2 035 16

Да кажем истината за Комсомола

Много от лидерите на Елцинова, а после и на Путинова Русия са бивши комсомолски деятели. Тъкмо смесицата от комсомолски плам и тъга по изгубената свръхдържава породи особената идеология на днешна Русия

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Виктор Ерофеев

Дейността на Комсомола, чиято 100-годишнина с нежност отбелязват комунистите у нас, в една демократична страна щеше да бъде определена като пропаганда на социална омраза. Да, комсомолците пламенно мразеха капиталистите, помешчиците и белогвардейците. Но Комсомолът всъщност беше дъщерна организация и не отговаряше в пълна степен за своите идеи.

През цялото си съществуване от 1918 до 1991 година Комунистическият съюз на младежта, съкратено Комсомол, се свеждаше в политическо отношение до функцията на „верен помощник на партията". Единствено в самото начало на 1920-те години комсомолците можеха да си позволят да организират самостоятелни дискусии за свободата на половата любов и да се интересуват от фройдизма – Сталин обаче сложи край на всички дискусии. Впрочем, комсомолската възраст тъй или иначе беше свързана с половото съзряване.

Как се създаваше съветският човек?

Съветският човек се създаваше на конвейер. Той възникваше първо като октомврийче, после се превръщаше в пионер с червена връзка, а след това, на 14 години, в онази преходна възраст, ставаше вече комсомолец. Спомням си как в моя клас момичетата, приети в Комсомола и свалили вече пионерските връзки, изведнъж се превръщаха в девойки със закръглени форми.

Тук е мястото да се припомни, че Комсомолът беше младежка организация, сред чиито милиони членове партията активно разпалваше романтичния ентусиазъм на строители на светлото бъдеще. Този наивен ентусиазъм в много случаи стигаше до фанатизъм и бе залегнал в основата на подчинението и ловката експлоатация на младежите на строителните обекти на комунизма през първите петилетки. По-сетнешната носталгия по комсомолските години беше свързана главно със самата младост на комсомолците, които автоматично напускаха организацията, навършвайки 27 години.

„Хитлерюгенд" в Германия беше изграден върху расистка основа, докато съветският Комсомол беше класова организация, която особено в по-ранните години подчертаваше своя работническо-селски произход. И чуждите класови елементи, които нямаха възможност да влязат в Комсомола, автоматично бяха лишени от възможността за социално израстване. По онова време цялата страна знаеше наизуст призива на Ленин към комсомолците „да се учат, да се учат, и пак да се учат", но всъщност ставаше дума за обучение по комунизъм, за един масов конформизъм, който упорито проповядваше и главният вестник на организацията „Комсомолска правда".

В историята на Съветския Съюз Комсомолът се прослави преди всичко със своите подвизи през войната и по-късно при усвояването на целините. Но в качеството си на една чисто съветска организация той по-скоро подпомагаше цялостното налагане на еднопартийната система и така се грижеше за процъфтяването на страната. С някаква мрачна последователност всички ръководители на Комсомола от 1920-те и 1930-те години станаха жертва на репресии или бяха разстреляни. По-нататък връзката между Комсомола и КГБ беше заздравена от такива апаратчици като Александър Шепилов и Владимир Семичастни, които успяха да оглавят първо Комсомола, а после и КГБ.

Моето приемане в Комсомола в началото 1960-те години беше свързано с една лъжа. Тогава се увличах по романите на Ремарк и особено харесвах „Трима другари", но когато на изпита за приемане в Комсомола в училище ме попитаха за любимата ми книга, аз отговорих: „Млада гвардия" от Фадеев. Беше ми гадно, че излъгах, но докато крачех по московските улици, аз все току разлиствах новичката си членска книжка и изпитвах гордост, че вече съм възрастен. В един момент дори станах комсомолски секретар на нашия клас, но на комсомолските събрания вместо политинформация въртях плочи на Битълс и френски шансони. Бързо ме лишиха от комсомолската длъжност, а заради либералните ми възгледи директорът ме нарече „фашист". С това моята комсомолска кариера приключи веднъж завинаги.

Инструмент за обогатяване

През последните години на съветската власт комсомолските началници на различни равнища – от секретарите на районни комитети до функционерите на ЦК на ВЛКСМ – превърнаха дейността си в инструмент за обогатяване и се отдадоха на един съвсем не комсомолски хедонизъм. Два месеца преди разпадането на Съветския Съюз Комсомолът беше разпуснат на своя извънреден 22 конгрес под звуците на песента „Не се разделям с Комсомола" – дори в мига на политическата си смърт тази организация се държа напълно нелепо. Впрочем, в постсъветските времена именно от редиците на комсомолските дейци произлязоха много от ръководителите на Елцинова, а после и на Путинова Русия. И тъкмо смесицата от комсомолски плам и тъга по изгубената свръхдържава породи особената хибридна идеология на днешна Русия. Казано накратко: Комсомолът умря, но въпреки това е жив.

*Виктор Ерофеев е руски писател, литературовед, телевизионен водещ и автор на книги.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:05  30.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • SAAB
  Отговор
  2 10:10  30.10.18
  Deutsche Welle .... Не се занимавайте с глупости ! Четете и учете Корана , шийте шалвари и бурки ! Интегрирайте се ! ......:)
 • Да го кажем направо
  Отговор
  3 10:16  30.10.18
  Алоооо..DW....много лицемерно бе--Вие така боготворите сегашната либерална бабичка-Меркел---а леко забравяте ,че тя също е била комсомолка.И сега какво-при Путин са комсомолци--а Меркел каква е-или за нея може...Абе с тези евтини промивки хептен ставате за подигравки.То бива да си търсите балъци-ама не сред нас.

  Коментиран от #13

 • Перър
  Отговор
  4 10:19  30.10.18
  Всеки знае че "хитлеровата младеж" "комсомола" "скаутите" имат една и съща функция

 • no name no face no number
  Отговор
  5 10:19  30.10.18
  По добре комсомолец от колкото надрусан джендър.
 • антрашпиц
  Отговор
  6 10:22  30.10.18
  Погледнете младежката организация на ГЕРБ.Те това са чисти комсомолци.Учили са се от техните лидери на са правят нещата.
 • КГБ Териер
  Отговор
  7 10:28  30.10.18
  Не знам какво знаят за комсомола в Германия ама ние знаем пе 5 милиона турци ги облагородяват техните арийци и арийки от 40 г. насам а сега ще почнат да ги облагородяват и Юрумба и Мубапе от Етиопия!
 • Павел Морозов
  Отговор
  8 10:28  30.10.18
  Комсомола, идеята беше да се набута капитализма в гьола, Имаше кристално честни, но малък процент, останалите педали, маниаци, дървеняци, скубачи, с татко топ партиец диригент. Станаха първи капиталисти, народната пара отмъкнаха като дебели глисти.
 • El comandante
  Отговор
  9 10:50  30.10.18
  ХеХеХе кочината ФАЩ умреее!Гербави сороспий комсомола няма да го пипате. Там ми беше първото сексуално преживяване. След това две седмици не можех да сядам, но съм доволен!
 • стоян георгиев
  Отговор
  10 12:09  30.10.18
  комсомола е като ладата и руския телевизор.сделано в ссср демек пълен боклук.извади хората от тяхната естествена среда и морални ценности и ги направи ненужни алкохолици и безделници.резултатите са видими и днес.

  Коментиран от #14

 • Куку Руку Ку
  Отговор
  11 12:32  30.10.18
  Какво искаше комсомолецът? Същото каквото иска и днешната младеж, да се намърда на чужд купон и да бръкне в чужди женски гащи!
 • Отегчен
  Отговор
  12 16:19  30.10.18
  DW пак повърна , бг русофобчетата са готови да похапнат .
 • Усмивката
  Отговор
  13 00:02  31.10.18

  До коментар #3 от "Да го кажем направо":

  Абе с две думи ,комсомолци пак са в основата на всяко зло .Меркел в Европа ,началниците от Кремъл Русия.....За България кво да кажем.Тук вече е настъпил Армагедон.Класовата омраза ,в мутирал вид, се е трансформирала в битка на „ Титаните”.Тук хората са участници като зрители в един грандиозен Театър. На воюващи партии.
 • Неразбрал
  Отговор
  14 15:48  31.10.18

  До коментар #10 от "стоян георгиев":

  Е колко алкохолици и безделници имаше тогава, безработица имаше ли? Наркотици?

  Коментиран от #16

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  15 21:47  31.10.18
  Само не разбрах, защо над тази боза се мъдри снимка на "пионерче" по нашенски или на "скаут" по американски? За незнаещите, "униформите" на двете организации са с червени вратовръзки и поздрава с вдигането на ръка е един и същ. Комсомолската "символика" е по-друга.
 • стоян георгиев
  Отговор
  16 16:41  01.11.18

  До коментар #14 от "Неразбрал":

  алкохолиците тогава бяха повече отколкото сега са наркоманите и алкохолиците взети заедно.в комунизма модела на алкохолика бе залегнал дълбоко в българското битие.населението бе от безделници .всеки работещ на държавна работа бе такъв.в последствие на въпросните алкохолици и безделници им се видя бая нанагоре.отселелите днес реват като карпатски мечки.

Напиши коментар:


Публикувай