Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 10:00 13 329 57

За кого си струва да се премести да живее в САЩ

  • сащ-
  • москва-
  • корпорации

Оказва се, че качеството на живота в Москва е по-високо от това в САЩ?

За кого си струва да се премести да живее в САЩ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Работя в московския клон на една от най-големите американски промишлени корпорации. По работа често имам възможността да ходя на командировки в САЩ и затова имам някаква повърхностна представа за работата в големите американски инженерни компании.

Какво мога да отбележа на първо място? Работата в САЩ е постоянна надпревара за оцеляване. Ако се готвите да се преместите там, се пригответе за факта, че трябва да работите много интензивно. Ще се опитат да ви натоварят отвъд вашите възможности. Когато нашите служители се връщат от бизнес пътувания, темпът на работа в Москва вече се възприема от тях като почивка. В Москва в работата се появяват вълни, докато САЩ натоварването е голямо и постоянно.

Една моя колежка, който няма свръхиздръжливост и работоспособност – обикновен инженер, замина в САЩ със зелена карта и получи работа в клона на нашата корпорация в Сан Диего. За нас е по-лесно да си намерим работа в американската компания, защото всъщност имаме необходимия опит и веднага можем да започнем работа без допълнително обучение. Ако имате тези умения, може би това ви дава шанс в Америка да бъдете нещо повече от мияч на чинии.

Наскоро тази колега написа, че след като се е оплакала на мениджъра си, тя най-накрая е спряла да работи повече от петнадесет часа на ден. Въпреки това, тя не получава „оувъртайм“, тоест те работят безплатно, защото не успява да изпълни приетата там негласна норма.

Тя накратко описа живота си. Наема жилище в жилищен комплекс с басейн и фитнес зала в скъпата част на града. Магазините са в непосредствена близост, което е много важно за нея, защото тя не иска да се забърква с кола и застраховките върху нея. Това, разбира се, е нетипично за Съединените щати. Животът без кола е много неудобен, защото просто няма обществен транспорт, с какъвто сме свикнали. Тя разказа, че когато трябва, използва Uber таксита.

В същото време тя има достатъчно пари единствено за наем и храна, защото цените в Калифорния, казва тя, са просто луди. Страхува се да се нанесе в по-евтини райони, заради от отдалечеността на магазините и от не най-приятния контингент, който живее там. Зададох си въпроса с какво това е по-добро от възможността да си наеме студио в центъра на Москва, да ходи пеш до работа (работното ни място е в центъра) и пак да и стига само за храна, но вече при осемчасов работен ден. След това я попитах: „Оказва се, че качеството на живота в Москва е по-високо от това в САЩ?“ Неочаквано за мен, тя се съгласи, въпреки че преди да се премести, тя буквално боготворя Съединените щати.

По-късно, тя каза, че плувният басейн и фитнес залата в нейния блок са били затворени за ремонт в продължение на осем месеца, но собственикът е вдигнал наема. Те решава да не продължава престоя си и в момента търси работа в щата Вашингтон (да не се бърка със столицата Вашингтон, окръг Колумбия), където недвижимите имоти са по-евтини, а климатът ѝ е по-приятен. Но истината е, каза тя, когато е насрочено интервюто в щата Вашингтон, за едно работно място там претендират повече от четири души. този ден, когато е назначена интервю в щата Вашингтон, на едно работно място там вече заяви, повече от четирима души.

Налице е също така един добър пример, когато една млада двойка работохолици от нашата компания се премеси в САЩ. Те, според мен, наистина притежаваха изключителна работоспособност. Например, момичето от двойката се характеризира с тона, че по време на една командировка тя работи без прекъсване 33 часа подред, само веднъж да си вземе душ и да хапне. Тази двойка е доволна от всичко и планира да си построи къща.

Като цяло, ако имате работоспособност, която е много по-висока от средната, само тогава можете да опитате да я продадете в САЩ, където плащат повече за нея. Ако в Русия работят, за да живеят, в САЩ живеят, за да работят. Изглежда, че тяхната система е настроена така, но не всеки, който живее там, е наясно с това.

Можем да отбележим още един момент. Има смисъл да заминете за САЩ, ако нямате намерение да имате деца. За да живеят в повече или по-малко благополучен район и двамата съпрузи трябва да работят усилено. Няма да има време за отглеждане на дете. Американските детски градини са най-вече филипински детегледачки и детски дневен сън на матраци, разпространени на пода. Децата дори не си свалят обувките. Няма дори да се говори за развиващи занятия.

Училище, където малолетни престъпници няма да преджобват вашето дете, може да бъде само частно. Акцентът във всички училища, дори частните, е върху хуманитарните предмети. От друга страна, хуманитарните науки често могат да се сведат до някаква основа на демокрацията и джендърните права.

В резултат на това, когато се записват в университетите, най-способните възпитаници на местните училища, в приемните изпити студенти от Китай и Южна Корея "разкъсат бутилката с топла вода Tuzik". Най-вероятно вашите деца няма да могат да се конкурират с тези био-роботи, които са завършили трудно традиционно училище в своите страни.

Като цяло, според моите наблюдения, има много малко инженери, родени в САЩ в моята фирма. Има много азиатци и индианци.

Напълно възможно е вашите деца да живеят по-зле от вас. Още днешното поколение там живее по-лошо от родителите си и често живее с родителите си. Ще попитате, къде са местните жители, които не са влезли в американския работен ритъм? Мога да отговоря, че най-вероятно те са станали бездомници, каквито има много в южните щати, където е топло по улиците и които вече приличат на зомби апокалипсис. И да, ако наистина обичате да вървите пеш, Щатите също няма да ви харесат. Благополучните жилищни комплекси тип градска спалня са абсолютно безлюдни, а центърът на големите градове е пълен с бездомници и изроди.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :-))

    29 34 Отговор
    Егати тъпотиите.
  • 2 КГБ Териер

    47 25 Отговор
    Това са капиталистите на Запад изтискват те като Лимон и на 50г.изглеждаш като на 80 като се пенсионираш те набутват в дом за стари хора да играеш Бинго до края на мизерния си живот и ти взимат пенсията за разноски!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха де

    14 18 Отговор
    За хора, които искат да бъдат уважавани за това, което са. За хора, които искат да се спазва точката на закона и правилата, важащи за всички. За хора, чийто труд е платен, а не е за мерси.
  • 5 Баба Гицка

    3 12 Отговор
    Много зле, много зле ...
  • 6 Townboy

    64 18 Отговор
    Добра статия описваща реалния живот отвъд океана. Познатите ми които живеят там работят повече от машини и нямат време за нищо. Ако успеят да си дойдат през няколко години се фукат със скъпи джаджи, които заместват вероятно емоциите от истинския живот.
  • 7 Европа

    34 17 Отговор
    Какво! Да отида да се пребивам в щатите ! Никога. Само Германия, Австрия, Щвейцария.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бодибилднер":

    С чичко Гугъл. Най ми хареса за индианците.
  • 9 Американска мечта

    41 9 Отговор
    Веднага ви казвам от личен опит как стоят нещата. САЩ не са якото място, което бяха преди. САЩ бяха супер за живот през 50-те, 60-те, 70-те бяха грууви, 80-те горе-долу, началото на 90-те до към 2000 г. доста добре с малки изключения.
    Още е приятно място за живот за млади хора БЕЗ ДЕЦА, неангажирани, гейове, лесбийки, джендъри, работохолици, милионери и милиардери и бежанци от война.
    Проблемът е, че ГОЛЕМИТЕ КОРПОРАЦИИ през последните 20-30 години овладяха почти напълно политическата система, СЪСИПАХА профсъюзите, СЪСИПАХА социалните придобивки, ИЗНЕСОХА индустрията в Китай, качеството на живота намаля силно за средната класа и по-бедните. Основни виновници сред политиците: Рейгън, Буш младши, донякъде Клинтън и Буш старши.

    Коментиран от #17, #50

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 no name no face no number

    17 11 Отговор
    Германия? хохохо никога повече, а сащ просто никога и за нищо на света.

    Коментиран от #18

  • 12 SDEЧЕВ

    21 10 Отговор
    От САЩ по лошо чанчат в офисите в Израел - Тел Авив- дават ти някакви пари ,но е добре да тичаш към тоалетната в офиса и по възможност с лаптопа си . Дюнер с кола е 38 лева - живей за да работиш е мотото на пазителите на демокрацията по света. В Тел -Авив е топло но нямаш право да си бездомник ,който не иска да тича по офисите с лаптоп под мишница заминава в кибуца да бере ягоди ,които се поливат с вода пречистена от морето . ако си ги купиш после от магазина струват към 20 лева килото. За тези които не са вече рентиери мандалото хлопна или роби или клошари. Повярвайте ,че няма да е далече времето когато Москва ще е в пъти по добра от САЩ за племето булгаро , там дори можеш да се гордееш ,че си им им дал писменост на тези гладници и те да ти се смеят от сърце какъв долен булгарестан си. Това че пишем на един и същ език с руснаците е ценност ,която дава предимство на нашето малобройно племе без цар и нова история да се конкурираме на този пазар.
  • 13 плевен

    10 7 Отговор
    1:1 с това което разказва мой близък. И за системата на приема SAT.Там 1/3 от точките се дават за есе, 1/3 за извънучилищна дейност, и 1/3 за математика.Защото ако си приемат инженерите, само с критерия "математика", за нашите бели, разглезени деца, няма да има място.
  • 14 Брат ми

    13 16 Отговор
    Пълни глупости.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анти седераст

    15 12 Отговор
    Проваленият еврейски трудов лагер САЩ е притегателно място за цигани, проститутки, клошари, седерасти, просяци, наркомани и селяни.
  • 17 Диди

    16 7 Отговор

    До коментар #9 от "Американска мечта":

    А сега ни опиши каква е РУСКАТА МЕЧТА.

    Коментиран от #21, #36

  • 18 Диди

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Колко време живя в Германия? Явно си доста разочарован.

    Коментиран от #24

  • 19 Morgoth

    15 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има много азиатци и индианци ........... ах, превод, превод ... той и Колумб е сбъркал индийците с индиаци, ама в 21-ви век се очаква да правим разлика между едните и другите :)
  • 20 Morgoth

    18 1 Отговор
    Като цяло нещата са вярни, но доста преувеличени. В САЩ можеш да живееш доста добре, но наистина не можеш да разчиташ, че работодателя ще те щади и фирмата ще има добра социална политика. Ако сам не си договориш добри условия никой няма да ти ги осигури. За частните училища също е вярно - но като цяло в САЩ безплатното образование е само за най-бедните. Така са от край време. Не знам как е в Москва, но за IT (а до колкото разбирам за това се говори в статията) най-добре си работете в България. Макар в САЩ или Западна Европа бруто да получавате повече никъде на друго място няма да сте в класата на богатите.
  • 21 СССР е

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Диди":

    СССР беше, но се прецака, щото номенклатурата беше супер проста, а Горбачов искаше да яде Макдоналдс.
    Иначе Москва е в пъти по-скъпа от Вашингтон.
  • 22 Иво Македонски.

    25 8 Отговор
    Толкова е лошо в Сащ, според статията,а факт е , че всяка година, хиляди студенти ходят на студентски бригади в САЩ, а не в Русия, или в Китай, и за три месеца се връщат с по пет шест хиляди долара.ТОВА Е ФАКТ.

    Коментиран от #23

  • 23 Антон

    16 17 Отговор

    До коментар #22 от "Иво Македонски.":

    Връщат се с доларите, ама знаеш ли как са живели. - почти като клошари. Мои приятели ходиха, това е било преди около 20 год. - казваха че прозорците били счупени там където са живеели. Нови стъкла цифра пари, и те са слагали найлони. Така са живеели с найлон на прозореца, единия дал 50 долара за да го подстрижат, тия го скъсваха от бъзици че бил милионер да даде толкова пари. Говореха че са бачкали по 18-20 часа на денонощие. Супер яко. Нали. Ама западната пропаганда ви е промила мозъцкте
  • 24 no name no face no number

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "Диди":

    Търся друг вариант за мен, иначе 6 години. Разбира се, че съм разочарован едно нещо нямат нормално.

    Коментиран от #29

  • 25 Обективист

    17 7 Отговор
    Москва е столица! Безспорно там е супер! Ама като сравнявате, нека да се сравнява извън столицата. Навсякъде се работи, но в САЩ няма партийни секретари и комсомолци, които станаха олигарси!
  • 26 Lupi

    29 4 Отговор
    Не е точно така както мнозинството се изказва тук. Живея в Щатите вече 18 години и то живея добре по статистиката за среден американец. И детето си изучих без заеми за Университет. И на 8 часов работен ден съм. И пътувам семейно до БГ и по света всяка година. Да вярно първоначално като се дойде тук 1-2 години е трудно и се работи доста. Но след като се ориентираш можеш да си намериш доста свястна и спокойна раота която да ти покрива всички разходи, че и да остава да заделяш. Говоря за семеен бюджет където и двамата работят. И не е нужно да се ходи задължително в Калифорния или Вашингтон щата. Ние например сме във Флорида. Единственото което ни тежи е че Щатите са много далече от БГ.

    Коментиран от #27

  • 27 Дупи

    7 10 Отговор

    До коментар #26 от "Lupi":

    И Лупи какво ще стане, когато половин Флорида е под вода след 10-20 години? И сега ви праскат урагани и редовни наводнения...
    Флорида беше рай на земята преди 100 години, но простите Американоси я съсипаха с презастрояване и презамърсяване.
  • 28 Lupi

    15 3 Отговор
    :) Звучиш като майка ми. Всеки път като се чуем ми казва: "Бягайте от Флорида защото не знам кой казал че ще потъне". Може би е така но не по наше време. А по отношение на ураганите, преживял съм някоко до сега и знам какво е. Да има поражения но това което го гледате по ТВ-то са предимно стари стари сгради строени не по усъвременените строителни кодове за Флорида а също така и сгради които са на 200м от морето където без съмнение при всеки ураган има приливна вълна. Те затова властите винаги евакуират задължително вички които живеят близо до брега преди всеки ураган.
  • 29 Диди

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "no name no face no number":

    Какво не ти е харесало?
  • 30 Цанко

    10 2 Отговор
    Съжалявам, че през 2006 година не емигрират, когато бях с кораба "Рожен" в Норфолк? Съжалявам, днес Родина ми отново е червена кочина!
  • 31 no name no face no number

    6 3 Отговор
    Калво ли? зъболекаески услуги, медицински, автосервизи, работа, пенсионно осигуряване, цени на имоти и други особено в писледните 6 месеца, пълно с емигранти от африка. Опитах да ича този език . чаках година при условие, че аз за разлика от чеенилките работя и си плащам курса , а тях ги взимат с предимство и не плащат и цент и имат време да учат защото са свободни. Така след едно ниво ми се наложи да прекъсна имах нужда от само седмица и говорих с фолкс шулето където ме убедиха,че няма да чакам пак дълго след като се върна и.......... излъгаха, чаках още половин година и им теглих една дълга Та така и от какво да бъда доволен??? Ти имаш ли идея какво образование и каквя медицинска помощ и то безплатни имахме преди 1989???? Тия могат само да мечтаят за онзи живот. Та тва е.Поздрави дано пък се запизнаем преди да съм се махнал , че работя по този въпрос

    Коментиран от #32

  • 32 Диди

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "no name no face no number":

    За всички тези неща си има ред,закони и т.н.Трудно ми е да си представя да си имал с всичко проблеми.Нямаш ли познат, които да ти помогне?За престой от 6 години би трябвало да можеш да разговаряш на немски.

    Коментиран от #33

  • 33 no name no face no number

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Диди":

    Аз можех да разговарям на немски и првди да отида в тая смотаба страна, но исках да го науча добре. Ред що годе има. Закони може и да има някакви ,но не ми харесват. А и тука много бизнесмени ги заобикалят без проблеми. Та тука чакаш за доктор с месеци понякпга не говоря зя личният, който не разбира много, както и наще в Бг след промените. Мога много истини да казвам още. Не ме кефи с нищо и храната е ти си знаеш. Друго кскво. Като знам как живеехме преди 1989 и като гледам как живевт на запад и разбирам колко много по- напред сме били. Верно е, че са взимали по големи заплати, но са си позволявали много по малко от нас, а и въобще като атмосфера техният живот е смотан. Най много от писетените страни Италия се доближава до нас, но сме били мнооого по добре и от тях. Тоеа е истината живах и тогава и сега и там и у нас. Не може някой сополанковски джендър да ми рони глупости

    Коментиран от #52

  • 34 no name no face no number

    1 2 Отговор
    Ааа Диди намам предвид теб :))), за разни седерасти и труги намеквам
  • 35 no name no face no number

    5 4 Отговор
    И поскедно да ти кажа, че не ми пука кой управлява дадена държава, дали са комунисти фашисти демократи или извънземни, но когато живота е ок, то аз ще ги уважаеам, когато само ни е.....т, тогава ще ги мразя и ще се боря за промяна. След променитв нито едно правителство и партия не съм харесвал и е ясно защо.Затова и се махнах, щото нямах калашников.Та не бих се върнал да им изкарвам парите и да робувам на кофти хора.Лошото е, че лошото идеа от запад, а първоначално от фащ

    Коментиран от #38, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бибос

    10 4 Отговор
    А бе що всички тогава отиват в Америка?
    А бе да бегат към Москва като е толкова гот.
  • 38 Диди

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "no name no face no number":

    Не мога да споделя това,което си писал.Щом ти харесва комунистическият живот повече,реши сам къде да живееш.

    Коментиран от #43

  • 39 Диди

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "no name no face no number":

    Но помисли,защо за 6 години не си успял да се устроиш така,за да се чувстваш добре. Жалко.
  • 40 Гостъ

    8 5 Отговор
    Толковае е зле в Щатите. Излиза че целият свят си е изгубил ума щом повечето хора искат да живеят и работят там. Дори кака Кури си е изпратила сина да мизерства в таз смрадлива страна.
  • 41 стоян георгиев

    7 6 Отговор
    тази статия показва кво е нивото на руската пропаганда.в щатите било лошо щото много се бачка за безпари ,а и там е много скъпо и пълно с бездомници и джендъри.та по-добре било в москва където се бачка малко и само за прехраната ,но няма джендъри и не е толкова скъпо.истината е съвсем друга и милионите руснаци дето бягат или искат да избягат за сащ го доказват, а в обратна посока няма ни един кандидат.всъщност в сащ не е скъпо напротив ,въпреки високите възнаграждения е много по-евтино от европа и русия,що се отнася до дрехи,коли,храна, а даже и жилища.стоките и услугите в сащ са в пъти по-качествени от тези в русия,а заплатите нямат място за сравнение.да наистина в сащ не харесват мърлячите и ако не работиш интензивно в работно време си заминаваш,докато в русия може да си пиян от обяд и няма проблеми,щото така или иначе всички около теб са пияни по тва време.

    Коментиран от #42

  • 42 Диди

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    По горе писах,някой да опише каква е руската мечта,но никой русофил не отговори. Ти накратко описа американската и руската. Отдавна не си писал по форумите.
  • 43 no name no face no number

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Диди":

    Разбира се не си и длъжна да го споделяш ти имаш различни виждания и ценности .Аз лично те уважаеам, дори си ми любимката във форума.Е разбира се в повечето случаи съм ти поставял минуси, но и доста плюсове. Симпатяга си , особено като прочетох, че си написала, че харесвам комунизма........та него никъде и никога не го е имало. Същото като демокрацията :))). Преди живеехме в соц и строяхме комунизъм. Сега се върнахме назад във времето в капитализма и градим демокрацията. Мога да се обзаложа, че съдбата и ще е същата както и на комунизма:))).Поздрави!

    Коментиран от #44

  • 44 Диди

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "no name no face no number":

    Хората тъпчат демокрацията,а не обратно.Поздрав.

    Коментиран от #46

  • 45 Руснак

    4 2 Отговор
    Мдааа и един марамот завива станиол...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ввв

    11 1 Отговор
    Статия за наивници и балъци,видиш ли в Русия е най-добре,да не сме 50-та година бе другари смотаняци?!
  • 48 626

    9 2 Отговор
    да бе да, пак почнахте с промивките, от 11 години живея в щатите и не мисля да се връщам, имам 2 деца, идвам само лятото да се видя с роднини за 3 седмици, ходя редовно на хавай ... абе не ми говорете изобщо за Бг има да гони сащ много
  • 49 Другар

    0 2 Отговор
    Не вярвах,че в този сайт,ще прочета толкова задълбочена и коректна статия,базирана само на фактите!А не безумните химери на БГ мечтатели,мечтаещи за живот различен от този който са живели досега, без да могат да го оценят,заради липса на база за сравнение.
  • 50 Другар

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Американска мечта":

    Ако можех,бих Ви дал 10+
  • 51 арогантен

    5 0 Отговор
    Статията е написана за успокоение на българските мързеливци и некадърници. Точно такива са тези, които ни управляват, и тези които ни обслужват. Било в администрацията или в която и да е БГ фирма. НЕКАДЪРНИЦИ с купени дипломи.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Меги

    1 0 Отговор
    Каква е руската мечта ли? Да се преместят в България....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ни а

    0 0 Отговор
    Долна капиталистическа държВа