15 179 21

"МВР пикчърс" представя: Комедия за милионерски гащи и приватизация

Ревизията на Прехода, с която се е заела прокуратурата, удря само неудобни на управляващите с 20-годишно закъснение

"МВР пикчърс" представя: Комедия за милионерски гащи и приватизация
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Самуил Димитров за в. „Сега“

Щом видят в бюлетина на МВР снимка на милионерски гащи, зрителите на "МВР пикчърс" си отдъхват, че бандитите, разграбили народната пара чрез разбойническата приватизация, ще си получат заслуженото. И забравят за горещите скандали на деня - например този с майките на децата с увреждания, които втора седмица упорито протестират с искане на оставката на един самозабравил се вицепремиер.

Показването на "бельото" на семейство Баневи очевидно се случва по разпореждане на прокуратурата, която се е развихрила да прави ревизия на Прехода. Прави го, както го умее - със сеир и евтина манипулация и ефектното за избиратели послание:

"Мразете богаташите!"

Досега видяхме колите на Ветко Арабаджиев, апартамента на сина му, имението и колите на Бенчо Бенчев, кадри от незаконни фабрики за цигари, уж управлявани от Миню Стайков. Дойде ред да погледаме чантите на Евгения Банева, хавайската риза на мъжа й и кецовете на децата им, подредени върху стелажи. Пълна безвкусица, гарнирана с претенции за въображение и стил - и от едната, и от другата страна. Богаташите строят със заграбеното кичозни палати, а прокуратурата показва своята също толкова

кичозна и изкривена представа за законност и ред

Държавното обвинение години наред не обръщаше внимание на взетите сега на мушка семейства, дори когато в медиите излизаше информация за техните дела, достатъчна за образуване на купища разследвания. Очевидно е очаквала специален сигнал, защото при нея нищо случайно не се случва. От думите на зам. главния прокурор Иван Гешев излиза, че е трябвало той да се издигне и хубаво да се сработи с ДАНС и антикорупционната комисия. Преди това е нямало кой да разследва кой е позволил на Баневи да приватизират "бандитски" предприятия като "Полимери", защо никой не се е намесил, когато те са ги източвали и рязали за скрап, когато работниците бяха месеци наред без заплати или когато течаха други публични скандали около постоянно парадиращата с пари, коли и власт фамилия. Как така от над 10 години има сигнали срещу Баневи за укриване на данъци и присвояване, но те са разследвани като "неизвестни извършители"? Или просто са изнудвани и заплашвани по класическата схема: образувам ти дело, но формално то не е срещу теб, а може да стане. Схема, която вероятно е прилагана и спрямо Арабаджиеви, Стайкови...

На този фон някой ще повярва ли, че държавността у нас се възражда чрез подобни акции? Едни хора вземат от други нещо, което сами са им дали преди това. Един вид - аз те създадох, аз ще те унищожа. Защото

едни и същи кукловоди създадоха сегашния "бизнес елит"

и му "подариха" имущество за милиони, а после го държаха на къса каишка да се отчита с редовни вноски в партийни каси. Те направиха такива правила, че две десетилетия по-късно прокуратурата хем признава, че предприятията са били подарени, хем твърди, че са откраднати, хем години наред нищо не е можела да направи. Що за шизофрения е това? Щом държавата не е създала никакви правила и не е имала никакви изисквания, какво разследва сега същата държава? Т.е. хем заводът е източен, хем засега доказателствата ни са стари кецове. Как тези теории ще бъдат подкрепени с доказателства, които да издържат в съда?

Знаков факт е, че през тези десет години, с кратки прекъсвания, управлява ГЕРБ, а премиер е Бойко Борисов. Същият, който през 2006 г. венча Баневи като столичен кмет, а след това, вече като министър-председател, им изпращаше поздравителни телеграми за рождения ден. Едва през миналата година той им се ядоса, когато на правителството му се наложи да плати 15 млн. лв., за да се обезвреди опасен химикал от завода на Баневи в Девня, в който те не се разпореждат поне от 5 години. Тогава премиерът "откри", че приватизацията на предприятието е била разбойническа, и призова главния прокурор

да потърси отговорност за този "пладнешки грабеж"

Малко след това самият Николай Банев съобщи, че от МВР са изискали делото за "Полимери" от Върховния касационен съд. И са почнали разследванията. Година по-късно настъпи моментът за ефектната акция! Чисто формално - тя не се води като отговор на премиерския гняв. Задействана е по нечий друг сигнал отпреди 2 месеца.

Но вече толкова се бърза, че е задействана европейска заповед на арест, Баневи са задържани на летището във Франция малко преди да излетят за София, децата им са зарязани да се оправят сами. Шоуто много ще се хареса на онези избиратели, които предпочитат да не разсъждават. Но други логично ще се запитат - абе защо фамилията не е арестувана, като кацне в София, а сега ще трябва да чакаме френският съд да се произнася за екстрадицията им, което на практика ще забави разследването? Въпрос, на който прокуратурата няма внятен отговор.

И още нещо - самият Борисов неведнъж е казвал, че не е виновен, който яде баницата, а който му я дава. Затова ще повярваме на прокуратурата и ДАНС, когато видим да се разправят по същия начин с поне един от тези, дето раздават баници през последната година. Като например с отговорните лица, решили щедро да налеят 43 млн. лв. от нашите пари в дупката на друг знаков бизнесмен на прехода, който уж се води член на опозиционна партия, срещу която премиерът не спира да говори наяве и насън. Само че такива герои не виждаме на мушката. Срещу такива представители на държавната власт проверки има само в краен случай и те приключват формално, само по документи, с блестящ избелващ ефект.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ивайло
  Отговор
  1 19:11  02.11.18
  Самуеле, изглежда само бял хляб си ял по времето на БКП-БСП.

  Коментиран от #2

 • кризисен олигархПР
  Отговор
  2 19:20  02.11.18

  До коментар #1 от "Ивайло":

  И сега яде Самуилчо, щот вероятно са му платили добре да ги напише тия защитни оди за олигарсите !
 • Ryty
  Отговор
  3 19:22  02.11.18
  Тиква пикчърс по - ходи
 • Голям прос
  Отговор
  4 19:50  02.11.18
  Надминахме италианците по мафиотлък

 • 112
  Отговор
  5 20:04  02.11.18
  Бат Бойко е станал голям популист...
 • Кой не разбра
  Отговор
  6 20:42  02.11.18
  Че държавата ни е мафията?
 • 696
  Отговор
  7 21:18  02.11.18
  В тая държава МАНГАЛИЯ,докато народа спи...така ще е още дълги години!
 • Джудже
  Отговор
  8 22:02  02.11.18
  Статията е добра, само има малък недостатък, че нищо не се споменава за останалата пасмина управлявлявала през годините на прехода (който все още продължава). Бойко и сие просто осигуряват зрелище за народа (още очакваме някой да осигури и хляба).
 • Цецо Цветанов
  Отговор
  9 23:48  02.11.18
  Браво Бойко
 • Тръмп
  Отговор
  10 00:35  03.11.18
  На бакшиша му се счупи Бентлито!:)Драма,а не Комедия!:):):)
 • Тръмп
  Отговор
  11 00:41  03.11.18
  Ветко,Бенчо,Миню,колко евтино звучи!!!:):):)Това е възможно само в комунизъм,селяците и плебса да заменят аристокрацията и интелекта!:):):)В комунизма и милионерите са фалшиви!!!;):):)

  Коментиран от #12

 • Куюмбашев
  Отговор
  12 04:39  03.11.18

  До коментар #11 от "Тръмп":

  МНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР, добре че беше Бенчо да тръгне с Ролса щот народа се връзва на блага дума и обещания с усмивка и роза в ръка
 • Радо
  Отговор
  13 07:02  03.11.18
  За Цеко може, а за Бенчо не може!!!
 • гощо
  Отговор
  14 09:29  03.11.18
  След комедия на приватизацията по идея на И.Костов е редно да има и подобна комедия.Не може хора които трудно се изказват дори да са мастити бизнесмени,няма как да са го постигнали сами.
 • Иве
  Отговор
  15 10:52  03.11.18
  Много точен коментар право в целта държавата е на път да стане менте и болна от шизофрения.
 • Иван
  Отговор
  16 14:29  03.11.18
  Единствената причина, за която се сещам, да оправдава да ги арестуват във Франция е че много лесно при теч на информация биха могли да си сменят билетите на летището за друга дестинация, а и най-вероятно парите с в офшорки повечето и ще остане само кича им в БГ. Така че не злобейте толкова. Верно е явно поръчково и това големия проблем, защото показва липса на система или по-скоро има порочна система.
 • няма случайни работи
  Отговор
  17 15:34  03.11.18
  Май ще да е такова. Една възрастна съседка каза преди няколко години: Те ги правят и те ги унищожават.
 • 1111
  Отговор
  18 15:35  03.11.18
  Когато правителството се клати, на НАРОДА му трябва сеир и то с богаташи, да се види колко ГЕРБ мислят за него. НО ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ ,ЧЕ ТОВА Е ПОРЪЧКОВО.АКО ВСЕ ПАК ГЕРБ И КОАЛИЦИЯ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА ДА ПОПИТАТ КАК Ц.БОРИСЛАВОВА КУПИ БАНКА, ОТ КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ЦЕКО МИНЕВ, ТАДАРЪКОВ,ДОМУСЧИЕВ, КАМБИТОВ И ДРУГИ ТЕХНИ ДРУГАРИ.ВСИЧКИ ОТ 29 Г. ДО СЕГА ЗАБОГАТЯЛИ ОТ НИЩОТО.ТОГАВА ЩЕ ПОВЯРВАМЕ, ЧЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА И СА ДЪРЖАВНИЦИ.
 • Чичо
  Отговор
  19 20:34  03.11.18
  тиквата е голем
 • Валентин Ангелов
  Отговор
  20 08:49  04.11.18
  Всички от 1989г до днес , участвали в управлението на държавата , от най ниската до най високата позиция , на стадион В.Левски , публично като в Китай , куршум в главата.Това е кардинална реформа в политика икономика здравеи животоопазване социално дело.Външна и вътрешна политика , сигурност и каквото се сетите.Всичко останало е дрън дрън и увеличаване на Агонията , Агонията именно на тези Изроди- Убийци.
 • Гост
  Отговор
  21 12:50  05.11.18
  Страхотна статия евала. МВР пикчърс точно в целта. Хората не искат да гледат сериали а истинска справедливост.

Напиши коментар:


Публикувай