28 Октомври, 2018 14:00 2 491 88

Русофобията замества антисемитизма при днешната криза на капитализма

  • русофобия-
  • антисемитизъм-
  • капитализъм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В условията на тежка криза на капитализма през 20-те и 30-те години на ХХ век управляващите политически върхушки в Европа и САЩ създават образа на врага, който да обвинят за всичко това – този на евреите. Този образ има най-силните си проявления в най-кризисната страна след Първата световна война – Германия, и доведе до Холокоста.

След 2008 г. в криза е неолибералният капитализъм. Досегашната контролирана монополярно след 1989 г. от САЩ световна негова конструкция, обогатила 1 % най-заможната олигархия, се тресе и разпада, системните неолиберализирали се партии навсякъде са в криза и управяващите елити търсят заместител в нова форма на антисемитизъм, за да обединят около себе си кризисните се общества. Днешната русофобия външно много е сходна с антисемитизма и дори малко журналистически може да се каже, че

съвременните евреи са руснаците

Но ако за антисемитизма основните причини са религиозни и икономически, то русофобията в своята най-дълбока същност е продиктувана от факта, че една шеста от земята е в ръцете на 145-милионно население, т.е. всички ресурси са собственост на една сравнително малка на брой общност, която ги експлоатира.

Рейгън нарече СССР “империя на злато” през 1983 г., но след няколко години , при среща с Горбачов, той заяви, че не счита вече СССР за такава. Управлението на Горбачов и Елцин сякаш подхрани надеждата на Запада, че и той ще се включи в експлоатацията на природните ресурси на територията на Русия и поради тази причина отношението към тях бе изключително благосклонно от западните държавници. Дори желязната лейди Маргарет Тачър покани семейство Горбачови на закуска. Елцин разреши на военни експерти да посещават ежедневно основните руски секретни оръжейни заводи. Но периодът на партньорство се смени с криза, като символично начало на която може да се приеме 1995 г., когато Андрей Козирев (министър на външните работи) е сменен от Евгени Примаков, възприеман като баща на философията на съпротива на държавно ниво на глобалната хегемония на САЩ.

През последния четвърт век антируските лобита в основните западни страни започнаха масирана антируска кампания и системно и последователно негативизиране образа на Русия, Путин и изобщо на руснаците. Целта е фактически да се постигне такава психологически неприязън, че всякакви агресивни действия срещу Русия и съответно руснаците да бъдат позволени и оправдани пред световното обществено мнение. Така русофобията е съпътстващ продукт от тактика на т.нар. от Наоми Клайн„капитализъм на катастрофите”. Тактика, която намери своята конкретика в последните години в Ирак и Либия. Направи се и неуспешен опит да бъде приложен и в Сирия, но Русия решително се противопостави.

През 2017 г. Владимир Путин прогнозира, че русофобията е временно явление, защото е непродуктивна и за двете страни. Но тази прогноза е една от най-малко вероятните да се случи, защото с изострянето на проблема с недостига на ресурси русофобството ще се засилва. Естествено амплитудата на русофобията зависи и от редица геополитически фактори, като преминаването от еднополюсен към многополюсен свят, засилващата се роля на Китай, нарастването на военния потенциал на Русия и нейната енергийна стратегия, руската културна самобитност и православие, намаляване ролята на долара като световна валута и др.

Русофобията като държавен расизъм и елемент от психологическата война постепенно се разширява и навлиза в други сфери – икономиката, правата на човека, информационната сфера и т.н. Отношенията между Русия и САЩ винаги са били заредени с определено напрежение, което в последните години ескалира. Само като припомняне – ето няколко факта. Отношенията между САЩ и Русия се обтягат особено много след бомбардировките на НАТО на Югославия през пролетта на 1999 г. и след това значително се влошават от кризата в Украйна през 2014. За засилване на русофобията значително допринесе и включването на Крим в Руската федерация през 2014 г., руската военна намесав сирийската гражданска война, а от края на 2016 г. заради предполагаема намеса на Русия в изборите през 2016 г. в САЩ. Започнаха обвинения към Русия, Путин и руснаците в най-различни направления – шпионаж, кибератаки, убийства. Наложени са взаимни санкции през 2014 г., които продължават да се разширяват. На 17 октомври 2018 г. Тръмп обвини Путин в съпричастност в убийства.

Парадоксалното е в това, че

обвиненията към Русия се отправят от държави,
чиято международна практика съвсем не е “чиста”

При разрушаването на Ирак и милионите жертви се използваха лъжи относно арсенала от химически оръжия на Садам. Дори Тони Блеър се извини за това. Следва Либия – също така хиляди жертви и разделение на страната и вътрешни междуособици. Бомбардировките на Югославия също доведоха до граждански войни, разпадането на федерацията и хиляди жертви. С произволното създаване на Косово от гледна точка на международното право се заложи една вечна точка на възможни напрежения, защото в територията на тази нова държавна се включват свещени земи за сърбите. На фона на този акт включването на Крим към Руската федерация е съвсем оправдано от правна гледна точка, защото бе проведено с референдум. Насищането с бази и все по честите учения на НАТО, американски биохимически лаборатории – Грузия, Украйна и др. около границите на Русия неминуемо принуждават руснаците да реагират по съответен начин, защото едва ли има народ, както руския, който през последния един век да е загубил такъв огромен брой хора.

От десетилетия Холивуд – най-мощната пропагандна машина в историята на човечеството, обслужваща американската глобална културна хегемония, произвежда филми с русофобска ориентация. Така ръководните елити на САЩ всъщност подготвят обществото за всякакви форми на агресия – от тайни операции до военни действия. Шпионските филми от типа “Джеймс Бонд” от времето на Студената война формират отрицателни настроения към руснаците и Русия. След разпадането на Съветския съюз тази тенденция се запази. Например “руските терористи” във филма “Air Force One” (руснаците винаги се играят от английски актьори, които говорят със смехотворен акцент) помагат на жесток генерал, който се играе от немец… Филмът “Светият” изобличава руските олигарси, а филми като “Секретни материали-2” или “Training Day” показват канибализъм и проституция на т.нар. руска мафия и отрицателни прояви на руснаците. Филми на Дейвид Кроненбърг „Порок за износ”, в които типични образи са руски бандити, представени като фанатици, расисти и човеконенавистници.

Типично русофобски са филмите “Червените” на Уорън Бийти и “Червената жега” на Уолтър Хил, в който Шварценегер играе съветски агент-милиционер. Същото е с филма “Доктор Странгелов” – военна сатира, която изобличава ядрените програми по време на студената война. Показателна е сцената, в която известният американски актьор, режисьор и продуцент Джордж С. Скот започва да говори за представители на цвета на руската нация като за “неграмотни мужици”, от които „свободният свят“ не трябва да се страхува. Във филма “Най-опасната игра” се разказва за руски аристократ, който преследва хора, попаднали след корабокрушение на необитаем остров. В друг филм – “Светът в неговите ръце”, на Раул Уолш се описва борбата за богатствата на Аляска и северните тихоокеански територии. Тук руски образ на злото е садистът, Великият Княз, а негов противовес е американският герой. Русия е представена като враг на свободата. Като цяло

руснаците в холивудската киноиндустрия
се представят като „врагове на свободния свят” и „авторитарни личности”

Така се формират масови предразсъдъци, които разпалват антипатия и омраза към една нация и държава. Руският актьор, бивш ММА боец от UFC и световен шампион по смесени бойни изкуства Олег Тактаров наскоро съобщи на страницата си във Facebook, че е отказал „примамлива оферта” от Холивуд за роля на „руски сепаратист”, воюващ в Украйна, защото ролята е следната: „Мъж, руснак, 45 – 50-годишен, Роман — лидер на руска сепаратистка група, коварно и жестоко се сражава в Украйна. Филмът започва с масово избиване, организирано от „руските сепаратисти” в мирно украинско селце. Руските сепаратисти унищожават селото, руснаците свалят американски самолет, който неясно какво прави в небето на свободна Украйна… Трима американски военни загиват и остава един, който според всички закони на жанра, трябва да избие лошите руснаци.

Днешните елити заместват антисемитизма от 1930-те години с русофобия и това е особено характерно за кризисната след Брезкита Великобритания. В интервю от 25 март 2018 г. английският журналист Нил Кларк споделя следното: „В Англия започнаха маккартистки времена …Всеки, който е заподозрян в симпатии към Русия, се приема за маргинал. Сега е модно да се съревноваваш кой е по голям русофоб… Днес известният борец за правата на гейовете Питър Тетчъл иска руските деца да бъдат изгонени от английските училища. Руските деца са неговите врагове. Това е просто Третият райх! Някога в Германия гонеха еврейските деца от училищата, а днес в либерална Британия искат да изгонят руските ученици. Звучи зловещо! Ако в Англия се опиташ да изгониш от училище дете поради „неправилна националност” ти непременно ще бъдеш обвинен. Това ще е краят на твоята кариера. Но за руските деца това не се отнася. Съществува русофобия, която е официално одобрен расизъм“ (1), т.е. държавен расизъм.

Какви са основните обяснения за русофобията от гледна точка на прозападните политически върхушки? Доминираща е представата, че Русия е държава с имперско авторитарно експанзионистична традиция, която непрекъснато се стреми да разширява своите граници и да се противопоставя на западните сили. Най-често даваният пример за агресивност е Крим, но като цяло историята от последните десетилетия показва съвсем друго – свиване на Руската територия. Като цяло обаче видимо е, че в повечето случаи реакциите на управляващите в Русия са вторични спрямо политиката на САЩ и ЕС.

Онова, което реално създава конкретно напреженията и подхранва русофобията, е отношението на Русия към претенцията за глобална хегемония на политическия елит на САЩ и по специално убедеността му в собствената незаменимост за поддържане на определен световен ред. Руската политическа върхушка, с известни колебания обаче настоява за равноправни отношения със САЩ и другите западни държави. Именно това подхранва твърдата външна политика към Русия. Така идеята за глобализацията с американско лице, еднополюсното световно господство, глобалното утвърждаване на американските ценностни, свързана с либералната демокрация и капитализма, т.н. изоморфизъм на културните норми, формирани в западната цивилизация в една или друга степен по традиция се ревизират от руския елит.

(1) Дарья Асламова. Английские журналисты: Русофобия – это официально одобренный вид расизма – https://www.msk.kp.ru/daily/26810.7/3846072/ , 25 март 2018


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    32 15 Отговор
    Самата истина е това горе написаното с малката разлика че евреите нямаха 8000 ядрени ракети!
  • 2 Г.З.

    12 21 Отговор
    Политически враг трябва само на крайно десните и леви формации,за какво им са врагове за западните либерални демокрации.

    Коментиран от #9

  • 3 някой си

    17 35 Отговор
    Не се подигравайте с евреите. Как може да ги сравнявате с руснаците!?
  • 4 Комунист Марксист

    25 12 Отговор
    Голата истина, видно и от коментарите в този сайт на умните и красивите и крадливите
  • 5 Българин

    26 45 Отговор
    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб, е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, която има някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #74

  • 6 Ристе

    21 34 Отговор
    Само му вижте физиономията, неизтрезняващ мужик излял тонове словоблудства в опит да покаже че мисли.
  • 7 намали малко

    21 25 Отговор
    Самолетчето и направо в Москва Чиста работа най-страхотната държава в света. Ама все О Лондон Ню Йорк Париж ги влече Как става тая работа не зная
  • 8 Емил

    21 24 Отговор
    Русофобия - значи "страх от Русия", а не против Русия! Всеки нормален човек го е страх от гамените, освен ако не е гъзоблизец на тези гамени. Да се сравнява русофобията с антиюдаизма (антисемитизам е меко казано неточен термин) е НЕВЕЖЕСТВО!
  • 9 Джудже

    24 11 Отговор

    До коментар #2 от "Г.З.":

    "за западните либерални демокрации" не им трябват врагове. Те са достатъчно самоунищожителни, но за да прикриват своите грешки си нарочват някой за враг. Това важи и за крайно десните и леви формации когато докопат властта.
  • 10 Историк

    16 28 Отговор
    Руснаците са една от най антисемитските нации в света и погромите срещу евреите в Русия са били много повече и много по-кървави от тези в нацистка Германия. Затова трябва да си голям цинк или нагъл руснак, за да сравниш русофобията и антисемитизма.
  • 11 ГРУ

    13 24 Отговор
    До НКВД - супер коментар. Автора на статията или е невежа или е платен от Дядя Путя, САЩ никога не са били срещу евреите. Този " аналитик" да излезе от запоя и да спре да пише глупости. Същото важи и за тази медия която ги публикува - не правете минети за копейки.

    Коментиран от #16

  • 12 Само питам

    14 25 Отговор
    Защо единствено руснаците се жалват от някаква "фобия" към тях? Да сте чули някой американец да реве и да се оплаква от "американофобия"? Или германци, французи и британци да квичат, че не ги харесват? А за китайофобия и японофобия някой да е чувал? Не е и няма да чуе. Единствено на руснаците им е крив целия свят и единствена те се оправдават за собствените си провали с мита за "русофобията", която света питае срещу Русия.
  • 13 Иво Христов

    8 17 Отговор
    РУСИЯ:Гъстота на нас. 8,57 души/km²
    (на 217-о място) АВСТРАЛИЯ:Гъстота на нас. 3,04 души/km²
    (на 236-то място) КАНАДА:Гъстота на нас. 3,58 души/km²
    (на 228-мо място) ЛЪЖА:Публикувано във факти.бг:

    Днешната русофобия външно много е сходна с антисемитизма и дори малко журналистически може да се каже, че

    съвременните евреи са руснаците

    Но ако за антисемитизма основните причини са религиозни и икономически, то русофобията в своята най-дълбока същност е продиктувана от факта, че една шеста от земята е в ръцете на 145-милионно население, т.е. всички ресурси са собственост на една сравнително малка на брой общност, която ги експлоатира.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НКВД

    15 6 Отговор

    До коментар #11 от "ГРУ":

    С малката разлика че сценария с евреите няма как да се повтори именно заради 8000 ядрени ракети!
  • 17 КГБ Териер

    10 8 Отговор

    До коментар #15 от "Червените дрипи как се самовъзпаляват":

    Скрий се бе НПО точно за тебе знаем кои интереси обслужвш. Ине са бг. интересите ако си се объркал!

    Коментиран от #18

  • 18 Само питам

    8 19 Отговор

    До коментар #17 от "КГБ Териер":

    Защо да се скрие бе, путлераст? Трябва да знаем името на съществото, което така самоотвержено брани руската кочина.

    Коментиран от #21

  • 19 игор белецки

    21 6 Отговор
    ИПИ икономист, десен, буржоазен икономист, обяснява ниските заплати с високите цени на руският газ. А те цените на ГАЗПРОМ В ЕС, са най ниски за българската индустрия. ФАКТ!
  • 20 Димитър

    27 8 Отговор
    Mного добра статия разкриваща истинското лице на запада!
  • 21 КГБ Териер

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Е като разбереш бонбони ли ще му пратиш? Ако ще прашташ утре имам рожден ден една кутия и за мен!

    Коментиран от #23

  • 22 разумът

    16 6 Отговор
    Русофобията е всъщност православиефобия. Когато гърците, сърбите и българите бяха в османско. Защо нямахме бунт срещу руснаците и соцът, защото нямахме католическа църква.

    Коментиран от #24, #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 KEF

    3 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: РУСИЯ:Гъстота на нас. 8,57 души/km² (на 217-о място) АВСТРАЛИЯ:Гъстота на нас. 3,04 души/km² (на 236-то място) КАНАДА:Гъстота на нас. 3,58 души/km² (на 228-мо място) ЛЪЖА:Публикувано във факти.бг:Но ако за антисемитизма основните причини са религиозни и икономически, то русофобията в своята най-дълбока същност е продиктувана от факта, че една шеста от земята е в ръцете на 145-милионно население, т.е. всички ресурси са собственост на една сравнително малка на брой общност, която ги експлоатира.

    Коментиран от #28, #30

  • 26 Каубой

    7 4 Отговор
    Във филма K-19: The Widomaker изигран от Харисън Форд (в ролята на капитан Алексей Востриков , и Лиъм Нийсън в ролята на пом.капитан Михаил Полемин) не виждам проява на русофобия .Въпреки , че сюжетът на филма е различен от действителния случай , във филма холивудските актьори показват типичните за руснаците проява на мъжество , смелост и решимост в критични ситуации.Виго Мортенсен
    също е герой от филм чиято роля на руснак е респектираща...

    Коментиран от #31

  • 27 KEF

    8 15 Отговор
    Всички пророци са казали, че руснаците ще владеят светът след англосаксите. ТОВА КОРЕНЪТ НА РУСОФОБИЯТА. ОСВЕН - Русофобията е всъщност православиефобия. Когато гърците, сърбите и българите бяха в османско. Защо нямахме бунт срещу руснаците и соцът, защото нямахме католическа църква.
  • 28 Инкогнито

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "KEF":

    Къде ще сравняваш Канада с Русия бе? Ти знаеш ли че Русия има само гора колкото 5 Канади и злато колкото цяла Австрия!!

    Коментиран от #85

  • 29 Каубой

    1 1 Отговор
    K-19: The Widowmaker
  • 30 Историк

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "KEF":

    Китайците им го казаха на руснаците :"Вие имате необятна територия и ресурси, ние имаме трудолюбив народ". Освен това в китайските училища винаги се е изучавал, че над 1 милион квадратни километра китайски земи са несправедливо отнети от Китай през 19 век с Айгунския мирен договор.

    Коментиран от #33, #42, #43

  • 31 Кино критика

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Каубой":

    В този филм бъка от русофобия! Не виждаш ли как представят генералния щаб на СССР?
  • 32 Генерал де Гол

    9 13 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "

    Коментиран от #34

  • 33 Пища Хуфангел

    9 6 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    Още доста ориз има да хапнат китайцитеза да си върнат земя от РФ! Ще трябва да почакат извънземните да се върнат на земята

    Коментиран от #36

  • 34 Инкогнито

    17 2 Отговор

    До коментар #32 от "Генерал де Гол":

    Дьо Гол първи загреба с лодката към острова от страх през 1940г.!
  • 35 Историк

    8 11 Отговор
    Цитираната от тази руска подметка Дария Асламова е автор на един от най-българофобските и манипулативни пасквили на българска тема.
  • 36 Историк

    2 8 Отговор

    До коментар #33 от "Пища Хуфангел":

    Те вече го правят бе илитерат.
  • 37 капиталът е властта

    9 2 Отговор
    сионски протоколи:"Простащина и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг, и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и всичко това ще разцъфне с кичести цветове." Англосаксите-империя и Османската, са еврейски заговор.
  • 38 Само питам

    9 8 Отговор

    До коментар #22 от "разумът":

    Защо путлерастите бъркате православието с ПУТИНОСЛАВИЕ?
  • 39 Само питам

    8 11 Отговор
    Защо единствено руснаците се жалват от някаква "фобия" към тях? Да сте чули някой американец да реве и да се оплаква от "американофобия"? Или германци, французи и британци да квичат, че не ги харесват? А за китайофобия и японофобия някой да е чувал? Не е и няма да чуе. Единствено на руснаците им е крив целия свят и единствена те се оправдават за собствените си провали с мита за "русофобията", която света питае срещу Русия.

    Коментиран от #41

  • 40 игор белецки

    7 1 Отговор
    Руснаците притежават малко повече обработваема земя от китайците. 119 милиона хектара за Китай, 123 милиона хектара за Русия. Китай прави 30% от храните в светът, имат си достатъчно, а и площ за градове като сингапур и япония, където 1% от населението е в селското стопанство.
  • 41 капиталът е властта

    4 7 Отговор

    До коментар #39 от "Само питам":

    Публикувано във факти.бг: Всички пророци са казали, че руснаците ще владеят светът след англосаксите. ТОВА КОРЕНЪТ НА РУСОФОБИЯТА. ОСВЕН - Русофобията е всъщност православиефобия. Когато гърците, сърбите и българите бяха в османско. Защо нямахме бунт срещу руснаците и соцът, защото нямахме католическа църква.

    Коментиран от #44

  • 42 игор белецки

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    50% от китайците работят за държавата. В Сингапур 32% от заетите работят за държавата. 90% от строителството е държавно и в Китай и Хонгконг и Сингапур.Китайското стопанство се развива благодарение на държавната намеса, и заплати от държавата, потребление, и финансиране. Китай внася 19% спрямо БВП, и 22% от БВП - изнася. България изнася и внася 70%. руснаците правят 8 пъти повече производителност на човек в селското стопанство спрямо китайците, а българите 17 пъти повече от китайците.
  • 43 игор белецки

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    руснаците правят 8 пъти повече производителност на човек в селското стопанство спрямо китайците, а българите 17 пъти повече от китайците.
  • 44 Само питам

    6 9 Отговор

    До коментар #41 от "капиталът е властта":

    Защо путлерастите бъркате православието с ПУТИНОСЛАВИЕ?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 А БЕ

    6 12 Отговор
    РУСОФОБИ ЩЕ ИМА ДОКАТО ИМА РУСКА НАГЛОСТ !
  • 47 Освен

    4 8 Отговор
    това, фобия е страх от нещо. Фобия от затворени пространства, от височини, от летене със самолет и пр. Русофобия е на първо място страх от руснаците. Украинският делегат за Асамблеята на ПАСЕ Гончаренко, например, се появи с гумени ръкавици и с тях се изказа от трибуната. В кулоарите го попитаха защо е с гумени ръкавици и той каза, че се страхува да не срещне руснак, който може да го зарази с нещо, като новичок, полоний и пр. Иначе, защо е тоя плач, че руснаците са мразени. Напротив, президентът на главния им враг САЩ обяви, че са приятели. А на пресконференцията с Путин беше подвил опашка до него,като нас...ан.

    Коментиран от #48

  • 48 Българин

    4 15 Отговор

    До коментар #47 от "Освен":

    Не бъркай страха с погнусата. Благодарение на психопата Путин Русия и руснак отново са мръсни думи, с негативна конотация.

    Коментиран от #49, #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българин

    3 14 Отговор

    До коментар #49 от "любопитен":

    Джуджето бърка по дупките на русофилите, затова толкова го обичат и превъзнасят. Но ти трябва да знаеш от личен опит.

    Коментиран от #51, #52, #72

  • 51 любопитен

    11 4 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Все пак, в коя дупка ти е бъркал Путин?

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #52 от "Гюрза":

    Със сигурност споделяш семейната си история. Дано да ти олекне, че толкова дълго си крил семейната тайна.
  • 55 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Да бе, то щото по времето на Горби и Елцин руснаците и Русия бяха по-добре, приемаха ги различно, уважаваха ги повече и по-добре от сега, нали?
  • 56 Западните Балкани

    1 5 Отговор
    Доста измислено. Бая руснаци живеят в САЩ, Германия, Франция и т.н. и никой не ги мрази, гони или нещо такова. Много хора уважат руския народ, култура, наука и т.н. Но не уважават политиците на днешна Русия, техните действия и политика. Путин прави всякакви изгъзици да остане на власт, самите руснаци са доста бедни (една голяма част), окопирали са редица райони от съседни държави - Грузия, Украйна, Молдова. Балтийските републики се спасиха в НАТО. Така че да не намесваме русофобството с нехаресването на политиците. Аз съм българофил, но определено не харесвам Борисов, Нинова, Догат, патриотите. Ак оследваме логиката на автора, то аз съм българофоб. Това са две различни неща.

    Коментиран от #73

  • 57 един от всички

    13 2 Отговор
    Ами нормално е -Горбачов и Елцин раздадоха руските богатства на западните олигарси,и тогава русофобия нямаше. Когато дойде Путин и ги изгони, руската държава си възвърна голяма част от богатствата,той стана "лош" президент и настана русофобия-:))) Но четох от швейцарски анализатор,че русофобията е всъщност е православофобия. Той по много надлежен начин го доказва,още от миналото,та до ден днешен. И най-показателен е факта,че русофобия има (и може да съществува) единствено в християнски неправославни държави. Никъде в нехристиянска държава няма (и не може да има) русофобия. Този швейцарец е женен за японка,често посещава Япония и казва,че в Япония няма нито грам русофобия.Нито в Китай,Корея,Индия,Иран и прочее нехристиянски държави. Той доказва,че русофобията е по религиозни причини. И другото доказателство е,че по време на Руско-турската освободителна война, Великобритания се намесва във войната на страната на Османската империя (против освобождаването на православното население). (По онова време Великобритания е световният хегемон,по-силно изразен,отколкото сега са САЩ). цялото въоръжение на османците е най-модерното английско,най-добрите и изтъкнати военни стратези са изпратени да се бият (Сюлейман паша,Осман паша и мн. други) Десетки английски кораби доставят 50-хилядната армия на Сюлейман паша от северна Африка )дн. Либия),те иначе нямало как да дойдат тука. те ги хвърлят към Плевен,но не успяват да вземат Шипка. Слезли са на брега в Дедеагач (дн Ал
  • 58 един от всички

    11 1 Отговор
    Слезли са на брега в Дедеагач (дн Александруполис) ,и по пътя си,тази многохилядна въоръжена до зъби армия,командвана от английски генерали,избива,опустошава и изпепелява всички християнски селища по пътя си (долината на Тунджа цялата се е огласяла от димът и ревовете на останали без децата си майки...Това е под ръководството на англичани! Те изпепеляват и Ст. Загора,градът на П.Р. Славейков...
  • 59 стоян георгиев

    2 11 Отговор
    другари няма русофобия има путинофобия и фобия към диктатори,лъжци и тирани.руснаците за псоелдните 100 години са спасявани три пъти от запада от гладна смърт или разпад и окупация.последното стабилизиране на русия от страна на запада бе при другаря путин .само че след като руснаците се стабилизират и почват да си показват мераците да управляват света без да имат качествата да го сторят.дали ленин дали сталин дали сега путин могат да предложат нещо на народите по света освен мизерия и мракобесие?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Усмивката

    1 3 Отговор
    И вашите червени сметки ще отидат по дяволите
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Муха

    11 1 Отговор
    Казано е: "По делата им ще ги познаете..."
    Вижте реакцията на "демокрациите" при случая Скрипал и при Хишоги! От там насетне всичо е бля бля!

    Коментиран от #65

  • 65 Усмивката

    0 6 Отговор

    До коментар #64 от "Муха":

    Казано е още ...„Защото "заради вас се хули Божието Име между езичниците", както е писано. Слушай Римляни 2:24. Римляни 2:24 ...
    Или между нас си....не ме гледай кво правя(трупам),гледай кво поучавам...казал попа на послушната рая

    Коментиран от #66

  • 66 Муха

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Усмивката":

    Аз не съм вярващ. Житейска истина... "Демократциите" са обикновенни лицемерни интересчии! Факт...

    Коментиран от #67

  • 67 Усмивката

    2 4 Отговор

    До коментар #66 от "Муха":

    Щом като не си вярващ защо цитираш Божие писание.Вземи нещо от вашета библия Капитала.Тя построи едни държави ,и те рухнаха.Щото немат основи,а са по пясък строени ,другарю....житейска истина е

    Коментиран от #69

  • 68 Тръмп

    2 6 Отговор
    Само тъп комунистически Дебил може да сравни русофобията с Холокост!!!!По целия цивилизован свят се развива Путинофобия,защото избива руснаци и завладява чужди страни директно или хибридно!Путин няма светло бъдеще на тази планета,нито съветския комунизъм!:):):)

    Коментиран от #70

  • 69 Муха

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "Усмивката":

    Ти да не си светил на Бог докато го е писал?! После хем съм другар, пък библията ни?! (Кои сме ние?) била капитала...
    Подминавам те с усмивка!
    P$ Хубаво е като казваш нещо, да не е в стил "получавам факсове свише"! Твърде много предположения...неверни! 😉

    Коментиран от #71

  • 70 Муха

    5 0 Отговор

    До коментар #68 от "Тръмп":

    "По целия цивилизован свят..." Мухахахаха..ах! Щеше да е забавно, ако не беше трагично!
  • 71 Усмивката

    1 6 Отговор

    До коментар #69 от "Муха":

    Защо трябва свише да ми кажат ,че комунистите ,които ненавиждат димократите са от едно котило на крадците.Не аз си измислям.То е видно и проверено от историята.Близката

    Коментиран от #78

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Иван Гешев

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Западните Балкани":

    Хващаш Боко за ръчички и се изнасяте за Западните Балкани и по-конкретно Косово. Косоварите са ваши братя!

    Коментиран от #83

  • 74 Тъпан

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    А да кажеш нещо и за маниакалната идея на българите, че са дали азбука, религия, че и даже че са създали руската държава? А другата маниакална идея, че българите са най-древният народ и са построили даже пирамидите?

    Коментиран от #75

  • 75 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #74 от "Тъпан":

    Че кой е дал на евразийските примати азбуката, бе Тъпан? Да не би получовеците сами са я измислили? Или може би Ленин я е създал? Знам, че русофилите плюене по всичко българско, ама ти надминава всички в оплювателствата.

    Коментиран от #76

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Само питам

    4 6 Отговор

    До коментар #76 от "Тъпан":

    Ти руски мелез ли си, та толкова се пенявиш? Етнически българин не може да бъде толкова голям българофоб като теб, колкото и отявлен русофил да е.
  • 78 Муха

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Усмивката":

    Приятелю, нито "демократите" са истински демократи, нито "комунистите" са истински комунисти... "Божийте служители" едва ли служат на Бог тоже! Там е проблемът!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Само питам

    5 6 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    Руската измет, понеже е неграмотна никога не прави разлика между глаголицата и кирилицата. И понеже е българофобска и в червата посочва винаги, че Кирил и Методи не са били българи. А истината е, че киририцата е българско дело, българска а не славянска и е подарена на руските варвари от България.

    Коментиран от #81

  • 81 Само питам

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "Само питам":

    Адаш , пак се изнервяш ! Да не ти свършиха илачите ?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Поп Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Иван Гешев":

    Гешев да си събереш чукалата и да хващаш Евразийския път към Исляма.
  • 84 Даскал Ботю

    1 3 Отговор
    Какво правят русначетата в английски училища бе аланкоолу. Що не отидат да учат В Набережни Челни .
  • 85 Лако Кинов

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Инкогнито":

    не може да сравняваш неандерталците от Деревнята с Канада . Нищо не става от тези боклуци ,нито от българските им последователи.
    Панимаиш .
  • 86 витман

    2 0 Отговор
    Никой не може да настрои българите против нашите православни славянски братя русите и против Православна Русия ,нашата освободителка от османски робство. На всяка света литургия във всеки български православен храм се споменава руският цар освободител и руското войнство проляло кръвта си за нас българите. Само не българите като соломон паси и иван костов иво минджев и тем подобна комунистическолиберална сган могат да мразят Русия.....те мразят и България и светото Православие!
  • 87 666

    0 0 Отговор
    666
  • 88 някой си

    1 0 Отговор
    Всичко написано в тази статия е вярно, но трябва да се каже че нещата са заложени много по-назад във историята и много по-дълбоки и страшни! Истината е че не може да се говори за някаква "русофобия", защото фобията е вид стрес-заболяване и придобит страх от нещо...Нали разбирате, че западните идиоти не са "болни" и не страдат от някаква "русофобия", а става въпрос за откровен и присъщ за западните болни общества НАЦИЗЪМ в случея АНТИ-РУСКИ НАЦИЗЪМ ! Ами знаят ли хората в България, че в миналото отношението на англичаните към ирландците, не се отличава особено от отношението им към негрите и индянците в Амерка и милиони просто са уморени от глад или са карани на сила да се кръстосват с негри за да видят резултата и така се появават първите мулати . Същият нацизъм е заложен и при германци, холандци, белгийци, скандинавци и тн..Вярно че в последните години им промиха съзнанието и ги скопиха, но вие само наблюдавайте как този нацизъм отново ще изплува в следващите години и няма да е с нищо по-добър от сегашният неолиберален анти-руски нацизъм. Вярно че вече нямат сили и са на изчезване и едва ли ще тръгнат отново срещу Русия от която уж много се "плашат".