Last news in Fakti

26 Октомври, 2018 20:00 5 540 21

Иде ли сирийски сценарий в Туркменистан?

  • туркменистан-
  • сирия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Европейският съюз продължава да оказва натиск върху туркменското ръководство, като насърчава проекта за изграждане на газопровода под Каспийско море. На съответните преговори в Брюксел представителите на ЕС обещаха на делегациите от Туркменистан да привлекат инвестиции за изграждането на транскаспийския газопровод.

Президентът на Туркменистан е убеден, че за изпълнението на проекта остава само да се стиснат ръцете и да се извърши оценка на въздействието върху околната среда, регулирана от Конвенцията за правния статут на Каспийско море.

Очаква се след изграждането на газопровода Туркменистан да предостави около 30 милиарда кубически метра газ в Европа за 30 години, което е около 15% от обема, който „Газпром” доставя на Европа.

Въпреки това, за да се спазят всички разпоредби на Каспийската конвенция, Ашхабад ще се нуждае от одобрението на Москва, Техеран, Баку и Астана. С други думи, всички членове на Каспийския пет трябва да потвърдят съгласието си за изграждането на газопровода.

Малко вероятно е проектът за Транскаспийския газопровод да отговаря на интересите на Русия, но изглежда, Западът предвижда отказа на Руската федерация. В Туркменистан планират да създадат огнище на напрежение, подобно на сирийското.

Развитието на събитията е подозрително съвпадащо. В Сирия те щяха да построят газопровод от Катар, след това последваха протести по икономически причини, добавиха се политически искания и накрая се появиха прозападни терористи в републиката.

В Туркменистан вече са изпълнени 2 точки от програмата: газопроводът се планира, местното население се провокира да протестира чрез изкуствена криза. Сега страната изпитва недостиг на брашно. В магазините те продават не повече от 3 килограма на човек, а стойността му надхвърля 800 рубли (преизчислено). Очевидно е, че туркменският народ е провокиран към бунтове от глад, а на южната граница вече чака „Ислямска държава”, извозена от Сирия на американски хеликоптери.

Общо взето ситуацията е много тревожна и ако властите на Туркменистан не започнат още сега да решават натрупалите се проблеми в тясно сътрудничество с Москва, то страната им ще се превърне в поредната горяща точка на световната карта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    94 14 Отговор
    Нищо странно и учудващо режисьора е един и същ
  • 2 Мужик

    32 71 Отговор
    Много жалък опит за внушение, че видите ли, ЕС/западът ще прави напрежение в Туркменистан по сирийски модел... Но, както ясно се разбира от статията, ЕС и Туркменистан са си стиснали ръцете и желаят едно и също, а друг няма интерес от този газопровод, защото ще конкурира неговите и, ако някой има интерес да създава напрежение, ще е той...

    Коментиран от #20

  • 3 Джигит

    75 13 Отговор
    Ашхабат никога няма да застане срещу Москва и Техеран! Много са се объркали тоя път ЕС и Шеврон! Руснаците влизат на бързо и приключват с ИД!
  • 4 Jesus

    23 80 Отговор
    По-троладжийска бълвоч от руска подлога не бях чел тук.

    Коментиран от #5, #6, #8, #10

  • 5 tost

    56 10 Отговор

    До коментар #4 от "Jesus":

    Като не ти харесват "Факти", влез в любимия ти сайт "Розови прашки", там със сигурност ще намериш съмишленици.

    Коментиран от #19

  • 6 ТОЧКАТА

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Jesus":

    То по вашето учение...бог е ТВОРЕЦ,а природата е негов продукт!!!!!!Та човекът като божие подобие е естествен ГОСПОДАР на нея......А оттам до осирането на всичко няма и една ВАША крачка...
  • 7 Велика Турция

    7 21 Отговор
    Нови бойни полета за славния Ашкер. Ще ходи и ще споделя шамари на всеки, който му се противопоставя. Америка, Русия, Европа, Иран, да не смеят да дразнят братята ни в Туркменистан!
  • 8 Боре

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Jesus":

    Многу си утваръш миризливата уста бре !
  • 9 Иван

    11 24 Отговор
    Глупава статия предназаначена за същата публика тука!!
    Да ви е приятно.

    Коментиран от #11

  • 10 юрист

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Jesus":

    Самозакови се пак на кръста!
  • 11 пиуе със зеуе

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Иване бе, чети! Не чете. Иване бе, мисли! Не мисли. Какво правиш бе Иване? Показвам на всички колко съм неграмотен. Така е Иване, неграмотен си. Айде обратно в първи клас и когато научиш българската граматика ще бъдеш добре дошъл.
  • 12 Плиткоумие

    11 22 Отговор
    Брей че пропаганда!! Кой губи от тези газопроводи? Русия! Кой има интерес да не се строят- Русия! Иии...... американците отиват и правят война?!?!?!! Ха ха ха А защо руснаците са в Либия? Както в Сирия?
  • 13 Белята

    7 6 Отговор
    Ах този лош лош запад ?
  • 14 българче

    11 22 Отговор
    Никой себеуважаващ се човек не би прочел този руски бълво, камо ли пък да му повярва...
  • 15 Възмутен

    15 8 Отговор
    Най-големите глупости които съм чел! Туркменистан въобще не дава информация за своите залежи и какво, колко и на кого продава. И най-важното, ПОЧТИ всичко той е договорил да продава на Китай! За еуропката я има, я няма 10-20 млрд куб.м. Така че, по всяка вероятност, еуропката ще купува ПАК РУСКА ГАЗ, но "маскирана" под туркменска!!! Хи-хи-хи................чудя се, дали има по-големи г-л-у-п-а-ци от еуропейците!!??!!
  • 16 Христо

    12 0 Отговор
    Те и с България могат да направят такова нещо. Само че на религиозна основа!
  • 17 antimediator

    8 13 Отговор
    Това платено съобщение на ТАСС ли е?!
    Поредната руска пръдня....

    Коментиран от #18

  • 18 1944

    6 12 Отговор

    До коментар #17 от "antimediator":

    всичко им пращат от "савушкина" 55 в санкт петербург - фабриката за тролове. повечето еничарчета им работят безплатно. от простотия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост1234

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мужик":

    Пак износ на "демокрация" пак същият режисьор мноогоо Загрижени за Народа на Туркменистан !?! Нагли Типчета
  • 21 отвратен

    1 0 Отговор
    айде сега си спомнете Виденовата зима и как изчезна брашното и после се появи и как долара от 1600 лв. стана 3000 и после 1800 за същия период от един месец..и как после Костов "приватизира" (разбирай разпродаде) България за жълти стотинки....явно сценария е един и същ нявсякъде...