7 813 52

Нехайството на властите за ромската интеграция предвещава катастрофа

Имаме едно бързо растящо, младо население, което безнадеждно е заседнало на социалното дъно. Обществеността се плаши и гнуси от малцинството, а политиците го презират и неглижират. Това няма да свърши добре

Нехайството на властите за ромската интеграция предвещава катастрофа
Снимката е илюстративна
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Людмил Илиев

Гета. Мизерия. Изнасилвания, кражби, убийства. Бунтове, хвърчащи камъни и бити полицаи. Пълзяща ислямизация. Своеволие и нагло безочие в лицето на обществото и държавата. Такава представа вече години наред се налага (и утвърждава) сред българското обществено мнение по отношение на ромите.

Този кошмарен имидж извънредно рязко ги отличава от останалите малцинствени групи у нас. Арменците например се смятат за добре интегрирани. На руснаците не се обръща внимание (а би трябвало - в началото на годината туристическият министър Николина Ангелкова обяви, че руските граждани с втори дом у нас са над 400 хиляди!). Помаците съвсем сме ги забравили - нали си стоят по селата и (се предполага, че) кротуват.

На българските турци гледаме и тъй, и иначе - виждаме ги като трудолюбиви, бедни хора, но в същото време си ги представяме като потенциална "пета колона" на Анкара. Съвсем друго е отношението към ромите, които предизвикват сред българите предпазливост - в най-добрия случай, а в най-лошия - яростна злоба и отвращение.

Всеки път когато медиите извадят на показ престъпление или антиобществена проява, дело на роми, новината се посреща с невероятна свирепост и призиви за най-зловещи наказания. Така беше след разкритието, че ром е отговорен за смъртта на журналистката Виктория Маринова, така стана и след сблъсъците между роми и полицаи в Казанлъшко заради незаконни състезания с каруци. "Тази група не е от нашето общество.

Живее в тяхно си общество, с техни правила и закони, но на наш гръб. И ще е така - докато изстрелите са във въздуха..." - този коментар от интернет форумите, общо взето, обобщава мнението, което доминира в публичното пространство. Освен очевидната му нехуманност подобен подход има и друг видим недостатък - няма да стигнат патроните.

Демографската статистика е неумолима

- наскоро изнесени данни показаха, че ромите са най-младата и най-бързо растящата етническа група у нас. Реалният им брой не е 325 хиляди, както твърдеше (за всеобщо недоверие) последното национално преброяване от 2011 г., а около два пъти по-голям. Прогнозите са, че числеността на малцинството ще надмине 800 хиляди до 2030 г. А към средата на века ще бъде около 1/4 от населението на страната.

И което е по-важно, в групата до 18-годишна възраст - т.е. поколенията на бъдещето - ромите ще стигнат 1/3. В същото време т.нар. държавотворен етнос - българският, ще продължи стремително да намалява, покосен от чудовищно висока смъртност и непрестанна емиграция. Това са фактите. Да добавим и още. Проучванията на Националния статистически институт показват, че през 2017 г. зашеметяващите 77.2% от ромите са се самоопределили като бедни. При турците същото заявяват 37.7 на сто, а при българите – едва 15.7 на сто. И това са

числа, които не се променят

кой знае колко през последните години. По отношение на образованието положението е още по-зле - само 0.5% от ромите притежават диплома от университет, а от гимназия - 9%. Около 22 на сто са напълно неграмотни. Разбира се, има и добри примери - като монтанското село Долни Цибър, известно като "ромския Кеймбридж" заради многото студенти от малцинството сред неговите жители. Това обаче са изключения, които само потвърждават правилото.

Сега вече можем да обобщим. Разполагаме с едно бързо растящо, младо население, което безнадеждно е заседнало на социалното дъно и няма никакъв шанс да се оттласне от него, тъй като почти напълно му липсва фундаменталната предпоставка за това - образование.

Оттук и крайно ограниченият брой житейски варианти, с които ромите разполагат - от работа в "Чистота" до бързото и лесно прескачане отвъд границите на закона. Обществеността е наясно с всичко това, или по-скоро чувства, че нещата с малцинството вървят на зле и ще се влошават още повече в бъдеще. Това усещане си пробива път и в политическите среди, от които в крайна сметка очакваме да дойдат същинските решения на проблема.

Наскоро на сбирка на БСП, на която се обсъждаше партийната програма "Визия за България", някои от участниците настояваха, че трябва да се заложат мерки, чрез които да бъдат откъснати ромските деца от гетата с тяхната мизерия и криминогенна среда. "Хората искат да знаят какво ще направи партията, за да станат тези деца достойни граждани.

Родителите сме ги изтървали. Едно дете не може да се интегрира, ако не излезе от гетото. Повярвайте, ще се приеме от нашите съграждани и ще гласуват за нас, ако дадем конкретни предложения", обясняваше тогава симпатизантка на левицата. Не всички обаче споделяха това мнение. "Във визията пише, че ще има гарантирани места и задължително включване на ромските деца в детска градина или детски дневен център. Уважаеми другари, това е визия на БСП, а не програма за работа с ромите. Такова изречение тук нямаме право да слагаме. Заради това изречение ще избягат от нас българите", заяви друг червен поддръжник.

Подобни противоречиви съображения тормозят не само редовите партийни активисти, но и политиците от "голямото добрутро". От една страна, от тях се очаква да предприемат нещо по въпроса. От друга страна, нямат стимул да запретнат ръкави и да се захванат сериозно за работа. Защо им трябва подобно главоболие, след като настоящата ситуация работи добре за тях? Разполагат с една маса от необразовани хора, подвластна на своите кланови, мафиотски водачи, която лесно може да бъде склонена с малко пари и принуда да подкрепи дадена политическа сила. Самите роми

нямат политическо представителство като общност

- ромските партии се появяват и ползват като патерици на други формации, а лидерите им рано или късно се озовават на подсъдимата скамейка (Тома Томов от "Рома", Цветелин Кънчев от "Евророма", Илия Илиев от ДРОМ). Ромите дори не умеят да протестират като останалите граждани, така че да привлекат на своя страна общественото мнение.

Недоволството им най-често се излива в стихийни безредици, а тогава полицията блокира махалите им и какво се случва вътре - никой не разбира, а никой не се и интересува (даже обратното, мнозина българи настояват за повече бой). При тези обстоятелства не е чудно, че подходът към ромската интеграция остава в голяма степен формален, а предприетите мерки - палиативни. Така и никой не разбра какво реално (и дали) е било постигнато през т.нар. десетилетие на ромското включване - 2005-2015 г. Г

етоизацията продължава, сегрегацията в детските градини и училищата - също. Неграмотността и мизерията достигат отчайващи нива. Планове и стратегии - бол, резултати - никакви. В публичното пространство се мотаят разни абсурдни идеи като връщане на Строителни войски (абсурдността им се доказва от факта, че никой дори не се е пробвал да ги оформи като конкретни предложения). И това е всичко. Нехайството на властите в комбинация с демографските фактори вещае не просто поредната лоша перспектива пред страната.

Предвещава катастрофа.

През 2014 г. Бойко Борисов беше казал, че интеграционните мероприятия ще приключат, когато изборът на ром за министър, премиер или президент няма да бъде събитие. Четири години по-късно се оплаква, че Западът е източил квалифицираната ни работна ръка, но настоявал да си вземем мигриралите български роми обратно у нас. Вицепремиерът Валери Симеонов, който доскоро отговаряше за малцинствата, все още е в дело за публичните му антиромски изказвания. А правителственият доклад за изпълнението на националната стратегия за ромската интеграция дори не беше одобрен от парламента. Това са хората, от които очакваме да вземат ключови за бъдещето на малцинството, а оттам и за страната решения. Ще го направят ли? Точно тези - не.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 18:07  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Циганин
  Отговор
  2 18:09  10.11.18
  Всеки да се интегрира сам и всеки да бъде на всеки да се държи отговорност за действията му. Аз с какво съм отговорен че еди кой си манго бил полицай. А и честно казано като знам родната полиция в какви афери е забъркана малко им е боя.

  Коментиран от #14

 • 3 18:09  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • goni
  Отговор
  4 18:12  10.11.18
  Ако, разчитаме на тях, спукана ни е работата! Всички други може да се интегрират, но не и те!:) Колкото до турци, руснаци, арменци и евреи няма никакъв проблем! Като гледам най-много на турците и руснаците им харесва у нас! Това е бъдещето! И едните и другите не търпят цигани!

 • Решението на проблема е...
  Отговор
  5 18:13  10.11.18
  НАПАЛМ

  Коментиран от #44

 • Един
  Отговор
  6 18:16  10.11.18
  Сапун
 • Черни Шефски
  Отговор
  7 18:17  10.11.18
  Какво да се прави?
 • БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО
  Отговор
  8 18:31  10.11.18
  Бой и трепане !
 • 9 18:34  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • българина
  Отговор
  10 18:59  10.11.18
  специални благодарности на америка срещу България и юдеите! Ванга отдавна казаче сащ ще ни затрият а Русия ще ни помогне, но българина е неверник
 • непер
  Отговор
  11 19:01  10.11.18
  Интеграл от е на хикс-та степен.
 • Аналлизатор
  Отговор
  12 19:16  10.11.18
  Интегрирането на циганите е пълна глупост.Самата природа е направила така,че да изпитваме некомфортност меко казано от близостта си с тях.Миризма ,начин на живот,психология.Дълбоко се съмнявам,че циганизацията на България е естествен процес.Тя започва след ВСВ .През социализма циганската раждаемост беше толерирана.Циганите и тогава паразитираха.Всеки мислещ човек разбира,че смесването на расите в Европа е УМИШЛЕНО!
 • Истина зла
  Отговор
  13 19:24  10.11.18
  Цифрите поднесени за ромите са занижени ! Те са навсякъде ! Цапат плюят крадат денонощно ! Скоро ще бъдат огромно бедствие !

  Коментиран от #48

 • Pompev
  Отговор
  14 19:47  10.11.18

  До коментар #2 от "Циганин":

  Същото може да се каже И за лекарите
 • plovdiv 1912
  Отговор
  15 19:56  10.11.18
  Всеки има право на достоен живот , циганите ги държат нарочно в това положение ................
 • Пазарджик
  Отговор
  16 19:58  10.11.18
  Циганите не са проблем на България, а на Европа. Те нямат нито бъдеще, нито настояще тук. Изнасят се за Европата със свтлинна скорост. В гетото на Пазарджик вече почти няма кой да те напсува.

  Коментиран от #17

 • Електрошок
  Отговор
  17 20:04  10.11.18

  До коментар #16 от "Пазарджик":

  Рано е да се радваш.Ще бъдат принудени да се върнат!

  Коментиран от #19

 • боцмана
  Отговор
  18 20:04  10.11.18
  За едно чаве , помощ , за второто , поздрав а за третото и следващите глоба.

  Коментиран от #32

 • Пазарджик
  Отговор
  19 20:10  10.11.18

  До коментар #17 от "Електрошок":

  Няма кой да ги върне от "единна либерастка" Европа. Освен това вече раждат чаветата си там от години.
 • 20 20:11  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пустиняк
  Отговор
  21 20:20  10.11.18
  На млад човек дето не иска да учи и сам да се интегрира. Пътя му води само към добре спонсорирана ислямска радикална група. Учете децата да са умни и на българщина. Но и да са диви и откачени като тези дето са направили тази държава много преди нас. Защото само това ще ни запази и спаси.

  Коментиран от #22

 • 22 20:23  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 23 21:36  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 24 21:46  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Генерал
  Отговор
  25 21:54  10.11.18
  От 1990 фондациите на Сорос са в страната ни и се занимават с интеграцията на циганите. Нехайството на властите е, че не търсят забрана на тези фондации.
 • Нихната верица
  Отговор
  26 22:12  10.11.18
  Програмата на Отворено общество на Сорос е "Интеграция на малцинствата в обществото". Резултата го виждаме!
 • 27 22:21  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Kakvo znachenie ima
  Отговор
  28 22:40  10.11.18

  До коментар #27 от "Размисли и страсти":

  Hahaha To se lichi maimunata siti azsam urist znaeshli taki va otrepki kato tebe sami qsni otgovorimi na edin vapros znaeshli znachenieto na dumata milosardie znash li na kolko balgarski babi sam pomaga i sam kopuval qdene i parisam daval za hlap i prodaljavam dago pravq za vseki chovek nezavisimo ot narotnosta takiva piklivci kato tebe sami qsni bihaobili sobstvenite si mai ki za droga iq testat nete pravi chovek boklok
 • Morgoth
  Отговор
  29 23:00  10.11.18
  Напоследък са почнали като по Тошово време да обикалят махалите и да убеждават родителите да връщат отпадналите от училище деца. Хвалят се, че са върнали 9000, но колко са всички отпаднали не казват. Все пак това е в правилната посока. По Тошово време пак не се справяхме с циганите, но определено не беше като сега.
 • ar146ts
  Отговор
  30 23:30  10.11.18
  Хитлер е бил прв - на сапун,за друго не стават.

  Коментиран от #33, #45

 • Бесен
  Отговор
  31 23:39  10.11.18
  Колко много глупости в тая статия! Съжалявам но да - циганите (масата от тях) наистина предизвикват ярот и отвращение! Харчим безумно много пари за интеграция, а те не се интегрират - приемат го като наше задължение - СТИГА! Време е парите да секнат и да заиграе тоягата - нея ще я послушат! ако иска пари ще си ги изработи! ще си изпълнява гражданските задължения и няма да кръшка!
 • ОЗВЕРЕЛ
  Отговор
  32 00:52  11.11.18

  До коментар #18 от "боцмана":

  За едно помощ,за второ помощ,за трето и повече не че съм расист ама ...........
 • 33 00:58  11.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • бял ром
  Отговор
  34 05:45  11.11.18
  така е българките не раждат ,колко е по образована жената толкова по малко ражда по големи критерии има на 40 роди и се разведе и хвърли детето на маика си и ходи насам натам а при циганите не е така карат се бият ама си гледат семеиството

  Коментиран от #41

 • Borislav Popov
  Отговор
  35 08:47  11.11.18
  Кой може да ми отговри, защо руснаците успяха с интегрирането на техните роми, а ние тук на можем да го направим ?

  Коментиран от #37

 • Петър
  Отговор
  36 09:01  11.11.18
  Всички видове детски помощи и облаги от всякакво естество в България трябва да се разпределят само и единствено между първите три деца! От там нататък, който много обича децата и иска да има по пет - десет... лошо няма... но ще трябва да работи, да си изкарва парички и да си ги гледа със собствени, а не с държавни средства. Само с такава промяна в закони ще се премине от модела: „Имам много деца за да не работя.. (държавата да се оправя с тях после..)” към модела: „Работя, изкарвам пари, защото трябва да си поема финансовата отговорност ако искам да имам пет или десет деца...” Това не е дискриминационно защото ще е за всички в държавата... От тук пък ще се определи максимална ставка от плащания за първите три деца. 100% от тази ставка ще се плаща на майки със завършено минимум средно образование (което е задължително за всички в държавата, за което тя плаща и не се искат пари от никой). 75% от максималната ставка ще се плаща на майки със завършено основно образование и 50% от ставката ще се плаща на деца, чиито майки нямат завършено основно образование. Държавата обаче ще гарантира, че ще промени ставката за детето веднага след като майката повиши образователната си степен... Дискриминация има ли? Няма! Има правила зажвсички! И всички имат избор как да постъпят според държавните правила.. Решение има на всеки проблем стига да има истинско желание за решаването му...

  Коментиран от #38

 • гост
  Отговор
  37 09:07  11.11.18

  До коментар #35 от "Borislav Popov":

  Интегрираха ги защото там има закони и ги бият здраво . Аз от пет години ходя в Русия по работа и до този момент циганин не съм видял в нито един от градовете в който съм бил. Както беше тука през тошово време , за първи път видях циганин 90-та година , тогава бях на 15 години , преди това само бях чувал за тях , но не ги бях виждал.
 • гост
  Отговор
  38 09:13  11.11.18

  До коментар #36 от "Петър":

  Пропускаш нещо много важно , 99% от циганите раждат непълнолетни. За такива не трябва да има никакви помощи , без значение първо ли , второ ли е , трето. Родиш ли под 18 години , никакви помощи да не ти се полагат , а бащите в затвора както е по закон. За другото съм съгласен с тебе. Само ,че закона за тях не важи , но за българите важи с пълна сила.
 • оня
  Отговор
  39 10:05  11.11.18
  Не може да се интегрира същество, което мисли само как да се наяде днес, да излезе от коптора, да се изсере зад вратата, да наебе мангустата и да открадне парите на пенсионера... Това са им всичките идеали и цели в скотския живот. Колкото повече ги опознава човек, все повече ще ще бъде принуден да възприема идеите на един австриец с мустачки от началото на миналия век.
 • Caci
  Отговор
  40 10:13  11.11.18
  Циганин разбира само от бой и нищо друго! Спокойно ще им дойде времето!
 • Голям ром със сок от манго
  Отговор
  41 10:46  11.11.18

  До коментар #34 от "бял ром":

  Като си гледат цигойнерите семействата, с чий пари ги гледат, а?
 • дон цеци
  Отговор
  42 11:46  11.11.18
  Докараното до упадък българско образование, раздава дипломи за средно и висше образование на всякакви неграмотни. Иначе, така написаното в статията, цигани със средно и висше образование ми звучи като маймуна четяща вестник т.е. невъзможно. А все повече млади българи избират образование в чужбина ,точно заради деградацията на българското.Единствения етнос, който не се е интегрирал и е невъзможно да го направи е заради една отличителна негова черта, която се нарича престъпност, толерирана от всички управляващи.
 • ормв
  Отговор
  43 11:58  11.11.18
  идиотщина къде са властите.
 • Random
  Отговор
  44 14:50  11.11.18

  До коментар #5 от "Решението на проблема е...":

  Вариант 2 е GAU-8 - 30mm Гатлинг авиационно оръдие. По два изстрела на колиба с осколъчно-фугасни снаряди и после напалм да е сигурно. За циганските блокове - ANFO(амониева селитра) .
 • Random
  Отговор
  45 14:52  11.11.18

  До коментар #30 от "ar146ts":

  Кой луд ще се къпе с тоя сапун?
 • Бай Шиле
  Отговор
  46 16:01  11.11.18
  А бе това "РОМИ" на какъв език е? На български език е "ЦИГАНИ".

 • Тъп
  Отговор
  47 17:18  11.11.18
  НПО-та +избирателно прилагане на законите+продажни 240 свине=на сегашното статукво (дередже).Те така.
 • ДДД
  Отговор
  48 17:19  11.11.18

  До коментар #13 от "Истина зла":

  оптимистично си настроен И СЕГА СА БЕДСТВИЕ
 • жълтото не е оранжево
  Отговор
  49 19:53  12.11.18
  Циганите не могат да се интегрират, защото те не са генно създадени за живот на континента Европа, а за живот какъвто живеят по скалите на Афганистан, Иран, Ирак, Пакистан и подобни. Бита им го показва. В техния бит може да се жениш на 13, да продаваш дъщеря си, а в Европа това са престъпления. Пазар за булки - къв ЕС, каква интеграция. Докато те са тук образование, медицина и социална политика няма да има. Те са тотално различни от европейците. Все едно ние да се интегрираме в Северна Кореа, Китай, Монголия, Южна Африка,Индия.........Проблема с циганите се решава за съжаление през радикални мерки, които водят вероятно към гражданска война. Другото са пари за фондации и хора забогатяващи на техен гръб. Политиците трябва да са българи, защото даържавата е България. На световното Джердан Шакири влезе в скандал след мач заради албански знак, а той играе за Швейцария. Живее в Швейцария но му набиват в канчето какъв е. Е тоз швейцарец ли е? Месут Йозил взема всичко от Германия и се снима с Ердоган. Таз немец ли е? Не. Той е немец с турски произход. И смята че е прав да е световен шампион с Германия но и да се снима с Ердоган. Що не се снима с Тръмп???
 • касапина
  Отговор
  50 08:22  13.11.18
  Ромите са в Рим,нашите са чисти ЦИГАНИ.
 • Българка
  Отговор
  51 13:45  14.11.18
  Единственото ни спасение е да се изнесем ( то и без това се случва ) и да ги оставим без нас циганите да живеят тук. Да видим кой ще ги храни и от кого ще крадът.
 • Етнограф
  Отговор
  52 16:37  14.11.18
  Този етнос е много назад в еволюционно отношение, тои не може да съществува самостоятелно, може да паразитира върху гърба на друг етнос. Самата идея за интегриране е абсурдна, доколкото хилядолетия години на еволюция на съзнанието на могат да бъдат прескочени с някакви административни мероприятия

Напиши коментар:


Публикувай