксел и безчувствените евробюрократи, възпяват някаква неясна “Европа на отечествата”, в която всяка страна прави каквото си поиска, но най-вече не допуска мигранти, бежанци и Истанбулската конвенция. Героят на този отбор е Орбан, който твърдо се противопоставя на „меките" европейци.

В България надпреварата кой да бъде предницата и кой задницата на това политическо добиче се разпали миналата седмица. Волен Сидеров и Николай Бареков направиха заявка да оглавят консервативното движение, като се явят заедно на европейските избори. И двамата добре олицетворяват горепосочените евроскептични идеи. И двамата са закоравели борци срещу Брюксел. Много “консерватори” се обидиха на идеята точно Сидеров и Бареков да са предница на движението, тъй като в общите нагласи на хората на тази двойка повече ѝ отиват като че ли задните части.

По-интелектуално настроените “консерватори” - група от публични фигури, пребродили целия политически спектър в България и гравитиращи днес около ГЕРБ и спонсорирани от тях институти - се събраха тази седмица в бившия “Шератон”, за да обсъдят една по-възвишена и по-благородна визия за “Европа на отечествата”. Както Сидеров и Бареков, те също са подходящи кандидати за оглавяване на движението. А това означава, че в резултат от тази борба то може да се окаже с две глави (или съответно с две задници). В калкулациите на кандидатите за тези важни части трябва да бъдат добавени и останалите патриоти - НФСБ и ВМРО. Боричкането между патриотичните формации през последните дни може да бъде интерпретирано и като предизборно наместване под бичата кожа.

Докато спорът за двата края на движението все още не е стигнал до окончателно решение, основният въпрос е за средната част - тази, която привлича големите маси хора. Туловището на българското консервативно добиче е съставено от двете ни основни партии - ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова отдавна взе консервативен завой и се въоръжи с антиевропейска реторика (руско производство). Борисов е по-късен адепт на консервативния дискурс и все още не е съвсем ясно дали е консерватор или либерал. Обичайно за него е, че винаги се опитва да “балансира”. Проблемът обаче е, че вече балансира само между “консерватори”.

Причините за промяната

Доскоро в България всички основни партии бяха силно проевропейски. Как стана така, че само в рамките на последната година България подкрепи Орбан, отхвърли Истанбулската конвенция, застана до Русия по казуса “Скрипал” и заговори на езика на “Европа на отечествата”? Завоят е толкова радикален, че мнозина започнаха да го обясняват с ефектите от “хибридна атака” на Русия. Основания за подобна параноична теза има - руското медийно и немедийно влияние в България е наистина сериозно. Сигурно и някои от кандидатите за глава на “консервативното” движение са попаднали под него. Но макар да е ясно, че Русия има интерес от самомаргинализация на България в ЕС и от противоречия между европейските държави, обръщането на основните политически сили в страната не може да е породено само от външна намеса. Причините са най-вече домашни, вътрешни - част от тях са си чисто български, други са източноевропейски. Но за да може да възникне и да се наложи ефективна проевропейска политическа сила, тези причини трябва да бъдат осъзнати. Ето ги:

1. Нарасналото самочувствие на Източна Европа

Консервативният обрат ала Орбан е резултат и от успехите на региона. Полша вече е развита държава, другите се движат след нея. След десетилетие и при добра политика България ще бъде там, където днес е Полша. Тези успехи карат региона да се чувства горд от постигнатото - и да желае неговият глас да се чува повече. Това ново самочувствие е важна част от настроенията, които популистите използват. Борбата срещу “диктата на Брюксел” резонира с желанието за признание на източноевропейския успех. Една проевропейска партия трябва да отчита тези настроения и да ги “впрегне” в собствена визия за ЕС;

2. Неравното разпределение на благата

Благата от членството в ЕС не са разпределени равномерно. В България има региони, които вече са достигнали средното ниво в ЕС. Но има и такива, които са най-бедните в Съюза. Тъй като бедността продължава да бъде проблем за България, антиевропейската реторика успешно мобилизира тези настроения и превръща ЕС в причина за проблемите;

3. Страхът на един корумпиран истаблишмънт от външен мониторинг и надзор

Това е тема, която е специфична за България. Една захваната държава не може лесно да допусне мониторинг и контрол над интимните си дела - да речем, какво става в банките. Затова въпреки заявките, че ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната, продължаваме да си влачим краката с надеждата външният поглед да ни се размине. Разпалването на антиевропейски, суверенистки настроения обслужва горещото желание на един окопал се елит да не се раздели с привилегиите си.

За да не останем в аварийната лента на Европа

През последните десетина години ГЕРБ изпълняваше ролята на проевропейски мотор на България. Но днес този мотор се задавя и произвежда все по-сериозни количества “консервативен” шум и пушек. А когато моторът не работи, гореописаното евроскептично добиче започва да тегли колата.

За да не останем в аварийната лента на Европа, имаме нужда от силна проевропейска формация, която да се стреми да удържа България в центъра на европейската интеграция. За целта хората, които вярват в този идеал - а те все още са мнозинство, трябва да отчитат и възторзите, и притесненията, които мотивират “консервативния” обрат. Интеграцията не пречи на стремежа за признаване на източноевропейските успехи, нито пък възпрепятства по-справедливо разпределение на позитивите от членството в ЕС. Крайно време е например да се въведе необлагаем минимум към плоския данък, за да не се натоварват прекомерно най-бедните слоеве в страната. България вече може да си позволи и много по-хуманно отношение към хората с увреждания, към болните и т.н. Ясно е също така, че държавата трябва да е сериозно ангажирана с подкрепата за българския език и култура, с подпомагане на културните ни институти.

В този смисъл една проевропейска партия трябва да възприеме насърчаването на националната култура и справедливото разпределение на благата като свои основни политики. Дотук проевропейските сили се концентрират основно върху антикорупционна реторика и борба срещу хибридната опасност. Това са важни приоритети, да, но докато не се обърне внимание и на другите два, в България наистина може да се стигне до отвличане на Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    26 7 Отговор
    Защото Обикновеният Гражданин Европеиски Българин не му се мръдна ни най малко Статуса на скотско Отцеляване
  • 2 ГГХ

    31 5 Отговор
    България като цяло не е спечелила кой знае какво от ЕС, но една шепа хора са спечелили повече отколкото в най-големите си мечти...
  • 3 BG Exit

    19 13 Отговор
    Екзитиране от тоз умрел съюз!!!
    Обидинение на балканските страни - с икономика и пазар ориентирани към Русия и Китай!
  • 4 Гост

    26 3 Отговор
    Истината е една: Хората, обикновените хора, загубиха вяра в ЕС, защото виждат какви лицемери го управляват! Чиновници, пионки в ръцете на глобалистите!
  • 5 Дам

    24 6 Отговор
    Поредните глупости на Дойче Веле показват ясно абсолютното непознаване и пълното затъмнение на това, какво се случва в България! Да твърдят, че политиците накарали народа да завие към консерватизъм, към Русия да отхвърли Истанбулската конвеция е толкова смешно,че чак е жалко! Да напомня ли на Дойче Веле,че нашите политици са толкова силно наведени, именно на господарите, на които служи и Дойче Веле?! Значи не хората, а ГЕРБ отхвърлили Истанбулската конвенция, така ли? Интересно разбират събитията в Дойче Веле!
  • 6 Irmao

    27 7 Отговор
    Друг, освен циганите, да е видял нещо хубаво от тоя измислен съюз?! Вън от него веднага!!!
  • 7 Преброяване на бесните язовци

    6 22 Отговор
    Разочаровани са най-вече руските подлоги.

    Коментиран от #14

  • 8 675

    18 4 Отговор
    Това с БВП леко започва да ме дразни! Българинът не е по- богат и не произвежда повече! Напротив! Произвежда но на по- високи цени, които прави и корекцията в стойността на БВП. Все още с най- голям дял в БВП е търговията със суровини и най- вече с цветни метали.- Типичен признак за бананова република! Самият факт, че емиграцията, смъртността и броят на пенсионерите расте говори само по себе си какво значат думите, че Българинът просто е недоволен, а не друго! За това заигравката с това, че сме по- богати и по- претенциозни някак не върви на фона на реалната обстановка!
  • 9 среднощен

    10 2 Отговор
    Унгария и Полша са наясно, с това което правят..! Западните "демокрации" не са наясно по въпроса за Истанбулската конвенция и либералното отношение към "миграцията"..!!? Германия, Франция, Италия, Испания и т.н., теперва ще разпознават, че "крайно либералните" политики не са в тяхна полза...!? Говорите за нови, по-силно про европейски ориентирани партии..., ок стига тези партии да не възприемат моралните устои заложени в Истанбулската конвенция и още куп други ненормални ценности в своите политически устави..!
  • 10 Перър

    15 2 Отговор
    много предобедене статия. колкото спечелихме и толкова загубихме. къде е юьен поток, къде са Руските пазари за земеделска продукция къде са Ръските туристи. Да не питак къде ни е армията под диктовката на европа и нато.
  • 11 Балкан

    17 2 Отговор
    Защото не искаме да ни пробутат една разложителна и пагубна "ценностна' система.
  • 12 Готин ама не съвсем

    16 2 Отговор
    Абсолютно невярно и манипулитивно!
    Слагаме от ляво, какво е било до 10 ти, а от дясно, какво е днес!
    И се ужасяваме!
    Тази държава е разгромена и обезкръвена и без война! Ако бяхме воювали, резултатът щеше да е по-добър от сегашното състояние.
    Емигрирали над 2 милиона души, които работят и внасят в други държави, а България е вложила милиарди в тях и тяхното здравеопазване и образование.
    Сменен етнически състав. Циганите бяха 30-50 хиляди, сега са 1,5 милиона!
    Тотално застаряваща и изчезваща нация. Последните изследвания показват, че половината от населението ще живее в 6 града. А какво правим с другата част на държавата?
    Заличени от картата над 1000 населени места и още хиляда чакащи за заличаване. Закрити само тази година 1100 паралелки в различни училища! За какво изобщо говорим?
    Това правосъдие, здравеопазване, образУвание, селско стопанство, икономика, са вече непонятни неща в тази държава.
    Може да се продължи до безкрай? Струва ли си?
  • 13 Генерал

    16 1 Отговор
    Кой няма да е разочарован, когато насила му изпедерастяват децата.
  • 14 Иво

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Доста си отваряш устата та някой от тия дето споменаваш може по патриотични подбуди да ти я затвори завинаги...
  • 15 Така де

    13 1 Отговор
    От Евро Съюза спелечи БГ мафията, политиците, ге*йовите, изнасилвачи и убийци, кучетата, блантия дръндавец, блатните кокичета, щъркелите, мечките, боровите дръвчета, тук таме някой имигрант, НО НЕ И НОРМАЛНИЯ ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН, който остава да живее тук!!!!! ВСИЧКИ ОБИКНОВЕНИ ХОРА ЖИВЕЕЩИ ТУК ОБЕДНЯХА!!!!
  • 16 Емил

    9 3 Отговор
    ЕС даде много за бледоликите българе и джендарите а за останалите само работа из Европа
  • 17 Факт!!!

    9 1 Отговор
    Откакто България е в Евро Съюза, за 12 години забогатя с нови над 300 000 прясно родени циганчета - потенциални талибани, с над 100 000 нови наркоманчета, с над 1 милион нови места в гробищата, с над 10 000 бежанци, с много повече място в спистовните касичкш от олекването с над 20 милиорда кредити и кражби...и така нататък. Абе, СУПЕР СМЕ СИ - САМО ЕС!!!
  • 18 Morgoth

    6 2 Отговор
    България е недоволна по три причини. Първата е, че очакванията на много от българите не се сбъднаха. Те не можаха да си намерят мястото след промяната и все още се осланят на държавата да им бъде майка, да им намери работа, ако може по-лека и по-доходна и като цяло да ги хрантути. За това вината си е изцяло наша.
    Втората причина е крайно лявото, което Запада се опитва да ни наложи под формата "Вие дойдохте при нас, ние ви дадохме пари, а сега, неблагодарници такива не искате да вземате имигранти и да приемате нашите конвенции". Само дето не тези конвенции и не имигрантите са направили Запада богат и никой не може да каже дали сегашната крайно лява (казано направо - либерастка политика) ще доведе до по-добро или до по-лошо. Не и преди да са минали 30-40 години. Тук Запада е изцяло виновен!
    И третата причина е разрастването на циганският етнос, който и преди беше крадлив и престъпен, но след като БКП престана да го обгрижва съвсем изпадна и от образование и от работния пазар. Обвиняваме ЕС, че ги защитава, но реално дали ги галим или ги бием, докато са бедни и необразовани ще се множат като зайци и само бели ще правят. ЕС не са виновни, че циганите станаха много. Този проблем сме си го отглеждали от ранните соц. години и продължаваме и сега.

    Коментиран от #22

  • 19 ХанкоБрат

    8 1 Отговор
    Циганолюбите и НПО-тата на ЕС да го д*х*т под вода. Не искаме да имане нищо общо с тази пасмина джендъри, които умишлено затриват БЪЛГАРИЯ, докато твърдят, че печелим нещо си. Независима България - вън от ЕС!
  • 20 Агентът на Ротшилдите

    8 2 Отговор
    Дойче Велле на Сорос - заради Сорос.
  • 21 😹печели много

    1 0 Отговор
    да печели много бягащи на дълги разстояния & печели бедните да се омнобават за сметка на ЕтехнологиятаС
    SOS 🧠 ХАОСТ на длъж и шир чак до майегонията опсссс веке не е нечия сининикаква е 😳
  • 22 ДО Morgoth

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Morgoth":

    кви ги дрънкаш ма професоргеопед
    АКО ДЪРЖАВАТА НЕ Е МАЙКАТА ЗАЩИТНИК НА НАРОДА , КОЙ ТОГАВА ,нали народа работи за да го защитав оооо завълииката 😳
    ДЪРЖАВАТА Е ВИД РОДИТЕЛ А НАРОДА Е ФАМИЛИЯТА Й , но
    ВАЖИ ОБРАТНОТО на длъж и шир
    затова си й збъркана
  • 23 ПЕШО

    0 1 Отговор
    Правилния въпрос е: Какво загуби България?Това което е спечелил средния Българин е много малко в общи линий само възможността да продава гъзът си по скъпо в ЕС.
  • 24 ПЕШО

    0 1 Отговор
    Правилния въпрос е: Какво загуби България?Това което е спечелил средния Българин е много малко в общи линий само възможността да продава гъзът си по скъпо в ЕС.
  • 25 Коментатор

    0 0 Отговор
    България спечели много от членството си в ЕС. Това че изоставаме от други източноевропейски страни се дължи само на българската политичиска класа и късоглидството на избирателите през последните 30 години. Иначе извън ЕС алтернативата беше като положението на Албания или Молдова...
  • 26 Коментатор

    0 0 Отговор
    Прочетох повечето коментари. Изводът е, че руската пропаганда доста е повлияла да разрушава доверието в ЕС и да внушава пропагандни клишета за джендъри, цигани и емигранти. Никой не коментира, че изнасяме основно в ЕС и с това се изхранваме. Че ЕС създава сигурност и имаме права, за които дори не можехме да мечтаем допреди 30 г. Разбира се има проблеми. Но ползите за България от членството - преки и косвени - са много.