26 Октомври, 2018 15:56 35 410 48

На политическия ринг: Тежък нокдаун за „Борисов-3“

  • нокдаун-
  • борисов 3-
  • доналд тръмп

След изцепката на Валери Симеонов правителството на Борисов изпадна в ситуацията на кабинета “Орешарски” след избора на Пеевски за шеф на ДАНС - когато политическото оцеляване става единствен приоритет, пише Д. Смилов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът как Валери Симеонов – след всичките му скандални изявления и действия във властта - може да бъде все още вицепремиер на европейска държава е реторичен. От нормативна гледна точка спор няма, че след изявления като неговите той трябва да напусне правителството. Защо това не се случва, може и трябва да бъде обяснявано от науки и занимания като психология, астрология и краеведство. Но от гледната точка на политическия морал казусът е ясен.

След поредните непремерени приказки на вицепремиера, правителството “Борисов 3” изпадна в ситуацията на кабинета “Орешарски” след избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Това е ситуация, в която политическото оцеляване става единствен приоритет, а легитимността на управлението е фатално уронена. Предсрочните избори започват да изглеждат въпрос на време, а управляващите се движат по политическия ринг като след тежък нокдаун. Абсурдното назначаване на Валери Симеонов за глава на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е ясно доказателство, че те са много замаяни от удара.

Въпросът защо Валери Симеонов не си отива има и един смущаващ политически отговор, който не може да се подмине лесно обаче: Доналд Тръмп е президент на САЩ. В този смисъл проблемът с Валери Симеонов, Сидеров и всички други политически талибани, които от периферните подмолия на партийния спектър заеха ключови управленски позиции, е системен. Трябва да бъде обяснено как средният избирател започна не само да толерира радикали и реторически екстремисти, но и да гласува за тях.

Поляризация и радикализация

Едно ново изследване на електората в САЩ (“Скритите племена на Америка” - https://hiddentribes.us) хвърля светлина върху проблема с поляризацията и радикализацията на американското общество. Според него, днес американците са силно разделени по ключови политически въпроси – от имиграцията и тероризма до правата на малцинствата. Всъщност, обаче, най-радикалните групи от ляво и дясно са по-малко от 15% от обществото. Изледователите откриват седем различни “племена” в него, от които само две са крайни – “активистите прогресивисти” и “отдадените консерватори” – докато останалите пет са с доста по-центристки и умерени ценности и разбирания. Въпросът е как става така, че радикалите започват да доминират политическия процес, когато голямото мнозинство от избиратели всъщност не споделя техните възгледи?

Подобни процеси протичат и в България и Източна Европа. У нас, например, ГЕРБ е подложен на сериозен натиск да се идеологизира в посока на “отдадените консерватори” – съешаването му с “патриотите” и създаването на “консервативни” идеологически центрове е ясен белег за изместване на Борисовата формация от центъра към политическата периферия. Този процес е завършил в Унгария, където Виктор Орбан успя да наложи вдясно политическия си радикализъм. Едно от малкото неща, които засега спират подобно развитие в България, е склонността на Борисов да “балансира”. Заобиколен от “патриоти” и “консервативни” идеолози, обаче, той изглежда все по-нелеп и неуспешен балансьор.

Една особеност на българската ситуация, която прави “балансирането” все по-невъзможно, е, че, за разлика от САЩ, у нас няма радикално ляво крило – “активисти прогресивисти”. БСП, парадоксално, направи консервативен завой дори преди ГЕРБ. Всички останали парламентарно представени партии са също по-скоро в консервативния спектър (ДПС по етно-културни причини). Затова за леви радикали са нарочени основно интелектуалци и НПО-та и те са превърнати от “консервативните” идеолози в архивраг. Политиката в Полша и последните местни избори там показват, че левицата в Източна Европа също има потенциал да развие свое прогресивно, активистко крило. У нас това ще се случи очевидно по-бавно.

Новата политическа коректност

Така или иначе процесът на радикализация и поляризация е видим и той обяснява как и защо острото, наситено с омраза и стигматизиращо говорене започва да се счита за “нормално”. Създава се нова “политическа коректност”, според която опонентът е винаги морално дефектен – той е или предател, или е купен, или е нравствено увреден. А най-добре и трите заедно. Казусът “Валери Симеонов” е всъщност казус за границите на тази нова политическа коректност. Изглежда нейният принцип е, че може да се обижда на “толераст” и “джендър”, но не може да се обижда на физически недъг. Или пък може пиар на министерство да заплашва, че ще “хване сопата”, може да се лепят етикети като “соросоиди”, но не може да се поставят под въпрос мотивите на майки на деца с увреждания. Валери Симеонов очевидно не е схванал всички нюанси на новата политическа коректност и кара с обидите наред, което му навлече и народния гняв.

Проблемът не е обаче в нюансите, а в новата политическа коректност като цяло. Обиждането и очернянето на опонента е неприемливо и няма значение дали това обиждане става заради политическите му възгледи, сексуалната му ориентация или физическото и психическото му здраве. “Новата политическа коректност” в този смисъл е оксиморон – тя е радикална политизация на речника на публичните фигури, оръжие за разправа с неудобните. Валери Симеонов трябва да си ходи. Но добре е да си ходи заедно с тази “нова политическа коректност”.

Защо все пак умерените са толкова търпими?

Въпреки скандалността на репликите на вицепремиера, обществото като че ли не показа готовност за протестна мобилизация. Затова и управляващите се ослушват и изчакват, с надежда да им се размине. Фактът, че обществото е развило търпимост към нетърпимото, е свидетелство или за патология, или за някаква рационална калкулация от страна на умерените, според която от радикалните политици има някаква “полза”.

Каква би могла да е тази полза? Либералните демокрации са достигнали доста сложен и прецизен баланс на интересите на основните групи граждани. Всяко разместване, всяка смяна на политиката в такава ситуация става изключително трудно: винаги ще се намерят мнозинства, които да блокират промяна. Особено ако тази промяна изисква солидарност на мнозинството към някакво малцинство и преразпределение на ресурси в негова полза. Радикалните популисти, от тази гледна точка, са полезни на егоистично мислещи мнозинства, които не са склонни да преразпределят свои ресурси към малцинства. Радикалите са плашило срещу тези малцинства, за да си налягат те парцалите.

По-скоро несъзнателно Валери Симеонов влезе в ролята си на такова плашило спрямо едно малцинство, искащо – напълно оправдано – по-голям обществен ресурс: майките на децата с увреждания. Вицепремиерът често е изпълнявал тази роля срещу ромите или жертвите на домашно насилие – и на двете групи успешно им се отбиват всякакви щения - било то за позитивна дискриминация или за центрове и образователни програми срещу сексуалното насилие. Спрямо майките на децата с увреждания ролята на плашило срещу малцинствата на самопровъзгласените “патриоти” и подобните им радикали стана очевидна. И мнозина се отвратиха от нея.

Добре би било отвращението да не се ограничи до конкретния инцидент, но да обхване и системната роля на феномена обаче.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    27 9 Отговор
    Еми НОРМАЛНО.
  • 2 гост

    35 6 Отговор
    А кой е д.смилов?

    Коментиран от #14

  • 3 Гост

    34 5 Отговор
    Да коментираш DW не е нормално
  • 4 бббббб

    120 10 Отговор
    За това ,че са нагли политиците сме си виновни само ние.Мълчим си, траем си ,разтваряме дупе и се кефим на кой му е влезнал повече.Те ни крадът необезпокоявано и мислят ,че за това са избрани там. Вместо да излезнем и да ги изринем,както правят в Румъния и Гърция.
  • 5 Браво на автора!!!

    166 38 Отговор
    За жалост повечето народ е страхлив и глупав. При Орешарски имаше мащабни протести, защото бяха платени от Герб. Телевизия СКАТ също наливаше масло в огъня. Герб имат вярна бойна дружина от стотици хиляди държавни служители и тяхната рода. Атака има бойна дружина от скинари и хулигани. Зад НФСБ стоят олигарсите. БСП имат само пенсионери, които трудно биха излязли. Останаха младите, но едната част от младите са дрогирани и не знаят къде се намират, а другите ги е страх да не ядат бой от полицията. Далавери Симеонов го знае това и затова е толкова нагъл. Той знае, че няма кой да ги свали и с Герберите, Каракачанките и Атакистите се подиграват на народа. Добре, че все пак сме в ЕС, иначе фашистите от ОПГ (Обединени Патриоти + Герб) щяха да попилеят майките и да почервенеят жълтите павета с тяхната кръв. България е в ръцете на много опасни и безскрупулни убийци!!!

    Коментиран от #6, #40, #45

  • 6 Чебурашка

    66 90 Отговор

    До коментар #5 от "Браво на автора!!!":

    И ся кой да изберем? Доган, Първан или Курна приватизаторката? щот като се огледаш комай те са единствената алтернатива, не благодаря! руски подлоги и измекяри не! никогда!
  • 7 Госта

    45 15 Отговор
    "Независимата" джендър-медия Дойче веле /в български вариант и български дописници/, след като от "принципни съображения" се скъса да мълчи за Меркел, сега започна да ни дава акъл как да си решаваме вътрешнополитическите въпроси. Споко- и без ДВ ще се съмне. Впрочем дали от ДВ знаят за съществуването на Смилов?
  • 8 Байкето

    41 40 Отговор
    А смилоф кой е? А кака кури колко даде? А червените подлоги още колко аки могат да изпапат?
  • 9 Брат ми

    54 16 Отговор
    Кажи им DW и не ги псувай повече.Гледайте си дойчланд и мислете как да се грижите за горките германци ,които го закъсаха сериозно с баба Меркел.А тоя нашия идиот ни ще си го оправим.
  • 10 Viktor

    26 13 Отговор
    Винету
  • 11 Васил

    42 26 Отговор
    Давай Бойко умори тия скапани лумпени наречени българи дето само за роби стават.
  • 12 Чочо

    49 8 Отговор
    В този парламент има хора с 3-4 мандата дали това са най кадърните. Крадци и некадърници във всички партий някъде повече някъде по-малко но верни на партията. Симеонов трябва да си иде и не само той.
  • 13 ТОЧКАТА

    24 2 Отговор
    Айдееее,Тръмп виновен за нашите простаци....А бе ДВ,то за тях отговаря ПОСЛАНИКА,а не Тръмп..Той поръчва и плаща музиката,вувузелите,,лозунга--да се махат,кворума не е наше задължение,а,вкараха си автогол.......Но понеже той е от ,,вашето ,, гнездо си го пазите.Гарван на гарвана око не вади!!!Бе така е,НО МОЖЕ ДА СЕ ИЗЦВЪКА В ГНЕЗДОТО МУ...Както правите вие.
  • 14 Олимпи Котев

    20 8 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    У нас има много Смиловци, всеки разбира от геополитика, социология, политология, ама на практика гъ.овете не могат да си избършат и повърнята да си съберат, та банкянският селянин е единственият активен политик у нас, заедно с Цецо ама той има някаква болест, или е от етноса
  • 15 11111

    44 7 Отговор
    ДАЙТЕ ДА НЕ ПИШЕМ А ДА ДЕЙСТВАМЕ, А СТИСКА ЛИ НИ.НИЕ СМЕ НАРОД БЕЗ КАУЗА , А ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ И НАРОД НЕ СМЕ. ЗА ТОВА НЯМА СМИСЪЛ ДА ПИШЕМ, АМА НИЩО..КАТО НЕ НИ СТИСКА ,ЩЕ СИ НАТИСКАМЕ ПАРЦАЛИТЕ И ЩЕ НИ ДОЯТ ОЩЕ МНОГО, МНОГО ДЪЛГО ВРЕЕЕЕЕМЕЕЕ!!!
  • 16 Вън на Герб

    34 12 Отговор
    Оставка на Бойко 3 Герб-мизерия обещания лъжи ?колко процента са вдовишки 26.5 а трябва да са 40 процента нали Винету обеща ?
  • 17 Чичо Цецка

    19 5 Отговор
    Паметник за Б.Б ! или Банкянско шосе да се преименува на бул."бойко борисов". Или по-добре Банкя - Борисовград
  • 18 Доган

    9 15 Отговор
    Чебурашка да ти поздравя майката
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    30 3 Отговор
    Докато има идиоти в парламента ще е така. Трябва нови интелигентни хора да управляват не идиоти.
  • 21 Станчо

    26 2 Отговор
    Отново ала бала , а хората гладуват-ляво и дясно и напред и назад и в центъра!!!
  • 22 Мазна шваба

    23 1 Отговор
    Кой да излезе? Младите ни мъже все повече заприличват на джендъри под чехъл...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Наблюдател

    20 4 Отговор
    Протеста на майките на децата в неравностойно положение е подклаждана инициатива. Със сигурност на тях трябва да им се помогне, но за съжаление тези които ги подкокоросват ги интересува властта а не уреждането на проблема. Да речем, че кабинета ще падне, ще идем на предсрочни избори и ще се сменят управляващите. За жалост обаче, проблемите на децата в неравностойно положение ще си останат и никой пръста си няма да мръдне след това. Използват ги като инструмент

    Коментиран от #26

  • 25 Коко

    9 19 Отговор
    Давай бате Бойко на прав път си- злобеят ,значи си прав!
  • 26 Бубу

    9 13 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Поредния мечтател, нокдаун за Борисов ама другия път. Толкова тегава статия и упражнение в нищо казване

    Коментиран от #35

  • 27 Вижте какво

    18 4 Отговор
    , с всеки изминал ден се убеждавам, че трябва да преминем във форма на управление "Президентска република". Всичко друго е доказано неефективно на 100 % мн вече 30 години минаха- това се доказа във времето

    Коментиран от #30

  • 28 един от всички

    4 2 Отговор
    Кой разумен чете дойче веле?
  • 29 Да,бай х.й е прав...

    17 3 Отговор
    защото смачка средната класа, унищожи бизнеса на свестните и неподкупни българи и остави на произвола бедните българи.Сори пичове,ако продължим да си траем тези наглеци, наречени гърбавите ще ни унищожат тотално.
  • 30 Звездоброец

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Вижте какво":

    Като няма ефективна правосъдна система, дори и президентска република няма да може да функционира.
    Иначе ще чакаме президента и съдия да бъде.
  • 31 бай Пешо

    6 4 Отговор
    Нали искате евроатлантически ценности...какво мрънкате сега??? Само се оплакваме, все някой друг ни виновен за личното ни състояние...каквото стадото такъв и овчаря.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 боцмана

    7 1 Отговор
    Не си отива защото сигурно знае много и ако го наритат ще пропее и ето ти патова ситуация. Ако не го изгонят , хората рано или късно ще поискат оставка на правителството , ако го натирят ще каже каквото трябва и където трябва и гербаджии пак трябва да си ходят. ПАТ!!!
  • 35 Наблюдател

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бубу":

    Дали си прочел и разбрал онова, което съм написал?
    На всички е ясно, че БСП стои зад всичко това. Но БСП НИКОГА не са били продуктивни управляващи и хората ще останат излъгани.
  • 36 Вината е лична

    5 0 Отговор
    Клишето, че сме си виновни НИЕ, разбирам целият народ, е системен начин за унижение на народът ни!
  • 37 При Цар Симеон Първи

    6 0 Отговор
    Всички са били равни, пред закона! И всичко е било наред! Няма равенство, пред закона! Това е по-важно от държавното устройство! Лъжат ни, парламентарната демокрация е ВрЪо, не е !
  • 38 ФИНЦИ

    4 0 Отговор
    да си оди
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пророка

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво на автора!!!":

    Прав си, няма какво да добавя.
  • 41 Petko

    3 6 Отговор
    Само така Генерале, никакво отстъпление пред комунистите-мафиоти. Те закопаха държавата и продадоха предприятията, които ни хранеха. Напълниха си гушите с парите от приватизацията и контрабанда на горива. Сега искат да са още на държавната софра и пак да лапат ама времето им свтрши. Слава на ГЕРБ.
  • 42 Viktor

    1 8 Отговор
    Слава на Борисов! Много добре натиска комунистите и черните им каси натъпкани с откраднатите от приватизацията пари. Прав е Генерала. Само така. Няма да го съборят с подмолните си игрички. Нинова и другите до нея ще удрят на камък. Ние сме с теб Генерале. Готви се за четвърти и пети мандат. Слава на ГЕРБ - единствената партия, която доказа, че може да управлява България.
  • 43 Гербаджия до края

    1 7 Отговор
    БОРИСОВ с теб сме, никакво отстъпление пред наглеците от бсп жадни само за пари и власт.
  • 44 Гост

    8 3 Отговор
    Долу Боко Тиквата,боклук световен,никога повече
  • 45 Млада дама от с.Крушовица

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Браво на автора!!!":

    Комунистическа изрезчица.Това с кръвта на паветата го могат само кадри на терористичната,олигархична групировка БКП(БСП).Ясно?
  • 46 Тиквата

    0 0 Отговор
    Не народ , а мърша.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Манго Мангала

    0 0 Отговор
    Вижте , хора ... сега от нови избори няма никаква файда ... ! И те ще бъдат изманипулирани и изфалшифицирани както придишните и всъщност както много други ... ! Проблемът не е само в циганина Валерко и дори и в Боко ...! Проблемът не е дори и в електората ... Проблемът е и там , че ние станахме и силно зависими от новите приятели , които съумяха да ни поставят пранги и да ни стиснат яко в менгеме ... ! Няма мърдане ... ! Купуват си ефтини предатели и продажници ... , а у нас дал господ мнооого такива ...! Няма да ви дам рецептата ... , защото веднага ще бъда модериран от модератор ...