Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 13:54 6 454 15

Страхотен автомобилен виц

  • бонус-малус-
  • катастрофи-
  • гражданска отговорност-
  • автомобили

Бонус-малус ли? Все едно да съдят пистолета, а не убиеца

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Родените през 70-те вероятно помнят един "страшен" филм, появил се по нашите екрани малко преди "перестройката". Черната чешка комедия "Вампирът от Ферат", преведен по неизвестни причини у нас като "Вампирът Фера". В него се разказваше за един кръвожаден автомобил, който се движеше с кръвта на тези, които го карат, смучейки я от педала за газта.

И ако във филма посланието вероятно беше, че високата скорост убива, то какво ли е посланието на новия "филм", в който ни вкарва хитът на седмицата - обсъжданата от мало и голямо система "бонус - малус" при застраховката "Гражданска отговорност". Според която нарушенията ще вървят с автомобила, освен с водача.

Като се замисли човек, има резон в тази работа. Автомобилите в България масово са над 18-годишни, така че могат да носят отговорност за действията си. След като сиромаси и тарикати трупат лоша кредитна история, защо пък колите да нямат лошо съдебно минало. Държавата няма пари, а ние сме патриоти. Нещо повече. Защо да не се въведе и ергенски данък за несемейните автомобили над 18 години. Сватбите не са лошо нещо. Как ви звучи: Вие, Skoda Octavia, съгласна ли сте да вземете за законен съпруг Mercedes-Benz, да споделяте един гараж в радости и скърби, в смяна на масла и годишни технически прегледи?

Корифей в бранша като Алекси Стратиев обяви идеята за бонус-малус като прийом от светата инквизиция. А когато висш катаджия намесва Торквемада, повярвайте, нещата са сериозни.

Басираме ли се, че само за 48 часа след евентуалното въвеждане на тази, уж чакана 10 години система, ще бъде изградена и пусната в действие друга стройна система - за заличаване на тъмното минало на автомобилите. Както чистят лоша кредитна история, така ще заличават и пакостите, които е свършила колата, за да не й скача данъкът.

"Приятел, що си се омърлушил такъв, я да видим - осем катастрофи, двама убити, четирима ранени, едно диво прасе и едно магаре. Айде недей да нервничиш, де. Ше те опраим. Какви сме оправяли, та тебе няма. Ела в сряда с парите, колата ше е невинна като чавдарче със синя връзка".

Всеки опит българинът да бъде скубан допълнително е имал обратен ефект и е активирал неговата изобретателност от "тъмната страна". Диалектика, би казал Маркс, ако можеше да присъства на шоуто.

А безумието на идеята "бонус-малус" с колите-престъпници най-кратко някой бе описал във фейсбук - все едно да съдят пистолета, а не убиеца...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 герб в поздравява - аве !

    77 0 Отговор
    Бокус - Маус - мики маус - аве напрао Бонус- Фалос ! За Боко и страхувателите бонус за всички останали фалос ! Продължавай да преглъщаш народе !
  • 2 Емил

    66 0 Отговор
    Докато съществува кретенизмът да се застрахова автомобилът, а не водачът, нищо няма да се промени!

    Коментиран от #5

  • 3 ПРИМОЦИЯ

    18 0 Отговор
    ще предлагам кола с чисто минало след, известно време, само трябва да я вкарате в движение... или само трябва да смените някой друг номер по колата...
  • 4 Азъ

    27 0 Отговор
    "Предлага Опел Астра от балканската, беглец от Надин, каран от шофьор със златен талон за символична цена - 20000( може и лева) !"
  • 5 321

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Стига сте припявали казаното по телевизора. Да се води бонус-малуса по водачът е също страшна глупост. Защото, всички автомобили на джигити ще се водят на децата им, на бабите, на братовчеди и т.н. Освен това, в семейство с 1 автомобил и 4 водача, четири застраховки Гражданска отговорност ли ще се правят - за всеки по една. Застрахователите ще са най-щастливи. Трябва да е нещо по средата и без огромната глупост - лошата история да си върви с колата. Хе, това е все едно данъка към общината на някой луд купонджия да е по-висок и да се натрупва към апартамента.

    Коментиран от #7, #11

  • 6 само отговарям

    0 1 Отговор
    аааа
  • 7 SkapaniZastrahovateli

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    Ако в едно семейство има една кола и трима души, които я карат то застраховката може да се направи на един основен водач и двама допълнителни. Ако основния водач или някой от допълнителните направи беля, то следващата година застрахователната полица се вдига за всички. Ако някой от допълнителните шофьори е имал нарушение в последните 3г това също се отразява в цената.Така е например във Великобритания. Като пример жена ми е основен шофьор на колата, а аз съм втори шофьор към същата полица. Ако полицата бе направена единствено на нейно име, то за миналата година щеше да бъде 350£. Понеже сме двама полицата струваше 400£ т.е едва с 50£ повече. Никой не ни е карал да правим две отделни полици от по 350£. Иначе е пълен кретенизъм в цената да се отчита това дали автомобила е участвал в произшествие при предишен собственик .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    4 1 Отговор
    Бонус малус го има навсякъде почваш от коефициент 1,догодина ако всичко е ОК става 0.7,с по нискатакса,после 0.6 максимума е 0.5, който е с най нисък коефициент прави застраховка на всички коли и това е нормална практика

    Коментиран от #12

  • 10 goni

    0 2 Отговор
    Готино!
  • 11 ванката

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    колега точно по тази причина че много хора имат по няколко коли не се прави застраховката на водача защото тогава застрахователите ще са доста "ощетени" но тази практика друг да нарушава а ти да плащаш не ти ли се струва леко несправедлива
  • 12 Голям прос

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Нормална практика е и да имат няколко пъти повече от доходите ни. Имам усещането, че ГЕРБ скоро ще е в историята.
  • 13 име

    2 0 Отговор
    Ако слушаме народните вопли... Караш като камикадзе и ти дигат гражданската. След това прехвърляш колата на 80-годишния си баща и гражданската отново е 300. Бай Ганьо го е измислил вече.

    Коментиран от #14

  • 14 Бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "име":

    Разсъждаваш повърхностно.Нали всичко е с дългосрочна цел.И да я прехвърли на дядо си,пак той ще си я кара.И колата пак ще натрупа "малуси" ако е нарушител.Свинщината е там,че застрахователите взимат тези части от закона в Англия,които им отърват за печалби.А лобистите им в НС или са алчни мерзавци или са неграмотни.Или и двете.
  • 15 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    2017 г. ГО на колата ми беше 200лв. 2018 г. от ЕС разпоредиха вдигане тавана на обезщетението при смърт на 1 милион. ГО на колата ми стана 300 лв. 2019 г. ако тавана падне драстично - ще върнат ли пак 200 лв.,поради отпадане на причината да стане 300 лв. Тази Менда хубаво се намеси с тези 20х.лв но "забрави" да отговори на въпроса,който поставям.Не разбрахте ли изтъркания номер : доброто ченге ще се намеси "няма 1000 лв.". Ама увеличението от 2018 ще си остане.По тъпи сте и от мойте овчици.С извинение,де.