2 114 29

Евреите в САЩ разбраха, че антисемитизмът в страната е в разцвет

Престъпленията, породени от омраза, се увеличават

Евреите в САЩ разбраха, че антисемитизмът в страната е в разцвет
Снимка: БТА/АР
Поглед.инфо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След масовото убийство в синагогата в Питсбърг младите евреи в САЩ започнаха да разбират, че живеят в страна, където антисемитизмът е в разцвет, пише The Washington Post. Както отбелязват младите хора, те са започнали все по-често да се сблъскват с тормоз заради религията си – както на американските улици, така и в социалните мрежи.

След клането в синагогата в Питсбърг младите евреи в Съединените щати започнаха да осъзнават, че живеят в страна, в която антисемитизмът се разраства, според The Washington Post. Както отбелязват младите хора, те са започнали да се сблъскват все по-често тормоз заради религията си: както на американските улици, така и в „Туитър”.

Когато се чуват изстрелите в синагогата в Питсбърг, на Джейн Фишер от Вашингтон ѝ става страшно да бъде еврейка, пише The Washington Post.

„Никога не се бях чувствала в опасност, във физическа опасност, защото съм евреин”, заяви Фишър на приятелите си. „Никога не съм се чувствала така".

Евреите в САЩ разбраха, че антисемитизмът в страната е в разцвет

Три от 22-годишните ѝ приятелки, еврейки, кимат в съгласие.

Хайли Бергер разказва за деня, в който тя е разбрала, че в Америка има хора, които толкова много мразят евреите, че искат да ги убият. Това става през април 2014 г., когато бял расист застреля трима в еврейски културен център в дом на евреи в предградието на Канзас, където живее.

Рубен Зигман си спомня деня през миналата година, когато вандали нападат еврейското гробище в Сейнт Луис. Няколко дни по-късно еврейското гробище във Филаделфия пострадва от действията на вандалите.

„Това ме накара да нося кипа за известно време - казах си, че ще бъда евреин. И никаква проява на жестокост няма да ме накара да се боя”, заяви той

Както отбелязва вестникът, за много млади евреи в Америка, клането в синагогата в Питсбърг миналия месец е сериозен урок. Много младежи, когато мислят за жестокостта срещу евреите, първо си спомнят историите на своите родители и баби и дядовци за Холокоста, погромите в Източна Европа и испанската инквизиция. Тези събития, които те четат в историческите книги, са се случили преди повече от половин век, при това не в САЩ, а в други страни.

Инцидентът в Питсбърг „разсейва онова, което остава от тази илюзия”.

Младите евреи в Съединените щати сега разбират, че живеят в страна, в която антисемитизмът процъфтява, заради което хората умират.

Броят на престъпленията от омраза се е увеличил в Съединените щати. „Туитър” е препълнен с антисемитски послания, които се разглеждат от милиони хора. Американският президент Доналд Тръмп също беше обвинен в антисемитизъм. Миналата година, когато неонацистите минаха по улиците на Шарлотсвил, скандирайки антисемитски лозунги, Тръмп заяви, че „и от двете страни е имало много добри хора”.

Габи Кирщнер се сблъсква с омразата към евреите през май миналата година по време на протест срещу администрацията на Тръмп в Ню Йорк. На този ден тя чува група от привърженици на Тръмп, викайки силно, наричайки я евреин. В отговор на нейните послания на „Туитър”, неизвестни хора също я наричат „еврейка”.

Както отбелязва американското издание, момичето все още се чувства несигурно на улицата, страхувайки се, че непознати, като я погледнат, може да се окажат неонацисти и да бъдат я познаят по лицето, че е еврейка.

Според проучвания преди пет години младите евреи в Съединените щати са знаели за дискриминацията, пред която са изправени други хора, и почти не са обръщали внимание на дискриминацията срещу евреите. Едва 39% от респондентите вярват, че антисемитизмът е широко разпространен в Америка.

През 2018 г. много други евреи от същата възраст отговарят, че се чувстват дискриминирани. Според проучването 64% от младите евреи признават, че лично са се сблъскали с тормоз поради своята религия.

По-старите поколения американски евреи разказват на децата си истории за преследването на евреите, как в началото на ХХ век техните предци бягат в Америка от Източна Европа, как са напуснали нацистка Германия, бягат от Холокоста и още много.

Американският антисемитизъм - квотите, които забраняват на евреите да влизат в някои университети, областите, където евреите не са добре дошли, хотелите и летните лагери, където на евреите не е позволено да влизат, е тема, за която много рядко се съобщава в класовете в еврейските училища, пише The Washington Post.

Превод: В.Сергеев, "Поглед Инфо"

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 19:09  08.11.18
  Защо ли ги мразят? Те са толкова добри хора само където обичат много парите и особено чуждите.

  Коментиран от #4

 • Емил
  Отговор
  2 19:10  08.11.18
  Израел остана без еврейско население - трябва нов Хитлер, за да ги подгони! Ционистите повтарят заучен ход, но вече сме 21-ви век!
 • Иванов
  Отговор
  3 19:10  08.11.18
  Когато ви нарекат ЕВРЕЙН, вие трябва да се гордеете, това значи, че живеете по Законът на Твореца. Когато обаче ви нарекат чифутин, трябва сериозно да се замислите какви ги правите и кого лъжете. Себе си, обикновено.

  Коментиран от #6

 • Емил
  Отговор
  4 19:11  08.11.18

  До коментар #1 от "боцмана":

  Всички пари са тяхни - те си ги печата, затова трябва да са си при тях!

 • Емил
  Отговор
  5 19:13  08.11.18
  Евреите са 3,4% от семитите в света! Докога ще се ползва този тъп израз антисемитизъм, вместо точнищ антиюдаизъм!
 • Емил
  Отговор
  6 19:21  08.11.18

  До коментар #3 от "Иванов":

  А бе, Иванов, защо бъркаш Твореца с Иехова! Мехду Твореца и Логоса (Отца) има седем йерархии, а Между Отец (точно определен като Съ-творитеИехова е л) и още две - Причинен (Казуален) свят и Висш ментал! Йехова е племенно божество от много ниско ниво - несравнимо с Христос (Аз и Отца сме едно!)

  Коментиран от #7

 • Иванов
  Отговор
  7 19:27  08.11.18

  До коментар #6 от "Емил":

  Емо, няма да споря с теб, но чукай на дърво да не Му паднеш в ръцете на Твореца, защото ще напълниш гащите догоре! Тагава логоси и казуали ще са просто вятър и мъгла!

  Коментиран от #8

 • Емил
  Отговор
  8 19:37  08.11.18

  До коментар #7 от "Иванов":

  Явно не си наясно! Ако извървиш Пътя на Христос и направиш Възкресение и Възнесение, приключваш с човешкото си битие и "сядаш от дясно на Отца" - т.е. ставаш Съ-творител (помощник на Твореца, но седем нива надолу). Никога няма да имаш вземане-даване с Твореца!

  Коментиран от #28

 • с късото име
  Отговор
  9 19:39  08.11.18
  Те евреите са преживели и по страшни неща!И пак са елита на света!Защо ли ги мразят толкова?Ами умния и богатия,този който не си оставя магарето в калта, оправния и кадърния винаги е бил мразен! Колко пъти в световната история, евреите са ,бити,убивани,ограбвани,и в последствие обвинявани в най-тежките грехове,и съвсем естествено е да отговарят!Как обаче отговарят е по интересно?! С учение, труд,с интелект! Покажете ми факти,какво лошо ,на кого са направили!?Били банкери,били търговци на злато и диаманти,а от други нации такива няма ли?Тръмп и фашисткото му правителство ,те ще го свалят,парите са у тях ,и знаят как в такива случаи да ги харчат!Всеки има право да се защити!А евреите това през годините , оцеляването са го развили до съвършенство!

  Коментиран от #12, #29

 • Иванов
  Отговор
  10 19:39  08.11.18
  Глупако, аз ти споделям лично преживяване, а ти какво си прочел от Ани Безант.

  Коментиран от #11

 • 11 19:44  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Емил
  Отговор
  12 19:46  08.11.18

  До коментар #9 от "с късото име":

  Преживяли са, защото са ги "заслужили"! "Нито един косън няма да падне от главата на човек, без знание на Бог"! (неточен цитат от Тората)
 • Оху Боху
  Отговор
  13 19:51  08.11.18
  Аз негодувам, когато разни измекяри лъжат народа, че Йешуа не е еврейн, а нещо по- висшо от Твореца. Йешуа е Месия- Спасител пратен ни от Твореца. От Бога на Исраел. Искам това да го разберете добре. Четирите канонични евангелия всъщност са един гръцки фалшификат възприет и от Рим. Фалшификат, който поробва, а не освобождава! Нещо от Месията е останало в Евангелието на Мира на есеите. Всичко оставало са самозванци.

  Коментиран от #14

 • Емил
  Отговор
  14 20:01  08.11.18

  До коментар #13 от "Оху Боху":

  Христос остави много, но стигат само десет реда - Блаженствата! Ако вникнете в тях ще преобразите себе си и света!

  Коментиран от #17

 • Иванов
  Отговор
  15 20:13  08.11.18
  Емо, вЕрваш ли си? Хахахахаха!
 • Оху Боху
  Отговор
  16 20:27  08.11.18
  Офф, давам един жокер и точка по въпроса. Мажете да намерите Мешияха и в Беседите на Учителя Дънов. Там някъде, между редовете и то ако сте читави хора инак забравете.
 • Бат Саше
  Отговор
  17 20:38  08.11.18

  До коментар #14 от "Емил":

  Емо, ти няма ли с какво друго, по-смислено нещо, да си занимаваш мозъка, бе човек?

  Коментиран от #18

 • Емил
  Отговор
  18 21:27  08.11.18

  До коментар #17 от "Бат Саше":

  Моя грешка! "Не хвърляйте бисерите в краката на свинете!"

  Коментиран от #20

 • СЕКИ ЕВРЕЪСКИ ГРОБ В СТАРАЗАГОРСКОТО
  Отговор
  19 21:33  08.11.18
  СТАРО ЕВРЕЙСКО ГРОБИЩЕ Е ОТ МОНОЛИТЕН ИЗДЯЛАН БАЗАЛТОВ КАМЪК ТЕЖАЩ НЯКОЛКО ТОНА ПО ГОЛЯМ Е ОТ САРКОФАГ НА ЕГИПЕТСКА МУМИЯ .ГРОБИЩЕТО Е ПОНЕ НА ДВЕСТА ГОДИНИ.ТАКИВА ГРОБОВЕ НЯМА НИТО ЕДИН В БГ. ГРОБИЩЕТО ОТ СЪЩОТО ВРЕМЕ.ИЗВОДА Е ЛОГИЧЕН СИЧКИТЕ ПАРИ СА БИЛИ У ТЯХ КАТО ЗА БЪЛГАРИТЕ СА ОСТАВАЛИ ТРОХИ И БОРЧОВЕ ТОЧНО КАТО СЕГА..
 • Бат Саше
  Отговор
  20 21:35  08.11.18

  До коментар #18 от "Емил":

  Ама че си "мъдър"! От начина по който пишеш, си личи че си интелигентен човек, но жалко за интелекта ти! Интелект объркан и погубен, загубил връзка с обективната реалност. Интелект затрит от архаично учение, олицетворение на човешкото невежество и простота.
 • ванката
  Отговор
  21 21:40  08.11.18
  за евреите само едно : СЛАВА НА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР!!!
 • аката
  Отговор
  22 21:52  08.11.18
  трябва навсякъде по света защото сорос се взе на сериозно гадта.
 • trb
  Отговор
  23 02:08  09.11.18
  когато хората по нашите земи са добивали злато...никой не е чувал нито за исус нито за евреите...таа помислете над това...

  Коментиран от #25


 • ха ха ха
  Отговор
  24 08:28  09.11.18
  евреите е крайно време да разберат, че любов с пари можеш да си купиш, като си наемеш проститутка ))) Колкото и да се напинят, трябват едни други ценности, за да те заобичат и колкото повече тропат с крак - толкова повече антисемитизмът в СВЕТА ще процъфтява!
 • да го мислят всички бели
  Отговор
  25 08:30  09.11.18

  До коментар #23 от "trb":

  щот са българи и това отдавна се знае, затова искат да ни унищожат като нация
 • Аребе
  Отговор
  26 10:44  09.11.18
  Аре бе....много е лошо това, което става, но да го изкарват чак такъв проблем и да го сравняват с войните в миналото?! не е ли малко прекалено...сега пак ще почнат да реват по цял свят и да им носят вода от 9 кладенеца....мизерници са...да си ходят в държавата като не им харесва .... толкова наглост има по света . ненавиждам наглоста а днес е на почит навсякдъе.... и за какви погроми говорят в източна европа?! източна европа! аре бе.... да не би източно европеец да е на правил ВСВ?! доколкото знам австрия и германия са централна и западна европа....славяните не са ли бли на прицел....защо не се обединят славяните и под предтекст на ВСВ да ревем и ние на цял свят и да искаме репарациии ..... но не .... тъпаците се самонападамеее , да направим един славянски съюз от 250 млн хора и европа ще трябва да си внесе още милиони ЧЕРНИ роби .....
 • да си го кажем направо
  Отговор
  27 12:37  09.11.18
  Значи преди да започне ревът за Холокоста, гоненията на евреите и прочие опявания, да отбележим, че жертвите във ВСВ са общо 60 милиона, от които 6 милиона евреи. 56 милиона жертви от всички други нации. Техният живот по-малко ценен ли е от еврейския?! Вменява ни се вина на нас, тези, които дори не сме били родени по време на ВСВ. Евреите, убити от Хитлер са само капка в морето на фона на всички останали жертви. Стига вече манипулации. После защо ги мразим. Ами има причина
 • goni
  Отговор
  28 18:35  10.11.18

  До коментар #8 от "Емил":

  Стар виц: Евреин се моли: Моля те Господи! Помогни ми! Сина ми стана християнин! Върни го в правата вяра! Отговор:Не мога! И аз имам същият проблем!
 • Хулала
  Отговор
  29 22:30  11.11.18

  До коментар #9 от "с късото име":

  Обясни това на палестинците загиналите във войните в близкия изток.Защо има интифада.Много други неща .Сигурно да те мразят има причина и не е религият

Напиши коментар:


Публикувай