26 Октомври, 2018 12:18 8 238 18

Как НАТО си представя руското нападение в Европа

  • нато-
  • руско нападение-
  • европа

НАТО се опасява от частична загуба на бойни способности на европейските армии поради чисто психологически обстоятелства

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стана ясно, как НАТО си представя сценария на руско нападение в Европа, пише руският вестник “Взгляд“.

Безпрецедентни по мащаб през последните десетилетия военни учения на НАТО се провеждат в Норвегия. И въпреки че тяхната организация се характеризира с използването на редица нововъведения, например, специална "северна униформа" - в действителност сценарият на ученията предполага реакция на атаката на Русия.

В нощта на 25 октомври в Норвегия най-големите учения на страните от НАТО, Швеция и Финландия, се присъединиха към тях. За НАТО тези учения носят фундаментален характер, тъй като те трябва да разработят не само тактически познания в условията на северния климат, но и като цяло, степента на боеспособност и ефективност на европейските армии в сухопътни и комбинирани бойни операции. Но засега никой не може да каже в какво състояние се намират наземните сили на НАТО в Европа за мащабни военни операции срещу потенциално равностоен враг. И с това може да има проблеми.

Съгласно сценария, в който Русия или която и да е държава не се споменава, северните и централните части на Норвегия - от Финмарк и Трьонделаг до Нарвик - са заети от някакви зли сили (групировка "Север"). След като се консолидират, те предприемат офанзивата в южната част на Норвегия, в столицата Осло, но силите на съюза от южната група ги спират и започват операция за освобождение на страната. С други думи целта на учението е "възстановяването на суверенитета на Норвегия" след атака срещу нея от страна на някаква агресивна "регионална сила". И има само една "регионална власт" – Русия още по думите на бившия президент Обама.

По поразителен начин този сценарий почти подробно копира развитието и плановете от края на съветския период за конвенционалната част (без използването на ядрено оръжие) на конфликта в Европа. Тогава се приемаше, че съветските войски ще извършат морски десант в Северна Норвегия, за да получат стратегическа опора за бомбардировачите на далечни разстояния и също така да премахнат системата за противовъздушна отбрана на Норвегия. След като получат такова предимство, съветските (руските) бомбардировачи могат да контролират северния и дори централния Атлантически океан, блокирайки морски конвои от САЩ и Канада с ракети на далечни разстояния.

Предполагаше се, че СССР ще окупира Исландия като бонус. Става дума за военновъздушната база Кефлавик. След това целият план на НАТО за прехвърляне на войски от Северна Америка към Европа пропада, а СССР (Русия) може да започне наземна атака срещу Германия с достигане за седмица по-късно на френската граница. Ако продължат да се съпротивляват, следва разгръщане на две армии (на север - към страните от Бенелюкс, втората на юг през Франция) и достигат до Остенде и в Пиринеите за един месец.

Така че накратко това беше на хартия, макар и украсено с много живописни подробности и детайли.

НАТО не е провеждал такива учения от дълго време, особено в северния район. Последните подобни се проведоха по същия начин през есента на 2015 г. в южната част на континента - в Италия, Испания и Португалия, но въпреки декларираните 35 000 участници, те бяха предимно щабни и "компютърни". НАТО е станала твърде ентусиазирана по отношение на всякакви "хибридни" технологии на военни, компютърни и космически програми и е загубила уменията на "обикновени" военни или комбинирани (сухопътни и морски) операции, пише изданието.

Също така, НАТО се опасява от частична загуба на бойни способности на европейските армии поради чисто психологически обстоятелства: изкореняването на патриотизма и морала на фона на политика на толерантност, обща ефективност, спад в престижа на военната служба като цяло и масово намаляване на армиите. Всичко това поставя под въпрос бойните способности на ключови елементи от европейската стратегия, например Бундесвера, който се превърна в пародия на себе си според множество анализатори. Претоварването на системата за управление и координация напълно парализира цялата структура на НАТО и взаимодействието на почти 30 страни.

В същото време анализаторите единодушно потвърждават необходимостта от съживяване на военната структура на НАТО в Европа точно въз основа на конвенционалните оръжия. Киберпространството и пространството са интересни, но земята се контролира от войници в танкове, а морето се контролира от кораби и моряци. В същото време в Брюксел те не успяха да измислят нов реалистичен сценарий за ученията, а практически възпроизведоха механизма отпреди четиридесет години, пише изданието.

За възстановяване на бойните способности на европейските армии ще има цяла поредица от скъпи маневри, ако „Единен Тризъбец 18“ не се счита като чисто демонстративно действие. Само Германия ще похарчи до 90 милиона евро за тези учения, което изобщо не им харесва. В самата Норвегия изобщо няма държавни земи, където може безопасно да се извършват маневри. Просто казано, на северния фланг на НАТО няма полигони, притежавани от армията или най-малко от короната.

Сегашните маневри ще се извършват в частните земи на норвежките фермери и рибари, които съдят американските военноморски сили в колективни искове за загубени печалби и повредени сгради и пътища.

В Трьондалаг, където маневрите са вече на етап разгръщане, конвой от американски морски пехотинци направи сериозно транспортно произшествие. Няколко камиона се сблъскаха един с друг, един е паднал в канавка, четирима моряци са пострадали.

Политическите и информационни компоненти на ученията на този фон отиват на заден план. Ръководителят на съюза, Йенс Столтенберг, говори за "откритостта" на маневрите. Те поканиха наблюдатели от Русия и Беларус - по двама от страна. Това едва ли е толкова важно да се разгледа сериозно степента на "откритост". Много по-важно е да се определи степента на готовност и подготовка на американците за операции в северните ширини, включително в морето, а за европейците - за провеждане на сухопътни операции чрез традиционни военни средства. Ако няма масови аварии на кораби и сухопътна техника то това би било голям успех според вестника.

Да се говори за промени в стратегическите планове на съюза или в тактически схеми засега е рано. Разбира се, те няма да останат непроменени, но това ще отнеме още няколко години интензивно обучение нови учения, така че да се появи нова стратегия за наземните сили на НАТО. Дори само на север.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    24 0 Отговор
    Тоя който го е писал това сигурно накрая се е събудил мокър. Такъв тип война в сегашните условия е невъзможна. По скоро от типъ на Украйна би могло да се случи нещо.
  • 2 НАТО ВЕЦ

    58 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Как НАТО си представя руското нападение в Европа - По-добре да не си го "представят", щото им е бедна фантазията.

    Коментиран от #3

  • 3 Бай Натю

    11 25 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Първо петата колона ще бъде вкарана в концлагери!

    Коментиран от #4

  • 4 НАТО ВЕЦ

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Натю":

    Козяшката ли?;))))))

    Коментиран от #7

  • 5 Сашо

    30 3 Отговор
    Лудостта се е разпространила и в ръководството на НАТО.

    Коментиран от #18

  • 6 Няма нужда

    34 3 Отговор
    Тези изобщо няма за какво да се хабят. Те изобщо никаква представа си нямат, а и не биха могли, за това какво би представлявала тази атака срещу която тренират. По добре просто да гледат изобщо да не се стига до такова нещо, че тогава....
  • 7 Бай Натю

    1 13 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    Драганцанковската, естествено!

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Натю":

    Испанското ли?! Или на Южна Корея?! Ааа, сетих се, Пакистанското.
  • 9 Иван

    42 4 Отговор
    По темата има даже книга от писателят на трилъри Том Кланси, който разглежда точно такава война с конвенционални средства от страна на бившия СССР срещу НАТО. Просто този план за водене на бой по определена стратегия е станал така известен, че чак Кланси пише за овладяването на Исландия и летищата Кефлавик и Рейкявик, размазването на Норвегия и разполагането на бомбардировачи там от типа на ТУ - 22 (стратегическа авиация), както и нападението над Германия, където Съветите се провалят. Всичко без ядрено и химическо оръжие. Сега, в случая натовците са агресивните сили, които се стремят да обградят руснаците отвсякъде с ракети и свои съюзници, а в същото време сочат с пръст и крещят: "Русия е агресивна!". А какво правят там вашите войски и ракети, мешърс?
  • 10 robur

    34 1 Отговор
    Въпрос колко от младите хора в НАТО включително и България са виждали на живо пистолет автомат картечница граната гранатохвъргачка мина снаряд за по голямо не коментирам и за какви бойни действия изобщо говорим някой поне да им обясни че това не като да правиш селфита и да събираш лайкове
    Ха ха ха и най важното при евентуален конфликт колко в НАТО включително и България ще изявят желание да бъдат мобилизирани и колко в Русия преценете сами

    Коментиран от #17

  • 11 Кифла

    7 4 Отговор
    Друго си е учението в мамаша. 300 000 човека, 30 000 танка , 10000 самальота, 5000 кораба, 200 подводници. Кеф голям кеф.
  • 12 Пред портата

    3 17 Отговор
    Защо непрекъснато пишете, че РФ е обградена ? Това означава ли, че и Чайна и е враг ?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Толераст

    18 2 Отговор
    Най-важното за натовските военни е да се осъзнаят от кой джендър пол са .
  • 15 хахахах

    8 0 Отговор
    0 е точната цифра всичко ще се изпокрие еле па в БГ бил съм свидетел на подобно нещо във Франция хаха преди 20г искаха да изпратят част от редовната армия в Африка като скочиха майките хахах протести как ще ни пращате децата в Африка за 24ч решиха че няма да пращат никой никъде хахаха та от целият ЕС ще се събере армия колкото на Русия евентуално и едни 70% няма да са редови а доброволци
  • 16 фактолог

    7 1 Отговор
    Както казва Свирепият, Дик Марчинко, едно време имаше дървени караби и железни мъже, а сега железни кораби и дървени мъже. При тези комп симулации определят даден бряг за устойчи, а реално се оказва блатиста песачлива почва. Загубите ще бъдат тотални. Толкоз за компютърните симулации и хибридни армии.
  • 17 Народа

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "robur":

    Дали ще има и 100 тина "желаещи Българи " за война с РУСИЯ ? МОЖЕ БИ ДЕПУТАТИ МИНИСТРИ И ВОЕННИ предвождани от Монката ПАСИ? ХИ ХИИИ ХИ ХИИ голем ТА#АК А ?
  • 18 Сашо,невежият тъпак

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сашо":

    НАТО ли е окупирало части от Молдова,Украйна и Грузия или Русия?