Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 13:01 3 897 38

Налагането на демокрация – пълен провал

  • сащ-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бивши американски посланици публично признаха: установяването на демокрацията не се получи никъде в света, включително и в самите САЩ. В началото на октомври Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) към Джорджтаунския университет проведе голям международен форум „Подкрепата на демокрацията и глобалното американско лидерство“, събрал видни експерти в областта на отбраната и националната сигурност. Възпитаници на този университет са представители на управляващите елити – бившият президент Клинтън, съдията от Върховния съд Антонин Скалиа, директорът на ЦРУ Джордж Тенет, сенатори от американския Конгрес и дори испанският крал Фелипе VІ. Съставът на докладчиците включваше бивши посланици, пребивавали на предния фронт на борбата за демокрация в Източна Европа, Близкия Изток и Азия.

Първоначалната сензация бе презентацията на Дерек Митчел за провалянето на реформите в Мианмар. Разработеният по американски модел и задействан механизъм на изборите там се оказа пълна фикция. Формално избраният президент остави властта изцяло в ръцете на военните. Разрушилата традиционните държавни устои нация така и не успява да им намери замяна, което предопредели избухването на гражданска война. Господин Митчел, който като посланик оказва своето безрезервно съдействие за убийствената игра на демокрация, със снизходителна усмивка отминава масовите жертви сред мирното население от военната диктатура, установилата се нищета и престъпност. Оправданието – първоначалните добри намерения.

Последвалите доклади само потвърждават: Държавният департамент на САЩ не успява в никоя страна да изгради достатъчно устойчив демократичен механизъм. Бившият посланик в Хърватия Питър Галбрейт, уреждащ в началото босненско-хърватския конфликт, а по-късно разработил и оглавил практическата реализация на днешния „демократичен Ирак“, заяви, че демокрация там въобще не е трябвало да се изгражда. По-целесъобразно би било провокирането на етнически конфликт както в бивша Югославия на базата на противопоставяне на араби и кюрди. На власт би следвало да се доведат „Демократичната партия на Кюрдистан“ и „Патриотичният съюз на Кюрдистан“, да им се дадат достатъчно пари и оръжия като си затворим очите за техните действия. Защото съставящите една пета част от населението на Ирак кюрди без тоталитарно насилие и етнически чистки не биха могли да управляват страната. Затова пък нямаше да има проблеми с антиамериканските настроения. Кюрдите ще бъдат още по-силно ненавиждани от местното население и ще станат прекалено зависими от подкрепата на САЩ, за да могат да си позволят геополитически волности.

В този дух бяха и изказаните мнения на останалите докладчици. Демокрацията в нейния американски вариант се оказа нежизнеспособна още на равнището на формалната идея. По-конкретно, реалният механизъм на самоуправление на обществото значително превъзхожда по сложност налаганият от Запад схематичен примитив. Нещо повече, тя запазва приемлива ефективност само в тесен диапазон от външни условия, едно от които е сравнителна еднородност на социума и ограниченост на неговите размери. Възможно е установяването на демократично самоуправление в пределите на общност от няколко семейства, докато в мащабите на среден град вече възникват сериозни препятствия, а в мащабите на държава те стават непреодолими. Това се вижда от примера на самите САЩ, където демокрацията в рамките на последните 5-6 години се превръща в пародия на самата себе си.

Но ако там все още се запазват някои нейни привидности, то при експериментирането й в други страни проповядваните абстрактни принципи се оказват неприложими. Закономерно резултатите навсякъде са негативни. Разпад и поляризация на обществото, водещи често до териториално разделение на дотогава стабилни държави, ескалация на насилието, стигаща и до гражданска война, повсеместна корупция. С една дума демокрация от подобен тип се оказва грешка. По-точно, заблуждение на повярвалите в нея новопосветени. Нещо повече, по-нататъшното съществуване на самите Съединени Щати започва да зависи от способността на управляващите елити да обуздаят крайните демократични залитания, да демонтират част от демократичния механизъм за спасяването на целостта на държавата. Погледнато отстрани това създава усещане за апокалиптичен филм. Седят си в бункера създателите на биологично оръжие и обсъждат мерки за собственото си спасение, защото заразата вече е проникнала и в собствения им защитен периметър. На този фон призивите за още повече демокрация от нашенските либерали започва да изглежда като зомби-апокалипсис.

Коментар на Васил Сивов, публикуван в 24may.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фауст

    41 5 Отговор
    Това не е демокрация.Това е анархия,агресия и повсеместно насилие и агресия,от страна на САЩ,навсякъде по света!!!!
    Налащи своята диктатура!!!
  • 2 Azazel

    8 40 Отговор
    Нормално, не може след десетилетия на диктатура и тирания, демокрацията да проработи на секундата, с едно щракване на пръстите. България е отличен пример за това, а форумът на "Факти" е идеално място да се види как огромна част от хората нямат и минимална представа - що е то "демокрация" и как работи тя. Нужно е гражданско общество, качествено образование, възпитание... По всичко изглежда, след 45 години диктатура, ще са нужни най-малко 45 години преход, за да стигнем до някаква демокрация. Но, може накрая да се окаже и, че просто демокрацията да няма почва тук...

    Коментиран от #4, #8, #9, #34

  • 3 Перър

    29 1 Отговор
    То демокрация е управление на народа ама не от щатите

    Коментиран от #13

  • 4 Borislav Popov

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "Azazel":

    Знаеш ли значението на думата "демокрация" ? В обора има ли такава ? Само им погледни изборите за президент - пълна пародия ! Цирк и театър в едно ! Хореография някаква ! За да разпалват толкова войни по света явно и там командват военните под прикритието на думата демокрация .

    Коментиран от #33

  • 5 ванката

    28 2 Отговор
    браво бе тия откриха топлата вода...
  • 6 НАТО ВЕЦ

    22 0 Отговор
    Не случайно е казано, че пътят към Ада е застлан с "добри намерения".
  • 7 Пирос

    28 4 Отговор
    А защо "демокрацията" се възприема автоматично за нещо неоспоримо, безалтернативно и най-възвишено. Защо непременно да трябва да е точно това, че да се налага да бъде "налагано", откъде-накъде ?? Още повече, вижда се ясно до каква ментална и морална деградация са докарани иначе икономически развити страни.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Azazel":

    Получи още един минус и от мен, защото творението ти е абсолютна демагогия. Вярно и приемливо в първата си част и абсолютно невярно във втората. Прощалай, но за какъв преход говореш? Към какво? Ако се хващаме за думата, то при социализма сме живели в двойна демокрация, защото всичко беше народно, ерго демократично. Сега живеем в плутокрация, която е наметнала "демократична" кожа, а ти обвиняваш хората, че не са "дорасли" за това. Истинският проблем е че са го надрасли и не желаят повече такава "демокрация".

    Коментиран от #15

  • 9 Архангел Михаил

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "Azazel":

    Азазалчо, бягай да развиваш тези теории в Ада. На всички останали ни е ясно, че демокрацията е зле гримирана проситутка. Европа се разпада под тежестта на твоята развита демокрация. Консуматорско общество, мулти културата и демокрация не могат да съществуват заедно и едновременно. Единствената разлика между капитализъм и комунизъм е, че при капитализма магазините са пълни. Обаче на цената на робски труд. Да ти са сладки бананите
  • 10 Така де

    4 9 Отговор
    Само невеж човек вярва на демокрацията в 21 век!!! Демокрацията в 11 век е добро нещо, но в 21 век е самоубийство!!! В 21 век може да има само световно правителство, което да ръководи комунистическо-демократична система. Демек големия и стратегически бизнес да се управлява от правителството, а малки и незначителни бизнеси като фризьорски салони, барчета, спортни зали, магазинчета за дрехи и прочие да се ръководят от частни лица. Факт е, че ще има кражби от държавните предприятия, НО ТАКА ЛИ ИНАЧЕ СЕ КРАДЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ЧАСТНИТЕ ЕДРИ ПРЕДПРИЕМАЧИ С НИСКИ ДАНЪЦИ, НИСКИ ЗАПЛАТИ, ОФШОРКИ. Затова е много по-изгодно големия и важен бизнес да е в държавата, НО САМО ПРИ СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО, иначе ще се създадат диктатори, които ще продадат народа за центове на САЩ, както правят африканските лидери!!! Ние имаме нужда от световно правителство, защото САЩ, Русия и Китай винаги ще налагат своя интерес над останалите народи. При световно правителство САЩ, Русия и Китай ще трябва да си намалят разхищенията на суровини, замърсенията, раждаемостта, както и да изравнят заплатите в много сектори с останалите страни. Не може в САЩ чистача да взима 5000 лева, а в БГ само 500 лева, при еднакви цени на ток, храни, гориво, облекло, техника, лекарства. Може да се види, че противници на световното правителство са САЩ, които плащат за направата на менте конспиративни филми, които лъжат, че световното правителство онзнача робство!!! По-голямо робство от сегашното не мо
  • 11 Така де

    2 8 Отговор
    Само невеж човек вярва на демокрацията в 21 век!!! Демокрацията в 11 век е добро нещо, но в 21 век е самоубийство!!! В 21 век може да има само световно правителство, което да ръководи комунистическо-демократична система. Демек големия и стратегически бизнес да се управлява от правителството, а малки и незначителни бизнеси като фризьорски салони, барчета, спортни зали, магазинчета за дрехи и прочие да се ръководят от частни лица. Факт е, че ще има кражби от държавните предприятия, НО ТАКА ЛИ ИНАЧЕ СЕ КРАДЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ЧАСТНИТЕ ЕДРИ ПРЕДПРИЕМАЧИ С НИСКИ ДАНЪЦИ, НИСКИ ЗАПЛАТИ, ОФШОРКИ. Затова е много по-изгодно големия и важен бизнес да е в държавата, НО САМО ПРИ СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО, иначе ще се създадат диктатори, които ще продадат народа за центове на САЩ, както правят африканските лидери!!! Ние имаме нужда от световно правителство, защото САЩ, Русия и Китай винаги ще налагат своя интерес над останалите народи. При световно правителство САЩ, Русия и Китай ще трябва да си намалят разхищенията на суровини, замърсенията, раждаемостта, както и да изравнят заплатите в много сектори с останалите страни. Не може в САЩ чистача да взима 5000 лева, а в БГ само 500 лева, при еднакви цени на ток, храни, гориво, облекло, техника, лекарства. Може да се види, че противници на световното правителство са САЩ, които плащат за направата на менте конспиративни филми, които лъжат, че световното правителство онзнача робство!!! По-голямо робство от сегашното не мо
  • 12 Така де 2

    3 7 Отговор
    По-голямо робство от сегашното не може да има!!! Най-лесно се поробват разделени народи, дори има фраза "Разделяй и Владей". Много по-лесно е за големите фамилии като Сорос, Рокфелер, Ротшилд, Морган, Мелон и прочие да контролилат разделен свят, отколкото обединен свят. Най-хубовото е, че големите държави ще трябва да се разцепят на по-малки части и вече няма да има огромни по територия страни като САЩ, Русия, Китай, Бразилия, Канада, Индия. Това означава много повече възможности за малките държави, по-добро разпределение на суровини и търговия, по-голям контрол над раждаемостта, по-добра социална система, повече наблягане над науката и мултифункционалността на стоките, както и повече интерес от суровините в космоса
  • 13 Емил

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перър":

    Точно така - управление от народа, но от точно определен народ - юдейския!
  • 14 ЗЕВС

    16 4 Отговор
    Демокрацията носи изгода само за един тънък слой капиталисти. Свободната пазарна икономика дава и свобода от всякакъв държавен контрол, както при придобиването, така и при изразходването на капитала. В действителност при демокрацията управлява капиталът, или група от няколкостотин човека- олигарси. Що се отнася до народа, за него остава единствено мизерията!
  • 15 Azazel

    5 16 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО ВЕЦ":

    Такова нещо като "Власт на народа" при социализма нямаше, имаше власт на висшия ешелон на БКП, а народа нямаше думата за абсолютно нищо и, ако се противопоставяше на някое решение на партията, отиваше в Беляне... При демокрацията има власт на мнозинството. Тази власт бива упражнявана чрез демократични избори. Очевидно и аз, и ти, сме съгласни, че в момента истинска демокрация в България няма. Аз казвам, че за да бъде изградена истинска демокрация, е нужно гражданско общество (такова в България почти няма), добро образование (почти няма) и възпитание (почти няма), а това изисква много време. Ти какво казваш? Нещо в стил: "това не е демокрация, ама аз и не искам демокрация"...?

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Студент

    7 1 Отговор
    С наличието на фашистки структури и техните репресивни похвати демокрация никога няма да има никъде
  • 17 Мдааа

    7 2 Отговор
    Явно хората са много тъпи и вероятно не разбират, че демокрацията е създадена от САЩ, Англия, Холандия. Няма как да работим по тяхната политическа и икономическа система и те да не са в най-изгодна позиция. Разбира се, че щом те създадоха тази система ще са винаги отгоре!!! Точно затова те разпространяват тази система, дори с насилие!!! Без световен съюз не можем да победим големите сили, а тука плямпащите нехранимайковци нека си развиват простите теории за Сащ, Русия , Китай и ала бала
  • 18 IQ ZERO💡

    12 2 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли ,че всичко е за власт и пари.Много власт и много пари.Всички демокрации,комунизми,либерализми и други лизми са само парлама за всички овце от които се стриже за да има лапаница за няколко десетки трилионери дето дърпат конците отзад.
  • 19 НАТО ВЕЦ

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Azazel":

    Публикувано във факти.бг: По всичко изглежда, след 45 години диктатура, ще са нужни най-малко 45 години преход, за да стигнем до някаква демокрация. - Цитирах ти горният пост, за да не съм голословен. Твърдиш, че сме живяли в диктатура, с което съм съгласен. Даже се наричаше "диктатура на пролетариата". Твърдиш също, че сега живеем в "преход". Дефинирай ми понятието ако обичаш. Що за обществено отношение е това? Аз твърдя, че и в момента живеем в диктатура. Диктатура на заграбилата властта престъпност или казано по друг начин, плутокрация( управлене на крадците ). Няма как такова управление да обучава, възпитава и изгражда демократично( свободно) мислещи хора. Те не са необходими на властта. Точно обратното, пречат. Това, което предлагам е да им отнемем властта, използвайки механизмите на демокрацията, с която се заиграват. Те го правят, защото са убедени, че контролират тези механизми и така ще бъде, докато всеки осъзнае силата на сплотяването за постигане на единна кауза. Властниците имат кауза и тя е да продължат да управляват. Трябва ние да се организираме и изградим алтернатива, защото другият вариант е "революционна ситуация".

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Архангел Михаил

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Azazel":

    Ох, тоя още вярва в холивудски филми. Демокрация няма, няма и да има докато има едър бизнес. Той плаща, той поръчва музиката. А ти разтягай локуми по форумите колко е хубава демокрацията в САЩ и как Монсанто никога ама никога не е прокарвал такива закони каквито му трябват и не е избирал политиците, който иска защото там образованието е на ниво. Стига смешки
  • 21 Архангел Михаил

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    Не можеш да свалиш плутокрацията с инструментите на демокрацията. Става с революция ама защото няма кой да я направи на местно ниво, ще продължим да я караме така. Единственият вариант е революционна вълна, която да тръгне от Европа и ние да хванем вълната. Ама охранените западни роби имат да плащат заеми и ипотеки така, че революцията не им влиза в средносрочния 5 годишен план. Така, че дай да си четем статиите на Веси за секса и да не го мислим

    Коментиран от #31

  • 22 Тръмп

    2 11 Отговор
    Комунисти да обсъждат Демокрацията е опит на Сатаната да критикува Библията!:):):)Жалки путински подлоги без образование и с промити мозъчета!!!:):):)

    Коментиран от #37

  • 23 Тръмп

    3 11 Отговор
    Само Дебилите си мечтаят за светло бъдеще с комунистически Вожд,който да се грижи за тях!!!:):):)Вървете си при Путин и Ким,там е раята на земята!!!!:):):)
  • 24 Русенец

    9 1 Отговор
    Няма и никога не е имало демокрация. САЩ през тази теория се опитаха да смажат конкуренцията на икономическите си противници в световен мащаб, но сами паднаха в този капан. Сега, когато те са обект на икономическа инвазия от страна на Китай, заговориха на друг език, за да си запазят компаниите и работните места.
  • 25 Azazel

    3 9 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    Публикувано във факти.бг: "Това, което предлагам е да им отнемем властта, използвайки механизмите на демокрацията, с която се заиграват." Сам го казваш - именно демокрацията е това, което ни е нужно, за да решим настоящите проблеми. Но, за целта са необходими останалите неща, които изброих - гражданско общество (което да се изправя остро срещу всяко безобразие на управлението), добро образование (което е необходимо за формирането на гражданско общество) и възпитание (в демократичните и правови ценности, и свободата). Преходът, който визирам, надхвърля чисто общоприетото схващане за преход (преходът към пазарна икономика, който уж приключи), а включва и социалните аспекти - предходът от тоталитарна система, в която отделният човек е лишен от правото на избор и всичко в живота му е подчинено на решенията на властта, и на определена от нея социална йерархия, към система в която хората получават свобода на избор, права, но и произтичащи от тях задължения. Този преход не е приключил, защото политическата класа все още се държи като, че тя решава еднолично всичко, държавните институции се смятат за по-високи в йерархията от данъкоплатците, които ги издържат, а отделният човек продължава да смята, че нищо не зависи от него и не се възползва от правата си, но по-лошото е, че не спазва и задълженията си.

    Коментиран от #26, #27, #30

  • 26 IQ ZERO💡

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Azazel":

    Абе човек,ти не разбра ли че демокрация не може да има.
  • 27 Готин ама не съвсем

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Azazel":

    Да изграждаме гражданско общество??
    Ми прекрасно! С кого и как да го изграждаме и кога ще е изградено?? Ние 30 години, едни елементарни човешки промени не можем направи, та ще правим гражданско общество??
    Ми то тука граждани не останаха. Всички се разбягаха по света! С циганите ли ще правим гражданско общество?? Сигурно щото са високо образовани, честни, интелигентни и загрижени за останалите?? Момче, след 15=20 години няма да има българи на тази територия, ти гражданско общество ще правиш и демокрация тук!
    Ела на МЕНЕ си!
  • 28 123

    8 0 Отговор
    Демокрация се прави отдолу - нагоре. Обществата сами трябва да се организират и да създават подходяща за тях система на управление. С действия отгоре, нищо трайно не може да се постигне.
  • 29 стоян георгиев

    3 11 Отговор
    демокрацията е наистина проблемен модел ,но за съжаление света не разполага с нищо по-добро и колкото и да го ненавиждат соцносталгиците няма да изчезне.
  • 30 НАТО ВЕЦ

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Azazel":

    Както вече ти е написал "Готин ама не съвсем" по долу, докато прехождахме, оброзованието и възпитанието отхождаха. Когато изчезнем и ние, продуктите на "късния социализъм" и "прохождащата демокрация", никой няма да има свободното мислене, да осъзнае битността си. Може би с изключение на единици, които не влизат в уравнението. Ще имаш "общество" от конформисти и примати. Конформизмът не е бил никога движеща сила. Остава на дневен ред примитивизма. А говорейки за "демокрация", знаеш ли какво е избирала Атинската демокрация, която твърдим че имаме за модел? Ще ползвам поста си да информирам "стоянчо георгиев", че соцносталгиците са такива, защото знаят че тогавашната "диктатура" беше по-демократична от днешната "демокрация".
  • 31 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Архангел Михаил":

    Налага се, защото "бастуни" революция не правят, а приматите в територията не са доведени до "състояние на неизбежност".
  • 32 Morgoth

    4 3 Отговор
    Прекрасна руска пропаганда :) Хора, разберете го това - САЩ никога и никъде не са ходили да раздават демокрация. Те отиват да се погрижат за техните собствени интереси. Истинската демокрация не подлежи на външен контрол, докато на САЩ им трябват правителства, които се подчиняват. Това е което търсят, това е и което постигат, но понеже пропагандират, че изграждат демокрация, затова изглежда, че на някои места се провалят. Това обаче е само привидно - техните цели са постигнати на повечето места, където са водили войни и на всички места където са успели да осъществят контрол без война.

    Коментиран от #36

  • 33 Morgoth

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Самия факт, че Тръмп дойде буквално от никъде и взе голяма част от властта под носа на хората, които си мислеха че са абонирани за нея показва, че в САЩ има демокрация.
  • 34 Morgoth

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Azazel":

    Правилно - едно общество трябва само да стигне до демокрацията. Да се бори за нея и да си я заслужи. Иначе не би могло да я поддържа и да се възползва от нейните плюсове. Това е като на циганина от Столипиново да му дадат мезонет - след това изгорил паркета и продал дограмите. Такава е и нашата демокрация в момента, с продадени дограми и изгорен паркет.

    Коментиран от #35

  • 35 Azazel

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Morgoth":

    Поздравления за отличното сравнение!
  • 36 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Morgoth":

    Сложих ти плюсче, въпреки глупостта за руската пропаганда, понеже всичко останало е точно така. А за да "ползваш" демокрацията, трябва да познаваш механизмите и. Днешните управляващи използват "услугите" на "мозъчни тръстове", които срещу добро заплащане контролират процесите. Всичко това се улеснява и от масовото непознаване или неглижиране на демократичните механизми от "обществото", защото то е атомизирано и не може да ги прилага.
  • 37 от Москва

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тръмп":

    Ти да мълчиш, че другия път няма да те изберем!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.