27 Октомври, 2018 19:37 4 310 14

Ролята на американските бази в стратегията на Тръмп за Сирия

  • доналд тръмп-
  • военни бази-
  • сирия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да разберем как САЩ се противопоставят на иранската експанзия в Близкия Изток, трябва да погледнем форпоста в Ат Танф. Този заобиколен от огромна пустиня малък гарнизон в Южна Сирия, който представлява смес от мръсни окопи и палатки, беше създаден, за да бъде освободена някога голямата територия на „Ислямска държава“, пише американският вестник The Washington Post. Материалът е представен без редакторска намеса.

Но неговото стратегическо положение на пътя, свързващ сирийския режим в Дамаск с неговите съюзници в Техеран неочаквано превърна базата в бастион срещу иранското влияние в Сирия, потенциална опорна точка в плановете на Белия Дом за противодействие срещу стремежите на Техеран да контролира целия регион. Президентът Тръмп обеща да направи централен елемент в стратегията си за Близкия Изток противодействието срещу подкрепата, която Иран оказва на своите съюзници и сателити в региона от Ливан до Йемен и Сирия. Той вече въведе нови икономически санкции срещу свързаните с Иран компании и се отказа от ядрената сделка на неговия предшественик.

Официалните лица сега казват, че САЩ се ангажират да останат в Сирия до тогава, докато иранските сили не си тръгнат, като обещават да принудят Техеран да прекрати програмата за масирана военна и финансова поддръжка, която помогна на сирийския президент Башар Асад да промени хода на войната.

Генерал Джоузеф Вотел, оглавяващ Централното командване на САЩ, характеризира Танф като ключов елемент в рамките на продължаващата военна мисия за унищожаването на „Ислямска държава“ и гарантирането, че групировката няма да успее да организира завръщането си в тези райони. В изказване по време на визтата си в базата в понеделник, той заявим, че тя също създава допълнителни предимства в противостоянието с Иран, тъй като присъствието на САЩ там създава трудности за Техеран в увеличаването на военното му присъствие в Сирия и помага на режима на Асад да задържи райони, които са далеч от неговия контрол.

„Не можем да отречем, че ние оказваме върху тях косвено влияние“, заяви Вотел. Това сдържане може да укрепи позициите на САЩ, докато те, начело си Държавния департамент предприемат активни усилия да сложат политичевски край на тази война.

„Опитваме се да предоставим на нашите дипломати лостове, за да могат те да решат своите задачи“, добави той в хода на посещение, което бе първото, когато позволиха на представители на медиите достъп до отдалечения обект. Гарнизонът, съставен от няколкостотин чуждестранни военни и аналогични по брой сили от сирийски бойци, илюстрира как САЩ се стремят да използват по-ниско рискови средства за противодействие срещу Иран, даже когато високопоставените официални лица разпалват словесна война и усилват икономическия и дипломатическия натиск над Техеран.

Високите залози, свързани с присъствието на САЩ в Южна Сирия станаха очевидни миналата година, когато американските сили бяха подложени на обстрел от свързани с Иран елементи, приближили се до 30-километровата въздушна и наземна забранена зона около базата. Те също свалиха в близост до базата два ирански дрона, което беше най-сериозната конфронтация между американските сили и проирански елементи, след пристигането им в Сирия през 2014 година.

Но военното ръководство неохотно се съгласява с какъвто и да е по-голям конфликт с Иран, тъй като се стреми да ограничи въстаническите конфликти в ерата, последвала атентатите от 11 септември и да премине към противодействие на заплахите от страна на Русия и Китай. Те се опасяват също и от цената на ескалиращата риторика между Вашингтон и Техеран.

Мрежа от свързани с Иран групировки запазва способността си да осъществява нападения над американския личен състав в региона, така, както го правиха в Ирак след 2003-а година. Робърт Форд, бивш посланик на САЩ в Сирия, който е сътрудник на Института за Близкия Изток, смята, че сирийският режим може да контраатакува, работейки с ислямски екстремисти, както беше по време на войната на Вашингтон в Ирак.

„Американците нямат ясен отговор на въпросите: ще бомбардират ли военното командване в Дамаск? Ще бомбардират ли сирийския батальон, разположен на изток от Хомс?“ – заяви той. Американските власти заявяваха, че администрацията на Тръмп се е ангажирала да продължи военната мисия дотогава, докато не постигне пълно поражение на „Ислямска държава“. И независимо, че Белият Дом сега казва, че САЩ ще останат в Сирия, докато иранските сили не си тръгнат от там, по думите на чиновниците, паралелната антииранска мисия може да бъде дипломатическа, а не военна.

Пентагонът не е бил помолен да поеме Иран, за който се смята, че има най-малко десет хиляди бойци в Сирия, включително правителствени войници и милиции. Продължаващото присъствие на САЩ в Ат Танф „демонстрира, че Вашингтон няма да напусне Близкия Изток, като цяло, или конкретно Сирия, докато в сферата на сигурността не се постигне такава ситуация, която отговаря на нашите нужди, или на тези на нашите съюзници – Йордания, Израел, Турция и Ирак“, заяви чиновник, който под условията на анонимност разказа за хода на вътрешните обсъждания на стратегията.

Отделно от това, дипломатите видяха възможност да активизират политическите дискусии под егидата на ООН, които биха могли да стимулират продължителните безрезултатни усилия за постигане на мир в Сирия. След като „Ислямска държава“ беше изтласкана от региона през 2016 година, сирийските правителствени сили и силите-партньори създадоха тук плацдарм.

Поначало американската армия можеше да прекарва в базата малко време, прониквайки в страната от Йордания. С времето САЩ си осигуриха по-широко и активно присъствие тук. Днес американските сили за специални операции и техните сирийски партньори наблюдават епизодична активност на терористи, основно неголеми групи на бойци от ИД, бягащи в Ирак. Американската армия обучава своите сирийски партньори в стрелба и други тактически прийоми, а понякога даже се присъединява към тях в патрулирането на слабо населените околности.

Частите се включват в борбата с основната маса на останалите формирования от ИД, които са се окопали по поречитео на Ефрат на север. Там американската коалиция има по-големи сили, сред които доминират сирийските кюрди. Тъй като правителството на Асад укрепи контрола си върху бившите крепости на бунтовниците, Русия и Сирия станаха по-настойчиви в исканията си Съединените щати да изтеглят гарнизона си.

Миналия месец, след като Русия заплаши, че ще предприеме антитерористични удари в ограничената зона около Ат Танф, Пентагонът изпрати там група американски морски пехотинци, за да демонстрира силата си, но това е признак на обезпокоеността на официалните лица по повод нарастването на напрежението около базата. Тъй като опасността от ИД намаля, някои антиирански ястреби в администрацията на Тръмп поискаха да бъде разширена зоната на сигурност около Танф, а дори този район да бъде използван за подготовката на сили за по-директно конфронтация с Иран и Асад.

Но при известното отвращение на президента за влизане в нови чуждестранни войни, тази идея не получи подкрепа. Полковник Муханад ал Тала, оглавяващ Армията на революционното командване в Ат Танф, заяви, че 300-те негови бойци основно са съсредоточени върху това, да предотвратят завръщането на ИД.

„Но, разбира се, в тази област ние действаме така, че да възпрем всяка групировка, която представлява опасност“, заяви той.

Превод и редакция: Агенция Фокус


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕНЗИНДЖИЯТА

    30 4 Отговор
    Стратегията им е да си ходят по-бързо докато руснаците на са им подпалили г.....!

    Коментиран от #5

  • 2 Onq s konq

    27 3 Отговор
    USA са бита крта в регона!
  • 3 Инкогнито

    22 4 Отговор
    За Доналд ще е по-лесно да признае загубата на САЩ в Сирия а не да продължава агонията на амерската армия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вили

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "БЕНЗИНДЖИЯТА":

    Руснаците ще ги подпалят когато слънцето изгрее от запад.
  • 6 Явертъ

    4 18 Отговор
    Много ми е интересно как си представяте смешната Русия, която лежи на стари имперски ларви да се изправи срещу САЩ. Дори след литър водка няма да посмеят и да си го помислят! Само професионалната армия на Сащ е колкото цялото население на Русия. Да не говорим че Т34 вече няма да свърши работа.... И най-вече да не говорим за пари. Мистър Тръмп може да ги купи и да ги продаде, само да поиска. Мислете адекватно, е доколкото ви е възможно.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 НКВД

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Явертъ":

    Е виждаш как САЩ не смеят да влязат в Сирия точно заради руснаците!! А ааа забравих вече не смеят и да прелитат! То се вижда кои оръжия се предчочитат дори и до скорошния им съюзник в НАТО Турция предпочете руското!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Kurti

    3 9 Отговор
    Абе пичове,неволите срам да се излагате.в Русия на 200км от Москва ток нямат,с картофи преживяват,а вие Русия издигате над Америка.аминали трябват за оръжия,и как с тез сакати волове ще стигнат,и надминат дори американците.те едно радио немогат като хората да направят-личиси че е руско,недодялано

    Коментиран от #11

  • 10 Където е текло пак ще тече

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Явертъ":

    Слаб си по история . Тая смешната Русия , много по големи и страшни империи е вкарала в гроба, заедно с тая вашата - Отоманската. Руснака е роден войник , и когато дойде време да се мре , не го прави на въпрос. Онези дето не могат да си съберат шкембетата , и глезените им са като детски барабанчета , и се чудят какво да си заврат в задника - те ли ще воюват ? Само германците можеха да им се опрат , но това беше - някога.

    Коментиран от #12

  • 11 Курти влезе без да го усетиш

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Kurti":

    На 200 километра от Москва са дачите , вилите на московчаните. Бях поканен от познати в една такава вила. Руската му баня беше с размерите на моята къща , а тя не е никак малка. басейн с олимпийски размери топла връзка , фитнес , билярд , стрелбище за стрелба по летящи и движещи се мишени , озеленяване , внимателно подбиран интериор , обърнаха ми се представите. Не знам от къде му идваше тока и газта, та да е топло във всяко едно помещение .Това което ми видяха очите до като пътувахме натам , никак , ама никак не ми кореспондира с това което твърдиш.
  • 12 Румяна Костова

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Където е текло пак ще тече":

    Руснака е психически и физически много по-издръжлив от Западния войник, който ,ако не му осигуриш портокалова сок и тоалетната хартия на време,може съвсем да изгуби мотивация да воюва.Знаем от историята как руснака умее да се бие да Родината си Дано не ни се наложи да видим как Западния и американски войник се биат за либерални ценности!
  • 13 Чистача

    3 11 Отговор
    Знаем, че са страшни, руските войници, когато се гаврят с цивилното население.Иначе ги видяхме, на 7 февруари в Сирия, най страшните вагнерови милиции, станаха пушечно месо.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.