2 133 16

Съюз между цинизма, лицемерието и кражбата

ГЕРБ вече се опитват да изместят фокуса на скандала

Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Георгиев

Ако Валери Симеонов остане вицепремиер след изказването си за „кресливите майки“ и „уж болните деца“, отговорността за случилото се трябва да бъде поета пряко от Бойко Борисов. Независимо какви споразумения са подписвали гербери и патриотчета, над всичко стои Конституцията, която държи отговорен министър- председателя по отношение на персоналния състав и структурата на Министерския съвет. Това е формалната част от въпроса. А сега политическата. Когато един министър-председател се крие зад коалиционните си договорки, като игнорира обществените настроения, той трябва да заплати политическата цена за своето страхливо поведение. Която трябва да се изрази под формата на спад на личния му рейтинг и този на партията му.

За да не позволят това да се случи, ГЕРБ вече се опитват да изместят фокуса на скандала. От въпроса защо възглавяват управление и що за управление е това, при което Симеонов е вицепремиер, те отново ни убеждават в ползите от стабилността. В името на която трябва да се пренебрегва всяка проява на властови цинизъм, корупция и лицемерие.

Вторият им прийом се заключава в дискретния им опит да се разграничат от малките си коалиционни парньори. Борисов побърза да се извини за думите на заместника си, не за да му окаже „първа политическа“ помощ, а за да покаже на обществото, но и на подконтролната си медийна глутница, че В. Симеонов не се ползва от неговата защита.

И независимо дали вицепремиерът ще бъде принуден да напусне кабинета или ще остане в него, независимо дали ще промени поведението си, или ще продължи да бъде още по-нагъл, с политическата му значимост е вече свършено. Той сам си причини, но и му причиниха демонизиране, което за в бъдеще го обрича да бъде или политически отшелник, или политически шут.

От друга страна, за ГЕРБ е изключително изгодно Обединените патриоти да бъдат максимално разделени помежду си и мразени от обществото, за да бъдат ползвани като полезните идиоти и преданите слуги от Бойко Борисов. И наистина нямаше нищо по-жалко от картината как Каракачанов опрощава Симеонов при липсата на Сидеров.
Зрелището само показа едни колкото ояли се, толкова и ненаситни за още власт две патриотчета, готови на всичко, само и само да не изпуснат вицепремиерските си местенца. Те ще крепят управлението наистина до края. Дори и да експоадират от собствената си лакомия. А тъкмо такива юнаци му трябват на Борисов.

Самият премиер, преминал през множество скандали, къде–къде по-големи и сътворени лично от него, засега е зареден с оптимизъм, че не само ще преодолее кризата, но и ще извлече дивиденти от нея. Дали е прав ще покажат електоралните изледвания.

По-притеснителна е останалата подкрепа, която получи Валери Симеонов. Специално от страна на българските работодатели. Със своите изказвания те оголиха уродливото лице на българските елити, които виждат в политическия цинизъм естествен съюзник на безкрайната си алчност. В името на запазване на днешния режим на обществени поръчки те с готовност влизат в ролята на патерица на управлението, а пък ако им внесат наистина половин милион гастербайтери, те ще се превърнат и в негов бич.

Симбиозата между настоящата власт и бизнеса показа наличието на гигантско задкулисие, почиващо колкото върху арогантността, толкова и върху престъпни схеми. Там се крие до голяма степен електоралната мощ на ГЕРБ, но и там се генерира деградацията на политическия ни живот.

Което прави много труден демонтажа от властта не само на ГЕРБ, но и на герберщината. Тя си е създала норми на поведение, натрупала е финансови и медийни ресурси, разполага със значителен брой „крепостни политически селяни“ и е настървена до крайност да държи властта. Нищо чудно тя да се окаже ядрото и на бъдещата алтернатива“ на ГЕРБ.

Ако е възможно тази паплач да бъде изметена от живота ни, не е достатъчно просто да бъде свалена от власт. Тя трябва да бъде тотално дискредитирана в общественото ни съзнание и ако има някаква полза от изцепките на Симеонов, то тя е, че те работят в подобна насока.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Герб
  Отговор
  1 11:35  28.10.18
  Браво! Прекрасна статия,но за съжаление няма кой да я разбере.
 • дядо Йоцо гледа
  Отговор
  2 11:48  28.10.18
  Управлява ни "цветът" на обществото....
 • Прометей
  Отговор
  3 11:52  28.10.18
  БОЛЕЗНЕНО ВЯРНО....... ...И....ЧТО БУДЕМ ДЕЛАТЬ......... ...ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е.....ОТСТРАНЯВАНЕ НА ТОЗИ УРОДЛИВ ТУМОР.........
 • дали надали
  Отговор
  4 12:24  28.10.18
  Ако не преминат 50те процента на изборите? Ако не се гласува на изборите? Кой губи? Кой печели? Срещу какво и кого сме? Партия,фирми+партия,власт,власт+фирми,идиоти,страхливци,партиини безмозъчни слуги.......абе много са ! Ами ако случааааааайно не минат 50те процента на изборите какво става? Аз защо въобще да гласувам и да си слагам главата в чувала ?

 • дали надали
  Отговор
  5 12:27  28.10.18
  Ако съвсем нарочно не се гласува? Ако ние решим да стане така за да премахнем това нещо което се реее из властта? Дали надали
 • Ахм
  Отговор
  6 14:53  28.10.18
  Ние живеем в свят, в който по-силния граби по-слабия. Това което каза Далавери Симеонов е много страшно и гнусно, но още по-страшното и гнусното е, че половин България мисли като него. Повечето българи са готованковци - едните на държавна службица, другите наследствени паралии, третите с някоя далавера. От такива хора нито помощ, нито съжаление може да се очаква!!!! Затова трябват масови съкращения в държавните институции с минимум 50%, спиране на субсидии за бизнесмени и въвеждане на прогресивен данък, тежки наказания за измами, 50% данък на наследства. Иначе тия изроди ще се гаврят с всеки в неравностойно положение. Другия вариант е 50% избиване ПОИМЕННО на всичките тия мръсници, иначе не Далавери и Тиквата, ами Дявола ще дойде на власт в най-скоро време!!! Тези мръсници се поддържат и винаги ще гласуват за Герб и НФСБ. Да му мислят тези, които не са на държавна работа, не са далавераджии и наследствени паралии
 • Бубу
  Отговор
  7 15:05  28.10.18
  Този коментар си е направен от червеногъз коментатор който мечтае такива като корнелата да се докопат до властта и тогава стой та гледай какъв рай ще настъпи а дано да сме забравили какво беше при тях ама не сме. Колкото до В Симеонов изобщо няма за какво да им се извинява на майките. Човека каза истината и продължаващите им протести го потвърждават. Дадоха им подкрепа и пари но те искат да кадруват в управлението, да се намесват в държавата , да разпределят средсватва и най вече да свалят правителството и тяхните претенции са заедно с лумпените и червените агитки около тях са чисто политически. Това се вижда от всеки непредубеден човек. Та каква неистина е казал В Симеонов? та за какъв цинизъм говорим. Цинично е лицемерието на такива като автора на горното мнение, които под прикритието на голямата си загриженост и възмущение преследват едни политически цели. Ако ще се извиняваме за свбодно изказано мнение мисля,че и президента Радев ще трябва да се извини на целия народ за това, че нарече публично държавата ни /за която аз истински милея и обичам/ блато, аз не мисля, че родната ми България е блатото ма Европа, не. Да се извини за това сравнение и нека не мерим с двоен аршин като този сайт например

  Коментиран от #9, #13, #14, #16

 • Анонимен
  Отговор
  8 18:44  28.10.18
  Радвам се,че все повече българи осъзнават,че не трябва да се гласува.
 • 9 06:07  29.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Усмивката
  Отговор
  10 06:55  29.10.18
  Последното е така прозорливо....„Ако е възможно тази паплач да бъде изметена от живота ни, не е достатъчно просто да бъде свалена от власт. Тя трябва да бъде тотално дискредитирана в общественото ни съзнание и ако има някаква полза от изцепките на Симеонов, то тя е, че те работят в подобна насока”.....а изцепките на Борисов трябва наистина да станат тотални за да прозреме. Например да фалира държавата.Тогава ще се наложи да я събираме по парчета....
 • брег
  Отговор
  11 11:51  29.10.18
  кога ще дойдеш да отрежеш лентичката на пътя Сливо Поле-Борисово,че вече 2месеца пречат конусите на пътя Русе-Силистра.
 • ормв
  Отговор
  12 11:55  29.10.18
  кражбите са ОЧЕВАДНИ какви идиотщини се построиха в Родина и какви европарички се прибраха.
 • Джони
  Отговор
  13 19:01  29.10.18

  До коментар #7 от "Бубу":

  Бубка , ти си го слагаш нали брат . Дали осъзнаваш точно какъв травестит си .
 • 14 21:50  29.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  15 14:44  30.10.18
  Вижте го само Винету на снимката - майко мила докъде се докарахме
 • 16 20:21  30.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай