19 Октомври, 2018 16:26 3 181 23

Американските санкции дадоха неочакван тласък на руската икономика

  • санкции-
  • руска икономика-
  • облигации

„Високите цени на петрола и слабата рубла са много по-изгодни за Русия, защото от гледна точка на бюджета това е двоен плюс“, твърдят експерти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американските санкции тласнаха в различни посоки цените на петрола и стойността на рублата, давайки на Русия скъп нефт и девалвираща валута – комбинация, която способства развитието на икономиката й, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.

Агенция "Фокус" предава материала без редакторска намеса.

Цените на петрола, главният експортен продукт на Русия, се увеличиха с близо 14% от средата на август. Основната причина за това е възобновяването на американските санкции срещу Иран, ограничаващи износа на нефт от тази страна. В същото време рублата падна с 15% от април, когато Вашингтон въведе санкции в отговор на предполагаемата руска намеса в изборите на САЩ и другите видове агресия. По този начин, цената на нефта в долари става още по-голяма, когато се преведе обратно в по-слабата рубла.

В последно време петрола и руската валута отново тръгнаха в обратни посоки, когато цената и на суровината, и на долара падна. Но в течение на няколко месеца руската икономика излезе на печалба, след като падащата рубла напълни държавната хазна и бе регистрирано рязко увеличение на доходите на енергийните гиганти в страната. През тази година акциите на руските производители на нефт „Роснефт“ и „Лукойл“ поскъпнаха съответно с 56% и 39%, задминавайки ловко западните си конкуренти.

„Високите цени на петрола и слабата рубла са много по-изгодни за Русия, защото от гледна точка на бюджета това е двоен плюс“, смята Виктор Шабо, управляващ отдела за дълговите задължения на развиващите се пазари към компанията „Абърдийн Стандарт Инвестмънтс“.

Развиващите се пазари обикновено понасят удар в резултат от увеличаването на стойността на американския долар и на лихвените проценти, както и от безпокойството, свързано с търговията и вътрешнополитическите проблеми в отделните страни, например, в Турция. Рублата обаче получи допълнителна тежест в резултат от американските санкции.

През август рублата загуби още повече от стойността си, след като Вашингтон наложи нови санкции по отношение на Русия във връзка с предполагаемото използване на нервно-паралитично вещество във Великобритания и заплаши да ги разшири с втори кръг ограничителни мерки след 90 дни, в случай, че Русия не изпълни списъка от три изисквания, в това число и прекратяване на използването на химическо и биологическо оръжие.

Рискът за САЩ е в това, че санкциите не оказват планираното въздействие, отчитайки последствията от комбинацията между слабата рубла и високите цени на петрола.

В края на миналата година един барел нефт носеше на руските продавачи повече от 3835 рубли при обръщането от долари, в които се търгува суровината. Сега всеки един барел носи по 5262 рубли, т.е. с почти 40% повече.

Компанията „Роснефт“, най-големият производител на петрол в света, е една от страните, които получава изгода при дадените обстоятелства. Тя съобщи, че е увеличила доходите си с близо 50% преди изчисляването на операционните приходи, данъците, износа и амортизацията за второто тримесечие в сравнение с предходното.

Санкциите също така помагат на страната да понижи нивото на външния си дълг, в момент, когато той нараства за правителствата и компаниите, сочат данните на „Сосиете Женерал“. Това се случва, както заради падането на рублата, което не позволява на емитентите да приемат дълга в долари, така и заради опасенията, че САЩ ще въведат санкции на търговията с доларови дългове на Русия.

Частният и държавният дълг на Русия, принадлежащ на чуждестранни инвеститори, намалява от 2016 година, достигайки до 32% от брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на тази година, отново по данни на „Сосиете Женерал“. Едновременно с това, печалбата по текущите сметки на Русия, показател за нейните операции с останали свят, е нараснал до 18,3 милиарда долара през март в сравнение с 14,6 милиарда в предходното тримесечие.

„Русия се адаптира впечатляващо към понижаването на цените на нефта и санкциите“, се казва в комюнике до клиентите на анализаторската къща „КредитСайтс“. „Суверенният дълг остава на разумно ниско ниво, а обемът на външните задължения намаля значително“.

Без съмнение, годините на санкции нанесоха удар по руската икономика. Множеството западни ограничителни мерки по отношение на Русия, след като Владимир Путин взе решение да анексира Крим през 2014 година, доведоха до двойно понижаване на стойността на рублата и съкращаване на обема на инвестициите в енергийния сектор.

В последно време пострадаха и руските пазари. От началото на т.г. доходността на доларовите държавни облигации на САЩ се увеличи до 4,36% от 3,28%. Руският индекс на акции ММВБ през същия период намаля с 12%, независимо от отслабването на рублата, което направи износа по-печеливш.

Слабата валута допринася и за инфлацията, която, по прогнозите на Централната банка, ще нарасне до 5,5% към края на следващата година, което е много повече от установената рамка 4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    48 9 Отговор
    Говедата са абсолютни тъпаци. Малко им остава. Трите държави - Китай, Русия и Индия са достатъчни, да ги наврат в задните отвърстия на кучетата.

    Коментиран от #8, #16

  • 2 Брежнев

    9 20 Отговор
    Ами нашите управници кво чакат още?Да вдигат цените та да се видим и ние в неочакван напредък!!!

    Коментиран от #6

  • 3 А дали е така

    12 19 Отговор
    Защо тогава непрекъснато квичат за санкциите. Излиза, че Нинова и Радев мислят злото на Вовата ?

    Коментиран от #5, #9

  • 4 А наздраве

    22 2 Отговор
    Лошо няма!!!!Остана Русия да почерпи..............
  • 5 ВАСКО НАЙДЕНОВ

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "А дали е така":

    НЯМА КОЙ ДА НИ КАЖЕ!!
  • 6 ДЕДО ПОП

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Брежнев":

    Господ /Б.Б/ вече чу молитвата ви чадо!
  • 7 Факт

    25 7 Отговор
    Сто пъти обяснявах тук на соросоидните тролове,че по-евтината рубла е изгодна за руснаците...Ама те рупат ли рупат-60 рубли за долар...Еми ето ви сега-четете и се образовайте соросоидни "експерти"--само не казвайте че и тези са платени от Путин.
  • 8 Ужас

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    Просто трябва да спрат стокообмена си в долари и да там със говедарите!
  • 9 Да си знаеш

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "А дали е така":

    Еми много е просто бе пич-"пищят" руснаците защото това е несправедливо и уронва честта и достойнството им като държава. При първите санкции още Обама предвиждаше една година за фалит на Русия...е чакаме ги вече пета година-а те си правят мостове,пътища ,стадиони,световно по футбол и т.н...А ние балъците още ги чакаме...
  • 10 ЕЕЕЕЕ

    8 13 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ НЕ БЯХ ЧЕЛ ! МИИИ ЩОМ Е ПЕЧЕЛИВША ТАЗИ СТРАТЕГИЯ НЕКА ЦЕНИТЕ ДА ТРЪГНАТ НАГОРЕ И В БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #11, #12, #13, #19

  • 11 Реално

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЕЕЕЕЕ":

    Не е простотия-а елементарна икономическа практика в такива случаи. Която винаги има ефект. Русия не е първата страна която нарочно обезценява валутата си. Това сега го прави Китай,Индия-преди години Сингапур,Австрия, Великобритания при Маргарет Тачър..и т.н..Това сега се опитва да прави дори и САЩ-за да имат стоките им по-голяма конкурентноспособност.
  • 12 Ььььььь

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЕЕЕЕЕ":

    Те при нас цените си растът. Само че ние нямаме производство,оттам и работни местта и няма как да повишаваме доходите си от износ-за разлика от руснаците.
  • 13 Я пък ти

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЕЕЕЕЕ":

    Еееее ти по-добре ги разбираш нещата от американският Джурнал-направо си екперт...Да не си икономист при Тиквата -Слънце???
  • 14 Хаххаааааааа

    14 4 Отговор
    СОРОСОИДНА ТИШИНА....
  • 15 КАЗАХ

    15 5 Отговор
    Съюзът Русия-Китай вече е бетониран. Този факт е най големият кошмар за сащ от създаването им до сега. Нямат полезен ход. А на всичкото отгоре към този съюз те тласкат Индия и Германия. Германия-Русия-Китай, това е бъдещият господар на света. На германците ще им писне да хрантутят гладници като България, Македония, Косово, Черна гора, Гърция, Португалия, Румъния и ще излязат от ЕС.
  • 16 Да да

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    Малко са тези трите, нищо че съставляват 1/3 от територията и население на света, че и повече. Добави Северна Корея, Иран и Пуйкиленд и почти ще изравнят сили :D. Интересно ми е след като победят, Китай с кой ще търгуват? Може би с Индия, Колумбия и Сирия?

    Коментиран от #17

  • 17 знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да да":

    Пращаш писмено запитване до The Wall Street Journal И те ще отговорят на любопитството ти!
  • 18 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    абе в русия става все по -добре и по-добре,хората вече почнаха да ядат храна втора употреба там от този просперитет.нямали задължения към външни инвеститори ами нямат щото никои неще да инвестира,но тва не пречи на вътрешнофирмената задлъжнялост както и на задлъжнялостта на държавата .та предлагам на феновете на путин да ходят по-често и за по-дълго в русия.сибир,кавказ и полярния кръг са приятни дестинации и си направете задължително застраховки щото е много хубаво там .та другари тръгваите не се бавете.
  • 19 яяяяяяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЕЕЕЕЕ":

    Главо, слаба местна валута има положителен ефект при положително търговско салдо - демек експорта ти е повече от импорта. Така са Русия и Китай. В Турция е обратното - значи за тях слабата лира не е ОК.

    Сега виж ние къде сме?
  • 20 Тъпаци

    2 1 Отговор
    Те не можаха 60 години една пиклива Куба да съборят със санкции, но са тръгнали срещу Русия. Ха ха
  • 21 бсфн

    0 1 Отговор
    с техните камъни по техните глави мръсни индианци
  • 22 Пеньо

    1 3 Отговор
    Тогава защо всичкото путнофилие вие и квичи? Значи са против укрепване на руската икономика? Лоши хора!
  • 23 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Ма защо сороснята продължава да квичи за "денги нет"!??
    Слабата Русия, слабата руска икономика!??
    Явно тия икономисти от Уолстриит нищо не разбират, да питат нашите нпо роби !!