847 8

Тома Биков и Вежди Рашидов търсят позитивен филм

Венцислав Мицов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тома Биков и Вежди Рашидов седяха в залата на НДК и очакваха проектите за нови български филми, кандидатстващи за държавен ДОТАЦИЙЙ.

- Оф, Тома, вчера гледах някакъв много негативен филм. Едни хора вдигаха въстание, па ги избиха, па стана мазало – рече Вежди Рашидов и дръппна от Коибата си.
- Да, това е по Вазов, знам го – рече Тома Биков – отново негативизъм, отново въстания, отново драми. И за какво са тия драми? Къде в тая народняшко – сиромахомилска история е дясната консервативна българска ценност?
- Прав си, не бива да допускаме подобни неща – рече Рашидов – ето, вчера Банов е дал 100 000 лева за да се снима филмче за ремонта на ремонта на контрола на контрола на предните два реда плочки пред Седмочисленици.
Двама млади влюбени се включват безвъзмездно в бригада, която сама, с голи ръце пренарежда 14 пъти плочките, докато преминаващите наоколо софиянци плачат от радост! Ето това е изкуство! Ето това е пример!

В този момент на вратата се почука.

- Господа, кандидат за финансиране е дошъл с проект за филм – рече секретарят на комисията.
- Да заповяда – рекоха двамата журиращи.

В залата влезе момък с дръзновен поглед и артистични одежди.
- Почитаеми господа, пред вас представям своят проект за пълнометражен филм. Филмът се казва „Недовършена симфония” и разказва за беден музикант на име Ставри, който пише гениална творба, но не може да я реализира. За да финансира изпълнението на творбата, Ставри работи като строител, но претърпява злополука и остава инвалид.
Гупи апартамента си, съпругата му го изоставя. И когато той умира, под моста, където прекарва последните дни от живота си един случайно слязъл да пикае диригент намира партитурата на творбата му.
Взема я и я изпълнява със Софийска филхармония.
Творбата става световноизвестна.

Двамата оценяващи сбръчкаха чела.
- Чакай, чакай малко – рече Тома Биков – пак тоя негативизъм. Пак това всемирно страдание. Пак тоя социализъм и сиромахомилство. Това ли ще е лентата, която да представи родината ни навън?
- Младежо, вие наистина ли такива неща измисляте – рече Вежди Рашидов – няма ли за вас някакви други сюжети? Например – композиторът пише симфонията, изпълнява я и лично премиерът Борисов идва на премиерата с кошница цветя и дребни сладки?
Как па по времето на Орешарски и Виденов не измисляхте такива филми бе?
- Ама господа, то филмът ми е по действителен случай – понечи да се извини младият режисьор
- И какво, като е по действителен случай? Това първо не е дясно, после не е консервативно, после не е позитивно и най – вече – не е добра реклама за страната ни и за нейните успехи – рече Тома Биков и за по – убедително повдигна моливът (HB, с твърд графит) и почти издирижира първият такт на недовършената симфония от филма на клетия млад режисьор.

А малко, след като кандидатстващият си тръгна посърнал, Тома Биков и Вежди Рашидов се спогледнаха тъжно.

- И тая година няма да се появи читав проект – рече Вежди Рашидов.
- Няма, я. В тая страна единствените, които стават за финансиране не могат да правят филми. Те, като се замисля и ремонти не могат да правят, ама това не го казвай на ръководството на партията – рече Тома Биков и изнервено прибра молизът, с който вече беше написал НЕ на няколко проекта за фими:
„Ботев” – трагичен финал и призив за бунт към властта

„Яворов” – заради къщата, която общината още не е придобила

„Магистралата” – филм с много каскади, отхвърлен заради идеята за снимки на магистрала „Хемус” в частта след Ябланица.

*Коментарът е от фейсбук

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Apple
  Отговор
  1 19:41  30.10.18
  Тъпо
 • Тръмп
  Отговор
  2 20:34  30.10.18
  Да,така е и на Българското кино му липсва позитивното,комичното и иронията!:)То,само с драми,халтура и гротески за Левски не се прави кино-изкуство!Къде са идеите,таланта и гениалността в киното?Няма ги,но все някога ще се появят!
 • 3 01:07  31.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • анонимен
  Отговор
  4 05:40  31.10.18
  г-жа Дончева Татяна май и беше първото име би внесла позитивни мисли в остарялото Ви разсъждаване, за което би следвало да ме извините :)
 • антрашпиц
  Отговор
  5 10:55  31.10.18
  Знаете ли защо на комунизма имаше интересни филми?Защото много ловко се базикаха със тоталитарния строй.
 • бсфн
  Отговор
  6 16:28  31.10.18
  тия двамата соросоиди като се почерпят ще посегнат на охраната като преди години.
 • Белчо
  Отговор
  7 14:31  01.11.18
  Е, как бе драги ми герберасти - ми то филмът ви го гледаме вече дванадесет години! Имам едно предложение, утре идвам със сценарий: Вождът Винету, и неговите мургави индиянци!

  Коментиран от #8

 • Филмът на Бате
  Отговор
  8 14:28  02.11.18

  До коментар #7 от "Белчо":

  Герб са на власт заради БСП, Радан, Доган, Карадайъ . . . . ако не бяха каквито са нямаше да има Герб

Напиши коментар:


Публикувай