4 345 19

Борисов, Борисов става въпрос за ядрена енергетика, не за мачле

Думите на Борисов тотално противоречат на думите на Петкова за деветте стъпки и условията на търга

Илиян Василев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този човек чува ли се какво говори? Проектът с руския реактор Феновойма, макар и споразумението да бе подписано 2014 година, след трудно решение на финския парламент, е тотално блокиран в регулатора, защото АСЕ още не е представила нужните документи, които касаят безопасността.

В най-оптимистичния случай се очаква да стартира 2020 година, но настроенията са силно негативни. Това написа анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев на страницата си във фейсбук.

Поводът за коментара е, че България ще търси съдействие от Финландия как да използва руски реактори в ядрената си енергетика. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след разговор с финландския си колега Юха Сипила.

"Да не говорим, че финската страна през националната енергийна компания с близко име, притежава мажоритарен дял, тоест ние трябва да извадим от джоба си 7 милиарда евро, ако приложим финския модел?!. Основен проблем са опасенията, че руснаците чрез тази централа се стремят да манипулират цените на Нордската/Скандинавската енергийна борса. Тоест не става въпрос за задоволяване на базисни енергийни нужди а за инструмент за манипулиране и зависимост. Нещо като Северен поток - 2. през Германия да манипулират цените на природния газ в ЕС.
Думите на Борисов тотално противоречат на думите на Петкова за деветте стъпки и условията на търга. Объркан човек.

А другият ядрен проект там - Олкилуото -3 - пак не чете този човек че сравнение с България не може тъй като имат баланс в ядрената си енергетика е синоним на забавен, оскъпен и безмислен проект.

Борисов, Борисов трябва минимална подготовка преди да говориш по тези теми. Защото все пак става дума за ядрена енергетика, не за мачле.

Както винаги съм твърдял - равнището на лична експертиза, на професионализъм у хората, които в годините са се опитвали да се заиграват с темата ядрена енергетика и АЕЦ "Белене" е далеч от минимално необходимата. Още не могат да проумеят, че живеем в пазарна икономика и преди да мислиш да инвестираш и строиш ядрена централа, трябва да си сигурен, че има пазар и си осигурил приходите. Всичко, буквално всички, до един са "специалисти" по разходите, и нито един по приходите", написа Василев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Pompev
  Отговор
  1 12:24  10.11.18
  Вие сте прости И бедни,аз съм прост,но съм политик-затова се разбираме !
 • Реалист
  Отговор
  2 12:28  10.11.18
  Давай желязото на Надин и да се приключва с тая глупост Белене дето изхранва "червените ескадрони" крадци и политици.
 • Руските свине
  Отговор
  3 12:41  10.11.18
  Отдавна държат Баце за топките и той няма воля да защитава българските интереси в енергетиката а и не само там.

  Коментиран от #4

 • ГосТ
  Отговор
  4 13:04  10.11.18

  До коментар #3 от "Руските свине":

  А така,най якия интерес е като с мариците да харижеме и атомната енергетика на американците пхаХАХАХА. Що? Щот имат нек'ви невиждани технологии ли ? Или к'во? Неква геополитическа позиция? скоро ще бъдат съвсем изхвърлени от Европа,не се съмнявай ;)

 • Ангел
  Отговор
  5 13:28  10.11.18
  Ама какво ореолче има на снимката. Еи богопомазани сме с такъв министър председател. Не случайно трима папи са го галили по главата :)
 • стоян георгиев
  Отговор
  6 13:34  10.11.18
  много ясна статия.как ще се върнат парите с приходите от аец а ?това е фундаментален въпрос на които нито един радетел за аец белене неможе да отговори.

  Коментиран от #8, #15

 • Емил в.
  Отговор
  7 14:02  10.11.18
  Не знам защо продължава да ни излага тая Тиква?
 • ГосТ
  Отговор
  8 14:23  10.11.18

  До коментар #6 от "стоян георгиев":

  Кои пари, откраднатите или тези за лихвите? Могат да върнат всички,ако заработи на принципа на пазара като разбие всички веита. Че и неква индустрия може да се завърти в България с по евтин ток. Нали руснаците искат да участват и те? Защо скачате? Тея неща като дългосрочна инвестиция в България май са тема табу...досущ като една част от индийците. Подчертавам една част-тея дето са се пръснали по света с катуните. Защото с другата част не мое се сравняваме изобщо.

  Коментиран от #11, #19

 • Иван
  Отговор
  9 14:40  10.11.18
  Какво да му четеш глупостите на тоя соросоид. Ако централата беше американска, щеше да говори точно обратното. Болен човек.
 • Иван
  Отговор
  10 14:41  10.11.18
  Какво да му четеш глупостите на тоя соросоид. Ако централата беше американска, щеше да говори точно обратното. Болен човек.
 • Реалист
  Отговор
  11 14:55  10.11.18

  До коментар #8 от "ГосТ":

  Ами точно пазара разбива теориите на такива като теб които и с гол газ искат да поканят ушанките в България. Цената на тая еко бомба и последващите разходи с десетки години, плюс монополната доставка на гориво от "братска рашка" ще ни заробят за стотина години. Истината е ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА на енергопроизводството а това са ВЕИтата. Понял?

  Коментиран от #12

 • ГосТ
  Отговор
  12 16:56  10.11.18

  До коментар #11 от "Реалист":

  Не ми се прави на английската кралица. Преди да пиеш чай на веита, треа си свършил неква работа. Т'ва вашто и в Непал го нема бе!
 • Синия гол шаман
  Отговор
  13 17:44  10.11.18
  Посланик Василев е включен в „черния списък“ на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия – един от 89 граждани на Европейския съюз.[1]
 • пак
  Отговор
  14 18:08  10.11.18
  пълни глепости от самообявилия се за спец !!!
 • Пешо
  Отговор
  15 18:31  10.11.18

  До коментар #6 от "стоян георгиев":

  Не плачи на чужд гроб, инвеститорите си правят сметките добре. Но това не е за недоразвити соросоидни тикви.

  Коментиран от #18


 • Гост
  Отговор
  16 19:09  10.11.18
  Привлеченият капитал че ще се върне ясно, но дали ще се върне собственият и колко ще беде нашето, участе . Министърът каза, че ще е такова че проекта да стане възможен. Това може да значи наливане до безкрай. Ако няма друг акционер а само строител и държавен заем, кой ще капитализира централата, ако тя работи на загуба? Т.е. наливането може да продължи и след построяването. Най голямата загуба би била предсрочното затваряне на АЕЦ Козлодуй. Ако централата беше построена по план и строежа не беше прекратен, сега 5 блок на Козлодуй щеше да е спрял, а догодина и 6.
 • тоя си чист
  Отговор
  17 15:35  12.11.18
  Простак.....
 • стоян георгиев
  Отговор
  18 01:07  13.11.18

  До коментар #15 от "Пешо":

  инвеститори няма другарю.инвеститорите сме ние българския народ.знаеш ли кво ще стане ако на ядрената централа не и излиза сметката и инвеститора каже че няма пара да си плаща задълженията и ще я реже за скраб.лошото е че с такива лапнишарани като теб и масовката ,номера с инвеститорите пак ще мине и вместо да ти вдигнат пенсията със 100 лева ще идат парите при другарите да им потдържаме новата придобивка.
 • стоян георгиев
  Отговор
  19 01:18  13.11.18

  До коментар #8 от "ГосТ":

  другарю нека задам въпроса конкретно.два хилядника на централата ще правят 2000 мегавата в час.ако централата ги продава на 120 ,което е цена много по-висока от пазарната в момента на час ще правят 240 бона.при 22 часа работа на ден са 5 милиона на ден.демек 150 мил. на месец оборот или ако централата работи без почивка всеки ден годишно идват около 1,6 млрд лева годишно оборот.като махнем заплати,ражоди за гориво,сигурност и разход за загробване на ядрените отпадъци ще останат в наи-добрия случаи половината пари ,демек 800 млн. ,махаме данък 10% остават грубо 700 или 350 млн. евро. я сега кажи как се връщат 12-15 млрд. с 350 млн.?и тва ако централата бачка непрекъснато без планови ремонти без спиране и на висока цена.и те питам кво ще стане с малките производители на ток когато собственика на аец а ревне че фалира и ще ни обгази с радиация щото неможе да потдържа системите?та чакам отговори другари ,а не разни приказки за мачлета като бат ви боико .

Напиши коментар:


Публикувай