Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 10:36 4 827 8

Търси се премиер за задгранично правителство

  • правителство-
  • изгнание-
  • премиер-
  • невъзвращенци

Кандидатури се приемат на сайтовете на Интерпол и Европол

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята винаги е обичала да си прави гаргара с нас, докато ние си мислим, че го прави със самата себе си. Зависи доколко задълбочено и под какъв ъгъл се вглеждаме в нея. Месеци след разгрома на Септемврийското въстание от 1923 г. задграничното бюро на оцелелите лидери на БКП, намерили пристан във Виена, си слага помпозната табела "Задгранично правителство". Решавало ли е държавни проблеми това правителство или просто е умувало как да отмъсти на "кървавия професор" Александър Цанков? По-скоро второто.

Палачинката се обръща след 20 години и самият Александър Цанков създава задгранично правителство във Виена след друго септемврийско събитие от 1944 г. - за едни преврат, за други революция, за трети окупация. Дали е решавало важни държавни дела това правителство или "министрите" му просто са чакали да стане чудо, подобно на онова от песента: "Поручик Голицын, а может вернемся? Зачем нам, поручик, чужая земля?" По-скоро второто.

След 45 години и ново премятане на палачинката в тигана на историята, отново Виена оказа гостоприемство на актуалните ни политически несретници. В австрийската столица се установи маститият функционер на БКП Огнян Дойнов, сочен за един от идеолозите и основни "спонсори" на печалния ни преход след 1989 г. Така бе създадено поредното задгранично правителство след поредния "катаклизъм" в родината ни. Въпреки заканата на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев, че ще домъкне Дойнов на гръб в чувал от Виена в София, висшият магистрат не успя да ни покаже дори картичка от Пратера, а съдбата сама реши казуса "Дойнов" с естествената смърт на героя ни.

Дошло ли е време за създаване на ново задгранично правителство от невъзвращенци, милеещи за род и родина? Съдебната ни система с любезното съдействие на благоразположените и безхаберни други власти даде възможност на плеяда герои на проточилия се преход да разгърнат потенциала си в чужбина. Други, по-пресни емигранти, още се ослушват, но ние сме убедени, че скоро ще се окопитят, подобно на славните си предшественици. На вашето внимание предлагаме един проекто-кабинет в изгнание, в който присъстват експерти без изявена партийна окраска, но доказали се всеки в своята сфера. Това, че на книга са издирвани, не би трябвало да ни смущава. Както се казва, давам трима небити за един бит. До един са гърмяни зайци или от стари кози ярета - както ви харесва. И така, проекто-правителство в изгнание:

Веска Меджидиева - министър на селското стопанство, Маринела Арабаджиева - министър на туризма, Пламен Галев - министър на вътрешните работи, Ангел Христов - министър на отбраната и гл.секретар на МВР, Стайко Стайков - министър на икономиката, Христофор Аманатидис - Таки - министър на младежта и спорта, Цветан Василев - министър на финансите, Евелин Банев - Брендо - министър на културата, Ветко Арабаджиев - министър без портфейл /б.а. - забравен е в кутия за обувки в хотел "Маринела"/.

Задграничното правителство се нуждае от премиер, който да канализира усилията на кабинета на ползу роду. Кандидатурите могат да бъдат подавани на сайтовете на Интерпол и Европол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цацаров

    11 2 Отговор
    Всички колективно са и.д. премиери до идването на Бойко
  • 2 Мунчо

    14 0 Отговор
    Защо пак се премълчава името на Младен Михалев?

    Коментиран от #8

  • 3 Гагадю

    18 3 Отговор
    Забравихте маджо - министър на изпразването на държавната хазна, и костов - министър на обезценката.

    Аааа, ама вие не случайно сте ги забравили.

    Коментиран от #4

  • 4 чети бе

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гагадю":

    И двамата са в България, ама ти си чукча не читатель, чукча писатель

    Коментиран от #5

  • 5 соросопитек

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "чети бе":

    маджо е във Виена!!!!
  • 6 Предложение

    5 0 Отговор
    Митьо Очите за премиер!
  • 7 Калин

    6 3 Отговор
    Цветан Василев за министър на финансите е все едно да обречем държавата на тотално разграбване, видяхме какво направи с КТБ.
  • 8 Гунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо":

    Може би защото трябва да е премиер. Хем приемственост, хем и по заслуги.