Last news in Fakti

11 Ноември, 2018 09:03 6 805 52

Това ме кара да се срамувам. И 80 години по-късно.

  • евреи-
  • терор-
  • германия

Изминаха 80 години от нощта, която възвестява началото на открития терор срещу евреите. Баба ми и дядо ми не са били нацисти. Но мълчаливо са подминавали случващото се. Подобно на милиони други германци, пише Ф. Щайнер.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Баща ми беше като подвижна енциклопедия. И умееше да разказва изключително увлекателно. Всичко, което знам за произхода и родината си, съм го научил именно от него.

Много пъти баща ми ми е разказвал за спомените си от 10 ноември 1938 година. В малкото южногерманско градче, в което съм роден и отраснал, погромът срещу евреите се извършва не на 9 ноември вечерта, а на следващата сутрин. Тогава баща ми е бил ученик в първи клас и след часовете класният ръководител посъветвал децата следното: след училище, по пътя си към вкъщи, да избягват района на синагогата и еврейските къщи, защото там можело да стане опасно.

Една срамна страница в германската история

И както може да се очаква от шест-седемгодишни хлапета, това указание на учителя разпалило у баща ми и приятелите му любопитството им. Те решили да се уверят сами какво толкова страшно можело да се случи посред бял ден в тази дълбока провинция. И наистина имало какво да видят: например горяща синагога и пожарникари, които не предприемали нищо за потушаването на пожара; потрошени стъкла на витрини и опустошени магазини, собственост на евреи. Децата станали свидетели и на това как цялата покъщнина на едно еврейско семейство била изхвърлена направо на улицата през прозорците на първия етаж на сградата.

Междувременно събитията от сутрешните часове на 10 ноември 1938 в малкото южногерманско градче, в което живеели не повече от трийсетина евреи, отдавна са проучени и надлежно документирани. Много бих искал обаче да попитам баща ми още нещо: как са реагирали моите баба и дядо на това, което техният най-голям син им разказал? Дали са се опитали да му обяснят по някакъв начин това, което днес се смята за необяснимо? Как са коментирали факта, че само на 300 метра от тяхната къща са се случили ужасяващи неща: цялото имущество на еврейските семейства е било унищожено, жените и децата са били откъснати от съпрузите и бащите си, които още в ранните часове на деня са били арестувани и отведени със специален влак в концентрационния лагер Дахау.

Всъщност, аз знам как биха могли да звучат отговорите на тези въпроси. Баба ми и дядо ми не са били убедени нацисти и съм сигурен, че е било така. Но те са си затваряли очите и са си мълчали, подобно на милиони други германци. Защото родителите на четири невръстни деца рядко са готови да станат герои или мъченици. Моите баба и дядо са знаели за съществуването на концентрационния лагер Дахау, както и какво се е случвало в него - особено след като кметът на града и няколко общински съветници от Социалдемократическата партия са били изпратени в него през 1933 в продължение на няколко седмици. Освен това нали на прицел са били евреите? Та ние, католиците, какво общо имаме с тях, са си мислели те. И вероятно са се питали защо тогава въобще да поемат риска?

Началото на открития терор

Систематичното изолиране и лишаване от права на евреите не е започнало през ноември 1938 година. Още в седмиците, след като Хитлер идва на власт, върху витрините на еврейските магазини се появяват първите надписи "Не купувайте от евреи". Още тогава започват уволненията на служители и забраните за упражняване на професията на лекари, адвокати и журналисти от еврейски произход. Да не забравяме расистките Нюрнбергски закони, отчуждаванията и още много други нередни неща, извършени тогава. Но събитията от 9 и 10 ноември 1938-ма възвестяват началото на открития терор - пред очите на германския народ.

Моето семейство е подминавало с мълчание случващото се. А това ме кара да се срамувам. Дори и цели 80 години по-късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А мене

    30 0 Отговор
    Само да съжалявам !!!
  • 2 Японеца

    69 3 Отговор
    Вече 80г им плащат за това!
    Много хитро!
    И цяла Германия облята във вина!
  • 3 no name no face no number

    89 6 Отговор
    Честно казано писна ми по вдички медии поне през ден да чета за тия. Дреме ми какво е било и какво са направили в сащ и другаде с тях. Нямян нищо общо с този вид народ. Въпроса ми е кога толкова упорито ще започнете да пишете за българският народ??? И за геноцида извършван над него чак до днес и то без концлагери и газови камери, а далеч по евтино и качествено.

    Коментиран от #11

  • 4 Гост

    38 13 Отговор
    Мор за тия гниди
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    77 3 Отговор
    Така немеца се срамува от своите дядо и баба че не направили нищо,но историята се повтаря неговите внуци ще се срамуват от него че не е направил нищо за сраната си и е позволил Германия да се превърне в мюсюлманско капучино.

    Коментиран от #8

  • 7 Генерал

    80 5 Отговор
    10 ноември 1989 -Това ме кара да се срамувам. И 29 години по-късно... Два милиона българи изчезнаха!!
  • 8 А ти какво направи

    40 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Че твоите внуци(ако изобщо имаш такива) да не се срамуват от теб след 80 години, че превърна страната си в ромска кочина?

    Коментиран от #10

  • 9 сори сорос

    51 3 Отговор
    Първият геноцид в Европа е геноцидът над тракийските българи през 1913 г. След турците остават пеленачета с извадени очи и разбити главици, обезглавени мъже, изнасилени и след това избити жени.''''' Бабата и дядото на някой турчин затваряли ли са си очите и мълчали ли са, подобно на хиляди други турци??!

    Коментиран от #19

  • 10 Бат Кольо

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "А ти какво направи":

    Имаш правописна грешка-казва се циганска,не ромска!

    Коментиран от #16

  • 11 333

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    И на другите така не им дреме за другите народи. Какво общо имат те с теб. На теб не ти дреме за другите, и очакваш на другите да им дреме за теб?

    Коментиран от #22

  • 12 Hess

    20 0 Отговор
    Срамувай се...балък жалък.
  • 13 Щайнер

    38 1 Отговор
    А ония английски,френски и т.н. парцали смачкани що не са се срамували докато германци са пасяли трева от глад породен от унизителните репарации , които са им наложили , почти 15 години са били подложени на терор , защо никой не ги е съжалил , над 2 млн. измират от глад само за първата петилетка , докато хиляди евреи в Берлин или Мюнхен са си живуркали богато , естествено че неравноправието ще породи омраза , достатъчно са ни пробутвали еврейските ценности , да идат и да ги пробутват на циганските турци , араби и друга мюсюлманска паплач
  • 14 Анонимен

    10 3 Отговор
    "Баща ми беше като подвижна енциклопедия. И умееше да разказва изключително увлекателно. Всичко, което знам за произхода и родината си, съм го научил именно от него."
    Този льохман книги не е ли чел, на училище не е ли ходил?
  • 15 ЕврейГей

    22 7 Отговор
    Жалко, че не са ги избили до последното изчадие тези чифути
  • 16 След запетайка

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бат Кольо":

    Се оставя интервал.

    Коментиран от #21

  • 17 стоян георгиев

    7 20 Отговор
    евреите са велик народ и хитлер е нямало как да обясни че немците са расово голямата работа ,като в германия огромен брои от учените,лекарите,спортистите ,хората на изкуството ,както и предприемачите са евреи.немците са приели убииствата с огромен ентусиазъм щото са губили често от въпросните евреи и то на собствен терен.в българия обаче е било съвсем различно.българите са уважавали и харесвали своите евреи.не случаино при мисълта че ще ги екстрадират в концлагерите масово български свещенници и депутати се качват в подготвените влакове с намерение да се жертват заедно с евреите ни.е и тук е имало мърша ,но в много по-малки размери от германската тогава.днес обаче като гледам ситуацията е съвършенно друга,както в германия така и у нас.

    Коментиран от #23, #24, #26, #39

  • 18 Айхман

    14 3 Отговор
    Говори се,че над 12 000 000 етнически германци от източна Европа са избити след 1945г. с мълчаливото съгласие на тримата големи тогава.

    Коментиран от #31

  • 19 Haha

    0 14 Отговор

    До коментар #9 от "сори сорос":

    Kakav trakiec si ti be abe pikliovci zasrametese dnka izsledvanitqta na balgarskiq rod pokazvat drugo mnogoste dalech ot trakite a za slavqni da ne govorim stavate smeshi balgarskata istoriq e izgradena varhu mnogo golqma laja pochti cel svat e na qsno s tova

    Коментиран от #20, #25, #36

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Некой си.

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "След запетайка":

    Тук не е олимпиада по правопис.
  • 22 no name no face no number

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "333":

    Не очаквам, а съм видял, че не им дреме, що тогава пък на мене трябва да ми дреме особено пък за тези
  • 23 Иван

    21 3 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Абе, имаше и тука едни анекдоти на етническа основа, но въз основа на действителни случки, та на евреина Моше от пловдивския квартал "Капана" му се появила змия в двора. Крещи Моше за помощ, зер змията може да е отровна. Помогнали му двама българи, хванали змията и поискали няколко лева за работата. Моше обаче отказва. Скъпо му се видяло. Като видели, че не иска да плаща, двамата българи му върнали змията, да се оправя както иска... Истината е, че евреите в България са били като днешните роми - публично всички говорят за взаимното уважение и разбирателство, вкъщи ги псуват. Ако е имало как да не работят с евреи, сигурно са щели да ги избягват. Впрочем, самите евреи си прилагат нашенската шуробаджанащина, за да отстранят кандидатите от други раси от надпреварата и по този начин да са най-квалифицирани в съответната област. Има улица в Ню Йорк, където търговците на диаманти са само евреи. Не си ли евреин - няма работа там... Пък вие си дрънкайте за интелект и способности...

    Коментиран от #27, #28

  • 24 групен фюрер

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Велики са,а всички злини сполетяли човечеството е по тяхна вина.

    Коментиран от #29

  • 25 Гъргара

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "Haha":

    От Мнението на цигани може би се интересуват други цигани , ние не
  • 26 Щайнер

    23 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    А бе кога ще разберете че лихварската нация от векове та до ден днешен паразитира и по този начин богатее , не казвам че са зли или нещо друго но начините им на съществуване унижава всичко останало , всички за които говориш че са на хубави постове са там благодарение на финансовите възможности на предците им , факт. От векове са гонени и преследвани , е как невинни същества ще бъдат гонени толкова много време , за какво ? Още от зараждането на християнството на християните им е забранено да дават срещу лихви но пък за евреите даже е чест и признак за висок морал , без да работят правят пачки за сметка на робския труд на останалите , страшно велик народ

    Коментиран от #30

  • 27 Щайнер

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Ма обясни им че само си дрънкат и не прилагат никаква обективност , правят ми се на състрадателни и само плямпат и ми минават с номерца за ксенофобии и омраза
  • 28 стоян георгиев

    2 16 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    явно хал хабер си нямаш от евреи.ама хал хабер!!!!в пловдив,софия виена париж евреите са основно успели трудолюбиви и учинолюбиви хора ,живеещи задружно и скромно в своята общност.в българските земи са се родили двама нобилови лаорята и двамата са евреи.интересна работа как сред 50 хиляди евреи се раждат двама сред 7 млн.българи ни един?тва за вицовете не ми го обясняваи,щото ако знаеш в сръбските и гръцките вицове ква е ролята на българина няма да ядеш ни плескавици ни ще ходиш на бяло море.
  • 29 стоян георгиев

    2 12 Отговор

    До коментар #24 от "групен фюрер":

    и кои злини са по тяхна вина?предполагам теорията на относителността ,библията или евангелието?само като ти гледам ника и ми става ясно колко си групен и колко си фюрер.смях!

    Коментиран от #45

  • 30 стоян георгиев

    4 16 Отговор

    До коментар #26 от "Щайнер":

    а след групен стана щаинер!!!!смях.само леко да ти обясня,на християните им е било забранено да дават пари на лихва ,а на евреите им е било наредено да го правят.затова и са го правили бая години.само че освен че са давали пари на лихва въпросните са чели,чели,чели и работили,работили,работили в същия период и освен лихвари са били лекари,учени,изобретатели спортисти ...все професии предизвикващи завист у господстващата общност и затова като се е появял някои малоумник ги е малтретирал ,ограбвал и трепал,после те въпреки репресиите са успявали да се въстановят и продължат развитието си.така е и до днес.от 60 години воюват в съотношение едно към сто с арабите и ги пукат като гаиди.и до днес въпреки че са има няма 20 млн.са една от водещите нации в света на науката и изкуството.интересно тва как си го пропуснал в училището за нацисти?

    Коментиран от #35

  • 31 стоян георгиев

    3 13 Отговор

    До коментар #18 от "Айхман":

    това се говори само в училището за нацисти.в цялата воина ,а и след нея загиналите немци са под 10 млн. след края на воината около 10-12 млн.немци са изгонени от териториите които населяват като превенция на местното население ,щото хитлер използваше немската диаспора в полша,франция,ссср,югославия,чехословакия за да нападне въпросните страни.след загубата на воината немското население на судетите,воиводина източна прусия,елзас...беше прогонено,но ако трябва да сме точни голяма част от него бягаше панически с немската армия при отстъплението и,знаеики че не го чака нищо хубаво от благодарните народи.
  • 32 Снайперистът

    4 6 Отговор
    ХИТЛЕР ГНИЕ В АДА !
  • 33 Патриот Бг

    4 9 Отговор
    Първото нещо, което гнусните, миризливи отпадъци на съветската окупация на Бълтария, сипещи антиеврейски коментари във форума, трябва да кажат е, че БЪЛГАРИЯ Е МРЪСНА, ПРОТИВНА СТРАНА ОПАЗИЛА СВОИТЕ ЕВРЕЙСКИ ГРАЖДАНИ ОТ НАЦИСТКИЯ ГЕНОЦИД ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Хайде кажете го жалки русороби.
  • 34 Дончо

    4 0 Отговор
    Това е демокрацията което не отърва мотедарчето го маха. Но до го кога.На тоя свят няма нищо вечно.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "RONIN":

    да аз съм прост ,а ти след като се оказа че си написал маса лъжи под силните никове на групенфюрер и ронин се оказа че си много умен !!!!смях!я разкажи ка говорели че са убити 12 милиона немци след втората световна ,даи ограмоти ни нас простите !!!!смях!
  • 38 Расулюлах

    2 3 Отговор
    Не ходи в мола не консумираи нищо само нещата без които не може сведи разходите до минимум и остави евреите без пари
  • 39 Кръст

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Евреите са тези които отрекоха Бог. В Новия Завет думата ‘евреи’ се споменава десетки пъти и има това значение - тези които отрекоха Спасителя. Гинеологията на Християнството е Мойсей - Давид - Ийсус Христос. С отричането на Христос евреите станаха това което са вече две хиляди години. Отрекоха естествения ред в света, за да станат революционери. Въвлечени са в организирането и изпълнението на всяка революция която носи смърт, бедност и глад за хората станали техни жертви. Всяка за която се сетиш - от френската касапница, през болшевишката касапница до сексуалната революция и съвременното гей-диско с чувство за вина, в което превърнаха Германия, и я напълниха с чужденци, предимно мюсюлмани. Няма по-подмолно, коварно, мразещо племе от евреите. И не се заблуждавай че еврейството е по-старо от християнството! Талмуда се появи след Христос като отрицание на Христос. Това е тяхната вяра и тя няма нищо общо с Библията. Те никога няма да ни простят за евангелието на Йоан, за Новия Завет. Не бих се учудил ако някой ден го забранят като книга проповядваща антисемитизъм. Междувременно правят всичко възможно постепенно да разбият вярата у хората. Човек без вяра е дърво без корен. Лесна плячка в техните ръце.

    Коментиран от #40

  • 40 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #39 от "Кръст":

    я още един лъжко!!!!само да те питам другарю,библията и христос евреиски творения ли са?или за тях си пропуснал!библията е историята на евреиския народ както и притчи създадени от евреите,книгата е стандарт в християнството ,а исус от назарерт е от давидовото коляно демек евреин,та я сега ми обясни как евреите хем са ни дали христос нем са дяволски изчадия!!!!другото дето си писал пак е пълна тъпотия.революциите другарю не стават щото решил тоя или оня.няма как да надигнеш няколко десетки милиона човека еи така щото си много подъл и лош ама тва за нивото ти е висока топка ,та концентрираи се в първата част на въпросите ми.
  • 41 jforfk

    10 1 Отговор
    Преди известно време прочетох една книга ... "Талмудът". Не съм чел нищо по човеконенависно от тази книга. Та когато ДВ пише такива неща и им дава гласност, нека бъде така добро и да спомене нещо за най-еврейската книга. После да спомене и протоколите на "Сионските мъдреци" и като реши да каже, че са фалшификат на руската царска тайна полиция, да потърси обяснение защо това се случва точка по точка. А аз за себе си ще продължа да не вярвам нито думичка на ДВ.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #41 от "jforfk":

    ишлемето не включва само евтин труд,а и много други работи,като наеми ,транспорт,данъци и т.н. наистина ако имахме собствени корпорации печалбата дето щеше да остава щеше да е много по-голяма ,но благодарение на соцносталгиците нямаме.вие обаче ривете и срещу тва дето имаме.всъщност ако не са западните инвеститори заплатите у нас ще са още по-ниски ,а нивата на безработица високи.та ривете другари ,рев му е маиката !!!!
  • 43 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #41 от "jforfk":

    а кво ще кажеш за една друга евреиска книга,библията?
  • 44 БОКО

    7 1 Отговор
    Древните Египтяни не са ги искали и за роби!Паметник за Великия Фюрер!
  • 45 групен фюрер

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Стояне,нямам нищо общо с Щайнер.Личи си,че си умен човек,знаещ,но винаги има какво да научиш.Поинтересувай се малко за еврейте спрямо нас българите от началото на завладяването ни от османците та до края.Няма да е излишно.

    Коментиран от #46

  • 46 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "групен фюрер":

    групен аз съм се интерасувал и затова ти казвам да не пишеш щуротии.тия истории за царица сара и отварянето на вратата на търново са приказки подобни на тази за аладин и вълшебната лампа.българските евреи са били винаги симпатизиращи на българския народ.участват в българските национални движения и много често даже губят живота си в тях въпреки че не е било нужно да го правят.българите също винаги смеи имали симпатии към евреите и никога не сме ги деляли.затова и в израел като идеш и кажеш че си българин е едно от много малкото места по света където няма да те унижат ,а напротив приемат те с уважение.евеите са сериозен народ и ние българите много може да се научим от тях,щото и те като нас са малък народ преследван от големи,но въпреки това хиляди години са отселявали и са се развивали.само пълен ненормалник може да отрече техните успехи и принос в световната цивилизация.ето чети и се срамуваи .на този национален герои за благодарност пращаме семеиството му в ада.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%84%D0%B0%D0%B5%D0%BB_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D1%85%D0%B8

    Коментиран от #48

  • 47 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%84%D0%B0%D0%B5%D0%BB_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D1%85%D0%B8
    ето прочети и това .тук за разлика от царица сара и приказките за али баба нещата са конкретни.двама братя евреи ,болни от пари застават в помощ на българската революция .единия живеещ при немците в солун го спасяваме другия заедно с децата му живееш при българите в битоля го предаваме на газовите камери.интересно ако някои евреин прочете за нашата постъпка ,кво ли би си помислил за българите?ти кво мислиш групенфюрер?

    Коментиран от #49

  • 48 групен фюрер

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Благодаря ти за линковете.Ще ги прочета.
    Според теб Вазов от приказките за аладин и вълшебната лампа ли се е вдъхновявал да пише за царица сара и отварянето на вратата на търново и стих. Жидов гроб.Да,спасили сме 50 000 евреи през 1943г.и са благодарни за това,но не пропускат злобно да подхвърлят за неспасените от Беломорска Тракия и Македония.Вярвам знаеш защо е така.
    Съгласен съм с теб,че евреите са хора високо интелигентни,знаещи как да се поставят в обществото,но винаги преследват своите си интереси.

    Коментиран от #50

  • 49 Стик Статик Статистик

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Ти сам ли си слагаш плюШчето? Гледам при тебе все по едно плюШче и мноооого минуси. Не е хубаво така, Стоянчо! Да си слагаш сам плюШчета е като да си изстискваш пъпките пред огледалото, или да си придърпваш някой сух гурел с кутренцето, онова с дългия нокът. Помага за момента, ама минусите кво ще ги правим? Никой не е съгласен с теб. Ни-кой. Лоша работа.

    Коментиран от #51

  • 50 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "групен фюрер":

    ами вазов се е впечатлил от една търновска легенда за гроба на евреина.само че тва както писах е история подобна на тази за али баба.вазов има стихотворение и за крали марко и кво и тои ле български цар с които трябва да се гордеем?истината за падането на търново е че града се е предал и тва е причината да отселеят големите и знатни фамилии както и патриарх евтимии.лошото е че богаташите за да си спасят превилегиите се мюсулманизират.ако махнем обаче историческата истина ,ти как си представяш един евреин да отвори крепостната порта по време на обсада?сигурно е казал на дежурния отряд да гледат в другата посока докато сам е махал десетината резета от портата?не очаквах че ще паднеш толкова ниско ,да съдиш за евреите по вицове и легенди.може обаче да провериш колко евреи загиват във воините за нацционално освобождение.има ги по чинове даже и поименно.знаеш ли че евреите са дали повече жертви пропорционално от нас българите,при освобождаването на тракия,македония и родопите?та тва е конкретно убавецо както и статията дето ти дадох за двама участници евреи във вмро,а те не са само двама.може да провериш и колко евреи е имал левски като саратници.та ако трябва да обобщим,като видиш евреин му стискаи ръката!

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 групен фюрер

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Браво на тебе.Сигурно си любовница на евреите.