Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 07:00 2 469 36

Елена Поптодорова пред ФАКТИ: Тръмп вече няма да има комфорт

  • елена поптодорова-
  • доналд тръмп-
  • сащ

Според нея може да има промяна във външната политика на САЩ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във всички случаи изборите в САЩ донесоха победа на Демократическата партия. Обръщането на мнозинството в Камарата на представителите ще даде много възможности на демократите, реално да блокират законодателните инициативи на президента.

При всички случаи Тръмп ще има повече дискомфорт през следващите години от мандата си. Все пак Републиканската партия повиши своя превес в Сената , което е много удобно, тъй като така републиканците биха могли да блокират решения на Камарата.

Доналд Тръмп олицетворява тази партия без да е неин член. Очаквам сериозни промени във външната политика на САЩ.

Това заяви бившият посланик на България в САЩ и член на Борда на Атлантически клуб в България Елена Поптодорова в интервю за ФАКТИ.

Тя коментира частичните избори в САЩ през тази седмица. Според нея те могат да бъдат предвестник на бъдещите избори за президент в САЩ.

Как ще коментирате резултатите от частичните избори в САЩ. Успех или удар са те за американския президент Доналд Тръмп?

Във всички случаи това е победа за демократите. Самият Тръмп показа това, когато се обади на лидерът на демократите в Конгреса Нанси Пелоси, за да я поздрави за победата. Той разбира се запазва Сената.

Обръщането на мнозинството в Камарата на представителите ще даде много възможностите на демократите, реално да блокират законодателните инициативи на президента. Първи такъв пример е здравната програма на президента Барак Обама, известна като Obamacare. Тръмп иска да я демонтира. Сега това няма да е възможно. Това важи и за много други законодателни действия.

При това съотношение, в момента мисля, че демократите имат с 23 места повече в Камарата на представителите. Така те ще могат да претендират за важни комисии. Една от тях е постоянната комисия по разузнаване. Там вече ще могат да започнат действия, които няма да са по вкуса на президента Тръмп. Те ще могат императивно да изискват данъчните му декларации. От там насетне ще могат да продължат с други разследвания, относно руската връзка. Това ще се съчетае с разследването на специалния прокурор Мълър, В никакъв случай не е запазено статуквото от преди 6-ти ноември.

При всички случаи Тръмп ще има повече дискомофорт през следващите години от мандата си.

Според някои анализатори повишеното мнозинство в Сената за републиканците може да се счита за успех. Припомня се, че в исторически план партията, която е излъчила президент, често търпи загуби на частичните избори.

Това разбира се е плюс. Републиканците и сега имаха превес в Сената. Сега имат допълнителни две места и това е много удобно мнозинство. Сенатът би могъл да блокира решения на Камарата на представителите.

Да се говори за еднозначен успех обаче е неточно. От тук насетне демократите имат много сериозни възможности в Камарата.

Това обаче, което може да се случи е блокаж по дадени въпроси. Тук е въпросът и дали има много големи различния по някои въпроси между демократи и републиканци, които да се отразят на работата на Конгреса. Не виждам да има нещо драматично в областта на икономиката.

Вече няма да има съкращаване на данъците. Но няма да има връщане на законодателството, което вече беше прието, за съкращаване на данъците на големите компании, които бяха най-големите ползватели в тази област. Няма да има голяма драма в областта на икономиката.

Аз обаче виждам промени във външната политика. Там демократите имат да си взимат, ако може така да се каже. Мисля си, че това няма да е лошо. Говоря най-вече за отношенията с ЕС и трансатлантическата връзка. Те ще бъдат ясно препотвърдени. Още в понеделник мисля, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео е потвърдил стратегическите отношения с България в рамките на НАТО.

Няма да го има този стрес от първите месеци от управлението на Тръмп. Тогава си мислехме, че всичко ще бъде променено.

Един сериозен въпрос, който вероятно ще претърпи промяна, е идеята за излизането на САЩ от договора за отстраняване на ракетите с малък и среден обсег. Възможно е и това да бъде променено.

Американската политическа система е особена порода. Сенаторите – републиканци не са избирани по пропорционалната система. Те не са лично посочени от Тръмп. Те не са там просто, за да го следват. Всеки от тях си е извоювал гласовете лично. Това им дава голяма свобода. Нека да си спомним един сенатор като Маккейн. Сега влиза друго интересно име. Това е Мит Ромни.

Той беше кандидат за президент на Републиканската партия преди 6 години. Беше близо и до победата. Той имаше толкова достойна кампания и не се изкуши да нанася удари под пояса. Той се ограничи до там да говори за икономика и развитие. Това обаче не му стигна да спечели гласовете, които са по-повлияни чисто идеологически.

Мит Ромни в сената за мен е една добра новина. Той никога няма да следва сляпо идеите на президента. Аз имам и лични впечатления от него. За мен това е знак, че това републиканско мнозинство няма просто да изпълнява чужда воля.

Смятате ли, че тези избори показаха, че президентът Доналд Тръмп продължава да е водещата фигура в американската политика? Изглежда така, сякаш той е обсебил Републиканската партия, чиито успехи зависят от неговото участие в предизборната кампания.

Да, разбира се. Иронията е, че той дори не е член на тази партия. Той никога не е бил активист там. За това и през годините леко е преминавал от един лагер в друг. Той обаче е най-ярката им фигура в момента.

Някои от емблемите на Републиканската партия се оттеглиха от политическия живот или вече не са между нас. Той няма друга фигура, която да му опонира. Теренът пред Тръмп вече е освободен. Това е удобно за него. Той олицетворява партията, без да е неин член. Не може да му се отрече. Това е много интересно.

Смятате ли, че тези избори могат да дадат знаци, за това какво ще се случи на следващите избори за президент на САЩ? Очакваше се голяма синя вълна да залее изборите в полза на Демократическата партия, но сякаш нямаше чак такъв триумф.

Такива триумфи за демократите наистина нямаше. Тук трябва да споменем и всички технически проблеми, които гласоподавателите нямаха при гласуването. Такива винаги има в САЩ в интерес на истината. За това и друг път процентът на гласувалите е по-нисък от сега.

В сравнение на минали години, сега имаше рекорден брой гласували. Това може би отговаря на въпроса ви, дали има синя вълна. Там имаше проблеми с машините за електронно гласуване и регистрациите, които те имат. Те поне знаят, че списъкът с гласоподаватели е реален. Ние още нямаме такъв реален списък с гласоподаватели и долу горе имаме равен брой жители на страната и гласоподаватели, но това е друга тема.

Имаше възможност за така наречена синя вълна. Да, може да се каже, че е предвестник за следващите избори.

В момента президентът Тръмп е с рекордно ниско одобрение. Той има подкрепа от 42%. Това се смята за сравнително ниско ниво на подкрепа за наскоро встъпил в длъжност президент. Това показва какво е общественото настроение.

Ще видим какво ще донесат следващите две години. Другото основно условие е демократите да извадят наистина силна фигура за кандидат. Това е много важно. Такава обаче аз на този етап не виждам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА

    71 0 Отговор
    ТАЗИ НЕ БЕШЕ ЛИ,ОНАЯ КРАДЛАТА НА КОЗМЕТИКА.???
  • 2 gogo

    30 5 Отговор
    Поне си купува парфюмите, а не ги краде!

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Открадна го

    53 0 Отговор

    До коментар #2 от "gogo":

    Клептоманката! Нормален човек не контактува с клептомани. Как да й вярваш?

    Коментиран от #18

  • 4 Умерен главорез

    57 1 Отговор
    Крадла говори за морални ценности. Връх на цинизма ! Сякаш ние сме крали и сме хванати че крадем и сега трябва да се чувстваме гузно ! Тая е голямо перде ! Психопат от женски род !Всички глобалисти ли сте така ? Без душа ?
  • 5 Браво

    30 1 Отговор
    След като демократите имат превес в конгреса, българските евроатлантици отново ще могат да вършеят по гарите и аерогарите!
  • 6 кенефистан

    51 0 Отговор
    Как може да се насажда търпимост към крадци и мошеници, какви са тия български извратени ценности, после се чудим, защо в България има толкова изроди.
    Защо, тази КРАДЛА я дават по телевизията, искат и мнение даже??????
    Тая е КРАДЛА и трябва да бъде изритана от публични прояви, не може криминални елементи, да заемат държавни постове и да си правят пиар по медиите!!!!!!!!!!!!!!
    ЗА това България е КЕНЕФ, защото уважаваме крадците, после ревем, че ни били крадяли политиците, ами защо толерирате ДОКАЗАН КРАДЕЦ, като кака ви Елена?????????????????????

    Коментиран от #7

  • 7 Иван

    6 28 Отговор

    До коментар #6 от "кенефистан":

    Човек който нарича страната си “КЕНЕФ”, е или много прост, ама много прост, или още не си е изпил хапчетата след ставане.
    Пич, пий си хапчетата и след като ти подействат тогава пиши
  • 8 Донини

    27 1 Отговор
    Атлантиците да се спукат от яд, но бай Дони ще се справи. А и разни деградирали елементи да не дават акъл наляво и надясно, при положение че нямат никакъв.
  • 9 jorj

    40 0 Отговор
    Спрете да давате трибуна на компрометирани хора и комунистически убийци, престъпници и безбожници! Така не се гради демокрация!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Център дясно

    24 2 Отговор
    Нормален човек като сбърка се засрамва и се отегля от публични изяви. Тая стана за резил на цяла Европа срина имиджа на държавата, и продължава да се натрапва.
    Най вероятно БСП са решили да я правят евродепутат затова са тези напъни. До там ли я докараха да разчитат на компрометирани, некадърни, нагаждачи и доказани крадци.
  • 12 Томов

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "gogo":

    Поптодорова, заповядай нашия МОЛ, пуснали са страхотни кремчета (за крадене, разбира се). И за без опознавателни маркери за алармата. Айде, ела !! Пък с политика не се занимавай-това не е като да му го крепиш на Тато........
  • 13 Пенционер

    26 0 Отговор
    Тази е еталон за наглост и безочие!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 крем с плацента

    26 0 Отговор
    Тая скумрия, добре, че я хванаха поляците, иначе щеше да си дойде у дома и да я назначат на някоя службица, където да си играе с милиони.
    Смятайте, колко пари щеше да ни завлече! Абсолютен келпеден и гьонсурат, не и дреме въобще, типична комунистка.

    Коментиран от #36

  • 16 Тръмп

    19 1 Отговор
    Тази ”синя вълна” на Демократическата партия е крайно-лявото крило и по-скоро е червено на цвят!!!:):):)Там са на Сорос хората и Елена за това се радва на фалшивата победа!:)Те се заиграват с индианки,арабки и издигнаха Обама и скоро Президент няма да имат!!!:):):)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Nasko

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "Открадна го":

    Интересно с какви очи медийте, ни пробубутват тази клептоманка? Защо?
  • 19 Хамелион

    23 0 Отговор
    По физиономията на тая и личи че е нечистоплътно.След като я хванаха ,че краде ако имаше малко чест щеше да отиде в манастир до края на живота си.
  • 20 гост

    19 0 Отговор
    Дали е откраднала нещо от студиото?
  • 21 Един ....

    20 0 Отговор
    Крадла , нагла и противна , типичен комунист ,превърнал се в подлога на Америка !
  • 22 ХА ХА ХА

    6 0 Отговор
    А ТИ ОЩЕ ПО КРАДЛИВА !
  • 23 Анонимен

    15 1 Отговор
    Еленке, специално за теб съм продуцирал тази сутрин една голяма кутия с кафяв крем за устни. Ела да си го вземеш, да се мажеш и да спреш да се изказваш по каквато и да е тема.
  • 24 Емил

    13 1 Отговор
    Не харесвам Тръмп, но щом тази крадлива еврейка е против него - трябва да се замислщ!
  • 25 Карагенан (Е-407)

    15 1 Отговор
    Горката женица! Колко е огладняла да изпадне до мижав хонорар от интервю...
  • 26 кокото

    13 0 Отговор
    крадлата....
  • 27 Крадло

    14 0 Отговор
    Крадлива лъжкиньо, аре разкарай се! Ние сме виновни, че не сме я изпратили в забвение тая излагация за бг дипломацията, пфу!
  • 28 мнение

    7 0 Отговор
    г-н Стойчев как си с определението за морални хора или за по - силно казано - гьонсуратите около теб.
  • 29 КОМБАЙНЕРА

    4 3 Отговор
    Само клептомани ( комуняги) , е нямали свестни хора по тези земи вече ?
    Да ви питам под секрет ? Верноли е че само могат да крадат ?
  • 30 стига

    9 0 Отговор
    сте ни занимавали с такива пачаури безсрамни
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пловдив

    4 0 Отговор
    Ленче знам един козметичен магазин без камери ще се чувстваме в пълен комфорт, също като Тръмп.
  • 33 Усмивката

    3 0 Отговор
    На едната снимка Тръмп с часовник .на друга без....след среща с български посланик.
  • 34 да да

    0 0 Отговор
    Ама Росене тя тая е крадла бе пиши за това как краде. Луната спи, а някой краде, луната спи.
  • 35 Идиот

    0 0 Отговор
    Егати наглостта!!!!
  • 36 Идиот

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "крем с плацента":

    Ама тя сигурно пак си играе с милиони, че и другарката Бокова също! Тея нямат милиграм СРАМ!!!!!