Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 13:00 4 276 19

Протестът срещу скъпите горива е безсмислен. Ето защо...

  • горива-
  • протест-
  • бензин-
  • дизел

А, в България има толкова много други неща, за които определено си заслужава да се протестира

Протестът срещу скъпите горива е безсмислен. Ето защо... - 1
Снимки: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Ясен Бояджиев за „Дойче веле“

„Не на високите цени на горивата!“, „Не на монопола!“. Под тези лозунги автошествия кръстосват градове и блокират пътища. Според протестиращите, цените се покачват, без за това да има реална причина. Управляващите трябвало някак си да се намесят, за да върнат „нормалните цени“. Като например „пипнат акциза и ДДС-то“. Но не им се искало, защото „оттам крадат“. Затова протестиращите заплашват да се съберат и да дойдат в София. И тогава на управляващите „зле им се пише“...

Държавата, в лицето на министъра на енергетиката, отговаря, че няма механизми, с които да повлияе на цените на горивата, защото те се определят от пазара. А той е либерализиран и няма как да се върне към държавна регулация.

Като да протестираш срещу лошото време

Разбира се, всяко поскъпване на масово използвана стока като горивата, което при това се отразява и на други цени, е неприятно за всички, а за някои може и да е непосилно. Но това не променя впечатлението, че този протест като цяло е безсмислен и насочен в грешна посока - нещо като да протестираш срещу лошото време или залеза на слънцето. Тук нямам предвид някои странности, които се набиват на очи около тези протести. Например: защо чак сега, когато цените минаха пиковото си повишение и тръгнаха надолу; луксозните автомобили, които се виждат ясно тук-таме в автошествията; организиращите ги на места тайнствени (познати и от други протести) синдикални образувания; повтарящите се като под индиго лозунги... Но да оставим всичко това настрана, както и натрапващото се усещане, че някой се е засилил да повтаря събитията от зимата на 2013. И да се съсредоточим върху аргументите на протестиращите.

Протестът срещу скъпите горива е безсмислен. Ето защо...

Първо, този път (за разлика от други подобни случаи) за покачването на цените има съвсем реална причина. От началото на 2016 г. редица икономически фактори (като развитието на световната икономика и увеличеното търсене) и политически събития (като напрежението в Близкия изток, възстановяването на американските санкции срещу Иран и очакването за намаляване на предлагането) тласнаха световните петролни цени нагоре. А те (стойността на суровината) съставляват около 35-40 на сто от крайната цена на горивата по бензиностанциите. Тя, естествено, ги последва и за година се повиши с между 17 и 20%.

Не е ясно какви точно трябва да са „нормалните цени“. Но протестиращите явно си представят, че трябва да са съразмерни с доходите в България. За голямо съжаление обаче има неща, които слабо се влияят от доходите на потребителите - и суровият петрол е между тях. Особено в страни без собствено производство като нашата. В това отношение по-смислено би било недоволните да протестират за по-високи заплати.

Изглежда не се потвърждава и съмнението, че „монополът“ имал пръст в поскъпването. Защото, за разлика от друг път, цените в България не са навсякъде едни и същи. А и са категорично най-ниските в ЕС. Разликите понякога са драстични, което обяснява защо протестиращите в Благоевградско например не ходят да зареждат в съседна Гърция. Твърди се, освен това, че по-ниските цени в част от Южна България се дължат на по-евтин (по цени на едро) внос от Турция.

Пазар, ама не съвсем

И да иска, държавата не може да намали акциза (около 30% от крайната цена), защото той е на допустимия в ЕС минимум. И е съвсем права, като отказва да намали ДДС специално за горивата (20% от крайната им цена). Защото неизбежно ще последва лавина от искания за други специални изключения. И защото бюджетът се крепи основно на косвените данъци, а от него зависят заплати, социални плащания, пенсии и куп други неща, към които днешните протестиращи са също толкова чувствителни.

Държавата е права и когато, слава богу, отказва да поеме контрола върху цените. Защото тогава горивата ще изчезнат, а автошествията ще се превърнат в огромни опашки по бензиностанциите.

И все пак: когато казва, че пазарът определя цените, държавата не е съвсем честна. Защото не е защитила прозрачността и конкуренцията на този пазар в достатъчна степен, така че да спечели доверието на потребителите. А доверието също е неотменима част от добре функциониращия пазар. Управляващите системно си назначават политически зависими и послушни хора в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Именно този независим само на книга регулатор през 2016 година и началото на 2017 година на няколко пъти обяви, че е разкрил достатъчно доказателства за „наличие на картел при горивата", „синхронизиране на търговските практики“ и забранен „обмен на ценова информация". Два дни след изборите през 2017 година обаче се оказа, че доказателствата някак са се изпарили.

Държавата не е направила достатъчно и за намаляване на ограниченията при вноса на горива - както се оказа миналата година, данъчните складове (през които този внос задължително трябва да минава) са практически монополна (около 90%) собственост на фирми, свързани с единствената българска рафинерия.

Протестиращите биха могли да поискат всичко това да се промени, но не го правят. Възможно е даже да не са чували за изброените факти или пък да не се интересуват от тях.

Протестът срещу скъпите горива е безсмислен. Ето защо...

Поуките

Сега на управляващите не им остава нищо друго, освен да се надяват, че петролът ще поевтинее. Или че поне няма да поскъпва повече. Защото добре знаят, че след сегашния протест се задават нови проблеми - сметките за парно по новите цени, ново поскъпване на газа, нови дефицити в енергетиката, които скоро неизбежно ще се отразят на цената на тока. Вероятно вече сънуват повторение на събитията от 2013 година. Ненаучената тогава поука е валидна и днес: популисткото замазване на проблемите, забавените или подменени реформи, превземането и подчиняването на институциите - всичко това рано или късно се стоварва върху главите на управляващите. Дори и когато за повишението на цените има съвсем реални и независещи от тях причини.

На протестиращите също не им остава нищо друго, освен да се надяват, че световните цени на петрола ще тръгнат надолу. Защото с протести като сегашния не се постига нищо. Има смисъл да се протестира не срещу симптомите, а срещу корените на проблемите. Иначе те се повтарят. Ако например си убеден, че те крадат - протестирай за реформи на модела, който прави кражбите възможни. Но ако сте забелязали, в България протестите срещу корупцията са редки и не свалят правителства. Протестите за цени свалят, но какво от това. Един ще падне, друг ще го смени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    53 8 Отговор
    Ясене , да взема една ясенова тояга и да те отпера два-три пъти в гърба за хубавата статия. Не можела държавата , нямало спекулация , не може да намали акциза , нямало картел. А тогава ми кажи отворко такъв ,защо в цяла Европа дизела е по-евтин от бензина а у нас е по-скъп , Защо марешки продава с около тридесет стотинки по-евтино и то не от вчера. Всеки ден ли купуват нефт рафинериите , че при всяко повишение на петрола и долара цените скачат нагоре всеки ден и когато пазара се успокои и тръгне на долу ако случайно намалят горивата веднъж това е голямо чудо. И недей да пишеш , че няма смисъл от протести , самия факт , че такива като теб започнаха да пишат такива пораженчески статии говори сам по-себеси.

    Коментиран от #3, #6, #19

  • 2 tost

    29 8 Отговор
    Добре че от Дойче Зеле ни казват кво да правим, явно тоя,, драскач,, много добре защитава интересите на управляващите.
    П Л У Ж А К.
  • 3 Юнгата Аманесъвсем

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Точно така. А на нас за какво ни е тази държава щом нищо не зависи от нея? Заа какво й плащаме, а?!?
  • 4 Бегай

    27 2 Отговор
    Ние обяснения не искаме , искаме решения
  • 5 1994

    36 4 Отговор
    Такива журналисти ни притягат оковите,запомнете го
  • 6 Дъра Бъра

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Това си е част от кампанията, когато се протестира срещу някое безобразие - намират се разни "експерти", които надълго и нащироко ти обясняват как да се протестира в случая нямало смисъл.
  • 7 Адалиетака

    4 33 Отговор
    Абсолютно точна статия. Жалко, че тези, които протестират не я разбират.

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Пеньо

    27 4 Отговор
    Поредният "експерт" се изтропа по въпроса. И аз ще попитам: Защо в други държави с пазарна икономика, вносителки на петрол горивата са по-евтини от България? И не само горивата!

    Коментиран от #10

  • 9 Точнотакае

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Адалиетака":

    Освен "експерти" които пишат статии и бръщолевят по медиите се задействат и тролове в мрежите които да замазват л...ата
  • 10 Диди

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    Горивото в България е почти толкова скъпо както в Германия. Хората са прави,трябва да се протестира,но не само и за горивата. За да има облекчение за целият народ,трябва ДДС да се намали. Заплатите да се повишат.
  • 11 Не пречи

    1 11 Отговор
    Честно казано не изчетох всичко от статията, но ще напиша мнение относно формата на тези протести. Нямам против, дори съм за, но нека не пречат на обикновените хора. Става точно обратното, затваряне на движението по улиците или покупка на гориво за 1 лев - какво печелите с това - НИЩО!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кумчо Вълчо

    6 2 Отговор
    A бе келеш ,нямаш право да казваш "нашата страна ",тя е наша ,ама не е твоя ,еничар долен .Обсъждай си германията ,а нас остави на мира ,измекяр.
  • 14 Борис

    13 0 Отговор
    Абе ясене абе платена мижитурко я обясни като си толкова учен, преди две години петрола беше 46 долара за барел защо цената на горивото не падна наполовина ?Защо всичко в тая държава всичко е с възходящи цени и никога надолу?И кога ще проумеете че тоя народ не е толкова прост а е прекалено търпелив.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    3 1 Отговор
    Дойче веле една продажна медия. Затова беше заглушавана през социализма.
  • 17 Да бе да

    5 0 Отговор
    Ясене хората щом протестират значи имат основание. След като държавата не може да се бори с либерализирания пазар, да си направи необходимите реформи за повишаване доходите на хората за да станат цените на горивата поносими. От статията ти излиза, че всички граждани трябва да са икономисти и да дават готови решения на управляващите, а те само да си клатят краката, да вземат заплати и да харчат като за последно.
  • 18 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    дойче веле плаща за това недразумение...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.