5 Ноември, 2018 11:00 2 699 51

Защо Меркел си тръгва, а Путин остава

  • ангела меркел-
  • владимир путин

Ангела Меркел слиза от политическата сцена, докато Владимир Путин остава на власт. Фундаменталната разлика между двамата политици и между политическите системи в Берлин и в Москва коментира Фьодор Крашенинников

Защо Меркел си тръгва, а Путин остава - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от най-успешните тезиси, умело внедрен в съзнанието на руснаците, се заключава в това, че в политическия живот няма демокрация, има само лъжи на властниците за лековерната публика. Затова всеки път, когато през последните години някой публично повдигаше въпроса за несменяемия Путин и пребиваването му вече 18 години във властта, защитниците на сегашния господар в Кремъл тутакси си спомняха за Ангела Меркел. Те неизменно изтъкваха: "Нищо не казвате за нейната несменяемост. С какво не ви угоди Путин?"

Дългото пребиваване на Меркел на канцлерския пост все пак е по-кратко от властването на Путин. А в конституцията на Германия няма посочени ограничения за това една и съща личност да заема повече от веднъж поста на правителствен ръководител. Между другото разликата между Меркел и Путин и тяхната власт е в няколко много важни детайла. Първо, Ангела Меркел не е държавен глава, а правителствен ръководител. Второ, тя получаваше своя мандат в хода на парламентарно гласуване, а не чрез преки избори. И трето, Меркел никога и по никакъв начин не се е опитвала да излезе от рамките на еднозначно тълкуваемото законодателство, за да продължи своето съществуване в политиката, никога не е пречила на действията на опонентите си и не е била замесена във фалшификаци.

Сравнение на несравняемото

Перспективата, че Меркел слиза от политическата сцена, трябва да е зарадвала обитателите на Кремъл. Те винаги тълкуват всички промени на Запад в своя полза. Поне в началото. Но с оглед на всичко казано дотук, заявлението на Ангела Меркел, че отначало ще се откаже от председателския пост в ХДС, а после и от поста канцлер, не изглежда толкова добре във вътрешноруски контекст. В резултат на това тя все едно си отива, но не в рамките на някаква игра в тандем. Тя слиза от германската политическата сцена. За пореден път се оказва, че всяко дълго управление има своя край.

При това не непременно революционен или физиологически, а съвсем нормален, предвиден от законите, традициите и простото желание човек да си отиде достойно. Като че ли цялата логика със съвършено неуместното сравняване на несравняемото би следвало да заработи срещу Путин. Ангела Меркел си отива, а Путин - не. Във всеки случай Путин изобщо не е правил заявления, че след четвъртия си президентски мандат ще се оттегли от всички постове и от политиката. И едва ли си заслужава да чакаме подобно нещо. На фона на обявеното приключване на политическата кариера на Меркел, фактът че при упоменатите в руската конституция два мандата, Путин е президент за четвърти път, изглежда достатъчно безутешен в смисъл на някаква надежда за промени.

Едва ли трябва да очакваме също тъй просветление в съзнанието на онези, които не виждат и не искат да видят разликата между двамата. Те веднага ще кажат: Ангела Меркел просто загуби власт и влияние и затова си отива. А Путин става все по-популярен и влиятелен и затова не си отива. В действителност това е вярно. Ангела Меркел преживява трудни времена като канцлерка. И изпитва по-скоро разбираема човешка умора. Разликата е в това, че демократичното устройство на Германия създава много условия, така че недоволството на обществото от управлението на правителството и умората от несменяемия правителствен ръководител да не бъдат игнорирани безкрайно. За съжаление в Русия няма действащи демократични механизми и колкото и да се възмущават гражданите по повод някои непопулярни решения, държавният глава може съвършено спокойно да продължава своя курс, без да среща никакви възражения нито в правителството, нито в парламента.

Ангела Меркел си отива, защото в демократичния модел на организацията на властта е заложен принципът на нейното обновление. Всеки западен политик винаги помни, че някога трябва да си отиде и да отстъпи място на някой друг. Всеки нови избори обновяват елита, издигат се нови амбициозни политици и те не виждат нищо осъдително в това да претендират за властта и да критикуват по-старшите си колеги. И това е нещо нормално.

Владимир Путин остава на власт не защото е безкрайно популярен сред населението, а защото демокрацията в Русия отдавна се е превърнала във фикция и цялата политическа система работи за собственото си съхранение и за съхранението на всички свързани с нея. И преди всичко за съхранението на Владимир Путин. И ако той сам не поиска да се оттегли от властта по някакви чисто човешки причини, никакви политически кризи няма да го принудят да са откаже доброволно от нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    42 7 Отговор
    че какво общо имат двамата че ги сравнявате ? дъртата изкуфяла крава я ушравляват а путин ушравлява!!! и путин не си пълни страната с примати...

    Коментиран от #3, #48

  • 2 Историк

    6 41 Отговор
    Меркел отдавна постави диагноза на кремълския диктатор като нямащ връзка с действителността и живеещ в свой паралелен свят.
  • 3 Наблюдател

    6 39 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    Приматите избират Путин!
  • 4 Джон Маккейн

    7 46 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да използва всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейган: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.

    Коментиран от #30

  • 5 Психиатър

    9 40 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

    Коментиран от #8, #32

  • 6 Бой Хой

    8 30 Отговор
    Ако носа на Путин растеше с по един милиметър на всяка изпечена от него лъжа досега щеше да е станал по-голям и от телевизионната кула в Останкино.
  • 7 Икономист

    8 28 Отговор
    Разликата е, че 82 милионна Германия има БВП 3.677 трилиона долара а 145 милионна Русия има БВП 1.267 трилиона долара. Русия има претенции , че е страна победител във ВСВ!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    33 3 Отговор
    Отговорът е много прост Путин не приема емигранти а Меркел приема.
    Всеки който провежда подобна на политиката на Меркел го чака същото.
  • 10 Ттт

    2 31 Отговор
    Защото тя няма нужда повече да се доказва!За нея ще се пишат тепърва, колко е допринесла за Европа и човечеството! А Путин, тои още е в кълта, няма за каде да бърза!!!

    Коментиран от #15

  • 11 Българин

    5 23 Отговор

    До коментар #8 от "витман":

    А за украинските православни полкове, които ни донесоха свободата руска подлого нищо ли няма да споменеш. И не бъркай православието с ПУТИНОСЛАВИЕ, защото всички русофили сте ПУТИНОСЛАВНИ а не православни. От Съединението до днес Русия и русофилите сте врагове на България и българите.

    Коментиран от #50

  • 12 Доктора

    17 2 Отговор
    Аз мисля, че е крайно време обществото да се настрои да приема за нормално умереното русофилство и умерено русофобство в противен случай става прекалено силно разделение на нацията което не води до нищо добро. В някой случаи това граничи с шизофренични изблеци видно от коментарите по горе.

    Коментиран от #14

  • 13 Ттт

    2 12 Отговор

    До коментар #7 от "Икономист":

    Ало икономиста, ти дори не знаеш колко е 2+2 на колко е равно!, тръгнал си да показваш статистика която е двойно повече в полза на Германия! Като изобщо не правиш сметка, че те с 50милона преди падането на соца бяха десетократно по добре от расия бл*т.
    А БВП на Русия е колкото на Италия !В момента.

    Коментиран от #17

  • 14 Българин

    4 14 Отговор

    До коментар #12 от "Доктора":

    Докторе, русофила по дефинизия е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ и българофоб. неговата родина е Русия и руските интереси са му приоритет. Русофилите никога не са били и никога няма да бъдат българи.

    Коментиран от #18, #20

  • 15 Borislav Popov

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ттт":

    Чака съдбата на Маргарет Тачър. На погребението и англичаните пяха и се веселиха ! И напълно я забравиха !!!!
  • 16 Borislav Popov

    33 6 Отговор
    Путин остава а Меркел си заминава защото Путин е успешен политик , а Меркел - не ! Помним скандиратията на Германците миналата година - "Путин президент - Меркел в Сибир"!!! Ей това е разликата .
  • 17 Borislav Popov

    24 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ттт":

    Да ама не ! Италия е пред фалит - както Гърция , а Русия си прави каквото си поиска !

    Коментиран от #47

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Borislav Popov

    9 11 Отговор
    Русофобите по дифиниция са комунистически копелдаци и българомразци и граждани на света. Тяхната мечта е да идат вд америка ама и там не ги пускат щото са предатели и пълни некадърници и негодяи като тоя дето са пише за българин

    Коментиран от #24

  • 20 Доктора

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Съгласен съм с твърдението ти, че когато човек е поклонник на чужда нация няма как да устоява собствения си интерес визирам русофилите, но ако преминеш на другия полюс русофобството е пак същото ето защо истината е някъде по средата. Не знам каква е рецептата за излизане на обществото от тези две крайности, но все пак някъде някоя държава е приминала по подобен път и може да се вземе пример от нея.

    Коментиран от #22

  • 21 Неолиберал

    2 12 Отговор
    А какво би станало ако нациите изчезнат и света стане едно общо. В паспортите да пише гражданин на планетата земя. Аз мисля че ако това стане всеки един гражданин на планетата земя ще живее много по добре от сега. Първо защото ще изчезнат границите. Второ издръжка на правителства и парламенти. Трето няма риск от войни. Четвърто правилата на играта ще са еднакви за всички и т.н..........
    Джорш Сорос не иска ли точно това?

    Коментиран от #25

  • 22 Българин

    3 11 Отговор

    До коментар #20 от "Доктора":

    Няма русофобство ,докторе. Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб, е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникални и имат някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 23 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "витман":

    Единствнео русофилите са се фашизирали по руски образец и изповядват антисемитизма, който никога не е бил присъщ на българския народ. но понеже вие сте руснаци а не българи за вас това е съвсем естествено.
  • 24 Българин

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб, е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникални и имат някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски. Но същества, чийто номер на обувките е по-голям от коефициента им на интелигентност едва ли ще го разберат.

    Коментиран от #26, #41

  • 25 слави

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Неолиберал":

    Ами те за това си мечтаят соросоидите и сектантите от вондация Америка за България. Свят без държави и народи под власта на антихриста. Всички либерални партии както и ПЕС социалисткомунистите в Брюксел са за този свят и за това мразят Русия щото тя е крепост и опора на християнството и на национализма и родолюбието и всички европейски националистически партии са за приятелство с Русия и са русофилски противно на либералнокомунистически обединения в Брюксел които са както казах крайно русофобски и глобалистични и антихристиянски

    Коментиран от #40

  • 26 Borislav Popov

    18 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Не знам ама май хааааамериканците бомбиха България и те хвърлиха атовмните бомби в япония и те разпалиха над 78войни през последните 50 години и направиха над 800 бази по целия свят и те твърдят че са изключителна нация а всъщност са многолика сбирщина от цял свят,дажи и в Бг има четери техни бази и сме длъжни да ги хрантутим и издържаме за наша сметка служещите там американски чернилки

    Коментиран от #27

  • 27 Българин

    3 16 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Лъжеш както винаги.НЯМА ЧЕТИРИ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ. Решенията за разполагане на чужди бази в България се приемат от парламента, и всеки може да види, че такива решения НЯМА. НЯМА И АМЕРИКАНСКИ БАЗИ. А ОЩЕ ПО-МАЛКО " американски чернилки", които да хрантутим. ти си патологичен лъжец Бубенце! Изобщо казваш ли някога истината?

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    3 12 Отговор
    Американски бази има единствено в кухата ти кратуна промита от руската пропаганда. А за българомразците - вие русофилите сте ненадминати в мразенето и оплюването на България и българския народ. Близо век и половина се упражнявате с огромен успех в тази дисциплина. И за сектантите-русофилите сте от сектата на Путинистите от последния ден.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Психиатър":

    Нали помниш, че психиатър е диагноза?

    Коментиран от #34

  • 33 Историк

    3 8 Отговор
    Политиците и памперсите трябва да се сменят навреме. Поради една и съща причина. Елементарните врътки, които джуджето направи за да заобиколи коснституцията забраняваща повече от два мандата, сменяйки си местата с Медведев може да кефи единствено хора мразещи свободата и демокрацията и свикнали вечно да бъдат ръководени от гениални вождове.
  • 34 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "НАТО ВЕЦ":

    Психиатъра поставя диагнози путлерасте, а в случая диагнозата е повече от точна.

    Коментиран от #36

  • 35 НАТО ВЕЦ

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Нищо смислено не е имало в главата му, даже преди рака. Като чета излиянията ти и в твоята е безбрежна пустота.
  • 36 НАТО ВЕЦ

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Ти що се обаждаш, като не се обръщам към теб?! А може би това са другите ти личности?

    Коментиран от #37

  • 37 Историк

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "НАТО ВЕЦ":

    Време е да си починеш.

    Коментиран от #39

  • 38 стоян георгиев

    3 10 Отговор
    отговора е много лесен,в германия дори успешния модел на мерцедес се сменя с нов по-добър и по-адекватен ,докато в русия си карат на уаза от 1960 година оти си е много убав и незаменим,а като се строши тотално първоначално се реве неутешимо по него после се обяснява че бил боклук на боклуците и се минава на лада от 1965 !!!!справка ленин,сталин,брежнев ...,сега ще е същото.дано само след като умре путин не го наследи кадиров щото им отиде православието на руснаците.

    Коментиран от #43

  • 39 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    Ми аз това и правя. Когато съм ангажиран, не се занимавам с интернет безделници.
  • 40 Неолиберал

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "слави":

    Защо намесваш религията Русия била стожер на християнството. При премахване на нациите постепенно религиите ще намалят своето влияние за сметка на нови ценности в които всички ще вярват.
    В глобалния свят няма да има борба за територии и от там войни. Всички спорове за земя ще бъдат на ниво един човек (собственик) Законите железни ще има достатъчно ресурс за полиция, сигурност и правосъдие и т.н...Какво му е лошото на това.

    Коментиран от #42

  • 41 Доктора

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Виждам че харесваш крайната политика. Само искам да отбележа, че такива крайни разбирания имат хората в арабските държави. С тези крайни възгледи за 10 години виж докъде се докараха. Те са готови да умрат само и само да бъде тяхното. Хората с умерени и по консервативни схващания живеят много по добре от фанатизираните крайни ислямисти. Справка развитите държави.
    Затова за България трябва да се търсят лидери с умерени консервативни разбирания.
  • 42 слави

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Неолиберал":

    Дано не съм жив когато световната глобализация наложена от юдейската финансова олигархия базирана основно в САЩ се случи и както ти мечтаеш няма да има народност няма да има вяра и Бог ,няма да има национално самосъзнание и няма да има и полове дори а ще има само социален пол тоест джендър. То това е наистина ад от който няма къде да се скриеш.Глобален ад начело с антихриста за който проркува и св Йоан Богослов в Откровението. За мене няма по висши цености от православнохристиянските и плюя на европейски и атлантически ценности които налагат трети пол и брак между еднополови и гейпаради и диктат на една световно господстваща сатанинска финансова олигархия. Това иска САЩ и запада. Нормалните хора искат своите национални отечества!
  • 43 витман

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Да да в Германия много успешен се оказа и фалшсвагена...тъй му викали вече и за това Германия има да изплаща 15 милярда на американците и да си пребери фалшивите фолксвагени....много успешен пример даде с Германия а и мерцедеса вече е един пълен буклук който се скапва тотална на четвъртата година от покупката му като нов.Бягай бе ебем ти германците а стари руски лади още вървят а има вече и съвсем нови модели дето не са фалш като фалшсвагена мухахахахахахаа

    Коментиран от #51

  • 44 Тръмп

    0 6 Отговор
    Путин е комунистически Вожд и ще падне когато умре,такъв беше Брежнев,Сталин и т.н.!:):):)Меркел се опита да бъде Европейски Вожд,но не стана благодарвние на Европа,Великобритания и САЩ !!!!:):):)А руския анализатор е типичен комунистически Дебил и в мозъка му е миш-маш по путински!!!:):):)
  • 45 Тръмп

    0 4 Отговор
    Щом един комунист ви пита Защо,значи иска да ви убеди в Кой !!!:):):)
  • 46 Иванов

    0 5 Отговор
    И Путя ще си иде. Великият руски Народ ще му тегли шута в глиставия чифутски задник!
  • 47 Ttt

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Хаха, по скоро Русия е пред фалит!
    Прави си каквото иска, ама колко ще плати за тея дивотии... Тепърва ще се изчисляват!
  • 48 Метгонтан

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    Да там е родината на приматите , а Путюхин се е окопал мнооого дълбоко , няма тръгване

    Коментиран от #49

  • 49 Врачка

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Метгонтан":

    И ти ще си "тръгнеш" , но Путин си остава !!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "витман":

    откъде ги измисляте тия селски епитети бе?геиропа,фаш сега и фалшваген!!!!я покажи се от балкона бе убавец и погледни ква кола имаш,щото явно си забравил.или още си с реиса оти е лош мерцерцедеса!!!!смях!!!що се отнася до лошите западни коли другрю.фолцваген ги глобяват щото са писали че харчат 5 на сто а те харчат 6,а ладата няма проблем като харци 8 на сто масло!та тва ви са на вас критериите ама и те са лицемерни.щото миналата година уаз с готиния мъжкарски джип е продал 1500 уаза,а новия готин модел 15000.фалшваген ги прави тези продажби за два часа .дори зомбираните руснаци нещат готините руски коли ,да не говорим за такива плитки лъжци като теб!